8 кандидатів замість Джонсона, Іспанія розблокує танки Leopard, транш з 9 млрд євро: новини дня

Дайджест
Вівторок, 12 липня 2022, 22:00

Конгресвумен Спартц оприлюднила заяву, де вимагає відставки Єрмака; Путін в Ірані зустрінеться з Ердоганом; Іран готується надати Росії сотні безпілотників для війни проти України - радник з нацбезпеки США; Рада ЄС затвердила перший транш макрофіну для України з нового пакета на 9 млрд; четверта зустріч Контактної групи з оборони України відбудеться 20 липня в онлайн-форматі; Іспанія готова передати Україні танки Leopard 2A4 та БТР M113; Литва передасть Україні 80 протидронових радарів за кошти, зібрані на Bayraktar; Словенія до кінця літа домовиться з Німеччиною про передання Україні радянської зброї; ЄС може надати Україні ще 500 млн євро військової допомоги; у Калінінградській області РФ, куди обмежено транзит через санкції ЄС, російські війська відпрацювали стрільби й удари "Іскандерами"; ЄС заморозив російські активи на суму 13,8 млрд євро; у Кракові відкрили сквер "Вільної України"; на лідерство в Консервативній партії Британії претендують вісім кандидатів.

Більше важливих і цікавих новин 12 липня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію!

Маніпуляції Кремля про "нацизм в Україні", нова заява Спартц

Триває 139 доба повномасштабної війни Росії проти України.

За даними британської розвідки, Росія через великі втрати в Україні вже розглядає нетрадиційні варіанти вербування охочих воювати, у тому числі у російських пенітенціарних закладах. 

Щодо ситуації на фронтах зазначається, що російські війська продовжують поступово займати незначні нові території на Донеччині. Зокрема, РФ заявляє про взяття під контроль населеного пункту Григорівка.

Також російські війська продовжують атакувати уздовж основного шляху постачання E-40 у напрямку Слов’янська і Краматорська.

Міністр юстиції Німеччини Марко Бушманн очікує, що на розслідування воєнних злочинів, скоєних російськими військами в Україні, піде багато років.

Проте міністр висловив упевненість, що притягнути до відповідальності за воєнні злочини можна буде і в Німеччині. Бушманн згадав, серед іншого, судові процеси в Німеччині над кількома сирійцями, засудженими за тортури цього і минулого року.

У Держдепі вказали на маніпуляції Кремля про "нацизм в Україні" для виправдання війни.

Державний департамент зазначає, що заяви про необхідність "денацифікації" України стали провідним наративом російської дезінформації, їх озвучував і особисто Путін, і підконтрольні Кремлю інформаційні ресурси.

"Згадуючи нацизм і жахи Другої світової війни та Голокосту, Кремль сподівається делегітимізувати й демонізувати Україну в очах російського суспільства та світу", - йдеться у заяві Держдепу.

Слід додати, що німецький депутат натякнув, що звільнений посол України в Німеччині Андрій Мельник і колишня канцлерка Ангела Меркель – нацисти, а потім виправдався непорозумінням.

Сам Андрій Мельник так прокоментував Bild твіт депутата від "Альтернативи для Німеччини": "Коли я бачу, як ця п'ята колона Путіна кипить від гніву, то я знаю, що як посол я все зробив правильно".

А прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький назвав російського лідера Владіміра Путіна спадкоємцем українських націоналістичних організацій.

"Україна бачить, куди веде націоналізм та імперіалізм, і що спадкоємець українських націоналістичних організацій та УПА - Путін, який намагається принести руський мир", - йдеться у повідомленні.

Слова Моравецького, ймовірно, є цитатою з його вчорашнього виступу на церемонії вшанування пам’яті жертв Волинської трагедії - день, який вже кілька років формально є "Національним днем пам’яті жертв геноциду, вчиненого українськими націоналістами проти громадян II Речі Посполитої".

Членкиня Палати представників США Вікторія Спартц оприлюднила заяву, де вимагає відставки глави Офісу президента України Андрія Єрмака.

Зустріч Путіна з Ердоганом та переговори щодо зерна

Президент Росії Владімір Путін 19 липня вирушить до Тегерана, де проведе переговори зі своїми іранським та турецьким колегами.

США мають інформацію про те, що Росія може отримати від Ірану сотні безпілотників для використання у війні проти України, а навчання російських військових з ними можуть початись вже у липні.

Військові делегації з Туреччини, Росії, України та представники ООН зберуться в середу в Стамбулі, щоб обговорити розблокування експорту українського зерна.

Міністерство закордонних справ України підтвердило проведення в середу чотиристоронніх переговорів у Стамбулі щодо вивезення українського зерна за участі України, Туреччини, ООН і Росії.

Речник МЗС Олег Ніколенко зазначив, що Україна виступає за те, щоб питання розблокування українського зерна вирішувалося під егідою ООН.

Він додав, що на чотиристоронніх переговорах у Стамбулі "обговорюватимуться модальності функціонування морських коридорів для експорту зернових".

Допомога Україні, євроінтеграція

Рада ЄС затвердила перший транш макрофіну для України у розмірі 1 млрд євро з нового пакета на 9 млрд.

