26 липня 2022

Статті
Угорщина обрала ізоляцію. Все про нову ідеологію Орбана, яку порівнюють з нацизмом
Віктор Орбан відомий своєю ксенофобією і до цього звикли усі, але його нові "расові" коментарі зачепили дуже багатьох...
Новини
23:06
У Італії визначили приблизну вартість римського Колізею
Оцінна вартість однієї з найвідоміших пам’яток Італії – Колізею, місця гладіаторських боїв у Стародавньому Римі та найбільшого амфітеатру тієї доби, – була оцінена консалтинговою компанією Deloitte у 77 мільярдів євро.
22:45
Німеччина каже, що найближчим часом завершить угоду про круговий обмін зброєю з Чехією
Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок у вівторок заявила, що угода про круговий обмін зброєю з Чехією, яка передбачає передачу радянської техніки Україні, перебуває на фінальній стадії.
22:28
До Калінінграда через Литву прибув перший потяг із підсанкційними товарами
"Литовські залізниці" у вівторок підтвердили, що перший поїзд із підсанкційними товарами з Росії до Калінінграда вже перетнув Литву і прибув до пункту призначення.
22:17
У Болгарії припустили, що США можуть закрити її повітряний простір через проблеми з придбанням F-16
За словами виконувача обов’язків міністра оборони Болгарії Драгомира Закова, США можуть взяти на себе охорону повітряного простору країни, якщо буде відкладене постачання нових винищувачів F-16.
21:49
відеоДебати претендентів на посаду Джонсона перервали: ведуча знепритомніла в студії
Черговий раунд дебатів між претендентами на посаду лідера Консервативної партії – Ліз Трасс і Ріші Сунаком – у вівторок перервали, оскільки ведуча Кейт Маккен раптово знепритомніла в прямому етері.
21:30
фотоСпецназ США і Хорватії провів спільні навчання в Адріатичному морі
Військові елітного американського підрозділу морських сил ("морські котики") та підрозділ Сил спеціальних операцій Хорватії провели спільні навчання поблизу хорватського острова Спліт в Адріатичному морі.
ДайджестОрбана звинуватили у расизмі, ЄС домовився економити газ, Росія хоче Bayraktar: новини дня
21:13
У США засудили до 5 років чоловіка, який під час заворушень під Капітолієм атакував поліцію
У США засудили до понад 5 років позбавлення волі чоловіка, який під час заворушень під Капітолієм 6 січня 2021 року атакував поліцію з палицями. 
21:02
фото, доповнено 21:35У парку в Брюсселі відкрили мініатюру Монументу Незалежності України
У брюссельському парку "Міні Європа" у вівторок відбулась офіційна церемонія відкриття мініатюри Монументу Незалежності України, який розташований у самому серці Києва.
20:50
Лідер соціалістів Греції заявив, що його телефон намагались прослуховувати
Лідер опозиційного Загальногрецького соціалістичного руху (ПАСОК) Нікос Андрукаліс у вівторок подав скаргу до прокуратури країни на незаконне прослуховування його мобільного телефона.
20:44
На півдні Франції евакуювали близько 300 людей через нову пожежу
На півдні Франції евакуювали близько 300 осіб через лісову пожежу, що спалахнула в районі міста Монпельє. 
20:31
Росія шантажуватиме ЄС енергетикою, поки той не зніме санкції та припинить підтримку України – Bloomberg
Росія не збирається повністю відновлювати постачання газу до Європи, щоб використовувати його як засіб тиску на ЄС, аби той зняв санкції з Москви через російську агресію щодо України та припинив активну підтримку Києва.
20:08
У Німеччині засудили жінку, яка разом із малим сином долучилася до ІДІЛ
Вищий земельний суд Дюссельдорфа у вівторок засудив до 3,5 року ув’язнення громадянку Німеччини, яка разом із малим сином у 2015 році вирушила до Сирії та стала членкинею терористичного угруповання "Ісламська держава".
20:04
Косово хоче до кінця року подати заяву на вступ до ЄС
Косово хоче подати заявку на вступ до ЄС до кінця 2022 року.
19:47
ЄС може подвоїти імпорт української електроенергії – Єврокомісія
Європейська комісар з питань енергетики Кадрі Сімсон у вівторок заявила, що вже цього тижня Європейський Союз зможе подвоїти експорт української електроенергії.
19:39
У Латвії білоруса підозрюють в роботі на військову розвідку режиму Лукашенка
Служба державної безпеки Латвії звернулася до прокуратури з проханням розпочати кримінальне провадження щодо громадянина Білорусі, якого підозрюють у шпигунстві на користь білоруської військової розвідки.
19:21
Центр координації експорту зерна з України відкриють у Стамбулі в середу
Міністр оборони Туреччини Хулусі Акар у вівторок заявив, що спільний координаційний центр, який відповідатиме за експорт продовольства з України, запрацює у Стамбулі в середу, 27 липня.
19:05
Аудитори ЄС знайшли недоліки в плані Єврокомісії з відмови від російських енергоносіїв
Європейська палата аудиторів (ЄПА) у вівторок висловила сумніви в ефективності плану Європейської комісії REPowerEU, спрямованого на швидке зменшення залежності від російських енергоносіїв та переходу на зелену енергетику.
19:03
Італійська Ломбардія затвердила план свідомого споживання води
Італійська Ломбардія затвердила новий план-політику для переходу до більш раціонального, усвідомленого та сталого споживання води. 
18:41
Запуск "Північного потоку-2" став би капітуляцією Німеччини - віцеканцлер
Федеральний міністр економіки Німеччини, віцеканцлер Роберт Габек вважає, що введення в експлуатацію "Північного потоку-2", на чому не раз наполягала Росія, став би капітуляцією Берліна.
18:21
Росія зацікавилася турецькими Bayraktar – ЗМІ
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган на засіданні центрального виконавчого комітету своєї Партії справедливості та розвитку в понеділок нібито оголосив, що Росія та Об’єднані Арабські Емірати зацікавились виробництвом турецьких безпілотників Bayraktar.
18:19
У Литві почали дискусію про російських та українських авторів у шкільній програмі
У Литві почали дискусію про те, щоб скоротити перелік творів російських авторів у списку рекомендованої літератури для школярів, та додати туди принаймні деяких українських.
18:05
Танення льодовика в Альпах призвело до зміщення кордону між Італією та Швейцарією
Через танення льодовика Теодул в Альпійських горах зсунувся кордону між Італією і Швейцарією, внаслідок чого виникла суперечка про місцеперебування італійського гірського будиночка.
17:46
В Угорщині створили новий орган із "особливими повноваженнями" на чолі з Орбаном
Під керівництвом прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана у вівторок було створено новий орган – Раду оборони, яка має "особливі повноваження" для "захисту безпеки й суверенітету" країни.
17:39
Орбан відкинув звинувачення у расизмі від своєї радниці, яка звільнилась через його промову
Прем’єр Угорщини Віктор Орбан відреагував публічним листом-відповіддю своїй радниці, яка пішла у відставку у зв’язку зі скандальною промовою Орбана та опублікувала листа зі своїми аргументами.
17:31
Глава МЗС Німеччини: Лавров показав глибоку зневагу до демократичного вибору України
Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок у вівторок прокоментувала слова глави російського МЗС Сєргєя Лаврова, який напередодні заявив, що Москва "допоможе українському народу" позбутися "абсолютно антинародного та антиісторичного режиму".
17:11
ЄС позитивно оцінив виконання Україною Угоди про асоціацію до початку війни
Європейський Союз у вівторок опублікував щорічний звіт про виконання Україною Угоди про асоціацію, в якому позитивно оцінив кроки, здійснені Києвом на шляху до європейської інтеграції.
17:01
Чехія третій день бореться з пожежами у природному заповіднику на кордоні з Німеччиною
У Чехії третій день намагаються приборкати масштабну пожежу у так званій Чеській Швейцарії - заповіднику поблизу кордону з Німеччиною на північному заході країни.
16:56
Ердоган поїде в Сочі говорити з Путіним
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган 5 серпня відвідає російське місто Сочі, щоб зустрітися з російським візаві Владіміром Путіним.
16:46
Дружина Шредера каже, що він поїхав у Росію домовлятися про газ
Дружина колишнього канцлера Німеччини Герхарда Шредера – Со Йон Шредер-Кім – у вівторок підтвердила, що той поїхав із візитом у Москву, а його метою є домовитися з Росією з енергетичних питань.
16:23
У РФ не виключають, що росіянам перестануть видавати шенгенські візи
Росія не виключає сценарію, за якого громадянам РФ перестануть видавати шенгенські візи з огляду на дії Заходу у зв’язку з повномасштабною російською агресією проти України.
16:15
Радниця Орбана пішла з посади після його скандальної промови
Радниця прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана Жужа Хегедюс пішла з посади після скандальної промови Орбана, у якій він говорив про "чистоту нації" і "занепад Європи". 
16:03
виправлено 16:27, доповнено 17:25Німеччина передала Україні три РСЗВ MARS-II
Міністерка оборони Німеччини Крістіне Ламбрехт у вівторок заявила, що Берлін передав Україні три обіцяні реактивні системи залпового вогню MARS-II.
Аналітика короткоОрбан розповів, що ненавидить цінності ЄС, але любить його гроші
15:42
В естонській Нарві, де більшість - росіяни, не планують прибирати монумент з радянським танком
Мер естонського міста Нарва Катрі Райк підтвердила, що міська влада не планує демонтаж радянського монумента-танка, тому що більшість містян були би проти цього. 
15:18
Кремль не виключив контакт Шредера з Путіним в Росії
Речник Кремля Дмітрій Пєсков заявив журналістам у вівторок, що, за його інформацією, колишній канцлер Німеччини Герхард Шредер справді перебуває в Москві, і його контакт з російським президентом не виключений.
15:10
В Іспанії підтвердили вироки за корупцію колишнім топ-посадовцям із Соцпартії
Вищий суд Іспанії 26 липня підтвердив вироки від 2019 року колишнім топ-посадовцям Соціалістичної партії чинного прем’єра Педро Санчеса у справі, яку вважають одним з найбільших корупційних скандалів у новітній історії країни. 
14:58
Лавров поскаржився, що статус турбіни для "Північного потоку-1" досі незрозумілий
Міністр закордонних справ Росії Сергєй Лавров поскаржився у вівторок, що Москва досі не отримала належного пояснення щодо статусу турбіни для газопроводу "Північний потік-1", яку обслуговує компанія Siemens в Канаді.
14:31
ЄС на пів року продовжив економічні санкції проти Росії
Рада ЄС у вівторок ухвалила рішення про продовження на шість місяців, до 31 січня 2023 року, обмежувальних заходів щодо окремих секторів російської економіки.
14:18
Фон дер Ляєн: ЄС зробив рішучий крок перед загрозою повної зупинки газопостачання Путіним
13:56
Британія ввела санкції проти керівників регіонів Росії і міністра юстиції
Велика Британія у вівторок розширила санкції проти Росії, додавши у список 41 особу та одну компанію у відповідь на вторгнення Росії в Україну.
13:50
Країни ЄС погодилися на скорочення споживання газу, проти лише Угорщина
Міністри енергетики країн ЄС досягли політичної домовленості про добровільне скорочення споживання газу найближчої зими.
13:19
фотоНа сході Німеччини вирують лісові пожежі: сотні жителів евакуйовані
Лісові пожежі через екстремально посушливі погодні умови по всій Німеччині посилилися у східних землях Бранденбург та Саксонія рано-вранці у вівторок.
13:11
Lufthansa через попереджувальний страйк у середу скасує майже всі рейси
Через попереджувальний страйк наземного персоналу у середу авіакомпанія Lufthansa скасовує майже всю програму польотів у своїх німецьких хабах у Франкфурті та Мюнхені.
12:46
Естонія готує пропозиції ЄС для припинення видачі віз росіянам
Міністерство закордонних справ Естонії готує пропозиції Євросоюзу щодо припинення видачі віз громадянам Росії.
12:24
фотоЧеська поліція поповнила автопарк Ferrari, конфіскованим у злочинців
Поліція Чеської Республіки представила останнє доповнення до свого парку автомобілів – Ferrari, здатний розвивати швидкість до 326 км/год.
12:14
Франція передає 10 тисяч ноутбуків українськи медикам
Щоб медикам було простіше працювати та спілкуватися з пацієнтами онлайн, кожного з них важливо забезпечити якісним інтернетом та комп’ютером
11:59
США пропонують допомогу Вірменії і Азербайджану для досягнення миру
Держсекретар США Ентоні Блінкен провів окремі телефонні розмови з президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим та прем'єр-міністром Вірменії Ніколом Пашиняном, у яких обговорив "історичну можливість досягнення миру в регіоні".
