Статус кандидата для України, додаткові HIMARS з США, греки "принижують" туристів з РФ: новини дня

Дайджест
Четвер, 23 червня 2022, 21:38

Британська розвідка повідомляє, що сили РФ просунулися в бік Лисичанська на 5 кілометрів; Україна подала ще один позов проти Росії; США на саміті G7 оприлюднять нові кроки щодо тиску на Росію; Путін став найменш популярним лідером світу; перші американські HIMARS вже в Україні; США оголосять про додаткові HIMARS, а також артилерійські боєприпаси для України; Україна хоче придбати в Німеччини 10 систем ППО IRIS-T; з десяток країн ЄС постраждали від скорочення поставок російського газу; Німеччина підвищила рівень тривоги через страх дефіциту поставок газу; ЄС домовився з Норвегією про збільшення постачання газу; Британія закрила РФ доступ до нафтопереробних технологій та своєї валюти; Чехія не видаватиме візи громадянам РФ і Білорусі до березня 2023 року.

Більше важливих і цікавих новин 23 червня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! 

Україна офіційно отримала статус кандидата на вступ в ЄС

У Брюсселі стартували саміти Євросоюзу. У першій половині дня 23 червня пройшов саміт "ЄС – Західні Балкани". 

Саміт не зміг досягти прориву у розблокуванні процесу вступу країн Західних Балкан.

Лідери шести балканських країн Албанії, Боснії, Косово, Чорногорії, Північної Македонії та Сербії висловили розчарування в тому, що переговори про вступ не почалися або застопорилися через роки після того, як їм пообіцяли можливе членство в ЄС.

Вето Болгарії, члена Євросоюзу, залишається в силі з 2020 року, коли вона заблокувала переговори про вступ з Північною Македонією через суперечку, пов’язану з історією та мовою. Переговори Албанії також заблоковані, оскільки ЄС пов’язує її прогрес із прогресом Північної Македонії.

Прем'єр-міністр Албанії Еді Рама сказав, що це "ганьба", а також звинуватив лідерів ЄС у "безсиллі" за те, що вони не змогли натиснути на Софію, щоб вона пішла на поступки.

Докладніше про євроінтеграцію Західних Балкан - у статті редактора ЄвроПравди Юрія Панченка Заблокований шлях до ЄС: чому не вдалося зрушити інтеграцію Західних Балкан та як це вплине на Україну.

Тож, Прем'єр-міністр Албанії сподівається, що його країна вступить до ЄС до наступного століття.

По обіді, 23 червня, після саміту "ЄС – Західні Балкани", лідери країн Євросоюзу почали обговорювати надання кандидатського статусу Україні, Молдові та щодо гарантування європейської перспективи Грузії.

Європейська рада майже напевне ухвалить позитивне для України рішення, про що у четвер вранці оголосив глава Євроради Шарль Мішель. 

Біля будівлі Європейської ради сьогодні закликали надати Україні статус кандидата.

Сьогодні ж і Європарламент рекомендував надати Україні і Молдові кандидатський статус

Проте, як ввечері повідомив кореспондент "Радіо Свобода" Рікард Джозвяк, переговори лідерів ЄС на саміті в Брюсселі щодо статусу кандидата для України дещо ускладнюються бажанням деяких країн надати його також і Боснії та Герцеговині.

Та Україна все ж офіційно отримала статус кандидата на вступ в ЄС.

Прем’єрка Данії назвала статус кандидата в ЄС для України чітким сигналом Путіну.

Віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина вважає, що Україна вступить до Європейського Союзу протягом років, а не десятиліть, як це прогнозують деякі європейські посадовці.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що Європейський Союз має підготуватися до розширення тепер, коли Україні та Молдові буде надано статус кандидата на вступ.

Новий позов України проти РФ, кроки G7 щодо тиску на Росію

Триває 120 доба повномасштабної війни Росії проти України.

Як повідомляє британська розвідка, сили РФ просунулися в бік Лисичанська на 5 кілометрів.

Хоча російські війська створюють все більший тиск на виступ у районі Лисиячанська-Сєвєродонецька і їм вдається "повзуче" просування, плани про створення глибшого оточення та захоплення заходу Донецької області наразі загальмувались. 

Міністр юстиції України Денис Малюська в четвер повідомив, що відомство подало новий позов проти Росії до Європейського суду з прав людини.

У позові Україна обвинувачує російську владу у порушеннях Європейської конвенції з прав людини у зв’язку із незаконним вторгненням на суверенну територію України.

Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) закликала уряди країн-членів Ради Європи вжити заходи для полегшення гуманітарних наслідків війни Росії проти України.

За даними AFP, США на саміті "Групи семи" (G7) оприлюднять нові кроки щодо тиску на Росію.

