19 липня 2022

Статті
Кавказ готують до поразки Кремля: як США та ЄС допомагають Вірменії позбутися впливу РФ
Південний Кавказ знову став ареною протистояння РФ та Заходу. Навіть більше – вже можна говорити про початок вичавлення Росії з цього регіону.
Складнощі єврозахисту: які проблеми чекають на українок, що рятуються від війни у ЄС
Брюссель провалив свою частину роботи щодо механізму захисту українців. На жаль, зараз у цій сфері відбувається повний хаос...
Новини
ДайджестУгорці пустять зброю для України, Росія обіцяє газ, ЄС робить крок до розширення: новини дня
23:12
Якщо Росія анексує додаткові території України, ми відреагуємо швидко і жорстко – Білий дім
Сполучені Штати мають інформацію про підготовку Росією анексії додаткових територій України – зокрема Донецької та Луганської й частини Херсонської та Запорізької областей – і попереджають, що відреагують на цей крок Москви.
22:58
США передуть Україні додаткові HIMARS – Білий дім
Білий дім цього тижня має оголосити про новий пакет військової допомоги Україні.
22:41
Кулеба переконаний, що ЄС введе санкції проти газу з РФ, але не зараз
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба переконаний, що Європейський Союз запровадить санкції проти російського газу, але це станеться не зараз, а на більш пізньому етапі.
22:34
Домовленості щодо "зернового коридору" на дуже просунутій стадії, але можуть зірватись у будь-який момент – Кулеба
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба у вівторок заявив, що переговори щодо експорту зерна перебувають на "дуже просунутій стадії", але наразі все ще є ризик того, що вони можуть бути зірвані.
22:10
ЄС хоче послабити санкції проти РФ, пов’язані з експортом продовольства і добрив – ЗМІ
Європейський Союз готується прописати винятки в санкційному режимі щодо Росії, аби виключити з-під дії обмежень активи, пов’язані з торгівлею продовольством і добривами.
21:54
"Російські залізниці" просять ЄС зняти з них санкції, бо це "дискримінація"
Російський залізничний оператор РЖД у вівторок звернувся до Ради Європейського Союзу з проханням зняти з них запроваджені у зв’язку з повномасштабним вторгненням в Україну санкції.
21:34
ЄС змінив кількість осіб, які будуть у новому санкційному списку проти РФ
Міністри закордонних справ країн ЄС домовились накласти санкції проти 55 російських осіб у межах нового пакета санкцій.
21:16
У Зеленського назвали країни, з якими ведуться переговори про гарантії безпеки
За словами голови Офісу президента України Андрія Єрмака, Київ веде переговори із щонайменше вісьмома країнами про надання гарантій безпеки.
21:03
Мельник – німецькому політику, який пропонує "заморозити" війну: засуньте свою голову в морозильник
Нещодавно звільнений посол України в Німеччині Андрій Мельник відповів прем’єру німецької землі Саксонія Міхаелю Кречмеру, який виступив за "заморожування" війни в Україні та закликав федеральний уряд змінити політику.
20:49
Проросійські хакери атакували країни НАТО через хмарні сервіси
Кібершпигуни, пов’язані зі Службою зовнішньої розвідки Росії, здійснюють кібератаки на країни-члени НАТО, використовуючи хмарні сервіси на кшталт Google Drive чи Dropbox, щоб уникнути викриття.
20:44
Німецький уряд скоротив військову підтримку України попри обіцянки протилежного – Welt
Уряд Німеччини попри обіцянки не збільшив військову підтримку України, опозиція вважає таку поведінку ганебною.
20:32
Румунія хоче купити у Франції субмарини і гелікоптери
Міністр оборони Румунії Васіле Динку заявив про намір придбати на потреби збройних сил країни французькі підводні човни Scorpene та французькі гелікоптери.
20:15
Угорські депутати закликали обмежити повноваження Європарламенту
Законодавці Угорщини у вівторок ухвалили резолюцію, яка закликає обмежити повноваження Європарламенту, стверджуючи, що він завів демократію в Європі в "глухий кут".
20:13
Шість французьких САУ Caesar уже на шляху до України – глава МЗС
Шість самохідних артилерійських установок Caesar, які Франція в червні пообіцяла передати Україні, вже перебувають у дорозі до місця призначення.
