18 листопада 2022

Статті
За крок до вибуху: чи вдасться ЄС зупинити масштабний конфлікт між Сербією та Косовом
У Європейського Союзу залишилося пару днів, щоб запобігти кризі на Балканах, яку називають "найглибшою із 2013 року".
МН17: усе тільки починається. Найважливіше про вирок, що став перемогою України
Вже зараз йдеться про продовження судового процесу з новими обвинуваченими. З російськими військовими. Про це напряму йдеться у вироку суду.
Новини
23:03
Чарльз ІІІ заборонив подавати фуа-гра в королівських резиденціях
Британський король Чарльз ІІІ розпорядився не подавати у всіх монарших резиденціях фуа-гра – страву з качиної або гусячої печінки, приготування якої вважається етично сумнівним через жорстоке поводження з тваринами.
22:41
Путін перетворить заморожену війну в Україні на бомбу уповільненої дії – Кулеба
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба застеріг від заморожування війни в Україні, оскільки Росія використає це на свою користь і проти Європи.
22:24
80 держав підписали декларацію про незастосування вибухових боєприпасів у містах
До Декларації про захист цивільних осіб від застосування вибухової зброї в населених районах у п’ятницю приєдналися загалом 80 держав, зокрема три постійні члени Ради Безпеки ООН – США, Велика Британія та Франція.
ДайджестПлан Орбана по допомозі Україні, РФ не пустять на зустріч ОБСЄ, Додон на свободі: новини дня
21:58
Нідерланди вже надали Україні військової допомоги на 800 млн євро
Загальна сума військової підтримки України з боку Нідерландів становить 800 мільйонів євро.
21:37
фотоПрацівники російського НПЗ в Італії вимагають зберегти робочі місця після нафтового ембарго ЄС
На італійській Сицилії в п’ятницю відбулася акція протесту кількох тисяч працівників нафтопереробного заводу ISAB Srl, яка належить російському "Лукойлу", оскільки побоюються втрати роботи після набуття чинності нафтовим ембарго.
21:19
оновлено 21:45Мін’юст США назначив спецпрокурора для ведення розслідувань щодо Трампа
Генеральний прокурор США Меррік Гарленд призначив спеціального прокурора, який буде керувати розслідуваннями щодо 45-го президента Дональда Трампа.
21:04
У Північній Ірландії розслідують замах на поліцейських за допомогою вибухівки
У графстві Тірон у Північній Ірландії в ніч проти п’ятниці здетонував саморобний вибуховий пристрій, який пошкодив патрульне поліцейське авто – двоє правоохоронців у ньому не постраждали.
20:56
Польські слідчі можуть приїхати в Україну в рамках розслідування інциденту з ракетою
Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що якщо буде потреба, польські слідчі, які беруть участь в розслідуванні інциденту з падінням ракети в Пшеводуві, приїдуть в Україну.
20:43
Прем'єр Польщі про Пшеводув: якщо не будемо підтримувати Україну, війна прийде до нас
Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький вважає, що падіння ракети в селищі Пшеводув підкреслює: якщо перестати підтримувати Україну, війна прийде на польську територію.
20:37
Країни G7 наступного тижня хочуть оголосити граничну ціну на російську нафту
Країни Групи семи в наступну середу мають намір оголосити, на якому рівні вони встановлять верхню межу ціни на російську нафту.
20:23
У Британії вперше розробили механізм покарання депутатів за неналежну поведінку
Керівництво Палати громад Великої Британії пропонує вперше надати їй повноваження для покарання депутатів, яких звинуватили у насильстві чи сексуальних домаганнях.
20:02
У Бельгії закінчуються місця для приймання біженців з України
Попри наявність тимчасового захисту в біженців із України, у Бельгії для них уже не вистачає місць – є випадки, коли прибулим українцям доводилося ночувати в притулках для бездомних або на залізничному вокзалі Брюсселя.
19:56
Берлінський зоопарк несподівано закрили через випадок пташиного грипу
Берлінський зоопарк несподівано закрив свої двері для відвідувачів в п'ятницю з міркувань обережності після того як у болотного птаха, який помер на початку цього тижня, виявили пташиний грип.
19:41
Албанія приєдналася до Механізму цивільного захисту ЄС
Єврокомісар із кризового реагування Янез Ленарчич підписав із албанським міністром оборони Ніко Пелеші угоду про приєднання Албанії до Механізму цивільного захисту Європейського Союзу.
19:38
Фінляндія розпочне будувати паркан на кордоні з РФ на початку наступного року
Будівництво запланованого паркану з колючого дроту вздовж довгого кордону Фінляндії з Росією розпочнеться на початку наступного року.
