28 липня 2022

Статті
Ефект Додона. Як глава МЗС Бельгії відмовляється вибачатися за візит у окупований Крим
Без чіткого вибачення та визнання того, що у 2021 році вона порушила закони України, глава МЗС Бельгії не зможе вести діалог з Києвом...
Новини
23:01
США шукають докази втручання "кухаря Путіна" у вибори – пропонують до $10 млн
Державний департамент США в четвер оголосив про винагороду до 10 мільйонів доларів за інформацію про іноземне втручання у вибори з боку наближеного до Владіміра Путіна олігарха Євгенія Пригожина і пов’язаного з ним "Агентства інтернет-досліджень".
22:44
Прем’єр Чорногорії "жартома" пригрозив закрити телеканал і був змушений виправдовуватися
У Чорногорії в четвер розкритикували прем’єр-міністра Дритана Абазовича через те, що він у відповідь на питання журналістки пригрозив закрити її телеканал, "адже вони заблокували Sputnik".
22:12
Представник італійських правих, схоже, обговорював з посольством РФ розвал урядової коаліції
В Італії розгорівся черговий політичний скандал після того, як у ЗМІ з’явилася інформація про те, що ультраправа партія "Ліга" вела переговори з посольством Росії в країні можливість виходу з коаліції та її розвалу.
21:38
У Румунії відбудуться міжнародні навчання військових водолазів
Військово-морські сили Румунії з 1 по 5 серпня організовують у себе міжнародні навчання військових водолазів Eurasian Partnership MCM Dive 22.
21:17
ЄС відкриває представництво в Кремнієвій долині
В американському місті Сан-Франциско 1 вересня буде відкрите представництво ЄС, спрямоване на підтримання контакту з представниками великих технологічних компаній.
ДайджестРФ - спонсор тероризму, спецстатус для поляків, кримська поїздка глави МЗС Бельгії: новини дня
20:56
Посли G7 привітали призначення нового керівника САП
Посли країн Групи семи у спільній заяві привітали призначення обраного за конкурсом нового керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Олександра Клименка.
20:52
відеоУ Британії вперше в історії транслювали вирок убивці
У Центральному кримінальному суді Англії (Олд-Бейлі) в четвер уперше в історії Великої Британії в прямому етері транслювали оголошення вироку суду у справі про вбивство.
20:32
Прем’єр Нідерландів пообіцяв Зеленському не зменшувати військової підтримки цього літа
Президент України Володимир Зеленський у четвер провів телефонну розмову з прем’єр-міністром Нідерландів Марком Рютте.
20:31
Британія і три країни Європи сперечаються щодо заяви на тему гендерної рівності через пункт про аборти
Три європейські країни сперечаються з Британією через пункт про репродуктивні права у спільній заяві на тему гендерної рівності.
20:19
Прем'єр Болгарії розповів про вплив Росії в країні та підривну роботу посольства РФ
Прем’єр-міністр Болгарії Кирил Петков, чий уряд у червні не пережив вотум недовіри, вважає винним у цьому вплив Росії та корупцію.
20:02
"Для мене косяк – наче келих віскі": мер Брюсселя хоче відкрити канабіс-кав’ярні
Міський голова Брюсселя й за сумісництвом віцепрезидент урядової Соціалістичної партії Бельгії Філіп Клоуз оголосив про наміри добиватися декриміналізації та зрештою легалізації канабісу за прикладом Нідерландів.
19:54
виправлено 21:53В МЗС Румунії відреагували на мапу Медвєдєва з мріями про поділ України
В МЗС Румунії назвали пропагандою та дезінформацією поширену заступником голови Радбезу РФ Дмітрієм Медвєдєвим мапу з "планом поділу" України між сусідніми державами.
19:35
Чехія слідом за Румунією йде з російських інвестиційних банків
Міністерство закордонних справ Чехії передало Росії ноти про вихід країни з Міжнародного банку економічного співробітництва (МБЕС) та Міжнародного інвестиційного банку (IBB), в яких основним акціонером є Росія.
19:21
ЄС із суботи збільшить імпорт електроенергії з України в 2,5 раза
Оператори систем передачі континентальної Європи (ENTSO-E) у четвер ухвалил рішення із суботи збільшити імпорт електроенергії з України у два з половиною рази.