19:58
Албанія зазнала потужної кібератаки
Протягом останніх вихідних Албанія стала об’єктом потужної кібератаки, внаслідок чого владі довелося відключити урядові сайти й призупинити надання державних онлайн-послуг.
19:36
Група відставних воєначальників допоможе з постачанням захисного спорядження в Україну
Група колишніх командувачів зі Сполучених Штатів, Канади та Нідерландів консультуватиме проукраїнську кампанію щодо закупівлі захисного спорядження для українських сил оборони.
19:36
Єврокомісія пропонує ЄС спільно купувати зброю
Європейський комісар з питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон у вівторок представив план, який дозволять країнам Європейського Союзу спільно закуповувати зброю.
19:24
Підводний човен РФ, здатний нести гіперзвукові ракети, заплив у води Данії
Збройні сили Данії в понеділок увечері повідомили, що в данські територіальні води заплив російський підводний човен "Сєвєродвінск" – він здатен зокрема нести сучасні російські надзвукові ракети "Циркон".
19:04
Мін’юст США просить Конгрес про додаткові повноваження для конфіскації активів РФ
Представник міністерства юстиції США Ендрю Адамс, який очолює робочу групу з виявлення російських активів, звернувся до Конгресу з проханням розширити повноваження відомства, аби воно могло конфіскувати такі активи.
18:57
фотоНа тлі рекордної спеки на околицях Лондона спалахнули пожежі
Пожежники Лондона залучені до гасіння щонайменше десяти пожеж в околицях британської столиці на тлі рекордної спеки, яка охопила Британію.
18:49
Президент Латвії підтримує позбавлення громадянства за підтримку війни РФ проти України
Президент Латвії Егілс Левітс підтримав ініціативу позбавлення громадянства тих жителів, які підтримують повномасштабне вторгнення Росії проти України.
18:30
Україна і ЄС підписали меморандум про виділення 1 млрд євро макрофіну
Віцепрезидент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс у вівторок підписав меморандум про взаєморозуміння щодо виділення Україні 1 мільярда євро макрофінансової допомоги.
18:23
Зеленський обговорив з Дудою оборонну підтримку України
Президент Володимир Зеленський обговорив з польським колегою Анджеєм Дудою актуальний стан справ на полі бою і подальшу оборонну підтримку України.
18:21
Українці в ЄС і далі можуть телефонувати додому за пільговими тарифами
Домовленість про пільговий роумінг, ухвалена мобільними операторами України та Європейського Союзу у квітні, продовжує діяти.
18:01
В Угорщині раптом заявили, що не проти транзиту зброї до України
Заступник міністра закордонних справ Угорщини Левенте Мадяр у вівторок під час візиту до Львова заявив, що Будапешт готовий пропускати через свою територію усю допомогу, яку надають інші країни Україні – зокрема і військову.
17:53
РФ збирається в четвер відновити роботу "Північного потоку-1" - ЗМІ
В РФ кажуть, що потоки російського газу через газопровід "Північний потік-1" відновляться вчасно в четвер після завершення планового технічного обслуговування.
17:45
На війні в Україні загинув громадянин Швеції – ЗМІ
У Донецькій області під час бойових дій загинув 28-річний доброволець зі Швеції.
17:30
Уряд направить до Ради закон, який дозволить налагодити в Україні виробництво Bayraktar
Прем’єр-міністр Денис Шмигаль оголосив, що уряд направить до Верховної Ради законопроект про ратифікацію угоди між Україною і Туреччиною щодо співробітництва у сфері високих технологій, авіаційній та космічній галузях.
17:22
США додали Росію і Китай у перелік держав, де американцям загрожує неправомірне затримання
Державний департамент США у вівторок додав запровадив новий індикатор ризику в рекомендаціях щодо подорожей – D, який вказує на ризик можливого неправомірного затримання в країнах перебування.
17:19
Прокуратура Молдови представила нові докази у справі експрезидента Додона
Судове засідання, на якому розглядали запобіжний захід для експрезидента Молдови Ігоря Додона, перервали до 20 липня через нові докази у справі.
17:02
На посаду Джонсона уже претендують Сунак, Мордонт і Трасс
За результатами четвертого туру голосування за майбутнього лідера Консервативної партії Великої Британії, що відбувся у вівторок, участь у виборах братимуть троє кандидатів.
17:01
Німецький політик хоче "заморозити" війну в Україні
Прем’єр-міністр німецької землі Саксонія Міхаель Кречмер прокоментував війну в Україні та закликав федеральний уряд змінити політику.
16:53
Німеччина буде допомагати Україні, але попереджає про нестачу зброї – міністр оборони
Міністерка оборони Німеччини Крістіне Ламбрехт у вівторок заявила, що Берлін продовжить підтримувати Україну у війні з Росією, але попередила, що в Бундесверу закінчується запас озброєнь.
Аналітика короткоЯк Польща та інші країни ЄС створюють проблеми для українок, що отримали у них захист
16:41
"Литовські залізниці" почали перевезення нафтопродуктів для України в обхід Білорусі
Вантажна компанія LTG Cargo, що входить до групи "Литовських залізниць" (Lietuvos gelezinkeliai, LTG), розпочала перевезення вироблених підприємством Orlen Lietuva (у структурі польського нафтоконцерну Orlen) нафтопродуктів для України в обхід Білорусі.
16:38
У ЄС засудили масові російські кібератаки на держав-членів
Високий представник ЄС із зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель засудив дії пов’язаних із Росією хакерів і хакерських угруповань, спрямовані проти держав-членів Євросоюзу.
16:23
У Польщі почали слідство через інцидент з облитим "кров’ю" послом Росії
Польська прокуратура розпочала слідство у справі обливання штучною кров’ю посла РФ у Варшаві Сергєя Андреєва.
16:22
фотоВелика Британія створить найбільшу у світі магістраль для безпілотників
Уряд Великої Британії планує протягом наступних двох років побудувати найбільшу у світі автоматизовану магістраль для руху безпілотних літальних апаратів.
16:05
Кулеба про початок переговорів про вступ на Західних Балканах: ЄС знову виявив своє лідерство
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба привітав рішення Європейського Союзу почати переговори про вступ із Албанією та Північною Македонією.
15:57
У Канаді ініціювали збір коштів на "Байрактар" для України
У Канаді розпочали збирати кошти на турецький безпілотник Bayraktar для Збройних Сил України, ініціатори хочуть передати його до Дня незалежності України.
15:33
ЄС планує закупити додаткові літаки для боротьби з лісовими пожежами
Європейський Союз веде переговори з виробниками про купівлю пожежних літаків для боротьби зі збільшеним ризиком сильних лісових пожеж.
15:27
4 практичні поради українцям, що повертаються додому з прихистку у державах ЄС
Країни ЄС досі не узгодили між собою правила для українців, які через війну виїхали за кордон і отримали тимчасовий захист в одній з країн, у зв’язку з чим можливо отримати проблеми під час мандрівок між країнами блоку або у разі короткострокового повернення в Україну.
14:48
До Польщі вивезли спецпотягом на лікування 32 українських військових
До Польщі спеціальним медичним потягом вивезли на лікування 32 поранених українських військових.
14:40
У Британії зафіксували найвищу в історії спостережень температуру
Температура досягла 39,1 градуса за Цельсієм у Чарлвуді, графство Суррей, що є новим рекордом за всю історію спостережень у Великій Британії.
14:13
Іспанія через інфляцію на 4 місяці зробить безкоштовними частину залізничних рейсів 
14:09
ЄС пропонує розширити санкції проти "Сбербанку" - ЗМІ
Санкція щодо Сбербанку, який вже був відключений від міжнародної платіжної системи SWIFT, включатиме повне заморожування активів, кажуть джерела.
13:59
Єврокомісія не очікує, що Росія відновить роботу "Північного потоку-1"
Російський "Газпром" вже цілковито зупинив або обмежив постачання 12 країнам блоку і є побоювання, що Росія не відновить постачання по "Північному потоку-1" після десятиденної перерви для планових технічних робіт. 
13:39
Іран і "Газпром" домовилися про енергетичну співпрацю, заявляють про проєкти на $40 млрд
"Газпром" допоможе NIOC у розробці газових родовищ Кіш та Північний Парс, а також шести нафтових родовищ.
13:11
Проєкт ЄС передав українським органам юстиції другу партію засобів захисту
Українські органи юстиції отримали другу партію засобів захисту за кошти проєкту Євросоюзу "Право-Justice".
12:43
фотоПрем'єр Вірменії зустрівся із главою російської розвідки через три дні після візиту директора ЦРУ
Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян прийняв директора Служби зовнішньої розвідки Російської Федерації Сергія Наришкіна лише через три дні після візиту до Єревану директора ЦРУ Вільяма Бернса.
12:29
Рада підтримала у першому читанні проєкт про додаткові права для поляків
Верховна Рада у першому читанні підтримала законопроєкт про додаткові права для громадян Польщі, ініційований президентом як подяка за підтримку Польщею України та українців під час війни.
12:09
У Брюсселі готують план обмеженого споживання газу для країн ЄС на випадок надзвичайної ситуації
Єврокомісія готує план обмеження споживання газу для країн ЄС на випадок, якщо блок зіткнеться з катастрофічним дефіцитом.
11:54
Словаччина хоче відмовитися від ядерного палива РФ і шукає альтернативу - премʼєр
Словаччина впродовж кількох місяців веде переговори з метою знаходження постачальників ядерного палива для АЕС на заміну "Росатому".
11:31
Посли ЄС у середу обговорять новий пакет санкцій проти Росії
В Європейському союзі тривають обговорення щодо сьомого пакету санкцій, але він невдовзі буде затверджений.
11:12
ЄС розпочав переговори про вступ з Албанією та Північною Македонією
У вівторок до Брюсселя приїхали прем’єр Албанії Еді Рама та глава уряду Північної Македонії Дімітар Ковачевскі.
10:52
Майже 33 000 українців попросили у Фінляндії тимчасовий захист, відмов немає
Цього року Фінляндія не ухвалила жодного негативного рішення щодо заяв про надання тимчасового захисту, повідомляє Міграційна служба.
10:50
У Британії вівторок може стати найспекотнішим в історії спостережень
За прогнозами, 19 липня може стати у Британії найспекотнішим днем в історії спостережень - температура повітря може досягнути 42°C.
ВідеоЯк США та ЄС витісняють Росію з Кавказу
Аналітика короткоЧим готова поступитися Північна Македонія заради ЄС
10:06
Спека у Франції: на півдні закрили ліси, пожежі знищили вже 19 тисяч гектарів
На південному заході Франції триває боротьба з масштабними лісовими пожежами, які спустошили вже 19 тисяч гектарів території, а у ще одному південному департаменті заборонили відвідувати ліси через надзвичайну пожежну небезпеку. 
10:04
Ірландія призупинила безвіз для біженців із 20 країн Європи, щоб звільнити місце для українців
Уряд Ірландії ухвалив рішення у понеділок увечері після того, як у країні, яка вже прийняла понад 43 000 українців, закінчилися місця, призначені для новоприбулих українців, бо їх зайняли біженці з інших країн.
09:35
Польща просуває у ЄС санкції проти російського газу, нафтопровідної нафти та ІТ-компаній - ЗМІ
За інформацією польського агентства PAP, Польща під час обговорень щодо наступних санкцій ЄС проти Росії висловлюється за розширення їх на російський газ та решту нафти.
09:22
Сербія оголосила про закупівлю газу в Угорщини
Міністр не сказав, звідки Угорщина, яка не видобуває викопне паливо всередині країни, придбала цей газ.
08:45
Британська розвідка: військам РФ гостро бракує особового складу, просування буде дуже повільними
Росія продовжує задіювати для свого наступу на Донбасі номінально шість окремих армій, але стикається із серйозним браком особового складу.
08:21
Посол ЄС: відсторонення генпрокурора не має вплинути на розслідування російських воєнних злочинів
Посол ЄС в Україні Матті Маасікас наголосив на необхідності зберегти співпраці з міжнародними партнерами щодо розслідування та судового переслідування російських воєнних злочинів.
07:58
В столиці Ірландії зафіксували рекордну температуру
Ірландія зафіксувала найвищу за всю історію температуру для липня і другу найвищу за всю історію спостережень, оскільки хвиля спеки продовжує охоплювати Європу.
07:44
Палата представників США підтримала вступ Фінляндії та Швеції в НАТО
Резолюцію схвалили 394 голосами проти 18, проти голосували лише республіканці. Двоє демократів і 17 республіканців не голосували.
00:12
Уряд Джонсона пережив вотум недовіри
Палата громад Великої Британії увечері в понеділок не змогла оголосити вотум недовіри уряду на чолі з Борисом Джонсоном – 349 депутатів підтримали уряд, тоді як 238 проголосували проти.