21 жовтня 2022

Статті
Росія має бути покарана: доводимо у Німеччині, що РФ вчиняє геноцид
Міжнародні фахівці пояснюють та доводять на конференції у Берліні, що злочини Росії в Україні сягнули рівня геноциду.
Прем'єр на півтора місяця: що буде з Британією після звільнення Ліз Трасс
Що ж спонукало прем'єрку, яка запевняла, що не збирається йти у відставку, змінити думку? І чи варто чекати "камбеку" Бориса Джонсона?
Інтерв'ю
Світовий банк: Західної допомоги не вистачить на відновлення України. Потрібні приватні інвестиції
Регіональний директор Світового банку Аруп Банерджі: "Відновлення України не буде швидким. Тому перші роботи варто розпочинати вже зараз, не чекаючи на завершення війни".
Новини
23:31
У Молдові спростовують підготовку до "воєнних дій" у Придністров’ї
Бюро реінтеграції Молдови в п’ятницю спростувало звинувачення на адресу молдовської влади в тому, що Кишинів нібито має намір почати воєнні дії в невизнаному Придністров’ї.
23:05
Дружина американського дипломата, яка збила на смерть підлітка в Британії, визнала провину
45-річна Енн Сакулас, яка збила на смерть 19-річного британця Гаррі Данна й повернулася до США через дипломатичний імунітет, визнала свою провину на засіданні суду в Лондоні, де присутня через відеозв’язок.
22:42
20 тисяч консерваторів у Британії не зможуть обрати нового лідера – не мають електронної пошти
Через те, що голосування за нового лідера Консервативної партії у Британії відбуватиметься онлайн, близько 20 тисяч членів політсили не зможуть узяти в ньому участі, бо не мають власної електронної пошти.
22:22
Латвійська православна церква просить в РПЦ про автокефалію
Собор Латвійської православної церкви (ЛПЦ) у четвер ухвалив рішення звернутися до патріарха Російської православної церкви Кирила з проханняям надати їй статус автокефальної та внести відповідні зміни до статуту.
22:07
Франція оголосила про вихід з Енергетичної хартії
Президент Франції Емманюель Макрон оголосив про намір країни вийти з Договору до Енергетичної хартії, що регулює питання енергетичної співпраці між країнами, але критикувався через його несумісність з національними цілями боротьби зі змінами клімату.
21:39
Латвія перевірятиме політичні погляди росіян, які хочуть зберегти посвідку на проживання – глава МЗС
Міністр закордонних справ Латвії Едгарс Ринкевичс заявив, що в країні будуть перевіряти всіх росіян, які проживають на постійній або тимчасовій основі, а частині з них після таких перевірок, імовірно, не продовжать посвідку на постійне проживання (ППП).
21:22
Конгрес направив Трампу повістку для свідчень у справі про штурм Капітолія
Спеціальний комітет Палати представників США, який розслідує штурм Капітолія 6 січня 2021 року, у п'ятницю офіційно направив повістку 45-му президенту Дональду Трампу для надання свідчень у справі.
ДайджестУ Німеччині визнали геноцид українців, новий уряд Італії, газовий виняток для Орбана: новини дня
21:08
WP: cекретні документи, вилучені з резиденції Трампа, стосувалися Ірану та Китаю
Частина секретних документів, вилучених Федеральним бюро розслідувань з резиденції 45-го президента США Дональда Трампа в Мар-а-Лаґо, стосувалася таємних розвідувальних даних щодо Ірану і Китаю.
20:51
Франція не впустила спільницю агента ГРУ, причетного до спроби держперевороту в Чорногорії – ЗМІ
Французькі спецслужби завадили в’їзду до країни громадяни Росії Юлії Шифманович, яка, як вони вважають, пов’язана з агентом російської військової розвідки (ГРУ) Алєксандром Кулагіним, причетним до низки спецоперацій РФ за кордоном.
20:46
Італійські винищувачі підняли в повітря для перехоплення літаків РФ поблизу кордонів Польщі
Італійські винищувачі зі складу сил, дислокованих у Польщі, були підняті в повітря після виявлення присутності російських літаків, що пролітали поблизу кордонів НАТО.
20:27
Мінекономіки Німеччини вибачилося за твіт із піснею Can't Truss It
Федеральне міністерство економіки та захисту клімату Німеччини в п’ятницю заявило, що помилково опублікувало твіт із піснею Can’t Truss It у відповідь на новину про відставку прем’єр-міністерки Великої Британії Ліз Трасс.
20:25
Білий дім веде переговори з Маском про активацію Starlink в Ірані - ЗМІ
Білий дім веде переговори з мільярдером Ілоном Маском про створення в Ірані супутникового інтернет-сервісу Starlink компанії SpaceX.
20:07
Британці вважають, що Сунак буде кращим прем'єром, ніж Джонсон – опитування
Ріші Сунак є єдиним можливим кандидатом на посаду лідера Консервативної партії Великої Британії, до якого британці ставляться скоріше позитивно, аніж навпаки.
20:00
Країни Західних Балкан на шляху до ЄС планують домовленість про взаємний безвіз
Країни Західних Балкан мають намір домовитися про безвізові поїздки між шістьма країнами, а також про взаємне визнання університетських дипломів і професійних кваліфікацій, що знаменує крок на шляху до членства в Європейському Союзі.
19:52
У Боснії та Герцеговині новий генпрокурор – його попередниця під санкціями США
Вища рада суддів та прокурорів Боснії та Герцеговини в четвер призначила нового державного (генерального) прокурора – ним став виконувач обов’язків Міланко Кайганіч.
19:35
фотоНімецька компанія передала Україні радіолокаційну станцію для IRIS-T
Німецька компанія HENSOLDT оголосила про передання Україні чотирьох радіолокаційних станцій TRML-4D для системи протиповітряної оборони IRIS-T SLM.
19:27
Тімоті Снайдер визначив 6 ознак геноциду, дії Путіна їм відповідають
Історик та філософ, професор Єльського університету Тімоті Снайдер переконаний, що Росія веде політику, засновану на геноциді, і це стосується не лише українців.
короткоРегіональний директор Світового банку про відбудову України і важливість статусу кандидата в ЄС
19:18
Мелоні оголосила склад майбутнього уряду: Таяні очолить МЗС Італії, Сальвіні – Мінінфраструктури
Майбутня прем’єр-міністерка Італії Джорджія Мелоні у п’ятницю після отримання мандата на формування нового уряду оголосила імена кандидатів на ключові міністерські посади.
19:17
США не дали візи членам "Росатому", які хотіли взяти участь у конференції МАГАТЕ
Російська державна ядерна корпорація "Росатом" заявила, що США фактично заблокували участь російських представників у конференції з ядерної енергетики у Вашингтоні, не видавши їм в'їзні візи.
19:01
Парламент Болгарії на третій день нарешті обрав спікера й розблокував свою роботу
Депутати парламенту Болгарії через три дні змогли розблокувати роботу органу, проголосувавши за кандидатуру спікера – ним став найстаріший народний обранець, 70-річний Вежді Рашидов.
18:57
Литва за 45 млн євро закуповує у шведської компанії ракети для систем ППО
Агентство з оборонних ресурсів Литви у п'ятницю підписало договір на суму 45 млн євро зі шведською компанією про закупівлю ракет для систем протиповітряної оборони.
18:54
Президент Італії доручив Мелоні сформувати новий уряд 
Президент Італії Серджо Маттарелла доручив лідерці партії "Брати Італії" Джорджії Мелоні сформувати майбутній кабінет. 
18:35
Росія може заробити $600 млн на продажу краденого українського зерна до кінця року – ЗМІ
Росія має намір вивезти загалом майже 1,8 мільйона тонн зерна з окупованих територій України у 2022 році, що дозволить їй заробити близько 600 мільйонів доларів.
18:29
Іспанія "виселила" яхту російського олігарха через відсутність платежів за ремонт - ЗМІ
Іспанська влада перемістила розкішну яхту, пов'язану з главою російської оборонної групи "Ростех", після того, як верф, де вона була пришвартована, перестала отримувати платежі за її ремонт.
18:23
Ексрадника Трампа Беннона засудили до 4 місяців в'язниці за неповагу до Конгресу 
Ексрадника колишнього президента США Дональда Трампа Стіва Беннона засудили до 4 місяців в'язниці за неповагу до Конгресу через його відмову свідчити перед комітетом Палати представників США щодо штурму Капітолія 6 січня 2021 року.
18:20
В ЄС обговорюють створення посади спецпредставника з питань санкцій
У Європейському Союзі розглядають можливість призначення спеціального представника з питань санкцій, який би допомагав визначати ухиляння від запроваджених проти Росії обмежень у третіх країнах.
17:58
У Білорусі заочно відкрили кримінальну справу проти Тихановської та інших лідерів опозиції
Слідчий комітет Білорусі в п’ятницю оголосив про відкриття спеціального (заочного) кримінального провадження проти лідерів білоруської опозиції, зокрема Світлани Тихановської та Павла Латушка.
17:53
Британія, Німеччина і Франція закликали ООН розслідувати постачання Іраном дронів до РФ
Велика Британія, Франція та Німеччина у п'ятницю закликали ООН розслідувати звинувачення у використанні Росією безпілотників іранського походження для нападу на Україну.
17:40
У Німеччині вперше за 70 років зафіксували двозначну інфляцію
У вересні поточного року інфляція у Німеччині становила 10,9% у річному вираженні, тоді як у серпні - 8,8%.
17:37
Вибори лідера консерваторів у Британії: перший кандидат оголосив про участь
Лідерка Палати громад Британії Пенні Мордонт стала першою, хто відкрито оголосив про намір висунути свою кандидатуру на посаду нового лідера Консервативної партії.
17:25
"Парламент" Придністров'я просить Росію допомогти з газом
Депутати так званої верховної ради невизнаного Придністров’я на засіданні в п’ятницю ухвалили звернення на адресу Ради федерації та Державної думи Росії з проханням допомогти вирішити дефіцит газу.
17:20
Макрон проведе в Парижі конференцію солідарності з Молдовою
Франція запросить лідерку Молдови до Парижа в листопаді, щоб висловити солідарність з країною в контексті вторгнення Росії в Україну.
17:15
ЗМІ: в Україні загинули кілька іранців, що приїхали допомагати військам РФ
Десять громадян Ірану, які тренували російських солдатів на окупованих територіях України, за останній тиждень загинули в результаті ударів з українського боку.
17:15
Київ просить інші країни використати свій вплив на Іран, щоб зупинити поставки дронів РФ
Україна докладає максимум зусиль, щоб зупинити постачання Росії дронів-камікадзе з Ірану і вдячна польському президенту Анджею Дуді за комунікацію з іранською стороною з цього питання.
17:03
доповнено 18:14Глава Пентагону після дзвінка із Шойгу поговорив з Резніковим
Міністерство оборони США підтвердило, що у п’ятницю відбувся телефонний дзвінок глави відомства Ллойда Остіна та російського візаві Сергєя Шойгу.
17:00
Литовський суддя пропонує альтернативний шлях вигнання Росії з ООН
Литовський суддя Дайнюс Жалімас вважає, що за наявності політичної волі є шлях відсторонити Росію від голосувань в Раді безпеки ООН в обхід її вето.
16:58
Лідери ЄС закликали знайти варіанти для використання заморожених активів на відновлення України
Лідери ЄС закликали Єврокомісію представити варіанти, завдяки яким, відповідно до законодавства ЄС і міжнародного права, заморожені російські активи можна було б використати для підтримки відновлення України.
16:40
Лідери ЄС попросили Борреля і Єврокомісію "вивчити варіанти" для покарання РФ за злочин агресії
Лідери Євросоюзу на саміті у п’ятницю попросили главу дипломатії ЄС та Європейську комісію вивчити варіанти, що дозволять притягнути до відповідальності винних у злочині агресії проти України.
16:35
Київ після пожежі в готелі з українцями в Німеччині закликає ЄС не надавати притулку ухилянтам з РФ
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець після інциденту з імовірним підпалом готелю для українських біженців у Німеччині висловив стурбованість щодо подальшого стану безпекової ситуації у країнах, де наразі перебувають біженці з України.
16:20
В міноборони РФ повідомили про розмову Шойгу з Остіном про Україну
Міністерство оборони Росії повідомило, що 21 жовтня відбулися телефонні переговори міністра оборони РФ Сергєя Шойгу та міністра оборони США Ллойда Остіна.
16:13
Глава Євроради назвав ескалацією інформацію про наміри РФ підірвати дамбу Каховської ГЕС
Президент Європейської ради Шарль Мішель засудив ескалацію з боку РФ після заяви президента Володимира Зеленського про мінування дамби Каховської ГЕС.
16:06
Лідери ЄС доручили розробити механізм виплати 18 млрд євро Україні наступного року
Лідери ЄС досягли принципової згоди щодо виділення Україні наступного року регулярної щомісячної допомоги у розмірі 1,5 млрд євро та доручили міністрам фінансів розробити механізм для виплати цих коштів.
15:38
Зеленський на зустрічі з конгресменами США закликав надати системи ППО для України
Президент Володимир Зеленський провів зустріч з членами Палати представників Конгресу США Майком Тернером, Джеймсом Хаймсом та Еріком Сволвелом, під час якої закликав надати Україні системи ППО для захисту цивільного населення і критичної інфраструктури.
