7 липня 2022

Статті
Важкі компроміси для членства в ЄС: що відбувається на Балканах і до чого тут РФ
Уряд Північної Македонії погодився на поступки, щоб розблокувати шлях до ЄС. Це рішення викликало протести, організаторами яких стали проросійські сили.
Колонки
Рішення на користь РФ: чому інвестиції у видобуток газу вважатимуть "зеленими"
Європейський парламент за підтримки українського міністра прийняв досить суперечливе рішення – визнати інвестиції у викопний газ дружніми до довкілля.
Кандидатські "бонуси": що дає Україні наближення до членства у ЄС
Україна як кандидат у члени ЄС перші кілька років отримуватиме сотні мільйонів євро на рік. Але одночасно – й уважний контроль над використанням цих грошей.
Новини
23:30
фотоУ Фінляндії знайшли пляшку з листом, де російською критикують Путіна і війну в Україні
23:10
фото, відеоУ Литві несподівано відбулися повітряні навчання, які налякали місцевих мешканців
Жителі курортного литовського міста Швянтої у четвер повідомили про проліт винищувачів у небі, який супроводжувався яскравими спалахами – військові стверджують, що це навчання.
22:45
Експрем’єра Ірландії не будуть судити за передачу конфіденційного медичного документа
Прокуратура Ірландії відмовилася висувати обвинувачення колишньому прем’єр-міністру Ірландії Лео Варадкару, якого підозрювали в переданні конфіденційного документа з однієї медичної організації іншій.
22:17
Румунія тепер може постачати газ Молдові та Україні – прем'єр
Прем’єр-міністр Румунії Ніколае Чуке заявив, що після введення в експлуатацію інтерконнектора Греція-Болгарія в четвер його країна має змогу постачати природний газ Молдові та Україні.
21:56
У Латвії військову службу можуть зробити обов’язковою для жінок і тих, хто виїхав за кордон
Громадяни Латвії, які живуть за кордоном, також будуть призиватись до служби національної оборони, а за наявності відповідного фінансування служба може бути обов'язковою і для жінок.
21:35
Канада готує виняток із санкцій для "Газпрому" всупереч пропозиціям Києва – джерела
Канадський уряд має намір за погодженням з Німеччиною схвалити рішення про виняток з санкційного режиму для постачання  турбін для газопроводу Nord Stream, що створить прецедент точкового зняття ембарго на вимогу держави-агресора.
ДайджестВідставка Джонсона, з Газпрому знімають санкції, Німеччина відмовилася дати БМП: головне за день
21:32
Поляки зібрали третину суми на Bayraktar для України
У Польщі за дев’ять днів кампанії зі збору коштів на купівлю безпілотника Bayraktar для України вдалося зібрати третину необхідної суми – понад 7 мільйонів злотих.
21:22
У ЄС бачать ознаки нової хвилі коронавірусу
Керівник напрямку загроз здоров’ю і вакцинної стратегії Європейського агентства з лікарських засобів Марко Кавалері застеріг, що в Європейському Союзі розпочинається нова хвиля захворюваності на COVID-19.
21:05
Путін розповідає, що західні санкції "не досягли мети"
Президент РФ Владімір Путін визнав, що західні санкції проти Росії створюють для неї труднощі, але "мети не досягли".
21:01
Нідерланди вже надали Україні зброї на понад 170 млн євро
Загальна сума військової допомоги Україні, яку Нідерланди надали з початку повномасштабного вторгнення Росії, становить понад 172,7 мільйона євро.
20:45
Найпопулярніший кандидат у наступники Джонсона радиться з родиною, чи йти йому на вибори – ЗМІ
Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес обмірковує участь у виборах нового глави Консервативної партії, де він, за даними останніх опитувань, має найбільше шансів перемогти.
20:37
Лідер "Грузинської мрії" відповів Арахамії на слова щодо санкцій проти Іванішвілі
Лідер фракції "Слуга народу" у Верховній Раді Давид Арахамія натякнув на можливі західні санкції проти співзасновника "Грузинської мрії" олігарха Бідзіни Іванішвілі; у "Мрії" розкритикували його за ці слова.
20:35
У Білорусі заявили, що не руйнували поховання польських солдатів, бо його там не було
Міністерство закордонних справ Білорусі в четвер викликало до себе тимчасового повіреного у справах Польщі Мартіна Войцеховського і прокоментувало повідомлення про знищення поховання солдатів Армії Крайової в селі Мікулішкі.
20:24
На Банковій вважають незворотними зміни у Британії за Джонсона
Дипломатичний радник Володимира Зеленського, заступник глави Офісу президента Ігор Жовква вважає, що за прем’єрства Бориса Джонсона у Великій Британії сталися безповоротні зміни.
20:13
Джонсон обіцяє, що не буде робити кардинальних змін, поки лишатиметься прем’єром
Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон у четвер провів засідання уряду, на якому пообіцяв не ухвалювати кардинальних рішень і не змінювати принципово політику в останні тижні перебування на посаді.
19:58
Глава МЗС Німеччини: міністерська зустріч G20 має показати ізольованість Росії
Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок після прибуття на Балі для участі в міністерській зустрічі "Групи двадцяти" у четвер заявила, що вона повинна підкреслити єдність Заходу й міжнародну ізоляцію Росії.
19:47
Єврокомісія закликала операторів зв’язку зберігати пільговий роумінг для українців
Єврокомісія закликала операторів зв’язку піти назустріч українцям, які виїхали до Європи через війну, та надалі зберігати для них можливість телефонувати додому з безкоштовним або пільговим роумінгом. 
19:29
Праві популісти висунули умови прем’єру Італії для збереження коаліції
Лідер правого популістського "Руху 5 зірок" Джузеппе Конте у середу передав прем’єр-міністру Італії Маріо Драгі перелік вимог для подальшого перебування партії в коаліції.
19:16
Червень 2022 року став третім найспекотнішим в історії спостережень
За даними європейської програми спостережень за планетою Copernicus, червень 2022 року став для світу третім найспекотнішим в історії спостережень.
19:10
Німеччина просить Канаду розблокувати турбіну, через яку не працює "Північний потік-1"
Віцеканцлер Німеччини, міністр економіки Роберт Габек закликав Канаду вирішити питання із затримкою турбіни компанії Siemens, через яку, за твердженнями російської сторони, не працює "Північний потік-1".
Аналітика короткоЯк РФ намагається заблокувати розширення ЄС на Балканах
18:49
Королівська сім’я Данії припиняє співпрацю з відомим виробником взуття через його роботу в РФ
Данський виробник взуття Ecco на тлі критики через продовження роботи в Росії у середу оголосив, що позбудеться статусу постачальника для королівської сім’ї, який обіймав понад 30 років.
18:26
Шмигаль: у Лугано на підтримку України залучили майже 2 млрд євро
За словами прем’єра України Дениса Шмигаля, за підсумками конференції щодо реформ та відбудови України у швейцарському Лугано вдалося залучити майже 2 млрд доларів.
18:25
Литва не погодиться на "зелені коридори" для транзиту в Калінінград – радниця президента
Литва і Європейська комісія спільно узгоджують текст роз’яснень про застосування санкцій ЄС щодо транзиту товарів до Калінінградської області РФ.
18:09
В Угорщині назвали "комунізмом" ідею ділитися природним газом із країнами ЄС
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто розкритикував пропозицію глави Європейської народної партії Манфреда Вебера забезпечити рівномірний розподіл природного газу, який надходить до ЄС.
18:09
В уряді Молдови назвали можливі дати відкриття перемовин про членство у ЄС
На думку прем’єрки Молдови Наталі Гаврилиці, перемовини Молдови з ЄС про вступ можуть початися не раніше осені 2023 року.
17:54
"Фальшивому Кличку", який дзвонив європейським мерам, платить "Газпром"
За телефонними дзвінками нібито мера Києва Віталія Кличка європейським колегам стоять російські пранкери Владімір Кузнєцов та Алєксєй Столяров, відомі як Вован і Лексус.
17:46
Президенти Польщі й Литви разом відвідали місце потенційної атаки РФ
Президенти Польщі та Литви разом відвідали так званий Сувальський перешийок - вузький шматок території на кордоні Польщі й Литви, що пролягає між Калінінградською областю РФ та Білоруссю.
17:35
доповненоДжонсон – Зеленському: "Ви герой, всі вас люблять"
Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон після оголошення про свою відставку у четвер поговорив із президентом України Володимиром Зеленським.
17:28
фотоУ Румунії відремонтували колію, що полегшить експорт українського зерна
Міністр транспорту Румунії Сорін Гріндяну у четвер повідомив про завершення ремонту ділянки залізничної дороги, яка веде до дунайського порту Галац – через нього зокрема буде транспортуватися українське зерно.
17:16
У ЄС можуть відключити Facebook та Instagram через рішення ірландського регулятора
Цього літа в країнах ЄС можуть припинити роботу Facebook та Instagram через рішення Комісії із захисту даних Ірландії не передавати дані про користувачів з Європи до Сполучених Штатів.
17:14
На південному сході Франції борються з двома лісовими пожежами
На південному сході Франції поблизу Марселя боряться з двома лісовими пожежами.
17:00
У Білорусі вже прямо погрожують напасти на Польщу в разі "провокацій Заходу"
Заступник начальника Генерального штабу збройних сил Білорусі генерал-майор Руслан Косигін заявив, що в разі "провокацій Заходу" білоруські сили завдадуть ударів насамперед по інфраструктурі Польщі.
16:49
Єдиний албанець у парламенті Сербії підтримує санкції проти РФ
Депутат Народних зборів Сербії Шаїп Камбері – єдиний представник албанської меншини в парламенті – закликав підтримати санкції Європейського Союзу проти Росії.
16:49
фотоУ Білорусі заявили про затримання 4 підозрілих білорусів біля кордону з Литвою
У Державному прикордонному комітеті Білорусі заявили про затримання зі стріляниною неподалік від кордону з Литвою чотирьох білорусів з підозрілим обладнанням.
16:35
Молдова отримає 150 млн євро макрофіну від ЄС
Молдова отримає від ЄС макрофінансову допомогу у розмірі 150 млн євро.
16:34
Україна стала на крок ближчою до "митного безвізу" з ЄС
Європейська комісія в четвер ухвалила рішення про запрошення України до Конвенції про процедуру спільного транзиту (NCTS) та до Конвенції про спрощення формальностей у торгівлі товарами.
16:26
Україна пропонує створити універсальний інструмент відшкодування збитків – Мін'юст
Україна запропонувала укласти багатосторонній договір про створення універсального інструменту відшкодування збитків.
16:12
Зеленський відреагував на відставку Джонсона
Президент України Володимир Зеленський упевнений, що відставка Бориса Джонсона з посади прем’єр-міністра Великої Британії не вплине на політику Лондона щодо російсько-української війни.
16:06
У правлячій партії Грузії готові знизити прохідний бар’єр на виборах "в обмін" на статус кандидата
У правлячій партії Грузії "Грузинська мрія" заявили, що готові знизити прохідний бар’єр для парламентських виборів, як того хоче опозиція, але після того, як ЄС надасть Грузії статус кандидата на вступ.
16:04
Посольство Британії в РФ не змінюватиме адресу після утворення "площі ЛНР"
Посольство Великої Британії в Росії заявило, що не буде змінювати адресу після того, як безіменну територію біля нього влада Москви перейменувала в "площу Луганської народної республіки".
15:39
Європарламент схвалив 1 млрд євро макрофіну для України
Європейський парламент дав "зелене світло" для виділення Україні 1 млрд євро макрофінансової допомоги для підтримки у зв’язку з війною.
15:24
У Баварії провели обшуки у депутата від правопопулістської AfD
У Баварії провели обшуки у члена Бундестагу від правопопулістської AfD Стефана Прочки у рамках розслідування, яке ведуть проти нього.
15:06
Європарламент вимагає закріпити право на аборт як фундаментальне право у ЄС
Європарламентарі у резолюції засудили рішення Верховного суду США щодо абортів, яким це питання віддали на розсуд штатів, та вимагають включити право на аборт у Хартію фундаментальних прав ЄС.
14:45
Джонсон пообіцяв Україні підтримку Британії навіть після його відставки
Глава уряду Британії Борис Джонсон пообіцяв, що британський уряд підтримуватиме Україну і після його відставки.
14:32
Джонсон подав у відставку, але поки залишиться прем'єром
Глава британського уряду Борис Джонсон оголосив, що йде у відставку з поста лідера Консервативної партії, але залишиться прем’єр-міністром до осені.
14:26
У ЄС зробили крок, щоб українські біженці могли і далі їздити за своїми посвідченнями водія
Рада ЄС і Європарламент в четвер погодили тимчасові правила щодо українських водійських посвідчень, які б дозволити біженцям з України користуватися цими документами в ЄС.
13:47
В Україні працюють 9 установок HIMARS та аналогічних систем від США і союзників - Данілов
Україна отримала від США й союзників 9 ракетних систем HIMARS і аналогічних комплексів, але для контрнаступу потребує ще десятки одиниць.
13:41
Росіяни вдруге випустили ракети по танкеру під прапором Молдови
Під час чергового авіаційного удару по Одещині з літака Су-30 випущено дві ракети Х-31.
13:29
Прем'єр Греції виключає дострокові вибори напередодні важкої зими через енергетику
Міцотакіс, обраний 2019 року, заявив, що його пріоритетом є стабільність для завершення реформ.
13:27
Кремль про відставку Джонсона: ми його не любимо, він нас теж
Коментуючи повідомлення про можливу відставку прем'єр-міністра Британії, речник Кремля Дмитрій Пєсков заявив, Джонсон не любить керівництво Росії, а воно, у свою чергу, взаємно недолюблює британського прем'єра.
13:16
Міністр оборони Британії є головним фаворитом на місце Джонсона
Міністр оборони Британії Бен Воллес є явним фаворитом серед членів Консервативної партії на роль наступного прем’єр-міністра. 
