6 липня 2022

Статті
"Євроінтеграція" Верховної ради: що має змінитися у парламенті через статус кандидата в ЄС
Щоб успішно виконати "домашнє завдання" з євроінтеграції, Україні необхідна й реформа роботи Верховної ради. Що потрібно зробити та що це змінить?
НАТО на кіберзахисті: як Альянс допомагає Україні вберегтися від хакерських атак РФ
Однією з найпотужніших стала хакерська атака на українські урядові сайти, що відбулася напередодні російського вторгнення – у січні 2022 року.
Новини
23:30
Джонсон звільнив свого соратника й ексконкурента за лідерство в Консервативній партії
Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон у середу звільнив міністра з питань житлового господарства, регіонального розвитку й місцевого самоврядування Майкла Гоува, який відкрито зажадав відставки глави уряду на тлі внутрішньополітичних скандалів.
23:00
В італійському місті заборонили виходити на вулицю з голим торсом або в купальнику
Мер італійського курортному міста Сорренто, що в південному регіоні Кампанія, Массімо Коппола у середу підписав указ, який забороняє з’являтися в публічному місці з голим торсом або в купальнику.
22:38
фотоУ штаб-квартирі НАТО відкрили фотовиставку про воєнні злочини РФ в Україні
У штаб-квартирі НАТО в Брюсселі в середу відкрилася фотовиставка Russian War Crimes House про воєнні злочини російської армії в Україні.
22:20
Джонсон після зустрічі з міністрами не змінив думку щодо відставки, очікуються подальші звільнення в уряді
Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон після зустрічі з членами свого уряду в середу на Даунінг-стрит запевнив, що не має наміру йти у відставку й планує призначити нових людей на всі звільнені посади.
ДайджестДжонсону загрожує відставка, Австрія карає Газпром, проблеми в українців у Німеччині: новини дня
21:54
фотоТисячі литовців проводжали Bayraktar, який передадуть Україні, безпілотник уже в дорозі
Близько десяти тисяч людей у середу зібралися на авіабазу в литовському місті Шяуляй, щоб побачити відправлення безпілотника Bayraktar, на який Литва збирала гроші і який компанія-виробник погодилася передати безоплатно.
21:29
Літаки Абрамовича були конфісковані через польоти в Україну для неформальних переговорів – ЗМІ
Підставою для накладання арешту на два літаки російського олігарха Романа Абрамовича у США стали перельоти між Росією в Україну в межах неформального переговорного процесу.
21:12
Кулеба обговорив із Блінкеном і Бербок прискорене отримання Україною важкої зброї
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в середу провів телефонні розмови з американським і німецькою візаві – Ентоні Блінкеном і Анналеною Бербок – напередодні зустрічі глав МЗС "Групи двадцяти".
21:06
У МЗС нагадали Медвєдєву, що його чекає трибунал щодо злочину агресії РФ
У Міністерстві закордонних справ України нагадали заступнику керівника Радбезу РФ, колишньому прем'єру і президенту Дмітрію Медвєдєву, що його у майбутньому чекає трибунал щодо злочину агресії Росії.
20:58
Майже половина німців підтримують здачу Україною територій для припинення війни з РФ – опитування
47% громадян Німеччини вважають, що Україна повинна бути готова віддати частину територій на сході України для проведення мирних переговорів із Росією про завершення війни.
20:43
Захоплення Лисичанська стало важливим успіхом для РФ, але ситуація може скоро змінитися – західна розвідка
За даними західної розвідки, захоплення Лисичанська Луганської області минулого тижня стало "реальним просуванням" російських військ на Донбасі, але не означає, що вони матимуть потенціал розвинути наступ далі.
20:34
Джонсон майже повністю втратив підтримку в процедурному комітеті своєї партії - ЗМІ
Лише один зі 150 консерваторів у так званому Комітеті 1922 року Консервативної партії, який має повноваження ініціювати відставку прем’єр-міністра, висловлював підтримку прем’єру Борису Джонсону на останньому засіданні.
20:26
У Європарламенті розгортається скандал через призначення нового генерального секретаря – ЗМІ
Три політичні групи Європейського парламенту уклали домовленість про призначення нового генерального секретаря органу після відставки нинішнього, Клауса Велле, наприкінці 2022 року – це викликало невдоволення в опозиції, яка заявляє про кумівство.