19:20
У Конгресі США кажуть про наявність підтримки надання Україні далекобійних ракет для HIMARS
За словами конгресвумен від демократів Елісси Слоткін, у Конгресі США вже є двопартійна підтримка того, щоби надати Україні далекобійні ракети для HIMARS.
19:10
Молдова продовжила ще на 60 днів надзвичайний стан через війну в Україні
Парламент Молдови в четвер більшістю голосів підтримав пропозицію уряду продовжити надзвичайний стан у зв'язку з війною в Україні, кризою в енергетичній сфері та необхідністю подальшого вирішення проблеми біженців.
18:57
У Туреччині вважають, що "зернова угода" наблизить Україну й Росію до миру
Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу на пресконференції в четвер висловив сподівання, що угода про розблокування експорту українського зерна морським шляхом може сприяти мирним переговорам України та Росії.
18:38
Німеччина передала Україні засоби захисту від зброї масового ураження
Федеральна міністерка оборони Німеччини Крістіне Ламбрехт у четверо голосила про новий пакет військової допомоги Україні, спрямований на посилення захисту від ядерної, біологічної та хімічної зброї.
18:33
Чехія домовлятиметься зі Швецією про купівлю БМП, зі США - про винищувачі F-35
Міністерка оборони Чехії Яна Чернохова розповіла про підготовку закупівлі у Швеції додаткових бойових машин піхоти CV90 на заміну радянським, та винищувачів F-35 у США.
18:23
У Німеччині з 1 жовтня введуть збір за користування електроенергією
Федеральний уряд Німеччини з 1 жовтня вирішив ввести збір з домогосподарств за користування електроенергією на тлі ризику банкрутства компанії Uniper, важливого постачальника електроенергії в країні.
18:04
Президентка Європарламенту – Раді: ЄС буде пліч-о-пліч з Україною на її шляху до членства
Президентка Європейського парламенту Роберта Метсола у зверненні до Верховної Ради в четвер з нагоди Дня української державності запевнила, що на шляху Києва до членства в ЄС об’єднання буде надавати всю підтримку.
18:01
Президент Литви дорікнув тим, хто ще турбується про обличчя Путіна
17:48
Литва надасть Україні 10 бронемашин, боєприпаси й антидрони
Президент Литви Гітанас Наусєда в четвер оголосив про виділення Україні нового пакету військової допомоги.
17:43
Президент Литви частину своєї промови у Раді проголосив українською
Президент Литви, виступаючи у Верховній Раді 28 липня, перші дві хвилини своєї промови виступав повністю українською мовою. 
17:37
Литва прагнутиме посилення санкцій і збільшення військової допомоги Україні – президент
Президент Литви Гітанас Наусєда під час виступу у Верховній Раді в четвер запевнив, що Вільнюс буде й надалі домагатися на міжнародній арені посилення санкційного тиску на Росію та збільшення військової допомоги Україні.
ВідеоПрезидент Литви виступив у Києві українською мовою
17:18
Орбан проти санкцій щодо патріарха Кирила, бо "хто тоді буде творити мир?"
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан під час візиту до Австрії в четвер пояснив свою позицію щодо санкцій проти глави Російської православної церкви патріарха Кирила тим, що про мир в Україні мають домовлятися церковні лідери.
17:07
В Австрії розслідують можливе шпигунство трьох осіб на користь спецслужб Туреччини
В Австрії ведуть розслідування щодо трьох осіб за підозрою у тому, що вони шпигували на користь Анкари.
17:05
Орбан виправдався за свою тираду про "змішання рас": інколи я висловлююсь двозначно
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан під час зустрічі з австрійським колегою Карлом Негаммером у Відні в четвер пояснив свої слова щодо "змішування рас".
16:46
Зеленський анонсував створення в Україні свого Коледжу Європи для підготовки європосадовців
Президент України Володимир Зеленський анонсував створення в Україні свого Коледжу Європи - вищого навчального закладу за зразком Коледжів у Бельгії та Польщі, де готуватимуть до роботи в інституціях Євросоюзу.
16:43
У ЄС кажуть, що не можуть повністю заборонити видачу шенгенських віз росіянам
Європейська комісія стверджує, що не може ухвалити рішення про обмеження видачі шенгенських віз громадянам Росії, оскільки санкційний режим спрямований саме на російську владу та еліту, але такі заходи можуть вживати самостійно держави-члени.
16:20
Поїздку нинішньої глави МЗС Бельгії до Криму оплатив фонд доньки Путіна
Поїздка нинішньої міністерки закордонних справ Бельгії Аджі Лябіб до протиправно окупованого Росією Криму у 2021 році була оплачена коштом фонду доньки Владіміра Путіна Єкатєріни Тіхонової "Иннопрактика".
16:09
Британія привітала призначення керівника САП
Посол Британії в Україні Мелінда Сіммонс привітала призначення обраного за конкурсом керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.
16:02
Рада підтримала закон про особливий статус поляків в Україні
Верховна Рада в четвер підтримала в цілому законопроєкт №7550 про встановлення правових та соціальних гарантій для громадян Польщі, які перебувають на території України.
15:48
У Франції затримали підозрюваного у причетності до чергової пожежі на півдні країни
Французькі пожежники приборкали чергову пожежу на півдні країни у департаменті Ардеш, а правоохоронці знайшли ймовірного винуватця займання.
15:15
МЗС: ЄС має відмовитися від газу з РФ у відповідь на насмішки та шантаж Москви
Речник МЗС України Олег Ніколенко заявив, що у відповідь на насмішки російських чиновників та пропагандистів над надзвичайними енергетичними заходами європейців ЄС має повністю позбутись залежності від газу РФ.
15:10
"Україна має перемогти" - міністерка уряду Франції
Міністерка уряду Франції з питань Європи Лоранс Бун заявила, що Україна має перемогти у війні, оскільки від цього залежить і її власне майбутнє, і майбутнє Європи.
14:47
відеоНауседа в Раді вручив Зеленському найвищу нагороду Литви
Президент Литви Гітанас Науседа вручив президенту України Володимиру Зеленському найвищу нагороду Литви - Орден Вітовта Великого.
14:20
США привітали призначення очільника САП
США вітають призначення Олександра Клименка на посаду очільника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.
14:07
Глава МЗС Бельгії, що незаконно їздила до Криму, написала лист Кулебі
Глава МЗС Бельгії Аджа Лябіб у День української державності написала українському колезі Дмитру Кулебі листа, в якому висловила підтримку Україні, наголосивши на належності Криму та Донбасу до України.
14:01
Сенат США схвалив резолюцію з закликом оголосити Росію спонсором тероризму 
Сенат США у середу одноголосно схвалив резолюцію, яка закликає держсекретаря Ентоні Блінкена оголосити Росію державою-спонсором тероризму за дії в Чечні, Грузії, Сирії та Україні.
13:37
Посол ЄС відреагував на призначення нового керівника САП
Призначенням глави САП Олександра Клименка Україна виконала одну з рекомендацій Єврокомісії, прив’язану до кандидатського статусу України на вступ.
13:30
Уряд Латвії підтримав збільшення військової підтримки України
Вранці у четвер уряд Латвії підтримав пропозицію міністерства оборони щодо надання додаткової військової підтримки Україні.
13:06
Естонія заборонила видачу громадянам РФ віз та дозволів на проживання з метою навчання
Уряд Естонії вирішив обмежити можливості громадян Росії клопотати про тимчасовий дозвіл на проживання або візи з метою навчання в Естонії.
12:53
Мери семи міст Німеччини закликали ввести в дію газопровід "Північний потік-2"
Мери семи невеликих міст на північному німецькому острові Рюген підтримали звернення, в якому пропонується ввести в дію спірний газопровід "Північний потік-2". 
12:47
Британія прийняла вже понад 100 тисяч українців, які тікають від війни
Згідно з останніми даними уряду, станом на понеділок близько 104 000 українців прибули до Великої Британії за схемами, які діють щодо людей, які тікають від війни в  Україні.
12:30
Польща та Литва готові переконувати НАТО розпочати переговори про вступ України
Польща та Литва висловили готовність активізувати зусилля у рамках НАТО, щоб розпочати переговори про вступ України до Альянсу.
12:07
Україна та Словенія посилять співпрацю у сфері кіберзахисту
Держслужба спеціального зв'язку та захисту інформації України й Урядовий офіс Словенії з інформаційної безпеки у сфері кіберзахисту підписали меморандум про взаєморозуміння.
11:58
РФ: литовський банк, який обслуговує калінінградський транзит, планує припинити операції з Росією
Тимчасовий повірений у справах Росії в Литві Сергєй Рябоконь заявив, що передав ноту МЗС Литви через намір литовського банку, який обслуговує весь калінінградський транзит, 1 вересня припинити проводити банківські операції з Росією.
11:50
Рига відреагувала на претензії РФ щодо тиску на росіян, які в'їжджають до Латвії
Глава МЗС Латвії Едгар Ринкевичс прокоментував ноту від Росії щодо ставлення прикордонників до громадян Росії, які бажають в'їхати до Латвії.
11:37
Мішель до Дня державності: ЄС з Україною скільки буде потрібно
Глава Євроради Шарль Мішель привітав український народ з Днем української державності.
11:24
У парламенті Британії застерегли від скорочення чисельності британської армії на тлі війни в Україні
У парламенті Британії заявили, що від планованого скорочення чисельності британської армії слід відмовитися під час "відкритої війни" в Європі.
11:22
Новий генпрокурор затвердив Клименка на посаді голови САП
11:07
Виробник "Байрактар" передасть "польський" безпілотник Україні безкоштовно
Турецька компанія Baykar передасть безкоштовно "польський" безпілотник "Байрактар" Україні, а зібрані у Польщі кошти на нього буде витрачено на гуманітарні проєкти.
10:49
Глава МЗС Латвії назвав фактори, які змусять РФ сісти за стіл переговорів і знизити риторику
Глава МЗС Латвії Едгар Ринкевичс вважає, що коли РФ стане зрозуміло, що вона вже нічого не зможе досягти, тоді вона сяде за стіл переговорів.
10:31
Іспанія проситиме Європарламент визнати каталанську своєю офіційною мовою
Іспанський уряд звернеться до Європейського парламенту з проханням розглянути дозвіл на використання каталанської мови в залі засідань, що стане першим таким випадком для європейської регіональної мови.
10:28
фотоПрезидент Литви прибув до Києва відзначити День державності
Президент Литви Гітанас Науседа прибув до Києва у День української державності.
10:01
Франція розглядає можливість поставок газу до Німеччини – ЗМІ
У французькому уряді кажуть, що могли б постачати газ до Німеччини найближчої зими.
09:51
У Празі закрили наметове містечко для українських біженців
Празька мерія закрила наметове містечко для українських біженців у районі Малешиці через скорочення кількості українців, яким потрібен тимчасовий дах над головою.
09:40
Італійські праві визначилися щодо кандидатури прем’єра у разі перемоги на виборах
Партія, яка набере найбільшу кількість голосів у правоцентристській коаліції Італії, обере прем’єр-міністра, якщо блок переможе на майбутніх виборах.
09:15
CША виділили нове фінансування на гуманітарну та кризову підтримку України
Посол України в США Оксана Маркарова розповіла про виділення двох нових пакетів фінансової підтримки Сполученими Штатами у зв’язку з війною в Україні. 
09:10
Британська розвідка: контрнаступ України на Херсонщині набирає обертів
Британська розвідка стверджує, що в результаті успішних ударів ЗСУ російські війська на західному березі Дніпра стали дуже вразливими.
08:53
У Британії попередили про зростання ризиків ядерної війни через погіршення комунікації з РФ і Китаєм
Захід ризикує вступити в ядерний конфлікт з Китаєм або Росією через "розрив комунікації" з двома країнами.
ВідеоЯк ЄС може позбавити Угорщину права голосу та вето
08:23
У США кажуть, що понад 75 тисяч російських військових були вбиті і поранені у війні в Україні
Представники адміністрації Байдена повідомили законодавцям Палати представників на закритому брифінгу, що понад 75 000 росіян були вбиті або поранені під час війни в Україні.
07:57
США: Росія не полишила наміру анексувати частини України через фіктивні референдуми
Сполучені Штати очікують, що московські ставленики проведуть фіктивні референдуми з метою анексії частини України.
07:34
Уряд Естонії найближчими тижнями ухвалить рішення про купівлю ППО середньої дальності
Міністр оборони Естонії Ханно Певкур заявив, що рішення про купівлю засобів протиповітряної оборони середньої дальності буде ухвалено урядом у найближчі тижні.