12:51
Глава МЗС Британії перервала поїздку на зустріч G20 і повертається в Лондон
Міністр закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс скорочує свою поїздку на зустріч G20 в Індонезії та повертається до Лондона.
12:49
Джонсон після заяви про відставку планує розмову з Зеленським - ЗМІ
Прем’єр-міністр Британії Борис Джонсон має намір у четвер після заяви про свою відставку провести розмову із президентом України Володимиром Зеленським.
12:37
В Італії розпочався суд щодо обвалення мосту в Генуї через 4 роки після катастрофи
В Італії почався судовий процес над 59 особами у справі про обвалення автомагістрального мосту в Генуї, в результаті якого загинули 43 людини.
12:34
фотоВ іспанську Памплону вперше за три роки повернулись традиційні забіги з биками
В іспанському місті Памплона на фестивалі Сан-Фермін відбувся перший за три роки забіг з биками. 
Аналітика короткоЯкі можливості надає кандидатський статус України в члени ЄС
12:14
В ЄС назвали три країни, які надали найбільшу кількість статусів тимчасового захисту українцям у травні
Польща, а також Румунія та Болгарія у травні надали найбільшу кількість статусів тимчасового захисту українцям, що втекли від війни.
11:54
Міністр оборони Німеччини відкинула поставку БТР Fuchs Україні
Міністр оборони Німеччини Крістіне Ламбрехт відмовилася від поставки Україні бронетранспортерів Fuchs, посилаючись на інтереси безпеки Німеччини. 
11:51
Туреччина відпустила корабель з зерном з окупованого Бердянська, МЗС викликало посла
Турецька влада відпустила російський суховантаж Zhibek Zholy, який прибув з вантажем зерна з окупованого Бердянська.
11:32
Фінляндія ухвалила закони для посилення безпеки на кордоні з Росією
Парламент Фінляндії у четвер затвердив законопроєкт, який дозволить зводити загородження на кордоні з Росією.
11:18
Джонсон в четвер подасть у відставку з посади прем'єра Британії
Також повідомляється, що новий британський прем'єр буде обраний восени.
10:48
Французькі залізничники страйком домоглися підвищення зарплат
У середу, 6 липня, працівники французької Національної компанії залізниць SNCF застрайкували, вимагаючи підвищення зарплат в умовах високої інфляції та падіння купівельної спроможності. 
10:44
Боррель закликав Китай активніше реагувати на війну Росії проти України
Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель закликав Китай відіграти більш конструктивну роль для припинення війни Росії проти України.
10:20
В офісі Джонсона готують заяву на випадок відставки - Sky
На Даунінг-стріт почали готувати заяву на випадок можливої відставки прем’єр-міністра Бориса Джонсона.
09:44
Керівники МІ5 і ФБР разом попередили про зростання загрози з боку Китаю
Очільники MI5 і ФБР у своєму першому спільному виступі у середу попередили про зростаючу довгострокову загрозу Китаю для інтересів Британії та США.
09:34
Уряд Джонсона залишив ще один міністр, загалом пішли близько 50 урядовців
Міністр у справах Північної Ірландії Брендон Льюїс подав у відставку, ставши четвертим членом кабінету міністрів Бориса Джонсона, який залишив свою посаду.
09:24
Президенти Литви і Польщі їдуть на Сувальський перешийок, місце потенційного удару РФ
Президент Анджей Дуда та президент Литви у четвер зустрінуться на Сувальському перешийку, поблизу Калінінградської області РФ та Білорусі.
09:05
Кількість загиблих в результаті обвалу льодовика в Італії зросла до 9
Тіла ще двох загиблих рятувальники знайшли у середу.
08:42
Європарламент закликав Сербію негайно приєднатися до санкцій ЄС проти Росії
У доповіді висловлюється сильний жаль з приводу того, що Сербія не приєдналася до санкцій ЄС після вторгнення Росії до України.
08:19
Глава МЗС Німеччини: не можна дозволити РФ використати зустріч G20 у своїх цілях
За її словами, в інтересах усіх - забезпечити повагу та дотримання міжнародного права.
08:06
фотоПольща отримала сучасну британську систему ППО Sky Sabre
Британська система протиповітряної оборони Sky Sabre вже знаходиться в країні.
07:58
США позбавлять Афганістан статусу основного союзника поза НАТО
США включили Афганістан до складу своїх основних союзників поза НАТО у 2012 році.
07:44
Джонсон залишається прем'єром Британії попри звільнення в уряді та заклики до відставки
Джонсон має тепер близько 20 міністерських постів, які йому необхідно заповнити після безпрецедентної кількості відставок.