19:27
Міністри внутрішніх справ G7 засудили злочини Росії в Україні
Міністри внутрішніх справ країн "Групи семи" після консультацій у німецькому Гессені оприлюднили спільну заяву, в якій засудили злочини Росії в Україні, а також висловили намір об'єднати зусилля для боротьби з російською дезінформацією.
19:12
Ірландія попросила частину працівників посольства РФ поїхати з країни і може вислати ще
Міністр закордонних справ Ірландії Саймон Ковені повідомив, що протягом найближчого тижня обговорить питання розміру російського посольства в Дубліні з лідерами партій урядової коаліції на тлі санкцій Росії проти ірландських посадовців.
18:53
Уряд Німеччини ухвалив перший план дій по боротьбі з дискримінацією ЛГБТ+
Федеральний уряд Німеччини у п’ятницю схвалив перший у своїй історії план дій, який передбачає активну політику проти дискримінації представників ЛГБТ-спільноти.
18:47
Польща заявила, що не допустить російську делегацію на міністерську зустріч ОБСЄ
Польща не допустить російську делегацію на міністерське засідання Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) в наступному місяці.
18:29
ЄС до 5 грудня підготується до впровадження граничної ціни на російську нафту
Європейський Союз розраховує завершити розробку своїх нормативних актів до запровадження плану "Групи семи" про обмеження ціни на російську нафту з 5 грудня.
18:19
Україна вироблятиме важке озброєння і військову техніку щонайменше з шістьма країнами НАТО
Державний концерн "Укроборонпром" вироблятиме спільно вироблятиме та розроблятиме важке озброєння та військову техніку щонайменше з шістьма країнами-членами НАТО.
18:09
ЄС запросив лідерів Сербії та Косова, щоб обговорити вирішення кризи на Балканах
Європейський Союз запросив президента Сербії Александара Вучича й прем’єр-міністра частково визнаного Косова Альбіна Курті до Брюсселя для пошуку "вирішення найбільш серйозної з 2013 року кризи".
18:02
Експосла у Німеччині Андрія Мельника призначили заступником глави МЗС
Кабінет Міністрів призначив заступником міністра закордонних справ України колишнього посла у Німеччині Андрія Мельника.
17:52
Орбан запропонував альтернативу плану ЄС із підтримки України на 18 млрд євро
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан у п’ятницю знову виступив проти плану Європейської комісії з надання Україні допомоги у розмірі 18 мільярдів євро на 2023 рік і запропонував альтернативу у вигляді двосторонніх угод.
17:34
Ердоган після розмови з Путіним поговорив із Зеленським
Президент Володимир Зеленський обговорив продовження "зернової угоди" з турецьким колегою Реджепом Таїпом Ердоганом.
17:32
У Швейцарії відбудуться найбільші з 1989 року військові навчання
Збройні сили Швейцарії з 22 по 29 листопада проведуть спільні навчання PILUM 22 за участю п’яти тисяч військовослужбовців – вони стануть наймасовішими військовими навчаннями в країні з 1989 року.
17:14
фотоУ Чорногорії протестували проти урізання повноважень президента із прапорами України
У Чорногорії в четвер відбувся вже другий протест громадян, незгодних із рішенням парламенту про обмеження повноважень президента країни Міло Джукановича - деякі з них тримали українські прапори.
17:04
Польща встановлює засоби спостереження на прикордонній стіні з Білоруссю
Польські урядовці у п'ятницю проінспектували початковий етап встановлення високотехнологічного обладнання для моніторингу вздовж металевої стіни на кордоні з Білоруссю, покликаного запобігти напливу нелегальних мігрантів.
16:55
Офіцеру запасу Бундесверу присудили умовне покарання за шпигунство на користь РФ
Вищий земельний суд Дюссельдорфа у п’ятницю засудив 66-річного звільненого офіцера запасу Ральфа Г. до одного року й дев’яти місяців умовного тюремного ув'язнення за шпигунство на користь російської розвідки.
16:39
Європарламент проголосує за визнання Росії державою-спонсором тероризму 23 листопада
Європейський парламент визначився з датою голосування за резолюцію, в якій Росія буде визнана державою-спонсором тероризму.
16:38
Литва виділила 5 млн євро допомоги Україні на відновлення енергооб’єктів
Литва вже надала допомогу в розмірі 3 млн євро на відновлення зруйнованої Росією енергетичної інфраструктури України, а незабаром буде надано ще 2 млн євро.
16:22
Банк Канади оголосив про випуск облігацій на підтримку України
Банк Канади (центральний банк країни) у п’ятницю анонсував випуск Облігацій суверенної підтримки України (Ukraine Sovereignty Bond), за допомогою яких канадці зможуть допомогти з фінансуванням Києва.
