27 липня 2022

Статті
Шахрайство об’єднаних націй: як викинути Росію з місця в Радбезі ООН, яке їй не належить
Як позбавити Росію крісла в ООН, яке вона займає незаконно? Україна може запропонувати міжнародному товариству алгоритм дій.
"Байрактари" для Путіна: що означає сенсаційна заява Ердогана про переговори з РФ
Чи справді Анкара готова піти на передачу РФ своїх військових технологій, навіть попри можливість різкого погіршення відносин з усім Заходом?
Новини
23:09
Польська академія наук назвала котів загрозою для довкілля і викликала скандал
Польська академія наук у липні класифікувала котів як "інвазійний сторонній вид", тобто такий, що стрімко поширюється в певній екосистемі та становить загрозу її флорі й фауні, чим викликала скандал.
22:51
МЗС – про слова Лаврова щодо переговорів: хочуть зупинити контрнаступ ЗСУ на півдні
Представник міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко вважає, що заяви глави МЗС Росії Сєргєя Лаврова про нібито небажання Києва вести переговори з Москвою спрямовані на зрив контрнаступу Збройних Сил на півдні.
22:32
Трасс на посаді прем’єра Британії хоче заборонити кетколлінг і "вовчий свист"
Міністерка закордонних справ Великої Британіх Ліз Трасс у середу заявила, що в разі обрання на посаду лідера Консервативної партії й, відповідно, глави уряду підтримає законодавчу заборону кетколлінгу й "вовчого свисту" – домагання жінок у публічних місцях.
22:03
Блінкен уперше з початку війни поговорить з Лавровим – не про Україну
Державний секретар США Ентоні Блінкен у середу заявив, що має намір найближчим часом поговорити з главою МЗС Росії Сєргєєм Лавровим – це станеться вперше з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну.
21:51
США перекидають шість винищувачів F-22 в Польщу
Військово-повітряні сили США направили з Аляски шість винищувачів п’ятого покоління F-22 до Польщі в межах місії НАТО з охорони повітряного простору країн Альянсу.
21:38
Німецькі танки найгірші в Європі – глава МЗС Німеччини
Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок вважає, що німецькі танки є наразі найгіршими в Європі, оскільки континент десятками років скорочував оборонні видатки й був побудований для життя в мирі.
21:24
Єврокомісія пом’якшила вимоги щодо вирощування продовольства на тлі його глобальної нестачі
Європейська комісія в середу оголосила про продовження до 2023 року послаблення екологічних вимог щодо програми підтримки фермерства в ЄС для збільшення виробництва продовольства на території блоку.
ДайджестСто Panzerhaubitze, Австрія забрала сховище в Газпрому, Польща закупає зброю: головне за день
21:08
Італія розраховує стати повністю незалежною від російського газу у 2024 році
Італія розраховує мати змогу повністю відмовитись від російського газу з 2024 року.
21:00
Глава МЗС Британії: Путін тримає світ у заручниках газом
Міністерка закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс у середу заявила, що президент РФ Владімір Путін використовує газ для того, щоб тримати в заручниках світ.
20:49
У Німеччині вбачають "демонстрацію сили" у скороченні постачань газу через Північний потік
В уряді Німеччини заявили, що вбачають "демонстрацію сили" в останніх скороченнях обсягів постачання російського газу через газопровід "Північний потік-1".
20:45
відеоЧоловік закидав яйцями кортеж Качинського під час поїздки регіонами Польщі
Кортеж глави правлячої партії Польщі "Право і справедливість" під час поїздки до Великопольського воєводства минулих вихідних закидали яйцями – чоловіка, який це зробив, притягнуть до відповідальності.
20:27
Єврокомісія закликає Угорщину, яка виступила проти економії газу, "зробити свій внесок"
Європейська комісар з питань енергетики Кадрі Сімсон вважає, що Угорщина все одно повинна "зробити свій внесок" в ощадливе споживання природного газу напередодні зими, покладаючись на допомогу своїх сусідів з ЄС на тлі скорочення поставок з Росії.
20:12
Росія остаточно втратила ініціативу в битві за Донбас – оцінка Заходу
Захід вважає, що Росія остаточно втратила ініціативу в битві за Донбас, і їй не вдасться захопити регіон у найближчому майбутньому попри заяви Кремля та його сателітів.
20:04
Чорногорія заморозила майно двох росіян згідно з санкціями ЄС
Чорногорія заморозила майно двох громадян Російської Федерації згідно з санкціями Євросоюзу, запровадженими за війну РФ проти України.
