2 млн смертей у Європі, нова зброя для України, наймасштабніше ДТП: головні новини дня

Дайджест
Вівторок, 23 листопада 2021, 21:29

Додаткові санкції США у зв'язку з газопроводом "Північний потік-2"; зменшення напливу мігрантів до Білорусі; підконтрольний росіянам "Молдовагаз" отримає гроші з бюджету для сплати боргу Газпрому; вибух на фабриці з виробництва протиградових ракет у Сербії; екcпрезиденту Вірменії висунули обвинувачення в отриманні хабара.

Більше цікавих новин 23 листопада у нашому дайджесті.

Про озброєння Україні

За даними CNN, адміністрація Байдена розглядає можливість відправити в Україну військових радників та нове обладнання, включаючи зброю, на тлі нарощення Росією сил біля українського кордону. 

За словами джерел, пакет може включати нові протитанкові ракети "Джавелін", а також міномети. Також розглядаються системи протиповітряної оборони, такі як зенітно-ракетні комплекси "Стінгер".

Пентагон також наполягає на відправленні в Україну деякого обладнання, яке мало бути відправлене до Афганістану. Наприклад, гелікоптерів Мі-17, які США спочатку закупили для передачі афганцям. Після виходу США з Афганістану у серпні Пентагон зараз зважує, що робити з вертольотами.

Тим часом, в Україну прибули два передані США патрульні катери типу Island

Кремль заявив, що подальша військова допомога США Україні посилить напруженість. За словами речника Кремля Дмитрія Пєскова, в Україну вже "прибувають військові радники, надходять системи озброєнь не лише зі Сполучених Штатів, а й інших країн НАТО". 

В ГУР Міноборони України раніше розповіли, що РФ сконцентрувала понад 92 тисячі військовослужбовців біля кордонів з Україною і готується атакувати до кінця січня – початку лютого. 

Глава МЗС Німеччини стривожений пересуванням військ РФ біля кордонів України. 

Більше про загрозу вторгнення Росії в Україну читайте в статті журналіста ЄвроПравди Юрія Онищенка Загроза нового нападу РФ: про що Пентагон попередив Єрмака та Кулебу

Додаткові санкції проти нового газогону РФ

Сполучені Штати у понеділок оголосили про рішення ввести додаткові санкції у зв'язку з газопроводом "Північний потік-2".

Держсекретар Ентоні Блінкен розповів, що Держдепартамент подав до Конгресу США звіт із включенням у санкційний список двох суден і пов’язаної з Росією компанії Transadria Ltd., які беруть участь у проєкті. Звіт подано відповідно до Закону про захист енергетичної безпеки Європи 2019 року (PEESA). 

Він підкреслив, що загалом адміністрація США вже наклала санкції на 8 осіб та визначила 17 їхніх суден як заблоковану власність відповідно до PEESA у зв'язку з "Північним потоком-2".

Цього літа адміністрація Байдена відмовилась від санкцій проти оператора трубопроводу і в липні досягла домовленості з Німеччиною щодо завершення будівництва газогону. 

Німеччина погодилася вжити заходів проти РФ, якщо Росія використовуватиме газ як зброю у своїх відносинах з Україною, але в угоді зі США не було конкретних критеріїв того, як це оцінюватиметься.

Про мігрантів та санкції

Польські прикордонники повідомляють про 174 спроби незаконного перетину кордону з території Білорусі за останню добу, в одному випадку це була група з 50 мігрантів.

Також за цю добу щодо 66 мігрантів, яким все ж вдалось потрапити в країну, ухвалили рішення про видворення. 

У свою чергу, поліція Підляського воєводства повідомила про затримання ще 6 водіїв, які допомагали 23 мігрантам продовжити подорож далі вглиб ЄС. Затримані виявлись громадянами Польщі, Туреччини, Казахстану, Узбекистану та Шрі-Ланки. 

Прем’єр Польщі заявив про зменшення напливу мігрантів до Білорусі. Він наголосив, що розмови з прем’єром Іраку, з главою автономного регіону в Курдистані і з відповідними посадовцями в Туреччині та Близькому Сході, а також співпраця з такими державами, як Узбекистан, призвели до того, що на сьогодні наплив нових мігрантів до Білорусі є набагато меншим, ніж у пікові дні два-три тижні тому.

Він додав, що йдеться про політичну кризу, в якій людей у співпраці з режимом Лукашенка використовують контрабандисти і мафія, щоб чинити тиск на ЄС.