16:19
Брак запчастин ставить під загрозу боєздатність поставлених Україні німецьких гаубиць - ЗМІ
Помилки планування при замовленні запасних частин все більше ставлять під загрозу боєготовність німецьких самохідних гаубиць в Україні.
16:11
Експрезидента Молдови Додона випустили з-під домашнього арешту у справі про "кульок"
Колишнього президента Молдови, почесного голову Партії соціалістів Ігоря Додона перевели з-під домашнього арешту під судовий контроль.
15:58
Мін'юст: Україна та партнери створять міжнародний Реєстр збитків внаслідок агресії РФ
Заступниця міністра юстиції Ірина Мудра розповіла про створення міжнародного Реєстру збитків від російської агресії, який планують розмістити в одному з європейських міст.
15:46
Нідерланди викликають посла РФ через "гідну осуду" реакцію на вирок у справі МН17
Нідерланди мають намір викликати посла Росії - він має надати пояснення щодо заяви Москви про те, що судовий процес у справі МН17 був "не неупередженим".
15:43
Путін летить у Єреван на саміт ОДКБ
Президент Росії Владімір Путін наступного тижня летить у Вірменію для участі в саміті ОДКБ.
15:25
У Латвії російськомовні намагаються уникнути іспиту на знання державної мови
У Латвії негромадяни все частіше  намагаються уникнути іспиту на знання державної мови, оскільки з вересня в цій країні  для роботи необхідно довести володіння латиською мовою.
Аналітика короткоЧому перший вирок у справі MH17 є таким важливим
15:08
Франція, Німеччина та Іспанія домовилися про наступний етап розробки винищувача - ЗМІ
Франція, Німеччина та Іспанія досягли домовленості про початок наступного етапу розробки нового винищувача, який отримав назву FCAS, найбільшого в Європі оборонного проєкту з орієнтовною вартістю понад 100 мільярдів євро.
14:59
фотоПосольство РФ бідкається через сплюндрований у Ризі пам’ятник Пушкіну
У Ризі сплюндровано пам'ятник російському поету Александру Пушкіну - невідомі облили скульптуру і вказівні таблички фарбою.
14:46
Україна розраховує отримати 3 млрд євро з цьогорічного макрофіну ЄС на початку наступного року
Україна розраховує отримати 3 мільярди євро з цьогорічного пакета макрофінансової допомоги ЄС у 9 млрд євро на початку наступного року, ці кошти будуть включені у пакет на 18 млрд євро на 2023 рік.
14:27
Українські експерти вже працюють на місці трагедії у Польщі - Кулеба 
Глава МЗС України Дмитро Кулеба повідомив, що українські експерти вже працюють на місці падіння ракети у Польщі, де загинули двоє людей.
14:21
У Польщі пропонують себе замість Росії у G20
Заступник міністра культури та національної спадщини Ярослав Селлін заявив, що Польща повинна замінити Росію у "Групі двадцяти" (G20), 
13:55
Болгарію можуть не прийняти до Шенгену разом із Румунією та Хорватією - ЗМІ
Через спротив окремих країн-членів ЄС може не прийняти Болгарію до Шенгенської зони одночасно з Румунією та Хорватією.
13:48
фотоУ Кишиневі партія "Шор" зібрала новий мітинг: вимагають відставки глави Генпрокуратури
У Кишиневі члени та прихильники проросійської партії "Шор" влаштували акцію протесту в центрі столиці. 
13:18
У Фінляндії конфіскували три приватні літаки, якими могли користуватися підсанкційні росіяни
У Фінляндії конфіскували три приватні літаки за підозрою у тому, що ними користувалися громадяни Росії із санкційного списку.
13:16
Міністра освіти Грузії допитають у парламенті через російські школи
Міністр освіти Грузії Міхеїл Чхенкелі у п'ятницю відповідатиме у парламенті на запитання від фракції опозиційного Національного руху щодо російських шкіл у країні.
12:45
фотоСловаччина передала Україні сьому гаубицю Zuzana 
Словаччина передала українським військовим сьому самохідну артилерійську установку Zuzana 2.
12:22
Молдова: хакери виклали нібито зламану переписку міністерки внутрішніх справ
Невідомі опублікували повідомлення, які можуть бути перепискою міністерки внутрішніх справ Анни Ревенко з колегами.
12:14
Ердоган обговорив із Путіним зерновий коридор і переговори з Україною
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган у телефонній розмові з президентом РФ Владіміром Путіним обговорив зерновий коридор і необхідність дипломатичних переговорів між Києвом та Москвою.
12:09
Орбан: у Угорщини в міжнародній політиці стало більше друзів
Прем'єр-міністр Віктор Орбан заявив, що "сьогодні у Угорщини більше союзників, більше друзів у міжнародній політиці, ніж раніше".
11:58
ЄС заморозив російських активів на 68 млрд євро - Politico
На тлі російського вторгнення в Україну ЄС заморозив російських активів на суму 68 мільярдів євро.
11:40
В МЗС відповіли цифрами на заяви Угорщини про санкції, що "шкодять не Росії, а ЄС"
В МЗС України відповіли офіційними цифрами на останні заяви міністра закордонних справ Угорщини, який нарікав, що європейські санкції проти Росії більше шкодять самій Європі, а не російській економіці.
11:19
У Туреччині суд взяв під варту 17 підозрюваних у вибуху в Стамбулі
Суд у Туреччині наказав взяти під варту 17 підозрюваних у зв'язку зі смертельним вибухом на вулиці в Стамбулі, звинувативши їх у посяганні на єдність держави, навмисних вбивствах і замахах на вбивство.
10:59
Ексглава МЗС Литви: після останніх подій не має бути обмежень на зброю для України
Колишній міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс вважає, що після останніх подій у війні РФ проти України Захід мав би зняти усі політичні обмеження на військову допомогу для України і дати у тому числі далекобійні ракети для HIMARS.
10:48
Диверсія на "Північних потоках": слідчі знайшли сліди вибухівки
Шведський прокурор, який веде розслідування пошкоджень газопроводів "Північний потік-1" та "Північний потік-2", підтвердив, що інцидент був диверсією, оскільки на місці були виявлені сліди вибухових речовин.
10:44
Обміняний чотири роки тому російський шпигун утік назад в Естонію
Артем Зінченко, кілька років тому засуджений в Естонії за роботу на російські спецслужби і 2018 року обміняний на Райво Сусі, повернувся в Естонію.
10:33
США зберуть союзників через запуск КНДР міжконтинентальної балістичної ракети
Віцепрезидентка США Камала Гарріс скличе зустріч світових лідерів у Бангкоку на полях саміту Азійсько-Тихоокеанського економічного співробітництва, щоб обговорити запуск ракети Північною Кореєю.
10:17
Колишній глава Бундестагу визнав помилки у політиці щодо Росії
Колишній спікер Бундестагу та ексміністр фінансів Німеччини Вольфганг Шойбле визнав минулі помилки у відносинах з Росією. 
10:12
Сейм Латвії вирішив більше не створювати груп співпраці з парламентами РФ і Білорусі
Сейм Латвії прийняв рішення надалі не створювати депутатських груп для співпраці з парламентами Росії та Білорусі.
09:59
Папа Франциск пропонує посередництво між Києвом і Москвою: зброєю миру не досягти
Папа Римський Франциск заявив, що Ватикан готовий зробити все можливе, щоб стати посередником та покласти край війні між Росією та Україною.
09:45
До Києва приїхав віцепрезидент Єврокомісії
До Києва прибув з візитом віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс.
09:41
"Ця війна – також і ваша проблема": Макрон закликав країни Азії долучитися до тиску на Росію
Макрон у п'ятницю закликав країни Азіатсько-Тихоокеанського регіону приєднатися до "зростаючого консенсусу" проти війни в Україні.
09:17
Одну із зустрічей "Вишеградського" саміту скасували через чеський бойкот Угорщини
Одна із зустрічей саміту Вишеградської четвірки - спікерів парламентів - скасувалася у зв’язку з тим, що чехи вирішили бойкотувати її через через Угорщину, яка зберігає лояльну до Росії позицію.  
Аналітика короткоЯк соцмережі допомагали американцям визначитися на виборах
08:32
Британська розвідка розповіла, чим займається РФ після відступу з правобережжя Херсонщини
Російські сили після відступу з правого берега Дніпра на Херсонщині проходять доукомплектацію; частина з них певно залишаться на півдні, частину можуть перекинути під Бахмут.
08:08
Підтримка Макрона після "просідання" у жовтні знову зросла: соцопитування
Підтримка президента Франції Еммануеля Макрона у листопаді знову зросла, досягнувши 40%.
07:51
США наклали санкції на десяток компаній, які допомагали Ірану обходити торгові обмеження
Сполучені Штати наклали санкції на 13 компаній з різних країн за те, що вони допомагали Ірану продавати підсанкційну продукцію нафтопереробної та нафтохімічної промисловості. 
ВідеоДеталі рішення суду про збитий Boeing MH17
07:30
КНДР другу добу поспіль запустила балістичну ракету, можливо свою найпотужнішу
Північна Корея вранці 18 листопада здійснила ще один запуск міжконтинентальної балістичної ракети у Японське море, при цьому може йтися про найпотужнішу Hwasong-17.