19:55
Іванішвілі пов’язав свої проблеми з банком із намаганням "втягнути Грузію у війну"
Тіньовий грузинський олігарх і засновник правлячої партії "Грузинська мрія" Бідзіна Іванішвілі в середу вперше за довгий час виступив із заявою, в якій пов’язав свої проблеми зі швейцарським банком Credit Suisse з політичними процесами в країні.
19:39
У США розслідують дії Трампа під час штурму Капітолія – ЗМІ
Міністерство юстиції США розслідує дії 45-го президента Дональда Трампа під час спроби штурму Капітолія в січні 2021 року, коли його прихильники намагалися зірвати затвердження результатів виборів.
19:36
Фермерські протести у Нідерландах: компаніям, які розчищають дороги, надходять погрози
Декілька компаній, яким доручили розчищати дороги від завалів, влаштованих протестуючими фермерам, отримали анонімні дзвінки з погрозами, після чого окремі компанії вирішили не починати роботи.
Аналітика короткоЩо має запропонувати Україна, щоб позбавити Росію крісла ООН
19:23
У Швеції можуть ввести тимчасовий податок на фінансування оборони
Міністр оборони Швеції Петер Гульквіст у середу припустив, що в країні може бути запроваджений тимчасовий податок для найбільш багатих, спрямований на збільшення фінансування оборонного сектора.
19:05
Поляки запустили збір коштів на три евакуаційних гелікоптери для України
У Польщі запустили велику кампанію збору коштів на зброю для України, перший з яких  - на три гелікоптери для евакуації поранених.
19:02
Зеленський непокоїться, що новий прем’єр Британії підтримуватиме Україну менше за Джонсона
Президент України Володимир Зеленський висловив занепокоєння, що новий прем’єр-міністр Великої Британії може зменшити підтримку України на противагу Борису Джонсону.
18:48
Спецслужби Польщі виявили фільтраційні табори на окупованих територіях України
Речник міністра-координатора спецслужб Станіслав Жарин у середу повідомив, що польські спецслужби ідентифікували кілька місць, які використовуються як фільтраційні табори або в’язниці для українців.
18:40
Мельник пояснив свої слова про Бандеру, які викликали ажіотаж у Німеччині
Звільнений посол України в Німеччині Андрій Мельник пояснив, що своїми словами про Степана Бандеру не хотів нікого образити, й сказав, що вони були "помилковим кроком".
18:35
Макрон назвав Росію "однією з останніх колоніальних імперій" 
Президент Франції Еммануель Макрон назвав Росію "однією з останніх імперських колоніальних держав" у сучасному світі, говорячи про її війну проти України. 
18:19
Логістичні шляхи України стали частиною Транс’європейської транспортної мережі
Європейська комісія внесла зміни до індикативних мап Транс’європейської транспортної мережі (TEN-T), включивши в неї українські логістичні шляхи – і водночас прибравши звідти маршрути з Росії та Білорусі.
18:09
Чехія погодилась захищати повітряний простір Словаччини – це може вплинути на передачу Україні МіГ-29
Уряд Чехії в середу схвалив прохання Словаччини про допомогу в захисті її повітряного простору після виведення з експлуатації винищувачів МіГ-29 – раніше Братислава не відкидала їхню передачу Україні.
18:07
В МЗС Білорусі запропонували відмовитись глобальної концепції прав людини як "утопії"
Заступник глави МЗС Білорусі на виступі у Китаї розкритикував сучасну концепцію прав людини, заявивши, що вона нав’язана Заходом і є "утопією".
17:51
У Польщі відкрили розслідування проти компанії, яка обманула волонтерів з України на 40 тисяч євро
Окружна прокуратура Познані розпочала розслідування щодо польської компанії, яка не виконала зобов’язання перед українською благодійною організацією із закупівлі палива для Збройних Сил та гуманітарних організацій на суму 40 тисяч євро.
17:32
У ЄС підтвердили, що удвічі збільшать імпорт електроенергії з України
Європейська мережа операторів системи передачі електроенергії ENTSO-E в середу підтвердила наміри збільшити у два рази імпорт електроенергії з України, про який напередодні заявили в Європейській комісії.
17:20
Байден здав негативний тест на коронавірус
Президент США Джо Байден здав два негативні тести на COVID-19 у вівторок увечері та в середу вранці, повідомив його лікар Кевін О’Коннор.
17:12
фотоУ Чеській Швейцарії палає 1000 гектарів лісу, пожежу називають найбільшою за десятиліття
На північному заході Чехії четвертий день продовжують боротися з пожежею у природному заповіднику, відомому як Чеська Швейцарія, пожежу вже називають найгіршою за останні десятиліття.
17:09
У Німеччині запевняють, що Україна отримає систему ППО IRIS-Т до кінця року
Заступниця прессекретаря федерального уряду Німеччини Крістіане Гоффман у середу запевнила, що Берлін передасть Україні зенітні ракетні комплекси IRIS-T до кінця 2022 року.
16:57
G7 хоче домовитися про крайню ціну на нафту в грудні – ЗМІ
"Група семи" прагне запровадити механізм обмеження цін на експорт російської нафти до 5 грудня, коли набудуть чинності санкції Європейського Союзу, що забороняють морський імпорт російської сирої нафти.
16:44
Австрія забрала в "Газпрому" найбільше сховище в країні
Найбільший австрійський оператор газосховищ RAG Austria AG остаточно взяла на себе управління найбільшим у країні газосховищем "Гайдах", яким раніше керувала російська компанія "Газпром".
16:25
Словенія планує нову військову допомогу для України - глава МЗС 
Словенія найближчими днями почне обговорювати черговий пакет безпекової допомоги для України.
16:19
Німеччина схвалила продаж Україні 100 САУ PzH 2000
Федеральний уряд Німеччини схвалив продаж Україні 100 самохідних артилерійських установок Panzerhaubitze 2000 виробництва компанії Krauss-Maffei Wegmann (KMW).
16:13
Кулеба розповів про головне на цей час очікування України щодо зброї від партнерів
За словами глави МЗС, головне очікування України щодо військової допомоги від партнерів на цей час - максимально швидкі темпи поставок.
16:09
В МЗС Росії заявили, що латвійські силовики тиснуть на росіян, які хочуть в'їхати в Латвію
Міністерство закордонних справ Росії у середу викликало тимчасову повірену у справах Латвії Дацу Рутка і висловило їй протест "у зв'язку із тиском силовиків на росіян під час в'їзду до Латвії".
15:47
Словенія допоможе Україні обладнанням для розмінування - Кулеба
Словенія планує надати Україні через механізм цивільного захисту ЄС обладання для цивільного розмінування. 
15:30
У Кулеби запевнили, що не закриватимуть очі на поїздку глави МЗС Бельгії до окупованого Криму
Міністерство закордонних справ України через дипломатичні канали з бельгійською стороною з’ясовує, як саме нова глава МЗС Бельгії Аджа Лябіб їздила до окупованого Криму влітку 2021 року, коли ще була журналісткою.
15:19
Німеччина готує компенсацію родинам загиблих на мюнхенській Олімпіаді 1972 року
У середу уряд Німеччини оголосив про плани виплатити компенсацію сім'ям жертв теракту на Олімпійських іграх в Мюнхені 1972 року.
15:01
ЄС очікує на призначення керівника САП після обрання нового генпрокурора
Посол ЄС в Україні Матті Маасікас після призначення Андрія Костіна новим Генпрокурором України очікує на призначення нового очільника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.
14:58
Нова пожежа на півдні Франції: вогонь, що поширився на 900 гектарів, стримали
Пожежа, що спалахнула на півдні Франції в районі міста Монтпельє у вівторок, випалила близько 900 гектарів території, після чого вогнеборцям вдалося стримати її.
14:39
В Стамбулі запрацював центр координації експорту зерна з України
У Стамбулі в середу відбулася церемонія відкриття Спільного координаційного центру (СКЦ), створеного в рамках реалізації так званої "зернової угоди".
14:21
У Польщі хочуть створити Долину дронів
У Польщі планують створити Долину безпілотників, щоб прискорити інновації в цій галузі на користь Польщі та України.
13:53
У Молдові рекомендували запровадити погодинну подачу води через посуху
Міністерство з питань довкілля Молдови рекомендувало водопостачальним підприємствам відключати воду населенню на кілька годин щодня вранці та ввечері через посуху.
13:44
Польща підписала угоди про купівлю в Південній Кореї 48 винищувачів, 180 танків і понад 600 гаубиць
Віцепрем’єр-міністр, міністр національної оборони Польщі Маріуш Блащак підписав у середу угоди щодо південнокорейської зброї для польської армії: це легкі винищувачі FA-50, танки К2 і самохідні гаубиці К9.
13:20
Литва заборонила в'їзд патріарху Кирилу
Литва заборонила в'їзд до країни патріарху Російської православної церкви Кирилу через його підтримку російського вторгнення в Україну.
13:10
Зеленський вдруге запросив Штайнмаєра до України
Нещодавно звільнений посол України в Німеччині Андрій Мельник розповів, що президент Володимир Зеленський вдруге запросив німецького колегу Франка-Вальтера Штайнмаєра до Києва.
12:59
Кремль пообіцяв не дати працювати західним медіа після рішення Суду ЄС
У Кремлі пообіцяли заходи у відповідь після підтвердження Судом ЄС заборони мовлення телеканалу RT France.
Аналітика короткоЧи справді Туреччина передасть технології по виробництву "Байрактар" Росії
12:41
Фінів більше турбує загроза РФ і зростання цін на енергоносії, ніж зміна клімату
37 відсотків фінів заявили, що головним приводом їхнього занепокоєння є загроза, що походить від Росії.
12:35
Суд ЄС залишив у силі заборону мовлення RT France
Суд ЄС загальної юрисдикції підтвердив заборону на мовлення російського пропагандистського мовника  RT France, накладену в березні через систематичну дезінформацію щодо України.
12:11
У Болгарії провалилася остання спроба сформувати уряд
Соціалістична партія Болгарії відмовилася від планів запропонувати новий коаліційний уряд після того, як не змогла зібрати більшість у парламенті, що означає дострокові вибори в країні восени.
11:58
На півночі Чехії через масштабні пожежі заборонили відвідувати ліси
Масштабна пожежа змусила адміністрацію Устецького краю на півночі Чехії заборонити відвідування лісу.
11:46
Спартц у новому листі Байдену висловлює занепокоєння зосередження влади в руках Єрмака
Конгресвумен Вікторія Спартц надіслала президенту Джо Байдену ще один лист, в якому закликала звернути увагу на останні події в Україні, включно з додатковими занепокоєннями навколо голови адміністрації президента України Зеленського Андрія Єрмака.
11:35
"Газпром" зменшив поставки італійській компанії Eni 
Італійська компанія Eni заявила, що в середу отримає від російського "Газпрому" близько 27 млн кубометрів газу замість середньодобових 34 млн останніми днями.
11:12
Поляки витратили на допомогу біженцям з України близько $2 млрд - оцінка
Поляки виділили на допомогу українцям, які втекли від війни Росії, до 10 мільярдів злотих (понад 2 млрд доларів).
11:01
Глава МЗС Словенії прибула до Києва
Міністр закордонних справ Словенії Таня Файон прибула до Києва.
10:37
Німеччина підтвердила скорочення газопостачання через "Північний потік"
Як було оголошено, російська газова компанія "Газпром" скоротила постачання газу газопроводом "Північний потік-1".
10:19
У Британії пропонують кандидатуру Джонсона на пост наступного генсека НАТО
Високопоставлені члени Консервативної партії підтримали кандидатуру Бориса Джонсона на пост майбутнього генерального секретаря НАТО.
10:10
У Нідерландах фермери на знак протесту заблокували дороги гноєм і відходами
У Нідерландах фермери знову влаштували протести проти планів уряду зі скорочення викидів азоту.
09:43
Розвідка Британії: Лавров у Африці домагається статусу "великої держави" для РФ
Розвідка Британії у своєму щоденному зведенні щодо війни в Україні в середу пояснили цілі, з якими глава МЗС РФ Сергєй Лавров поїхав у турне країнами Африки. 
09:30
Глава МЗС Естонії: РФ має програти неспровоковану війну проти України
Міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу напередодні зустрівся з послом України у Таллінні Мар'яною Беца, обговоривши з нею військову агресію Росії та подальше надання допомоги країні.
09:17
Національна асамблея Франції схвалила пакет заходів на 20 млрд євро для боротьби з інфляцією
Нижня палата французького парламенту схвалила фінансування пакета заходів щодо зниження інфляції у розмірі 20 мільярдів євро та податкових пільг, щоб допомогти домогосподарствам.
09:13
У Британії проходить великий страйк залізничників, працюють лише 20% потягів
У Британії в середу страйкують десятки тисяч залізничників після провалу переговорів щодо зарплатні, робочих місць і умов праці.
08:38
США закликали Київ призначити гідного довіри генпрокурора і боротися з корупцією попри війну
Сполучені Штати 26 липня закликали Україну вибрати гідного довіри генерального прокурора замість звільненої президентом Володимиром Зеленським, закликаючи вжити заходів проти корупції, навіть під час боротьби з російськими загарбниками.
08:18
Глава МЗС Німеччини обіцяє Словаччині довгострокове розміщення військових і ППО
Військовослужбовці Бундесверу та німецькі системи ППО можуть бути розміщені у Словаччині на довгостроковій основі.
07:47
США схвалили лікування поранених українських військових в американському госпіталі в Німеччині
Міністр оборони США Ллойд Остін схвалив лікування поранених українських військових у військовому госпіталі Сполучених Штатів в Німеччині.