11:43
Глава МЗС Німеччини: ЄС не вдасться розділити нестачею газу
Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок привітала зусилля щодо координації заходів щодо економії газу в ЄС, підкресливши, що блок збереже єдність на тлі зниження газопостачання з боку РФ.
11:28
На півночі Греції шостий день гасять пожежу в національному парку
У вівторок пожежники шостий день продовжують боротися з руйнівною пожежею в національному парку на півночі Греції, а армія направила додаткових військових для підтримки пожежної служби.
11:18
На тлі газової війни Чехія заповнила сховища на рекордні 80%
За словами прем'єр-міністра Чехії Петра Фіали, на тлі газової кризи сховища природного газу в Чехії заповнені на рекордні 80%. 
10:50
У Бундестазі звинуватили Польщу в завищених очікуваннях щодо поставок танків
Голова оборонного комітету Бундестагу Марі-Агнес Штрак-Ціммерманн звинуватила Польщу в завищених очікуваннях, коли йшлося про круговий обмін бронетехнікою.
10:42
Льодовики в Альпах зникають із рекордною за 60 років швидкістю 
Льодовики в Альпах цього року можуть втратити найбільшу масу за приблизно 60 років від початку ведення спостережень за ними.
10:22
Кулеба: єдиний вихід у газовій війні Путіна проти Європи – вдарити у відповідь
Глава МЗС Дмитро Кулеба назвав газову війну РФ проти Європи продовженням війни проти України і закликав ЄС завдати удару у відповідь.
10:11
ЄС вважає політично мотивованим останнє скорочення поставок газу Росією
Заява російського монополіста "Газпрому" про подальше скорочення постачань газу до Європи цього тижня є політично мотивованою і не має технічних підстав.
10:05
Міністр оборони Британії засудив країни, які намагаються триматися осторонь війни в Україні
Британський міністр оборони Бен Воллес засудив тих, хто вирішив "сидіти на паркані" з президентом РФ Владіміром Путіним.
09:42
Війна Росії проти України отверезила дискусії про розширення ЄС - єврокомісар
Єврокомісар з питань розширення ЄС Олівер Варгеї заявив, що війна Росії проти України отверезила дебати навколо процесу розширення Євросоюзу і виявила необхідність прискорити процедури, фактично зупинені попередньою комісією.
09:41
Претенденти на портфель Джонсона зійшлися у жорстких теледебатах
Претенденти на посаду прем’єр-міністра Британії Ріші Сунак і Ліз Трасс посперечалися через свої бачення майбутнього британської економіки під час перших теледебатів.
09:20
Хорватія відкриває міст в обхід Боснії, щоб з’єднати розділені частини країни 
Хорватія 26 липня відкриває для руху автотранспорту довгоочікуваний міст, який з’єднає її південне узбережжя Адріатичного моря, включаючи Дубровник, з рештою країни, оминаючи вузьку смугу боснійської території.
09:05
Естонія підтримує скорочення споживання газу в ЄС, але хоче винятку для себе
Ціль скорочення споживання газу на 15 відсотків є прийнятною для Естонії, однак Таллінн хоче винятку на випадок використання аварійних електростанцій.
08:49
Країни ЄС в цілому погодили план скорочення споживання газу, але є винятки – ЗМІ
Представники країн ЄС в загальних рисах погодили план Єврокомісії щодо скорочення споживання газу, але буде низка винятків.
08:27
Британська розвідка вказала на одну з пріоритетних цілей російських ударів в Україні
Росія майже напевно сприймає протикорабельні ракети як ключову загрозу, яка обмежує ефективність її Чорноморського флоту, тому надаватиме пріоритет знищенню протикорабельних можливостей України.
08:02
"Москва – чудове місто": Шредер проводить "відпустку" в РФ
Ексканцлер Німеччини Герхард Шредер прибув у кількаденну "відпустку" до Москви.
07:43
Латвія приєдналася до справи України проти Росії у Міжнародному суді ООН
Латвія подала до Секретаріату Міжнародного суду ООН заяву про вступ у справу щодо звинувачень у геноциді за Конвенцією про запобігання злочину геноциду та покарання за нього (Україна проти Російської Федерації).