1 серпня 2022

Статті
Чи витримає ЄС газовий шантаж Росії: ключові питання про "енергетичний фронт" Путіна
Росія прагне змусити Захід зменшити підтримку України. І досягти цього у Кремлі планують за рахунок енергетики.
Колонки
Ембарго в прольоті: як європейські країни продовжують споживати російське пальне
Існує суттєва загроза того, що без додаткових вторинних санкцій нафта з РФ буде продовжувати надходити в Європу в обхід ембарго – у формі нафтопродуктів з третіх країн.
Новини
23:08
фотоУ Болгарії знайшли рештки, ймовірно, останньої панди в Європі
Болгарські науковці відкрили новий вид панд, який водився в Європі близько шести мільйонів років і тому і, ймовірно, був останнім таким видом на території Європейського континенту.
22:50
виправленоЗеленський попросив Макрона допомогти розблокувати 8 млрд євро макрофіну Україні
Президент України Володимир Зеленський під час розмови з французьким колегою Емманюелем Макроном у понеділок попросив його допомогти з розблокуванням макрофінансової допомоги, яку має надати ЄС.
22:32
На кордоні Сербії та Косова зникли всі барикади й відновився рух
На кордоні Сербії та частково визнаного Косова в понеділок ввечері було відновлено рух на пунктах пропуску після того, як косовські серби розібрали встановлені там напередодні барикади.
22:13
Трамп: Україна мала відмовитися від Криму і вступу до НАТО, щоб уникнути війни
45-ий президент США Дональд Трамп, який оголошував про наміри взяти участь у виборах у 2024 році, вважає, що Україна уникнула б повномасштабного вторгнення Росії, якби визнала Крим російським і відмовилася від вступу до НАТО.
21:50
Вибори наступника Джонсона: Трасс заручилась підтримкою Мордонт, яка посіла третє місце
Молодша міністерка торговельної політики Великої Британії Пенні Мордонт у понеділок публічно підтримала обрання глави британського МЗС Ліз Трасс головою Консервативної партії.
ДайджестУкраїнське зерно розблокували, Байден пропонує Путіну угоду, Косово уникнуло війни: новини дня
21:31
В МЗС пораділи домовленості в Косово, яка суперечить планам РФ
Міністерство закордонних справ України в понеділок прокоментувало рішення частково визнаного Косова відтермінувати рішення про перереєстрацію сербських автомобільних знаків на місяць на тлі інциденту на кордоні.
21:18
оновлено 22:20Білий дім розкрив подробиці нового пакету військової допомоги Україні
Координатор Ради національної безпеки США зі стратегічних комунікацій Джон Кірбі в понеділок розкрив подробиці нового пакету військової допомоги Україні.
21:09
виправленоБіля кордону Фінляндії та РФ з'явилося нагадування для росіян про війну в Україні
Молодіжний відділ коаліційної партії Фінляндії викупив рекламний борд в прикордонному пункті пропуску Ваалімаа, розмістивши там рекламне оголошення з нагадуванням про воєнні дії Росії в Україні.
20:48
Резніков обговорив з військовим аташе і послом США підтримку України
Міністр оборони України Олексій Резніков у понеділок зустрівся з аташе з питань армії та оборони посольства США Гарріком Гармоном і очільницею дипломатичної установи Бріджит Брінк.
20:44
Ердоган: "зерновий коридор" можливий завдяки особливим відносинам Туреччини з Україною і РФ
Турецький президент Реджеп Таїп Ердоган прокоментував вихід першого корабля з українським зерном на борту з порту Одеси.
20:33
США вважають, що Північна Корея готується до нового ядерного випробування
Державний секретар США Ентоні Блінкен на десятій оглядовій конференції Договору про нерозповсюдження ядерної зброї у понеділок заявив, що Північна Корея готується здійснити чергове, вже сьоме випробування ядерної зброї.
20:16
У Франції перед новою хвилею спеки зупинили велику пожежу на півдні
На півдні Франції вдалося локалізувати пожежу у департаменті Гар, в результаті якої постраждали четверо вогнеборців.
20:11
Британські журналісти реагують на санкції РФ проти себе: одні здивовані, інші – пишаються
Деякі британські журналісти, які потрапили до санкційного переліку Росії через "недружні дії" Лондона, відреагували на введення обмежень проти себе.
19:56
Україна може передати МКС деякі справи про військову агресію Росії – генпрокурор
Офіс генерального прокурора України обговорює з Міжнародним кримінальним судом можливість передання кількох кримінальних справ, пов’язаних із військовою агресією Росії.
19:51
В Угорщині 102 науковці виступили проти Орбана за його расистські висловлювання
В Угорщині збунтувались проти прем’єр-міністра Віктора Орбана через його скандальний виступ в Румунії із висловлюваннями, які багато хто вважає расистськими.
19:33
У Білому домі кажуть, що підтримають поїздку Пелосі на Тайвань попри погрози Китаю
Координатор Ради національної безпеки США зі стратегічних комунікацій Джон Кірбі в понеділок заявив, що адміністрація Джо Байдена підтримає спікерку Палати представників Ненсі Пелосі, якщо та все ж вирушить на Тайвань.
19:27
фото, відеоМасштабна пожежа спалахнула на найбільшій кіностудії Європи у Римі
У понеділок, 1 серпня, у римській кіностудії Cinecitta, найбільшій у Європі, спалахнула величезна пожежа. 
19:17
У Косові заявили, що під час інциденту на кордоні із Сербією постраждали 11 людей
Міністр внутрішніх справ частково визнаного Косова Джеляля Свечля заявив, що внаслідок прикордонного інциденту із Сербією в ніч проти понеділка зазнали поранень 11 цивільних.
19:03
Прикордонники Фінляндії не пустили двох росіян, які їздили в "шенген" за фальшивими документами
Прикордонна служба Фінляндії минулого тижня виявила двох громадян Росії, які користувалися підробленими документами, щоб безперешкодно в’їжджати в Шенгенську зону.
18:52
Уряд Естонії: радянський танк в російськомовній Нарві треба демонтувати попри опір містян
Уряд Естонії наполягає, що радянський танк-пам'ятник у російськомовній Нарві необхідно перемістити в інше місце.
18:47
Парламент Сербії вперше зібрався – через чотири місяці після виборів
Народна скупщина (парламент) Сербії в понеділок провів перше засідання – це сталося через чотири місяці після виборів.
18:33
Напруга у Косові: серби потроху розбирають барикади
Серби, що проживають на півночі Косова, у понеділок розібрали частину барикад, встановлених напередодні через незгоду з рішенням Приштини щодо порядку видачі документів та встановлення автомобільних номерів. 
18:25
Франція заморозила 1,2 млрд євро російських активів
Загальна сума пов’язаних із Росією активів, заморожених у зв’язку із запровадженими проти РФ санкціями, у Франції попередньо становить 1,2 мільярда євро.
18:12
Британські парламентарі планують візит до Тайваню - The Guardian
Члени комітету із закордонних справ палати громад Великої Британії планують відвідати Тайвань наприкінці цього року - ймовірно, у листопаді чи на початку грудня,  незважаючи на зростання напруженості в регіоні
ВідеоКосово: чи буде війна? Чи стоїть Москва за нинішнім загостренням?
18:06
Дуда в річницю Варшавського повстання порівняв долю польської столиці й Маріуполя
Президент Польщі Анджей Дуда в річницю Варшавського повстання в понеділок порівняв долю польської столиці в роки Другої світової війни і українського Маріуполя – під час повномасштабного вторгнення Росії.
17:49
Лінгвісти виступили проти гендерно-нейтральної лексики на суспільному телебаченні Німеччини
Майже 90 німецьких лінгвістів виступили зі спільним зверненням, у якому закликали суспільне телебачення Німеччини (канали ARD та ZDF) відмовитися від використання гендерно-нейтральної лексики.
17:48
Рада розгляне законопроєкти щодо "кандидатських" вимог ЄС найближчим часом - Стефанчук
Верховна рада планує найближчим часом внести до плану розгляду законопроєкти щодо виконання рекомендацій Європейської комісії з надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС.
17:32
Молдова отримала перші 50 млн євро макрофіну від ЄС
Європейська комісія в понеділок виділила перший транш у розмірі 50 мільйонів євро макрофінансової допомоги Молдові в межах програми підтримки подолання численних криз.
17:23
В ОП заявили про можливість розмови Зеленського і Байдена найближчим часом
В Офісі президента України заявили про згоду між США та Україною щодо необхідності організувати найближчим часом розмову президентів України та США.
17:19
Байден хоче укласти з Росією новий договір щодо ядерної зброї – разом із Китаєм
Президент США Джо Байден у понеділок висловив готовність укласти з Росією новий договір про контроль над ядерною зброєю замість нинішнього про стратегічні наступальні озброєння (СНО-3), дія якого завершується у 2026 році.
17:06
Макрон і Зеленський провели півторагодинну розмову
Президент України Володимир Зеленський у понеділок провів телефонну розмову з президентом Франції Еммануелем Макроном, яка тривала півтори години.
17:02
Росія відповіла Британії на санкції – заборонила в’їзд 39 політикам, бізнесменам і журналістам
Міністерство закордонних справ Росії в понеділок анонсувало нові заходи у відповідь на санкції Великої Британії у зв’язку з агресією проти України – закрило в’їзд 39 британським політикам, бізнесменам і журналістам.
16:54
У Росії помер ексофіцер КДБ СРСР, якого Литва визнала винним у воєнних злочинах
Російська рада Міжнародної асоціації ветеранів у понеділок повідомила про смерть у 73-річному віці колишнього командира групи "Альфа" КДБ СРСР Міхаїла Головатова, якого Литва визнала винним у воєнних злочинах і злочинах проти людяності.
16:48
Німеччина відреагувала пропозицію не видавати візи росіянам
У МЗС Німеччини заявили, що наразі немає рішення на європейському рівні, яке уможливило б припинення видачі шенгенських віз громадянам Росії.
16:38
фотоУ російського генконсульства у Фінляндії забрали церкву через війну в Україні
Адміністрація міста Турку, що на південному заході Фінляндії, забрала у генерального консульства Росії церкву, яку передали йому в безоплатне користування ще за часів Радянського Союзу, через вторгнення в Україну.
16:34
Керівництво Ради закличе світ визнати РФ державою-терористом після трагедії в Оленівці
Керівництво Верховної Ради готує звернення до міжнародної спільноти у зв'язку з російським терактом у виправній установі в Оленівці Донецької області, внаслідок якого загинули українські військовополонені.
короткоЯк Путін шантажує енергоносіями і чи замерзне Європа
16:15
У Британії запрацював реєстр кінцевих власників нерухомості – для боротьби з "брудними" російськими грошима
З 1 серпня у Великій Британії запрацював Реєстр закордонних юридичних осіб, у якому анонімні іноземні компанії, що прагнуть придбати нерухомість на британській території або вже володіють нею, повинні розкрити своїх кінцевих власників.
16:11
Уряд Бельгії заявив про відсутність конфлікту з Україною через незаконну поїздку глави МЗС у Крим
Федеральний міністр юстиції та виконуючий обов’язки прем’єр-міністра Бельгії Вінсент ван Квікенборн заявив, що між Бельгією та Україною немає проблем через поїздку глави МЗС Аджи Лябіб до тимчасово окупованого Криму.
15:46
Німеччина відновить роботу першої резервної вугільної електростанції
Німеччина найближчим часом перезапустить роботу резервної вугільної електростанції Мерум у Нижній Саксонії. 
15:16
Ватикан анонсував візит Папи до Казахстану, можлива зустріч з патріархом РПЦ
Папа Римський Франциск візьме участь у зустрічі релігійних лідерів у Казахстані у вересні – раніше він заявляв, що сподівається зустрітися там  з патріархом російської православної церкви, який підтримує війну в Україні.
15:16
Головний хіт літа на передовій: ще 4 HIMARS прибули в Україну
4 додаткові системи HIMARS прибули на територію України.
14:59
Росія вимагає дотримання прав сербів у новому конфлікті з Косовом
Речник Кремля Дмитрій Пєсков заявив, що Москва повністю підтримує "конструктивну позицію" Белграда у новому конфлікті з Косовом.
14:37
У НАТО відреагували на відправку першої партії зерна з Одеси
Країни-члени НАТО рішуче підтримують повну реалізацію "зернової угоди" для пом'якшення глобальної продовольчої кризи, спричинену війною Росії в Україні.
14:35
Спікерка Палати представників США все ж має намір відвідати Тайвань – ЗМІ
Очікується, що спікерка Палати представників США Ненсі Пелосі відвідає Тайвань у рамках свого туру по Азії незважаючи на попередження чиновників адміністрації Байдена, які стурбовані реакцією Китаю на такий високопоставлений візит.
14:20
В Україну прибули надані Німеччиною РСЗВ MARS-II
Міністр оборони Олексій Резніков повідомив про прибуття до України німецьких реактивних систем залпового вогню MARS-II.
14:15
У ЄС привітали відправлення першого зерновоза з порту Одеси
У Європейському Союзі привітали вихід першого після 24 лютого зерновоза з порту Одеси у рамках Стамбульських домовленостей.
14:05
Політична криза в Болгарії: президент призначив позачергові вибори
Президент Болгарії Румен Радев визначив 2 жовтня як дату четвертих парламентських виборів у країні менш ніж за два роки після розвалу в червні коаліційного уряду прем'єр-міністра-реформатора Кирила Петкова.
13:34
Україна отримала перший транш макрофіну від ЄС у сумі 500 млн євро, другий буде у вівторок
Україна отримала перший транш виключної макрофінансової допомоги від Європейського Союзу в сумі 500 млн євро, у вівторок очікує надходження ще 500 млн другого траншу.
13:27
Австрія скасувала вимогу самоізоляції для хворих на коронавірус
З 1 серпня в Австрії люди, які отримали позитивний тест на коронавірус, не зобов’язані залишатися у себе вдома і можуть за потреби виходити у справах і контактувати з людьми.
13:03
Британія застерігає РФ від повторення обстрілів Одеського порту
Велика Британія вітає факт виходу першого судна з українським зерном з порту Одеси і наголошує, що обстріли порту Росією не повинні повторитися.
12:23
Посол США прокоментувала вихід з Одеси першого зерновоза
12:11
У Сеймі Латвії розглянуть питання визнання РФ терористичною державою
У вівторок, 2 серпня, комісія Сейму Латвії із закордонних справ розгляне заяву, за якою передбачається визнання Росії терористичною державою.
Аналітика короткоЯким чином російська нафта потрапляє до ЄС і що з цим робити
11:49
На півночі Косова знову рекламують "особливий статус" для переважно сербських муніципалітетів
У чотирьох муніципалітетах на півночі Косова з переважно сербським населенням вранці 1 серпня помітили рекламні борди з рекламою особливого статусу для цих районів.
11:45
День полегшення для світу: Кулеба про вихід з порту Одеси першого корабля з українським зерном
Глава МЗС Дмитро Кулеба прокоментував вихід з порту Одеси першого судна з українським зерном.
11:25
Захід відклав заборонe на страхування перевезень російської морської нафти – ЗМІ
Уряди європейських країн пом’якшили зусилля щодо обмеження торгівлі російською нафтою, відклавши план виключення РФ з життєво важливого ринку морського страхування Lloyd’s of London і дозволивши деякі міжнародні поставки на тлі побоювань щодо зростання цін на нафту та обмеження глобальних поставок енергоресурсів.
11:08
Британія може "ближчим часом" передати Україні військовий корабель - посол
Британія готується "ближчим часом" передати Україні військовий корабель, і українські військові вже проходять навчання на судні такого класу.
10:45
У Латвії арештували проросійського політика
Служба державної безпеки Латвії затримала у Ризі проросійського політика Руслана Панкратова.
10:37
Францію накриває третя за літо хвиля екстремальної спеки
Францію цього тижня чекає третя за літо хвиля екстремально високих температур, її пік очікується у середу 3 липня. 
10:15
Президента Ірландії закликали прояснити позицію щодо війни в Україні через суперечливий лист його дружини
Президента Ірландії Майкла Гіггінса закликають "чітко висловити рішучу підтримку" народу Ірландії Україні після того, як його дружина написала суперечливий лист про війни.
09:53
У Литві скорегували пільги на залізничні поїздки для осіб, які виїхали з України через війну
У Литві розширили право безкоштовного проїзду на місцевих залізничних маршрутах на всіх осіб, які виїхали з України через війну та оформили тимчасовий захист у Литві. 
09:50
відеоПоблизу морського курорту у Румунії знешкодили морську міну
Команда бойових водолазів Військово-морських сил Румунії, які спеціалізуються на знешкодженні та знищенні вибухових пристроїв, в неділю знешкодила морську міну на відстані 3,6 км від морського курорту Ефоріє.
09:25
Посол України розповів про деталі підготовки позову проти РФ щодо "спадку СРСР" у Британії
Посол України в Британії Вадим Пристайко розповів, що Україна сподівається повернути "хоча б третину" власності СРСР за кордоном, у тому числі у Британії, яка після розпаду Союзу перейшло до РФ без жодних компенсацій, та зараз вивчає, чи буде такий позов мати шанси на успіх. 
09:18
Сотні пожежників борються з масштабною пожежею біля Лісабона
У Португалії сотні пожежників беруть участь у гасінні пожежі, яка спалахнула в неділю в муніципалітеті поблизу столиці Лісабона.
08:45
Британська розвідка: РФ корегує плани наступу на Донбасі, щоб зміцнити угрупування на півдні
За даними британської розвідки, РФ вочевидь вирішила скорегувати свої плани наступальної операції на Донбасі, відчувши потребу зміцнити угрупування на півдні.
08:23
Посол України у Британії розповів про військові навчання для українців 
За словами посла України в Британії Вадима Пристайка, запропоновані Лондоном військові навчання для українців розраховані насамперед на добровольців, які досі не мали базової військової підготовки, але є і більш профільна підготовка - для моряків. 
08:02
В Анкарі назвали час відправлення з Одеси першого зерновоза вранці 1 серпня
У Туреччині заявляють, що перше судно з зерном має вийти з порту Одеси вранці у понеділок 1 серпня.
07:37
Уряд Косова на місяць відклав рішення щодо посвідчень особи і номерів авто для косовських сербів
Уряд частково визнаного Косова прийняв рішення на 30 днів відтермінувати початок застосування рішення щодо запровадження косовських посвідчень особи та номерних знаків авто для косовських сербів - за умови, що вони розблокують дороги.