Разом з екстреною макрофінансовою допомогою на 1,2 млрд євро, наданою раніше у цьому році, загальна макрофінансова підтримка ЄС для України з початку (повномасштабної) війни тепер досягає 2,2 млрд євро і очікувано зросте у наступні місяці.

Кошти надаються як позика на пільгових умовах, сума може бути розділена на кілька траншів. Виплати почуться після підписання меморандуму з українською стороною, що буде включати механізми прозорості та звітування про використання коштів.

При цьому, ЄС вирішив покрити за свій рахунок відсотки за позикою і Україна у майбутньому повинна буде повернути лише безпосередньо суму позики.

Другий транш макрофіну ЄС для України становитиме 8 млрд євро.

Крім того, Україна отримає 200 млн євро безвідсоткового кредиту від Італії.

Уряд Литви схвалив пакет допомоги в 10 млн євро для відновлення України.

Прем'єр-міністр Литви Інгріда Шимоніте заявила, що допомога Литви Україні триватиме доти, доки ця країна не переможе у війні з Росією.

Дипломатичний радник президента України і заступник глави Офісу президента Ігор Жовква запевнив, що Україна здатна виконати рекомендації Єврокомісії і створити передумови для започаткування переговорного процесу щодо вступу України в ЄС ще у цьому році.

Танки Leopard з Іспанії та 80 протидронових радарів з Литви

У Міністерстві оборони США повідомили, що наступна, четверта зустріч Контактної групи з оборони України відбудеться наступного тижня в онлайн-форматі.

Міністр оборони України Олексій Резніков та його американський колега Ллойд Остін обговорили "порядок денний наступної зустрічі Контактної групи з оборони України, що відбудеться онлайн 20 липня, та обмінялися поглядами на майбутнє допомоги США і союзників Україні через цей формат".

Нагадаємо, попередня зустріч формату "Рамштайн" (за назвою бази ВПС США у Німеччині, де відбулася найперша зустріч) проходила 15 червня у Брюсселі за особистої присутності учасників, у ній взяли участь представники оборонних відомств майже 50 країн.

Крім того, Резніков анонсував гарні новини щодо постачання озброєнь після розмови з главою міноборони Німеччини.

Спеціальна місія ЄС Косова передала Україні 10 автомобілів і гуманітарну допомогу.

Швеція переказала майже 1,7 млрд грн на підтримку Збройних сил України.

Як повідомляє InfoDefensa, уряд Іспанії готується передати Україні 10 бойових танків Leopard 2A4 та 20 БТР M113, які перебувають на озброєнні іспанської армії.

Операція з передачі Києву цієї військової техніки може бути побудована "трикутником". Після того, як Leopard 2A4 та M113 перейдуть у власність України, український уряд профінансує їх оновлення та модернізацію на території Іспанії за рахунок коштів Європейського фонду миру ЄС. Для цього необхідно буде укласти контракт з іспанськими компаніями.

Завершальним етапом стане перекидання техніки у зону бойових дій.

Для передачі озброєння необхідна буде також згода від Німеччини та Сполучених Штатів.

Литва передасть Україні 80 протидронових радарів за кошти, зібрані на Bayraktar.

Словенія до кінця літа домовиться з Німеччиною про передання Україні радянської зброї.

Євросоюз може надати Україні ще 500 млн євро військової допомоги.

Україна долучиться до програми технологічного співробітництва збройних сил НАТО.

Щодо обмежень та санкцій проти РФ

У Калінінградській області РФ, куди обмежено транзит через санкції ЄС, російські війська відпрацювали стрільби й удари "Іскандерами".

Нагадаємо, у Литві 10 липня набула чинності заборона на ввезення цементу, спирту та низки інших товарів російського походження на територію Євросоюзу, передбачену четвертим пакетом санкцій ЄС.

Раніше Литва обмежила транзит сталі та чорних металів до Калінінградської області на підставі санкцій ЄС. 

Євросоюз заморозив російські активи на суму 13,8 млрд євро.

У жовтні цього року ЄС планує ухвалити законодавство для конфіскації російських активів.

Інше: Ізраїль повернув посла в Польщу, 8 кандидатів замість Джонсона

У Кракові відкрили сквер "Вільної України".

США заявили про вбивство лідера "Ісламської держави" в Сирії внаслідок авіаудару.

На лідерство в Консервативній партії Британії претендують вісім кандидатів, серед них – Сунак і Трасс.

Суд ЄС визнав частково прийнятним позов оператора ПП2 щодо зміни правил Євросоюзу.

Ізраїль повернув посла в Польщу на тлі спроб нормалізувати відносини.

Більшість виборців-демократів хочуть бачити кандидатом на наступних виборах не Байдена - опитування.

Хорватія перейде на євро з наступного року: остаточне рішення ЄС.

Сербія хоче скоротити імпорт газу з Росії в 2023 році.

Спецпризначенці Британії в Афганістані вбивали затриманих і неозброєних людей - розслідування ВВС.

Це лише частина цікавих новин 12 липня липня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! Ваша редакція.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.