1 червня 2024

Статті
40 мільярдів для ЗСУ та удари по Росії: про що міністри НАТО домовилися у Празі
Зустріч міністрів відбувалася у найвужчому можливому колі. Йшлося про допомогу Україні, без схвалення якої саміт буде однозначно провальним...
Новини
19:48
Зеленський про "мирний план" Трампа з поступками РФ: "Невже він хоче бути лузером?"
Президент України Володимир Зеленський розкритикував потенційний "мирний план" Дональда Трампа з примусом України до поступок агресору, та запропонував уявити репутаційні наслідки для США, якби після такого перемир’я Росія знову розв’язала війну. 
19:17
Зеленський пояснив, чому хотів би запросити Трампа в Україну
Президент України Володимир Зеленський сказав, що хотів би приїзду експрезидента США Дональда Трампа в Україну, щоби він на власні очі побачив сліди війни і щоб поговорити з ним. 
18:59
Зеленський вважає, що тиск інших союзників може змінити позицію США щодо України в НАТО
Президент України Володимир Зеленський вважає, що питання про запрошення України до НАТО варто піднімати у розмовах з США іншим країнам, які підтримують цей крок, щоб наближати його.
18:33
Президент ПАРЄ засудив черговий удар РФ по енергетичній інфраструктурі України
Президент Парламентської асамблеї Ради Європи Теодорос Русопулос відреагував на останню масовану ракетну атаку Росії проти України, під час якої постраждали об’єкти енергетичної інфраструктури.
17:59
Мелоні назвала європейські вибори "референдумом-вибором між двома Європами"
Прем’єрка Італії Джорджія Мелоні заявила, що голосування на виборах до Європарламенту стане "референдумом, на якому обиратимуть між двома Європами".
17:30
Повінь на півдні Німеччини посилюється, низка районів оголосили надзвичайну ситуацію
Рівень води у річках на півдні Німеччини продовжує підніматися, вже у кількох районах Баварії оголошена надзвичайна ситуація.
17:10
ЗМІ довідались, як хакери вломилися у систему головного інформагентства Польщі
Зловмисники, які опублікували вигадану новину про "часткову мобілізацію у Польщі" через державне інформагентство PAP, отримали доступ до системи через злам одного зі співробітників.
16:25
Плани Туска обмежити доступ у прикордоння з Білоруссю стривожили місцеві громади
Плани уряду Польщі на три місяці обмежити доступ у прикордонні з Білоруссю території викликало невдоволення місцевих громад, які побоюються негативних наслідків для себе.
15:43
Низка країн Заходу підтримують перемир’я у Газі на основі плану, оприлюдненого Байденом
Низка західних країн висловили підтримку трьохетапному плану встановленню миру у секторі Гази, який нещодавно опублікував президент США Джо Байден як запропонований Ізраїлем. 
15:10
Одну з центральних площ Парижа повністю закривають до осені через Олімпійські ігри
Площу Згоди у Парижі з 1 червня повністю перекрили на все літо у зв’язку з фінальним етапом підготовки до Олімпійських ігор.
14:48
Сили США збили ще кілька безпілотників бойовиків-хуситів в районі Червоного моря
За попередню добу сили США на Близькому Сході знищили ще кілька безпілотників, запущених підтримуваними Іраном бойовиками-хуситами. 
14:25
На півдні Німеччини річки починають виходити з берегів
У багатьох районах на півдні Німеччини місцеві річки почали виходити з берегів після надзвичайно рясних злив, про які попереджали раніше цього тижня.
14:04
У Німеччині стартувала схема спрощеної міграції для кваліфікованих кадрів з-за меж ЄС
У Німеччині з 1 червня набула чинності схема Chancenkarte ("Карта можливостей"), яка дозволяє кваліфікованим працівникам з країн, що не входять до Європейського Союзу, приїжджати в пошуках роботи.
13:50
Прем'єрка Естонії: У нас немає "плану Б" на випадок поразки України
Естонська прем'єр-міністерка Кая Каллас закликала західні держави посилити військову підтримку України з огляду на те, що в разі перемоги Росії її держава стане наступною мішенню агресії.
13:30
фотоНа сході Швейцарії попереджають про ризик повеней через сильні зливи
У кантоні Тургау на північному сході Швейцарії через сильні зливи місцева влада попереджає про значний ризик повеней через розлив річок Рейн і Тур.