Європейська комісія запропонувала новий тип режиму горизонтальних санкцій щодо транспортних операторів, які займаються контрабандою людей або сприяють їй.

Згідно з документами, ЄС вважає, що нещодавні події не могли статися без участі деяких транспортних операторів, свідомо чи несвідомо.

Згідно з висунутою пропозицією, всі транспортні оператори - наземні, повітряні, внутрішні водні та морські - які, як вважається, беруть участь у контрабанді чи торгівлі людьми в ЄС або сприяють їм, можуть зіткнутися з призупиненням дії ліцензій, обмеженнями на операції в Європі та заморожуванням транзиту через ЄС.

А ще Єврокомісія обіцяє виділити до 3,5 млн євро на репатріацію мігрантів, які перебувають на території Білорусі.

Про "дуже серйозну" ситуацію з COVID

За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я, до березня 2022 року кількість померлих від коронавірусної хвороби у Європі, ймовірно, досягне 2,2 мільйона.

Також в організації зазначають, що COVID-19 став головною причиною смерті у регіоні.

У ВООЗ зазначили, що вважають ситуацію "дуже серйозною" і прогнозують високе або критичне навантаження на медичну систему у 25 з 53 країн, які відносять до європейського регіону, а велике навантаження на реанімації загрожує майже всім країнам - 49.

Німеччина зафіксувала черговий максимум захворюваності на COVID-19. До того ж, до країни переправляють важкохворих пацієнтів з COVID з Нідерландів. 

Професор Йоахім Зауер, чоловік канцлерки Німеччини Ангели Меркель, заявив, що "лінь та самозаспокоєння" його співвітчизників є причиною порівняно низького рівня вакцинації від коронавірусу. 

Тим часом, у Нідерландах підрахували кількість затриманих на з початку масових заворушень у минулі вихідні через невдоволення карантином. Зокрема, затримано 173 людини.

За словами міністра юстиції і безпеки Нідерландів, проти бунтівників буде застосовано спрощене правосуддя і з них буде відшкодовано шкоду. 

А у Празі сотні людей протестували проти нових обмежень для нещеплених у понеділок. Демонстранти вимагали "Свободи!" для нещеплених та відкидали заклики уряду робити щеплення проти коронавірусу.

На відміну від недавніх мітингів у Нідерландах та Брюсселі, цей протест був мирним. Кількість учасників була меншою, аніж на аналогічній демонстрації минулого тижня. 

На початку грудня Європейська комісія запропонує внести додаткову дозу вакцини від COVID-19 у термін дії цифрового сертифіката ЄС.

Європейські чиновники схиляються до сценарію необхідності отримання третього щеплення протягом дев'яти місяців після останньої вакцинації.

Про найбільше ДТП десятиліття

У вівторок вранці на трасі Софія-Благоєвград в Болгарії сталася найбільша автобусна трагедія в Європі за останні 10 років. Внаслідок ДТП загинуло 46 людей, зокрема 12 неповнолітніх. 

Загалом автобусі перебували 52 пасажири - шестеро вижили.

За попередніми даними, аварія могла статися через наїзд на дорожній знак, після якого почалася пожежа.

Автобус прямував зі Стамбула до столиці Північної Македонії Скоп'є. Більшість пасажирів – представники македонських туристів.

Востаннє аварія з подібною кількістю жертв сталася у 2015 році у Франції. Тоді 43 особи загинули внаслідок зіткнення автобуса з вантажівкою в південно-західній частині країни.

Інше: вибух в Сербії, програш ХАМАС у суді

Близько 20 фінів воювали за бойовиків на Донбасі без покарання.

У Сербії прогримів вибух на фабриці з виробництва протиградових ракет.

На півдні Іспанії поліція з допомогою гумових куль розігнала протест металургів.

Екcпрезиденту Вірменії висунули обвинувачення в отриманні хабара.

ХАМАС програв у Суді ЄС щодо свого статусу терористичної організації.

Литва висловила Мінську протест через плани запуску другого блоку  Білоруської АЕС.

Підконтрольний росіянам "Молдовагаз" отримає гроші з бюджету для сплати боргу Газпрому.

У Німеччині богослов прикинувся лікарем, щоб вакцинувати людей від коронавірусу.

Це лише частина цікавих новин 23 листопада, решту читайте на сайті "Європейської правди".

Ваша редакція.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: