29 серпня 2022

Статті
Чому приватизація полегшить Україні шлях до ЄС: досвід трьох країн
Серед вимог ЄС до України немає проведення масштабної приватизації. Проте такий крок допоможе виконати інші вимоги, необхідні для старту переговорів про вступ.
Інтерв'ю
Стефанішина: Вікно для вступу України до НАТО може відкритися ще до завершення війни з Росією
Віцепрем'єрка Ольга Стефанішина: "Ми не будемо чекати, поки ЄС нам розкаже, як діяти далі... Україна може виконати все за три роки. Подивимося, чи зможе ЄС..."
Новини
23:31
Скандал із прослуховуванням у Греції: парламент проголосував за створення слідчої комісії
Парламент Греції в понеділок проголосував за створення слідчої комісії для розслідування скандалу із прослуховуванням спецслужбами телефону лідера опозиційної партії ПАСОК Нікоса Андрулакіса.
23:15
відео, фотоУ Словаччині "попрощалися" з МіГ-29, які можуть дістатися Україні
На військово-повітряній базі Малацки-Кучина у Словаччині в неділю відбувся останній проліт винищувачів МіГ-29, від яких повітряні сили країни відмовляються через тривалий термін експлуатації – і які можуть передати Україні.
22:56
Боррель розповів, яким може бути рішення ЄС щодо видачі віз росіянам
За словами глави  зовнішньополітичного відомства Європейського Союзу Жозепа Борреля, міністри закордонних справ ЄС можуть домовитися про певну модифікацію нинішніх правил видачі віз громадянам Росії.
22:38
Розвідка США вивчає секретні документи, вилучені з резиденції Трампа
Розвідувальна спільнота США отримала для аналізу стоси секретних документів, вилучених під час обшуку резиденції 45-го президента Дональда Трампа в Мар-а-Лаґо, штат Флорида на початку серпня.
22:17
Болгарія почала переговори з РФ про газ, але заперечує зміну зовнішньої політики
Виконувач обов’язків прем’єр-міністра Болгарії Галаб Донев у понеділок підтвердив, що Софія розпочала переговори з російською компанією "Газпром" на "найвищому рівні" щодо постачання домовлених раніше обсягів газу.
ДайджестЄСПЛ відновлює справи проти України, три роки на вступ до ЄС, обіцянки від Шольца: новини дня
21:54
"Час повертатися!": Кулеба у Швеції закликав IKEA відновити діяльність в Україні
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, який у понеділок перебував із візитом у Швеції, закликав шведський бізнес повернутися в Україну.
21:38
У Литві хочуть замінити російську в школах іншими іноземними мовами
Міністерка освіти, науки і спорту Литви Юргіта Шюгждінене в понеділок заявила, що з метою відмовитися від вивчення у школах російської мови як другої мови збираються розширити можливості вивчати інші мови.
21:17
Сербія зможе обійтися без російських енергоносіїв – Вучич
Президент Сербії Александар Вучич у понеділок заявив, що країна має достатні фінансові можливості для забезпечення себе енергоресурсами з інших країн, окрім Росії.
20:55
Білий дім відреагував на повідомлення про початок українського контрнаступу
Білий дім бачив повідомлення про те, що Україна розпочала контрнаступ проти російських військ на півдні, але не хоче коментувати конкретні українські військові операції.
20:55
МЗС Словаччини викликає російського посла через участь в "антифашистській" акції партії експрем'єра
Міністерство закордонних справ Словаччини у вівторок викличе російського посла Іґоря Братчікова у зв’язку з участю в політичному заході партії Smer-SD колишнього словацького прем’єра Роберта Фіцо.
20:33
У Бундесвері підтримують ідею Шольца про "Залізний купол" для Європи
Командувач Повітряних сил Німеччини генерал-лейтенант Інґо Ґерхарц у понеділок підтримав пропозицію канцлера Олафа Шольца про створення загальноєвропейської системи протиповітряної оборони.
20:16
Глава МЗС Угорщини про енергетичну політику ЄС: рано чи пізно король буде голий
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто у понеділок укотре повторив, що Будапешт не підтримає жодних додаткових енергетичних санкцій проти Росії, а також розкритикував енергетичну політику ЄС.