15:35
Глава МЗС Швеції очікує схвалення Угорщиною і Туреччиною заявки про вступ в НАТО незабаром
Новий міністр закордонних справ Швеції Тобіас Більстрьом очікує, що Угорщина та Туреччина незабаром схвалять заявку країни на членство в НАТО.
15:20
Кулеба закликав парламенти світу визнати Голодомор геноцидом
Глава МЗС України Дмитро Кулеба закликав парламенти світових держав визнати Голодомор геноцидом.
15:14
Болгарія не планує евакуації персоналу посольства в Києві
Евакуація співробітників посольства Болгарії в Києві не планується, незважаючи на ситуацію в Україні.
Аналітика короткоХто може стати новим прем’єром Британії
14:53
Британія виділить Польщі 10 млн фунтів на підтримку біженців з України
Велика Британія і Польща підписали меморандум про підтримку України.
14:43
Воллес не боротиметься за пост прем’єра Британії та "схиляється" до кандидатури Джонсона
Міністр оборони Британії Бен Воллес заявив, що схиляється до кандидатури Бориса Джонсона у боротьбі за пост наступного прем'єр-міністра.
14:30
Змагання за прем’єрство у Британії: Джонсон на другому місці серед можливих кандидатів
За ставками букмекерів та вже висловленою підтримкою парламентарів колишній прем’єр Британії Борис Джонсон опинився на другому місці серед потенційних кандидатів - поступаючись тільки Ріші Сунаку.
14:29
Орбан похвалив ЄС після того, як вибив для себе виняток у газових домовленостях
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан опублікував твіт з похвалою ЄС після того, як Угорщина отримала виняток із запланованого обмеження ціни на газ в ЄС.
14:19
У Норвегії відпустили росіян, затриманих за підозрою у фотографуванні військового об'єкта
Четверо росіян, затриманих у норвезькій провінції Нурланн за фотографування закритого об'єкта, звільнені з-під варти.
ВідеоЗнову Джонсон? Які шанси колишнього прем'єра Британії повернути посаду?
13:56
Трасс закликали позбавити права довічної виплати, бо була прем'єром надто мало
Лідер британської опозиції Кір Стармер заявив, що Ліз Трасс не повинна отримувати щорічну допомогу у розмірі 115 000 фунтів стерлінгів, яку надають колишнім прем'єр-міністрам після того, як вони залишать свою посаду.
13:48
ЄС застеріг Німеччину від схвалення китайських інвестицій в порт Гамбурга - ЗМІ
Судноплавний гігант Cosco минулого року зробив заявку на покупку 35% акцій одного з трьох терміналів в найбільшому порту Німеччини.
13:39
Бундестаг схвалив "захисний щит" для економіки на 200 млрд євро на тлі високих цін на енергоносії
Парламент Німеччини дав згоду на запропонований урядом "захисний щит" у розмірі 200 млрд євро для підтримки людей і бізнесу в умовах надвисоких цін на енергоносії.
13:24
Ердоган: Путін став відкритіший до переговорів із Зеленським
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що не втрачає надій організувати зустріч президентів України і Росії для завершення війни.
13:21
Ердоган погодився на зустріч з прем’єром Швеції щодо згоди на її вступ до НАТО
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що готовий на зустріч з новим прем’єром Швеції Ульфом Крістерссоном - після того, як він висловив готовність поїхати до Анкари для прискорення ратифікації вступу до НАТО.
13:18
Іспанія анулювала 33 титули, роздані диктатором Франко членам сім'ї та соратникам
Рішення зачіпає двох онуків Франко, а також нащадків кількох його вищих генералів, міністрів та інших високопоставлених чиновників.
12:56
МЗС Німеччини вважає геноцидом дії російської армії в Україні
В німецькому уряді вважають, що офіційний Київ має наполягати у міжнародних судах на визнанні того що Росія здійснює геноцид під час її агресії в Україні.
12:48
Італійські праві попросили президента призначити Мелоні прем'єр-міністром
Лідерка італійської партії "Брати Італії" Джорджія Мелоні заявила у п'ятницю, що її права коаліція попросила президента Серджо Маттареллу призначити її прем'єр-міністром Італії.
12:24
Іран, який постачає зброю Росії, порадив своїм громадянам покинути Україну
Влада Ірану, який постачає Росії озброєння для війни проти України, рекомендувала своїм громадянам не їздити в Україну та покинути її територію у разі перебування там.
12:14
Прем'єр Ізраїлю пояснив, чому не постачатиме озброєння Україні
Прем'єр-міністр Ізраїлю Яїр Лапід вважає правильним рішення не постачати Україні озброєння для оборони проти російського вторгнення.
12:12
Німеччина має виправити помилку та визнати Голодомор геноцидом – Кулеба
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба розраховує на визнання Бундестагом того факту, що Голодомор 1932-33 років був геноцидом українців.
11:36
"Наше існування їх дратує": Кулеба пояснив у Німеччині, що злочини Росії є геноцидом
Дії  та заяви Росії доводять, що вона вчиняє в Україні злочин геноциду.
11:28
Естонія на саміті ЄС поставить питання про долю заморожених активів РФ та створення спецтрибуналу
Прем’єрка Естонії Кая Каллас розповіла, що під час зустрічі лідерів ЄС 21 жовтня вважає за необхідне підняти питання про долю заморожених у Євросоюзі російських активів, а також про створення спеціального трибуналу для покарання Росії за агресію.
11:18
Прем'єр Бельгії: після відмови ЄС від російського газу Москва не зможе фінансувати війну
Європейський Союз повинен якнайшвидше відмовитися від російського газу і нафти, і тоді Росія не зможе фінансувати свою війну проти України.
10:56
У ЄС показали, які країни досягли скорочення споживання газу у серпні-вересні
Серед країн Євросоюзу найбільшого скорочення споживання газу у серпні-вересні досягла Швеція, тоді як у деяких країнах споживання навіть зросло. 
10:43
Прем'єр Італії застеріг лідерів ЄС від розбіжностей, які можуть стати перемогою Путіна - ЗМІ
Попередження пролунало на саміті ЄС у Брюсселі, де лідери обговорювали врегулювання енергетичної кризи.
10:12
У Придністров’ї готують надзвичайний стан в економіці через скорочення постачання "Газпромом"
Так звана "Рада безпеки" невизнаного Придністров’я запропонувала запровадити у регіоні надзвичайний стан в економіці через скорочення постачання газу "Газпромом".
10:04
Угорщина отримала виняток із запланованого обмеження ціни на газ в ЄС - Орбан
Він також заявив, що навіть якщо в Європі буде спільна закупівля газу, то для Угорщини вона не буде обов'язковою.
09:30
Парламент Болгарії третій день продовжує перше засідання: не можуть обрати спікера
Парламент Болгарії 21 жовтня продовжить своє "перше засідання" після виборів та намагатиметься обрати спікера, що необхідно для подальшої роботи законодавчого органу.
09:14
Лідери ЄС погодили заходи боротьби з енергокризою, в тому числі "динамічну" межу ціни на газ
Аналітика короткоЧи зможе Росія змістити прозахідну владу Молдови
08:53
Британська розвідка: новий напад на Україну з Білорусі наразі малоймовірний
У розвідці Британії наразі вважають малоймовірним нове вторгнення до України з території Білорусі у зв’язку з формуванням там спільного з РФ угруповання військ.
08:29
11 депутатів канадської провінції Квебек відмовилися присягнути королю Чарльзу III
Одинадцять членів Національних зборів канадської провінції Квебек відмовилися присягнути на вірність королю Великої Британії Чарльзу III, який є і королем Канади.
08:28
Франція, Іспанія та Португалія домовилися про "зелений енергопровід" у Середземному морі
Франція, Іспанія та Португалія домовилися про створення "зеленого трубопроводу" під Середземним морем, по якому можливо буде прокачувати природний газ, а у майбутньому - водень. 
08:17
Джонсон повертається з відпустки на Карибах, щоб поборотися за посаду прем'єра Британії
Колишній прем'єр-міністр просить іншого потенційного кандидата Ріші Сунака зв'язатися з ним і "знову бути разом" в уряді.
07:55
оновленоУ Берліні почали шкільний проєкт, що дає можливість вчитися одночасно німецькою та українською
У Берліні почав роботу шкільний проєкт "Німецько-українська школа", в рамках якого діти матимуть можливість навчатись обома мовами і в майбутньому отримають атестати про загальну середню освіту обох країн.
07:32
Байден стурбуваний щодо подальшої підтримки України у разі перемоги трампістів у Конгресі
Президент США Джо Байден сказав, що стурбований з приводу того, як США далі будуть підтримувати Україну, у разі перемоги республіканців, зокрема крила трампістів, на виборах до Палати представників.