20:07
У Франції заговорили про нову хвилю Covid-19 після 200 тисяч заражень за добу
В уряді Франції заявили, що країна входить у сьому хвилю пандемії коронавірусу після того, як добова кількість заражень вперше за тривалий час перевищила 200 тисяч.
20:02
"Це ще далеко не кінець": в уряді Німеччини підтримують подальші санкції проти РФ
Федеральний міністр економіки Німеччини, віцеканцлер Роберт Габек висловився за запровадження подальших санкцій проти Росії через її повномасштабне вторгнення в Україну.
19:44
Британські консерватори поки не мінятимуть правила, щоб ініціювати відставку Джонсона
Так званий Комітет 1922 року Консервативної партії, який має повноваження ініціювати відставку прем’єр-міністра, наступного понеділка обере нового очільника і вже тоді обговорить зміну до правил про оголошення вотуму недовіри.
19:26
Голова угорської громади Києва розкритикував Сійярто за відмову підтримувати Україну зброєю
Очільник угорської громади Києва Тібор Томпа засудив слова міністра закордонних справ Угорщини Петера Сійярто, який пояснив відмову допомагати Україні зброєю турботою про закарпатських угорців.
19:26
Джонсон виключає дострокові вибори, щоб спробувати зберегти посаду
Джонсон сказав, що не збирається скликати дострокові вибори, щоб зберегти посаду.
19:13
фотоУ Фінляндії встановили першу у світі "піщану батарею"
Дослідники з Фінляндії створили і встановили першу у світі робочу "піщану батарею" – цей пристрій здатний протягом місяців зберігати зелену енергію і може потенційно вирішити проблему використання екологічно чистої енергії в різні пори року.
19:05
Група членів уряду збираються закликати Джонсона йти у відставку
Група членів уряду Бориса Джонсона закликали його піти у відставку з посади прем'єра.
18:55
Болгарія заблокувала зарплати російським дипломатам
Міністр фінансів Болгарії Асен Василев у середу заявив, що країна відповідно до санкцій Європейського Союзу заморозила переказ з Росії до її посольства в Софії, який призначався для виплат зарплат.
18:35
Прем’єр Ірландії у Києві закликав до розслідування злочинів армії РФ і засудив зернову блокаду
Прем’єр-міністр Ірландії Міхол Мартін під час свого першого візиту до Києва пообіцяв Україні підтримку у розслідуванні злочинів російських військових, засудив війну РФ загалом, а також висловся за майбутнє України у ЄС. 
18:33
Джонсон повторив, що не піде з посади прем’єра Британії
Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон під час виступу в Палаті громад у середу заявив, що не збирається йти у відставку з посади глави уряду на тлі внутрішньополітичних скандалів і масових відставок.
18:13
Британські консерватори готуються змінити правила, щоб ініціювати відставку Джонсона – ЗМІ
Депутати Консервативної партії Британії у середу ввечері планують обговорити зміну механізму ініціювання вотуму недовіри прем’єр-міністру Борису Джонсону, щоб організувати ще одне голосування на тлі відставок в уряді.
18:06
Європарламент підтримав ідею Єврокомісії вважати атомну енергію та газ "зеленими" за певних умов
Європарламент відхилив ініціативу, спрямовану проти плану Єврокомісії вважати природний газ та ядерну енергетику "зеленими", якщо ці енергетичні проєкти відповідають певним умовам.
Аналітика короткоЯк Верховна рада має змінити свою роботу заради вступу в ЄС
17:55
Німецька опозиція вимагає від уряду якнайшвидше передати Україні 200 БТР Fuchs – ЗМІ
Найбільший опозиційний блок німецького Бундестагу – ХДС/ХСС – планує ініціювати резолюцію з вимогою до федерального уряду передати в якнайшвидший термін 200 бронетранспортерів Fuchs.
17:46
Кулеба застерігає від оптимізму про близьку домовленість щодо експорту зерна Чорним морем
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба застеріг від сподівань на швидку домовленість про гуманітарні коридори для українського зерна через Чорне море, попри заяви президента Туреччини.
17:40
Парламентська асамблея ОБСЄ підтримала ідею позбавити повноважень делегацію Росії
На останній сесії Парламентська асамблея ОБСЄ підтримала резолюцію із закликом розробити механізм, який би дозволяв позбавити повноважень делегацію держави, що порушила суверенітет і територіальну цілісність іншої.
17:30
Туреччина відправила нові запити на екстрадицію терористів до Швеції та Фінляндії, які хочуть у НАТО
Міністр юстиції Туреччини Бекір Боздаг у середу заявив, що Анкара поновила запити на екстрадицію підозрюваних у тероризмі осіб до Швеції та Фінляндії після підписання ними протоколу на вступ до НАТО.
ВідеоКиїв хоче гарантій безпеки. Яких? І чи замінять вони НАТО?
17:13
фотоУ Сербії перед фестивалем раптом з’явилися символи Z і скасували виступ Kalush Orchestra
У сербському місті Новий Сад перед початком традиційного міжнародного фестивалю ЕХІТ з’явилися кілька тисяч написів з літерою Z, які РФ використовує як символ агресії проти України.
17:05
Шольц назвав "Альтернативу для Німеччини" партією Росії через її позицію щодо санкцій
Канцлер Німеччини Олаф Шольц різко розкритикував правопопулістську партію "Альтернатива для Німеччини", назвавши її "партією Росії" через позицію щодо санкцій.
16:50
Німеччина готова надати Україні гарантії безпеки, але не такі, як у НАТО – Шольц
Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що федеральний уряд поки не може конкретизувати гарантії безпеки, які готовий надати Україні, й вони повинні обговорюватися із союзниками в Північноатлантичному Альянсі.
16:36
В МЗС нагадали Лаврову, як він сам "злив" переговори із Францією і Німеччиною
Речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко нагадав, що Росія у листопаді 2021 року оприлюднила конфіденційне листування з Німеччиною і Францією, а нині сама говорить про порушення етики в аналогічній ситуації.
16:25
ЄС розробляє юридичну основу конфіскації активів РФ на користь України
Європейський Союз розробляє законодавство, яке б дозволило конфіскувати підсанкційні російські активи та використовувати їх для повоєнної відбудови України.
16:10
Норвегія все ж пропустила товари для росіян на Шпіцбергені
Товари для росіян на острові Шпіцберген, які кілька тижнів тримали на кордоні з Норвегією через санкції ЄС, пропустили й доправили до місця призначення, заявила представниця норвезького МЗС Ане Хавардсдаттер.
15:46
До Польщі для підсилення східного флангу НАТО перекидають британський танковий підрозділ
До Польщі цього тижня прибуде танковий підрозділ з Британії у рамках заходів підсилення східного флангу НАТО.
15:22
У правлячій партії Грузії виключають, що закон про деолігархізацію зачепить її співзасновника
У "Грузинській мрії" заявляють, що її співзасновник Бідзіна Іванішвілі не підпадає під поняття олігарха, тому майбутній закон про деолігархізацію не може на нього поширюватися.
15:20
відеоУ Північній Македонії протест проти поступок Болгарії задля вступу в ЄС переріс в сутички
Під час протестів в столиці Північної Македонії Скоп’є з приводу пропозиції, яка дає шанс вийти з глухого кута в зусиллях країни вступити в ЄС, виникли сутички та постраждали 47 поліцейських.
14:59
В італійських Альпах - другий за два дні смертельний інцидент
В Італії під час сходження на вершину Ортлес у східних Альпах загинув альпініст.
14:53
Президент Естонії допустив необхідність відставки прем'єрки Каллас
Президент Естонії Алар Каріс вважає, що тривалі коаліційні переговори можуть бути припинені, якщо прем'єр-міністр Кая Каллас подасть у відставку або їй буде виражений вотум недовіри.
14:11
Лавров звинуватив Францію в порушенні дипломатичної етики через розмову Макрона і Путіна
Глава МЗС Росії Сергєй Лавров заявив, що оприлюднення розмови між лідером Франції Еммануелем Макроном і президентом Росії Владіміром Путіним є порушенням "дипломатичної етики".
Аналітика короткоЯк Україна співпрацює з НАТО у сфері кіберзахисту
13:51
Кіпр повертає маски для обличчя через місяць після їх скасування
Вимога щодо носіння маски для обличчя в закритих приміщеннях набуває чинності в п’ятницю.
13:49
Глава комітету в Бундестазі вважає антиросійські санкції аморальними і хоче запуску "Північного потоку-2"
Німецькі "Ліві" у Бундестазі наполягають на припиненні санкцій проти Росії та початку переговорів щодо введення в дію газопроводу "Північний потік-2", щоб убезпечити постачання газу до Німеччини.
13:24
Уряд Норвегії втрутився, щоб припинити страйк працівників на родовищах нафти і газу
Страйк у вівторок призвів до зупинки нафтових і газових родовищ і, як очікується, скоротить постачання газу Норвегії майже на 60% до вихідних.