20:15
Україна вручила Туреччині ноту через судно, що могло перевезти російські С-300 через Босфор
МЗС України висловило послу Туреччини занепокоєння у зв’язку з інформацією про перевезення зафрахтованим міністерством оборони РФ судном "Sparta II" з Сирії до Росії через протоку Босфор ракетних систем С-300ПМУ-2.
20:03
фотоБіля берегів Швеції загорівся автомобільний пором із понад 300 людьми на борту
Неподалік від шведського острова Ґоцка-Санден в понеділок сталася пожежа на автомобільному поромі, який перевозив понад 300 людей – вогонь ліквідували, ніхто не постраждав.
19:42
Україна, США і ще вісім держав спростовують фейк РФ про розробку біологічної зброї в лабораторіях
Уряди десяти держав – зокрема України, Грузії, Вірменії та США – в понеділок оприлюднили спільну заяву, в якій наголосили на виключному мирному характері свого співробітництва в протидії біологічним загрозам.
19:39
Німецька міністр оголосила "війну" нелегальному експорту відходів до Польщі
Міністр з питань довкілля Німеччини Штеффі Лемке оголосила "війну" незаконному експорту відходів до Польщі.
19:30
Прем'єр Польщі під час зустрічі з Макроном закликав прискорити фінансову й військову допомогу Україні
Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький у понеділок прибув до Парижа, де провів переговори з президентом Франції Емманюелем Макроном – зокрема говорили і про допомогу Україні.
19:11
Штучний інтелект у Франції допоміг податковій виявити 20 тисяч незаконних басейнів
Податкова служба Франції в понеділок повідомила, що за допомогою штучного інтелекту виявила понад 20 тисяч незаконно побудованих басейнів, з власників яких зібрала штрафи загальною сумою понад 10 мільйонів євро.
19:04
фотоУ Словаччині нагородили український народ за участь у повстанні 1944 року і стійкість у війні з РФ
У день національного свята Словаччини, коли відзначають Словацьке національне повстання, міністр оборони країни вручив аташе з питань оборони при посольстві України нагороду українському народу.
18:47
У Грузії почалися навчання НАТО Noble Partner 2022, в яких уперше беруть участь Швеція та Японія
На тренувальному полігоні 4-ої піхотної бригади Збройних сил Грузії в селі Вазіані в понеділок було офіційно оголошено про початок щорічних навчань НАТО Noble Partner 2022, у яких вперше за їхню історію беруть участь представники Швеції та Японії.
18:42
ЄС підтримав закон про медіа, який критикує опозиція
Представництво ЄС в Україні привітало плани ВР розглянути новий закон "Про медіа" та заявило, що він має забезпечити конкурентний медіа-ринок з чіткими правилами для всіх, незалежним регулятором та повинен відповідати аудіовізуальній директиві ЄС.
18:32
Трасс на посаді прем'єра Британії хоче оголосити Китай загрозою нацбезпеці нарівні з РФ
Міністерка закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс у разі обрання лідером Консервативної партії, а отже, і главою уряду планує переглянути політику Лондона щодо Китаю, оголосивши його "нагальною загрозою" національній безпеці.
18:19
У МЗС розкрили деталі візиту місії МАГАТЕ на Запорізьку АЕС 
Місія Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) у понеділок прибуде до Києва і ближчими днями розпочне роботу на Запорізькій АЕС.
18:14
Нідерланди надішлють ще три групи слідчих в Україну, щоб допомогти розслідуванню МКС
Кримінальні слідчі з Нідерландів здійснять ще три візити в Україну, щоб сприяти розслідуванню Міжнародним кримінальним судом воєнних злочинів під час повномасштабного вторгнення Росії.
18:02
ЄС планує екстрене втручання, щоб зупинити різке зростання цін на електроенергію
Безпрецедентний стрибок цін на електроенергію, які за останній рік зросли майже в 10 разів, спричинив інфляцію та різко збільшив економічне навантаження на підприємства та домогосподарства, що відновлюються після пандемії.
17:57
Стрілянина в нідерландських військових у США: один із поранених помер у лікарні
У США помер один із членів нідерландського Корпусу спеціальних операцій, у якого стріляли біля готелю в Індіанаполісі – там вони перебували для участі у військових навчаннях.
17:49
ЄС пропонує тренувати українських снайперів, саперів і офіцерів – ЗМІ
Європейський Союз пропонує у межах своєї місії з тренування українських військовослужбовців у сусідніх країнах здійснювати підготовку снайперів, фахівців із розмінування та офіцерського складу.
17:43
Норвегія планує виділити Україні близько $200 млн на закупівлю газу
Уряд Норвегії збирається витратити 2 мільярди норвезьких крон (понад $200 млн) для забезпечення України газом.
17:36
Данія і Німеччина запустять масштабний проєкт вітрової енергетики у Балтійському морі
Після створення у 2030 році станція зможе постачати електроенергію до 4,5 мільйонів європейських будинків.
17:27
ЄСПЛ відновить розгляд скарг проти України, призупинений через повномасштабне вторгнення РФ
Європейський суд з прав людини вирішив переглянути заходи щодо справ за участю України, вжиті на початку березня у зв'язку з агресією РФ, та від 1 вересня повернутися в окремих аспектах до нормального порядку роботи з такими справами.
17:03
Чехія до кінця року отримає німецькі танки Leopard замість відправлених в Україну
Під час візиту німецького канцлера Олафа Шольца до Праги Німеччина та Чехія погодили запланований обмін танками замість відправлених до України.
16:46
Молдова: Додона залишили під домашнім арештом на четвертий місяць
Експрезидент Молдови Ігор Додон проведе четвертий місяць під домашнім арештом. 
16:37
Угорщина сподівається на збільшення постачання від "Газпрому" з вересня - Сійярто
Угорщина продовжить переговори з Росією щодо додаткових поставок газу та очікує досягти угоди з Газпромом щодо подальшого збільшення поставок з вересня.
короткоВіцепрем'єрка розповіла про перспективи та перешкоди до вступу України до ЄС та НАТО
16:27
Дуда розповів, які у нього стосунки з Зеленським
Президент Польщі Анджей Дуда розповів про те, які у нього стосунки з президентом України Володимиром Зеленським. 
16:19
Туреччина в п'ять разів збільшує платню за прохід через протоки Босфор і Дарданелли
Туреччина, відповідно до прав, наданих їй Конвенцією Монтре, вп'ятеро збільшила плату за проходи кораблів через протоки Босфор і Дарданелли.
15:54
Литва збудувала паркан на кордоні з Білоруссю для захисту від мігрантів
Литва завершила будівництво огородження на кордоні з Білоруссю для захисту від нелегальної міграції. 
15:29
Засідання у форматі "Рамштайн" пройде в Німеччині у вересні
Наступна зустріч створеної західними країнами групи з координації військової допомоги Києву, у так званому форматі "Рамштайн", відбудеться 8 вересня у Німеччині на американській авіабазі Рамштайн.
15:26
57 тисяч українських дітей планують піти до чеських шкіл у новому навчальному році
За оцінками, на початок червня на території Чехії перебувало 130 тисяч українських студентів та дітей.
15:09
На ЄС чекають "жахливі зими" без обмеження цін на газ - міненерго Бельгії
Міністр енергетики Бельгії попередила, що країни ЄС зіштовхнуться із від 5 до 10 "жахливих зим", якщо не буде вжито дій для зниження цін на природний газ.
14:46
У Кремлі після заяви генсека НАТО назвали Арктику сферою життєвих інтересів Росії
У Кремлі заявили, що негативно ставляться до висловлювань генсека НАТО Єнса Столтенберга щодо загрози з боку Росії та Китаю в Арктичній зоні.
14:04
Канцлер Німеччини наполягає на відмові від одностайності у рішеннях ЄС
13:55
Шольц пропонує підтримку Німеччини для розбудови української ППО та артилерії
Канцлер Німеччини Олаф Шольц висловив ідею про те, що Німеччина могла би допомагати Україні розбудовувати артилерію та сили протиповітряної оборони, у координації з іншими західними союзниками.
13:47
Шольц підтримує розширення ЄС і членство України, Молдови та Грузії
Канцлер Німеччини Олаф Шольц закликав до розширення Європейського союзу, щоб у результаті включити до складу блоку Україну, Молдову та Грузію.
13:14
Гібралтар офіційно отримав статус міста з запізненням на 180 років
Гібралтар знову офіційно може називати себе містом через 180 років після того, як королева Великої Британії Вікторія вперше надала йому цей статус.
13:05
Україна вже не хоче отримати ПДЧ в НАТО та потребує лише членства - Стефанішина
За словами віцепрем’єрки з європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольги Стефанішиної, зі зміною обставин після 24 лютого і пів року війни потенційне рішення НАТО про план дій щодо членства для України вже не має такого значення, як раніше - лише безпосередньо членство.
12:44
51% жителів Латвії підтримують заборону на в’їзд росіян до ЄС
Трохи більше половини жителів Латвії підтримують заборону на видачу туристичних віз росіянам.
12:42
Кулеба пояснив, чого Україна очікує від місії МАГАТЕ на Запорізьку АЕС
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що місія МАГАТЕ за підсумками свого візиту на Запорізьку АЕС має чітко заявити про порушення з боку російських військових.
12:31
Віцепрем'єрка пояснила, чому ЄС "відсіяв" Грузію, і буде рада вступу України в ЄС разом з Молдовою
Віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина розповіла, що Україна рада буде вступити до ЄС разом з Молдовою та зацікавлена, щоб країни рухалися в одному темпі. 
12:21
Кулеба у Швеції закликав надати Україні САУ, ПЗРК та боєприпаси
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав шведський уряд надати більше зброї Україні для боротьби з російським вторгненням.
12:18
Прем’єрка Швеції оголосила про новий пакет допомоги Україні на мільярд крон
Прем’єр-міністр Швеції Магдалена Андерссон заявила, що шведський уряд надасть Україні новий пакет допомоги загальною сумою мільярд шведських крон (близько 100 млн доларів).
12:03
В уряді пояснили, як ухвалюватимуть закон про меншини, щоби не дратувати Угорщину
В уряді планують ухвалювати закон про нацменшини з пакету умов ЄС для України як рамковий, а далі формувати держпрограму з урахуванням інтересів кожної меншини.
Аналітика короткоЯк приватизація може допомогти Україні вирішити економічні проблеми і євроінтегруватися
11:50
Пілотів Air France відсторонили через бійку в кабіні невдовзі після зльоту літака
Двоє пілотів Air France були відсторонені після бійки в кабіні на рейсі Женева-Париж у червні.
11:41
Україна проти приєднання до "балканського" пакета розширення ЄС
В уряді не хочуть, щоб Україна стала частиною так званого "балканського" пакета розширення ЄС та рухалася у групі з державами Західних Балкан.
11:33
Глава МЗС Естонії відкинув аргументи Шольца проти заборони в’їзду росіянам
Глава МЗС Естонії Урмас Рейнсалу вважає недостатнім аргумент німецького канцлера Олафа Шольца, що заборона видачі віз всім росіянам ускладнить життя російським дисидентам.
11:11
Стефанішина пояснила, чому війна не завадить Україні вести переговори про членство у ЄС
На думку віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольги Стефанішиної, триваюча повномасштабна війна не має стати перешкодою для відкриття переговорів з ЄС про майбутнє членство України.
11:04
"Не можна дати кілька танків і спочивати на лаврах": Естонія закликає Берлін збільшити підтримку України
Глава МЗС Естонії Урмас Рейнсалу закликав Німеччину збільшити військову підтримку України, заявивши, що наданої допомоги недостатньо.
11:00
Стефанішина назвала можливі строки відкриття переговорів про членство у ЄС
На думку віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольги Стефанішиної, реалістичний час відкриття переговорів про членство у ЄС - 2023 рік.