13:13
Пасажирів поїздів до Варшави та Любліна попередили про тимчасові зміни
З 23 червня по 31 серпня на залізничних маршрутах до Варшави та Любліна змінюють порядок пересадки у зв'язку з ремонтними роботами з польського боку.
12:49
Міністр оборони Польщі прогнозує зростання кібератак після зламу держагентства
Польський міністр національної оборони Владислав Косіняк-Камиш заявив, що громадянам потрібно бути готовим до зростання потоків дезінформації після інциденту зі зламом державного інформагентства РАР.
12:36
В Ісландії обирають президента
Ісландці 1 червня вирушають на виборчі дільниці, щоб проголосувати за нового президента.
12:06
У Румунії спіймали українця, який хотів дати митникам хабара у $20 тисяч
Румунські правоохоронці напередодні затримали громадянина України під час спроби дати 20 тисяч доларів митникам у порту Констанца, щоб йому дозволили безмитно ввезти в країну контейнер з взуттям.
11:40
Консерваторам у Британії прогнозують розгромну поразку на парламентських виборах
Лейбористська партія Великої Британії може отримати майже 500 місць у Палаті громад за підсумками дострокових виборів 4 липня, тоді як консерватори, які нині перебувають при владі, втратять майже всі мандати.
11:19
відеоПартія Саакашвілі заявила про напад "тітушок" на свій центральний офіс
Офіс грузинської опозиційної партії "Єдиний національний рух", яку тривалий час очолював Міхеїл Саакашвілі, в ніч проти 1 червня зазнав нападу кількох десятків невідомих чоловіків.
10:49
фотоПартія Орбана проігнорувала засідання щодо російської кібератаки на МЗС Угорщини
Члени партії "Фідес" прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана вирішили не прийти на позачергову сесію парламенту ввечері 31 травня, присвячену російській кібератаці на угорське МЗС у 2022 році.
10:34
У Бундестазі закликають залучити до служби 900 тисяч німецьких резервістів
Очільниця комітету з питань оборони Бундестагу Марі-Агнес Штрак-Циммерманн вважає, що Німеччина повинна прискорити підготовку до оборони з огляду на дії Росії та залучити до служби сотні тисяч резервістів.
10:01
У Польщі відзвітували про "довгу і напружену ніч" для своєї ППО через удари по Україні
Оперативне командування Збройних сил Польщі повідомило, що в ніч проти 1 червня залучало свою авіацію та авіацію союзників у зв'язку з загрозою російських ракетних ударів по території України.
09:42
Bloomberg: G7 хоче спільно тиснути на банки, які допомагають Росії ухилятись від санкцій
Країни "Групи семи" та Європейський Союз вивчають шляхи посилення тиску на банки, які допомагають Росії уникати чинних санкцій, що стане однією з тем саміту G7 у середині червня.
09:20
Волонтер зі Швейцарії поранений у результаті обстрілу Вовчанська
Унаслідок обстрілів Росією міста Вовчанськ Харківської області зазнав поранень волонтер зі Швейцарії.
09:07
Угорські ультраправі хочуть об'єднатись із "Альтернативою для Німеччини" в Європарламенті
Ультраправа угорська партія Mi Hazánk ("Наша батьківщина"), відома антиукраїнською риторикою, обговорює з "Альтернативою для Німеччини" можливість об'єднання у Європейському парламенті після виборів у червні.
короткоТаємні поставки і конкуренція з РФ: деталі чеської ініціативи щодо снарядів для ЗСУ
08:47
Байден: ХАМАС уже не становить серйозної загрози для Ізраїлю
Президент США Джо Байден вважає, що Ізраїль суттєво підірвав військовий потенціал терористичного угруповання ХАМАС, і воно вже не становить значної загрози для єврейської держави.
08:25
У НАТО не відмовляються від партнерства з Грузією через закон про "іноагентів"
Грузія залишається країною-партнером Північноатлантичного Альянсу й після ухвалення суперечливого закону про "іноагентів", через який НАТО висловив своє занепокоєння.
08:12
Столтенберг: НАТО має достатньо ресурсів для захисту східного флангу
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що члени Альянсу мають "багато можливостей" для посилення оборони східного флангу, зокрема й засобами протиповітряної оборони.