13:11
Найбільший аеропорт Німеччини чекають місяці збоїв через брак персоналу
Франкфуртський аеропорт, найбільш завантажений авіатранспортний вузол Німеччини, зіткнеться зі збоями в роботі у найближчі місяці через катастрофічну нестачу персоналу.
12:48
Уряд Німеччини прийняв рішення, яке дозволить отримати контроль над колишнім підрозділом "Газпрому"
Кабінет міністрів Німеччини ухвалив закон, що дозволяє уряду придбати частку в групі, раніше відомій як Gazprom Germania GmbH.
12:44
Консульства у Німеччині попередили українців про проблеми до кінця серпня та черги з вересня
З 1 вересня за рішенням посольства всі консульські установи в Німеччині надаватимуть спеціальні послуги для українців, які шукають захисту від війни, у режимі "живої черги".
12:06
фотоПрем'єр Ірландії відвідав Бородянку, Бучу та Ірпінь
У Бородянці глава ірландського уряду зустрівся з мером міста та оглянув житлові будинки, згорілі під час російського бомбардування.
11:59
Поліція Нідерландів відкрила вогонь по фермерах-протестувальниках
Поліція Нідерландів відкрила вогонь по фермерах-трактористах, які протестували проти планів уряду зі скорочення викидів азоту у вівторок ввечері на півночі країни.
11:26
Австрія виводить "Газпром" з найбільшого газового сховища у країні
Сховище "Хайдах" поблизу Зальцбургу — найбільше в Австрії та друге у Центральній Європі. 
11:23
Глава Єврокомісії попередила про небезпеку повної зупинки поставок російського газу в ЄС
Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн заявила у середу, що Європейському союзу необхідно розробити екстрені плани, щоб підготуватися до повного припинення постачання російського газу.
11:04
Президентка Грузії допустила заборону діяльності проросійських і гомофобних агресивних груп
Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі допустила можливість заборони діяльності проросійських груп у країні.
10:37
Прем'єр Ірландії прибув з візитом в Україну
Прем'єр-міністр Ірландії Міхал Мартін прибув до Києва і заявив, що підтримуватиме Україну перед обличчям "аморальної та неспровокованої терористичної війни" Росії.
10:11
У приморських містах Словенії через посуху обмежили споживання води
Через посуху у приморських містах Словенії обмежили споживання води та закликали мешканців використовувати воду економніше.
Аналітика короткоЩо дасть Україні новий статус в Ініціативі Тримор’я
09:58
Президент Фінляндії затвердив передачу Україні оборонної допомоги на понад 20 млн євро
Президент Фінляндії Саулі Нійністьо підписав пропозицію уряду про передачу Україні оборонної допомоги на близько 21,5 млн євро.
09:57
Угорщина не постачає зброю Україні, щоб Росія не обстрілювала угорців на Закарпатті - Сійярто
Міністр заявив, що після цього рішення угорсько-українська частина кордону є найбезпечнішим варіантом перетину.
09:28
Угорщина хотіла би, але не може відмовитись від нафти з Росії - глава МЗС
09:20
Перші українські військові прибули у Британію для навчань
Навчання є частиною інноваційної програми, яка має на меті навчити до 10 тисяч українських новобранців.
ВідеоЯк колишній посол в Україні координує допомогу у часи війни
08:54
США не планують переговорів Блінкена і Лаврова на зустрічі G20
Держсекретар США Ентоні Блінкен не планує переговори з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим на міністерській зустрічі G20.
08:37
Росія зупинила транзит нафти з Казахстану до Європи
КТК - основний експортний маршрут для казахстанської нафти, на неї припадає понад 80% від обсягів, що прокачуються трубопроводом.
08:05
Слов'янськ стане наступною ключовою битвою за Донбас – британська розвідка
Російські сили зі Східної та Західної груп військ зараз, ймовірно, знаходяться приблизно за 16 км на північ від міста Слов'янськ.
07:52
Іспанія витратить на оборону додатково 1 млрд євро цього року
Військові витрати Іспанії нині становлять 1,02% ВВП, що є найнижчим показником серед усіх членів альянсу, крім Люксембургу.
07:41
Джонсон призначив нових міністрів і заявив, що не піде у відставку
Джонсон призначив Надхіма Захаві новим канцлером казначейства, а голова апарату прем'єр-міністра Стів Барклай став міністром охорони здоров'я.