10:36
Європейські судді оскаржать багатомільярдну допомогу ЄС для Польщі
Чотири організації, що представляють інтереси європейських суддів, подали в неділю позов проти Ради ЄС через її рішення дати дозвіл на план відновлення Польщі попри невирішені проблеми з верховенством права.
10:32
У Німеччині 8500 велосипедистів організували пробіг між містами, вимагаючи кращої інфраструктури
У Німеччині рганізували багатотисячний велопробіг, вимагаючи від влади покращити зручність громадського транспорту і велоінфраструктури, аби стимулювати людей відмовлятися від власного авто.
10:09
У Європарламенті занепокоєні, що перемога правих в Італії послабить єдність ЄС проти Путіна
Лідерка групи Соціалістів і демократів у Європарламенті Іратце Гарсія вважає, що прогресивні партії Італії повинні об’єднати зусилля, щоб запобігти приходу ультраправих до влади, оскільки це послабить єдність Європи проти агресії Росії.
09:51
У Грузії майже добу гасять пожежу на околицях Тбілісі
У Грузії вже майже добу борються з лісовою пожежею, що спалахнула на горі Шавнабада на околицях Тбілісі.
ВідеоСтроки зближення з ЄС, плани щодо НАТО і не лише. Інтерв'ю Ольги Стефанішиної
09:39
Трохи більше половини ірландців підтримують вступ до НАТО
Серед ірландської громадськості немає чіткої думки щодо того, чи повинна країна приєднатися до НАТО чи до армії ЄС, якщо таку буде створено, хоча більшість заявили, що підтримують військові витрати.
09:16
Президент Сербії: домовленість щодо документів не означає визнання Косова
 Після домовленості про скасування всіх в’їзних і виїзних документів для громадян Косова та Сербії під час в’їзду в кожну відповідну країну президент Сербії Александар Вучич чітко дав зрозуміти, що це не слід тлумачити як визнання, і видав ще одну завуальовану погрозу на адресу Приштини.
09:06
Місія МАГАТЕ вирушила в дорогу для візиту на Запорізьку АЕС
Місія Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) вирушила в поїздку для візиту на окуповану Росією Запорізьку АЕС, сам візит відбудеться "пізніше цього тижня".
08:53
Міністри оборони ЄС проведуть неформальну зустріч, говоритимуть і про військову підтримку України
Міністри оборони країн-членів ЄС 29 серпня їдуть до Праги на неформальну зустріч, на якій, серед іншого, буде обговорюватися подальша військова підтримка для України.
08:43
Розвідка Британії: Шойгу в немилості у Путіна через брак прогресу у війні
Британська розвідка розповіла про проблеми у міністра оборони РФ Сергєя Шойгу, який через відсутність успіхів на полі бою опинився в немилості у президента Владіміра Путіна.
08:21
В Естонії нарахували понад 40 тисяч об’єктів нерухомості, що належать громадянам РФ
В Естонії громадянам РФ належить 41 351 об’єкт нерухомості, частина росіян після візової заборони втратить до них доступ.
08:04
У Ризі зі ставка біля знесеного радянського пам’ятника відкачали воду, рибу віддали зоопарку
У Ризі зі штучного ставка біля знесеного обеліску в парку Перемоги відкачано воду, рибу, яка мешкала у ставку, передано у розпорядження Ризького зоопарку.
07:46
фотоУ Сербії противники Європрайду вийшли на вулиці з іконами і портретами Путіна
У Белграді декілька тисяч людей взяли участь в акції на підтримку традиційних цінностей і проти просування прав ЛГБТ+ і гей-парадів після оголошення про скасування Європрайду у вересні.
07:28
Боррель сумнівається, що заборона видачі віз усім росіянам знайде необхідну підтримку
Міністри закордонних справ Європейського Союзу, які зустрінуться пізніше цього тижня, навряд чи одностайно підтримають заборону на візи для всіх росіян.
07:12
Найбільший військовий корабель Британії зазнав аварії на шляху до США
Найбільший військовий корабель Великої Британії зламався біля південного узбережжя країни невдовзі після того, як вирушив у місію до Сполучених Штатів.