Лідери держав на саміті також розмірковуватимуть про те, як витримати вплив санкцій проти Росії на їхню власну економіку, особливо що стосується високих цін на пальне.

Колишній держсекретар США Майк Помпео вважає, що Росія під час своєї війни проти України здійснює геноцид та що Путін у разі успіхів на півдні й Донбасі не зупиниться

До речі, за даними міжнародного опитування Pew Research Center, Путін став найменш популярним лідером світу, а ставлення до РФ кардинально погіршилось.

Додаткові HIMARS від США

Міністр оборони України Олексій Резніков повідомив, що перші системи HIMARS вже прибули в Україну.

Адміністрація президента США Джо Байдена в четвер увечері має оголосити про виділення додаткового пакету військової допомоги України в розмірі 500 мільйонів доларів.

Як повідомило телеканалу CNN джерело, новий пакет військової допомоги передбачає надання додаткових реактивних систем залпового вогню HIMARS, а також артилерійські боєприпаси.

Посол України в Німеччині Андрій Мельник розповів, що Україна хоче придбати в Німеччини 10 систем протиповітряної оборони (ППО) IRIS-T, якої немає навіть на озброєнні Бундесверу.

А генсек НАТО Єнс Столтенберг наполягає на тому, що союзники по Альянсу спроможні продовжувати постачати Україні зброю стільки, скільки потрібно. 

Щодо конфлікту довкола транзиту до Калінінграду

У Єврокомісії зазначили, що оголошені Литвою обмеження транзиту товарів, які Росія перевозить через її територію до Калінінградської області, пов’язані виключно із санкціями ЄС та не зачіпають транзит базових товарів. 

Після набрання чинності минулого тижня санкцій ЄС Литва обмежила транзит сталі та чорних металів до Калінінграда, посилаючись на роз'яснення ЄС. Москва заявила у понеділок, що транзитні обмеження порушують міжнародні угоди та пригрозила відповісти.

Президент Литви Гітанас Науседа заявив, що Європейська комісія уточнить роз'яснення, як втілювати в життя обмеження на транзит товарів, що підпали під санкції Європейського союзу, між материковою частиною Росії та Калінінградською областю.

Глава МЗС Литви Габріелюс Ландсбергіс повідомив, що Європейська комісія теоретично могла б змінити свою думку про обмеження транзиту до Калінінграда, але ці рішення знаходяться в руках самої комісії.

Раніше російські військові моделювали ракетні удари по території Естонії.

А французькі десантники здійснили раптову навчальну висадку в Естонії.

Прем’єрка Естонії Кая Каллас розкритикувала як недостатні чинні плани НАТО щодо захисту держав Балтії у разі потенційного нападу Росії.

Вона також сказала, що не треба недооцінювати військову міць Росії.

Ситуація із газом в Євросоюзі "серйозна"

У Єврокомісії заявили, що постачання газу в ЄС гарантовані, але ситуація серйозна.

За словами представника Єврокомісії, на даному етапі потрібно усвідомлювати, що ситуація може ще більше погіршитися.

Віцепрезидент Європейської комісії Франс Тіммерманс заявив, що з десяток країн ЄС постраждали від скорочення поставок російського газу.

Німеччина підвищила рівень тривоги через страх дефіциту поставок газу.

Європарламент підтримав ініціативу гарантувати заповненість газових сховищ на 80% до початку опалювального сезону.

ЄС домовився з Норвегією про збільшення постачання газу.

Чехія хоче за п’ять років позбутися залежності від російських енергоносіїв.

Санкції та ізоляція Росії

Британія закрила РФ доступ до нафтопереробних технологій та своєї валюти.

Єврокомісія та Рада ЄС заборонили доступ російським лобістам.

Чехія не видаватиме візи громадянам РФ і Білорусі до березня 2023 року.

Росія висилає співробітника посольства Франції.

Інше: викрадення українського зерна, Греція "принижує" туристів з РФ

Туреччина розслідує повідомлення про викрадення українського зерна Росією.

Разом з тим, посол України в Туреччині Василь Боднар заявив, що вихід судна "Азов Конкорд" із порту окупованого Росією Маріуполя не пов’язаний із вивезенням українського зерна.

В Ірландії уперше за понад 170 років живуть понад 5 млн людей.

Зловмисники в ЄС хотіли продати українських біженців у трудове і сексуальне рабство.

Україна і Молдова відновлять залізничне сполучення на ділянці Березине-Бессарабка.

Росіянам небезпечно відпочивати в Греції - МЗС РФ.

Прем'єр Болгарії звинуватив Росію та мафію у падінні його уряду.

Відень став найкомфортнішим для життя містом світу – The Economist.

Це лише частина цікавих новин 23 червня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! Ваша редакція.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: