7 липня 2024

Новини
21:47
Вибори у Франції: лідер ультраправих наперед визнав поразку
Лідер правопопулістського "Національного об’єднання", яке вже готувалося формувати уряд, а натомість може опинитися на 3-му місці, фактично визнав поразку – попри історично високі результати політсили. 
21:11
Ліві сенсаційно виграють вибори у Франції, ультраправі лише треті – екзитпол
Екзитполи прогнозують перемогу альянсу лівих на дострокових парламентських виборах у Франції та друге місце пропрезидентському блоку, тоді як правопопулістське "Національне об'єднання" із соратниками, які вже готувались формувати уряд, опиняється на третьому місці.
20:22
Новий міністр оборони Британії відвідав Одесу, анонсував пакет військової допомоги
Новий міністр оборони Великої Британії Джон Гілі пообіцяв посилити підтримку України під час візиту до Одеси, менш ніж через 48 годин після свого призначення.
20:03
Очільники МЗС і Міноборони в новому уряді Нідерландів здійснили свій перший візит в Україну
Міністр закордонних справ та міністр оборони нового уряду Нідерландів здійснили свій перший закордонний візит в Україну – за лічені дні після складання присяги.
ДайджестВирішальні вибори у Франції, Байден наздоганяє Трампа, ЗРК Mistral з Естонії: новини вихідних
19:24
ЗМІ: Орбан, ймовірно, прямує до Пекіна
Літак, який угорський прем’єр Віктор Орбан зазвичай використовує для закордонних візитів, перебуває над територією Росії і прямує до Китаю.
19:08
Орбан розповів, що почув від Путіна щодо ідеї "швидкого" припинення вогню задля переговорів
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан стверджує, що правитель Росії не висловив зацікавленості у припиненні вогню для того, щоби створити передумови для більш грунтовних перемовин про мир. 
18:03
фотоВ іспанській Памплоні шестеро людей постраждали під час традиційного забігу з биками
В іспанському місті Памплона під час традиційного забігу з биками отримали поранення шестеро людей.
17:25
фотоУ Парижі та інших великих містах магазини захищають вітрини дошками: побоюються заворушень
У центрі Парижа, а також у деяких інших великих містах Франції магазини закрили дошками вітрини, побоюючись, що після закриття виборчих дільниць ввечері у неділю спалахнуть заворушення.
16:59
Президент Естонії: членство України в НАТО не може бути предметом переговорів
Президент Естонії Алар Каріс наголосив, що майбутнє членство України у НАТО не може бути предметом переговорів, та застеріг від оманливого "перемир’я" з Росією, яке змушувало би Україну до поступок.
16:39
Президент Естонії: НАТО варто було б витрачати на оборону більше, ніж 2% ВВП
Президент Естонії Алар Каріс вважає, що Північноатлантичному альянсу варто розглянути збільшення мінімального порогу витрат країн-членів на оборону, який зараз складає 2% ВВП і якого досягли ще не всі союзники.
16:01
Макрон ще не вирішив, чи буде виходити зі зверненням до нації після закриття дільниць
Президент Франції Емманюель Макрон не виключає виступу-зверненням до нації після закриття виборчих дільниць, проте рішення з цього приводу ще немає. 
15:47
Вибори у Франції: явка у перші години голосування стала найбільшою за останні 40 років
Явка на виборчих дільницях під час другого туру голосування на парламентських виборах у Франції станом на 12 годину дня стала найвищою більш як за 40 років. 
15:18
Між столицею Румунії та важливим портом затрималися десяток поїздів через пожежу у полі
У Румунії через пожежу у полях близько десятка поїздів, що сполучають столицю Бухарест із портовим містом Констанца, прибудуть зі значним запізненням. 
14:56
У Молдові завершується тримісячний перепис населення
Неділя 7 липня завершує перший за останні десять років перепис населення у Молдові, за допомогою якого хотіли актуалізувати дані про населення країни та умови їхнього проживання. 
14:33
У Парижі троє людей постраждали внаслідок вибуху електросамоката на зарядці
В одному з клубів Парижа вибухнув поставлений на зарядку електросамокат, внаслідок чого постраждали троє людей.
13:54
Член партії Сальвіні в Італії хоче скоротити кількість обов'язкових щеплень для дітей
Член очолюваної віцепрем’єром Італії Маттео Сальвіні правої партії "Ліга" Клаудіо Боргі прагне обмежити обов'язкову вакцинацію дітей.
13:34
Орбан після вояжу до Путіна пообіцяв більше "несподіваних зустрічей"
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан поділився враженнями від своєї поїздки до Москви до кремлівського правителя Владіміра Путіна та пообіцяв більше "несподіваних зустрічей".
13:18
ЄС дистанціювався від Орбана після його участі в засіданні Організації тюркських держав
В ЄС заявили, що участь угорського прем’єра Віктора Орбана у неформальному саміті Організації тюркських держав у Шуші проходила виключно в рамках двосторонніх відносин між Угорщиною та цією організацією.
12:44
У Берліні поліція зупинила марш турецьких вболівальників через демонстрацію суперечливого жесту
Берлінська поліція напередодні зупинила марш фанатів футбольної збірної Туреччини перед чвертьфінальним матчем Євро-2024 проти Нідерландів через те, що багато вболівальників демонстрували суперечливий жест.
12:22
Посол США пояснила владі Грузії рішення про скасування спільних навчань
Посол США в Грузії Робін Данніган прокоментувала реакцію Міноборони країни, яке вважає рішення відтермінувати спільні військові навчання Noble Partner незрозумілим.
12:04
Грецький фрегат запобіг атаці хуситів на судно в Аденській затоці
Грецький фрегат "Псара" вранці у неділю, 7 липня, запобіг атаці єменських бойовиків-хуситів на комерційне судно в Аденській затоці.
11:42
Новий глава МЗС Британії назвав пріоритетом перезавантаження відносин з ЄС
Новий міністр закордонних справ Великої Британії Девід Леммі заявив, що перезавантаження відносин з ЄС є особливим пріоритетом.
11:27
Жителі іспанських Канарських островів протестували проти напливу мігрантів
Сотні людей протестували напередодні на Канарських островах проти напливу мігрантів на іспанський архіпелаг, який з початку 2024 року прийняв понад 19 тисяч шукачів притулку.
11:07
ОпитуванняБайден скоротив відрив від Трампа у ключових штатах
Президент США Джо Байден скоротив відставання від суперника Дональда Трампа у ключових штатах попри те, що виборці негативно оцінили його виступ на дебатах.
10:45
Естонія посилить контроль за вантажами на кордоні з Росією
 Уряд Естонії обговорив питання торгівлі на кордоні з РФ й ухвалив рішення підвищити ефективність контролю за переміщенням товарів, що підпадають під санкції.
10:28
Німеччина закриває свою авіабазу в Нігері
 Німеччина припиняє використання авіатранспортної бази Бундесверу, розташованої неподалік від столиці Нігеру – міста Ніамей.
10:05
ФотоТисячі жителів Барселони вийшли на протест проти масового туризму
В іспанській Барселоні напередодні відбулась велика акція протесту проти масового туризму і його згубного впливу на місто.
09:43
Президентка Грузії заявила про ризики для оборони через скасування спільних навчань зі США
Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі поклала відповідальність на уряд країни за рішення США щодо перенесення на невизначений термін спільних військових навчань Noble Partner.
09:23
ФотоНовий глава МЗС Британії свій перший візит здійснив до Німеччини
Новий міністр закордонних справ Великої Британії Девід Леммі свій перший візит здійснив до Німеччини.
09:04
Шольц захищає домовленість щодо бюджету попри критику опозиції
Канцлер Німеччини Олаф Шольц захистив досягнутий коаліцією компроміс щодо федерального бюджету на 2025 рік, незважаючи на критику з боку опозиції.
08:49
Альянс Орбана отримав достатнє представництво для отримання статусу групи в Європарламенті
До нового альянсу в Європарламенті, очолюваного прем'єром Угорщини Віктором Орбаном, приєдналась Данська народна партія і фламандська націоналістична партія "Vlaams Belang" ("Фламандський інтерес"), що дозволяє отримати статус групи в ЄП.
08:30
ЗМІ: В НАТО дедалі більше побоюються, що Байден не зможе перемогти Трампа
Дипломати та світові лідери, які готуються до саміту НАТО у Вашингтоні наступного тижня, в приватних розмовах висловлюють гостре занепокоєння щодо віку, здоров'я та здатності президента США Джо Байдена перемогти на президентських виборах 2024 року.
08:05
У Франції проходить другий тур парламентських виборів
У Франції в неділю, 7 липня, проходить голосування у другому турі дострокових парламентських виборів.