Выборы в Европарламент, представитель НАТО в Украине, атака на премьера Дании: все за выходные

Дайджест
Новости — Воскресенье, 9 июня 2024, 19:30 —

У Євросоюзі – "супернеділя"! Як тривають вибори до Європарламенту і кому прогнозують перемогу?

Франція намагається сформувати коаліцію тренувань в Україні, а чеська ініціатива щодо закупівлі снарядів для ЗСУ продовжує розширюватися.

А ще – напад на прем’єрку Данії, розіграш Кемерона, затримання молдован за графіті у Парижі про "французьких солдат в Україні" і труну.

Про все важливе і цікаве за вихідні, 8 та 9 червня – в дайджесті "Європейської правди".

Реклама:

Підписуйтеся і на наш Telegram-канал – так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

"Супернеділя" виборів до Європарламенту

В Європейському Союзі 9 червня – "супернеділя" виборів до Європейського парламенту, коли мільйони виборців визначають, хто формуватиме політику ЄС на найближчі п’ять років.

Вибори у неділю є головним і останнім днем із чотириденного циклу голосування, яке стартувало в четвер.

Вибори визначать наступний склад Європейського парламенту і, опосередковано, склад виконавчого органу ЄС – Європейської комісії.

Голосування відбувається у 21 країні-члені Євросоюзу, у тому числі у Франції та Німеччині, які скерують до Європарламенту найбільшу кількість депутатів: 81 та 96 відповідно.

Європейський парламент заявив, що оприлюднить результати екзитполу по всьому ЄС приблизно о 21:30 за Києвом, а перший попередній результат – після опівночі за київським часом.

Перші неофіційні результати виборів

Ультраправі депутати, за прогнозами, посилять свої позиції у порівнянні з результатами минулих європейських виборів 2019 року.

Результати прогнозу в Німеччині віддають перемогу із суттєвим відривом опозиційному блоку ХДС/ХСС – 29,5%. 

Ультраправа партія "Альтернатива для Німеччини" ("АдН") – на другому місці з 16.5%. Для "АдН" результати значно позитивнші, ніж у 2019 році.

Соціал-демократична партія (СДПН) Олафа Шольца – третя з 14%.

В Австрії ультраправим прогнозують перемогу на виборах до Європарламенту. Там сильний шторм ледь не зірвав вибори у Європарламент.

У Словаччині, за неофіційними даними з середовища політичних партій, опозиційна до прем’єра Роберта Фіцо партія "Прогресивна Словаччина" виграла євровибори

Вона, ймовірно, отримає 6 із 15 місць, а партія SMER словацького прем’єра – 5. 

Вибори у Словаччині відбулись у суботу на тлі замаху на прем’єр-міністра Роберта Фіцо, що стався минулого місяця.

А в неділю вибори до Європарламенту проходять і в Угорщині, яка є єдиною чітко ворожою до України країною ЄС.

Вчора суперник угорського прем’єра Віктора Орбана зібрав велелюдний мітинг у Будапешті.

Петер Мадяр, який за кілька місяців створив найсильнішу опозиційну партію "Тиса" в Угорщині, сподівається використати хороший результат на недільних виборах до ЄС, щоб просунути себе і свій рух до перемоги над Орбаном на наступних загальнонаціональних виборах, запланованих на 2026 рік.

В Угорщині фіксують високу явку на виборах до Європарламенту.

Напередодні виборів партія "Фідес" Орбана провела інтенсивну дезінформаційну кампанію, стверджуючи – без надання доказів – що існує глобальна змова з метою втягування Угорщини у пряму війну з Росією.

"Фідес" і її сателіти встановили рекорди в ЄС за обсягами реклами в соцмережах, сповненої антизахідною дезінформацією.

У Болгарії у неділю проходять вибори не тільки до Європарламенту, але й ще до національного парламенту. Це вже шості за три роки парламентські вибори, але, за прогнозом аналітиків, вони вчергове навряд чи призведуть до формування стабільного уряду. 

У Латвії, за неофіційною інформацією, лідерами виборів до Європарламенту стали керівна партія "Нова Єдність" і опозиційне "Національне об'єднання": кожна з політичних сил може отримати по 2 мандати.

Коаліції для України, представник НАТО

Як повідомило видання Welt am Sonntag, Франція намагається сформувати коаліцію тренувань в Україні, а чеська ініціатива щодо закупівлі снарядів для ЗСУ продовжує розширюватися

Bloomberg пише, що генсек НАТО відмовляється від планів щодо фонду в 100 млрд євро для України.

Згідно з новою пропозицією, яка може отримати підтримку міністрів оборони країн-членів НАТО, коли вони зберуться в Брюсселі наступного тижня, члени Альянсу зобов'язуються витрачати щонайменше 40 мільярдів євро на рік на летальну і нелетальну допомогу для України.

А ще, за даними Foreign Policy, НАТО планує створити нову посаду спеціального посланника в Україні.

Очікується, що новий посланник координуватиме підтримку України з боку Альянсу, в тому числі потоки військової допомоги Києву від різних західних країн.

Зазначається, що високопоставлена посада також стане політичним сигналом як для України, так і для Росії про прихильність Альянсу до боротьби Києва.

Тим часом, імпульс операції російських військ на Харківщині застопорився, повідомив радник президента США Джо Байдена з національної безпеки Джейк Салліван. 

Напад на прем’єрку Данії

У п’ятницю ввечері на прем’єрку Данії Метте Фредеріксен, яка є великим другом України, скоїли напад у центрі Копенгагена. Її вдарив 39-річний чоловік. 

Після нападу прем’єрку доставили в лікарню з легкою травмою шиї

Нападника помістили під варту до 20 червня.

Низка європейських лідерів і генсек НАТО засудили напад на Метте Фредеріксен.

Різне щодо України і українців

У Німеччині на вихідних продовжуються пошуки 9-річної українки.

Третина українських біженців у Норвегії не хочуть повертатись в Україну.

Глава МЗС Британії став жертвою пранкера, який вдавав із себе експрезидента України Петра Порошенка. Порошенко назвав цей розіграш спланованою операцією російських спецслужб.

У Парижі, як повідомили ЗМІ, затримали молдован за графіті з написом "Французькі солдати в Україні" і труною. 

В МЗС Молдови прокоментували затримання у Франції молдован, причетних до "українських графіті". Міністр закордонних справ Молдови Міхай Попшой засудив дії молдовських громадян і назвав інцидент частиною гібридної тактики, спрямованої на завдання шкоди міжнародному іміджу країни. 

Решта новин

На грецькому острові знайшли тіло британського ведучого, зниклого кілька днів тому.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Реклама: