13 грудня 2022

Статті
Здолати вічного Орбана: хто допоможе вийти з кризи у відносинах України та Угорщини
Угорщина увійшла у фінансову кризу, здатну обвалити її економіку... Ще ніколи у Європі не було такого поганого ставлення до влади Орбана, як зараз...
Сербія йде ва-банк: чому ультиматум Заходу може мати несподівані наслідки для союзника РФ
Конфлікт між Сербією та Косовом впритул наблизився до гарячої фази. Але одночасно Захід переконався у необхідності жорсткого тиску на Сербію.
Новини
23:06
У Румунії з 2023 року чайові обкладатимуть податком
Парламент Румунії схвалив законопроєкт про регулювання чайових, який передбачає їхнє оподаткування й включення в чек під час замовлень у ресторанах.
22:52
Литва забороняє пропаганду тоталітарних і авторитарних режимів
Сейм Литви у вівторок проголосував за так званий закон про дерадянізацію, який передбачає заборону пропаганди тоталітарних й авторитарних режимів та їхніх ідеологій із використанням громадських об’єктів.
22:39
США не виявили ознак потрапляння зброї в Україні не в ті руки – Пентагон
Сполучені Штати не мають інформації про те, що зброя, яка постачається Україні як військова допомога для протистояння повномасштабному російському вторгненню, використовується не за призначенням.
22:19
У США судитимуть членів мережі, яка незаконно постачала в РФ зброю та західні технології
Федеральний суд Брукліна в Нью-Йорку у вівторок висунув звинувачення п’ятьом громадянам Росії та двом громадянам США, яких звинувачують у змові з метою незаконного отримання технологій і зброї для російської оборонної промисловості.
21:52
В Іспанії хочуть збільшити відпустку для батьків, якщо їхні діти хворіють або на канікулах
Уряд Іспанії пропонує допомогти батькам, які працюють, поєднувати виховання дітей із роботою шляхом збільшення часу на відпочинок у разі, якщо їхні діти хворіють або на літніх канікулах.
21:28
Молдова судитиметься з "Газпромом" через невиконання контракту
Віцепрем’єр-міністр, міністр інфраструктури та регіонального розвитку Молдови Андрей Спину заявив, що Кишинів подасть до суду на російський "Газпром" за невиконання контракту, підписаного з Moldovagaz.
21:13
Канада надасть $85 млн на відновлення енергосистеми України
Уряд Канади перерахує 115 мільйонів канадських доларів (84,9 мільйона доларів США) на ремонт української електромережі, яка зазнала руйнувань після неодноразових атак РФ на енергетичну інфраструктуру.
ДайджестСША дають Україні Patriot, виробництво Bayraktar, єврозакони у Верховній раді: головне за день
20:52
Німеччина надасть Україні 50 млн євро допомоги для зими
Німеччина оголосила про виділення Україні ще 50 млн євро допомоги для проходження зимового періоду.
20:46
Міністр оборони Фінляндії піде у відпустку, щоб доглядати за дітьми
Міністр оборони Фінляндії Антті Кайкконен на початку 2023 року візьме відпустку для догляду за дитиною приблизно на два місяці.
20:32
Прокуратура просить три роки умовного ув'язнення для Саркозі у "справі про прослуховування"
Генеральна прокуратура Франції у вівторок оголосила клопотання про засудження колишнього президента Ніколя Саркозі до трьох років ув’язнення умовно у так званій справі про прослуховування.
20:28
ЄС занепокоєний блокадою азербайджанцями стратегічно важливого Лачинського коридору
Європейський Союз із серйозним занепокоєнням стежить за подіями навколо Лачинського коридору, які відбуваються там від початку грудня.
20:10
Віцепрезидент Єврокомісії, який їздив у Катар, заперечив причетність до корупційного скандалу
Віцепрезидент Європейської комісії Маргарітіс Схінас заявив, що не причетний до корупційного скандалу в Європейському парламенті, пов’язаному з незаконним лобіюванням інтересів Катаром, де триває Чемпіонат світу з футболу.
19:58
Міністри енергетики ЄС не змогли погодити рівень стелі ціни на газ
Міністри енергетики країн ЄС не домовилися у Брюсселі про граничну ціну на газ.
19:55
Єврокомісія дасть Естонії 10 млн євро на допомогу українським біженцям
Європейська комісія надасть Естонії 10,1 мільйона євро на покриття витрат, пов'язаних із наданням допомоги українським військовим біженцям.
19:27
США готуються відправити Україні ЗРК Patriot – CNN
Адміністрація президента США Джо Байдена завершує підготовку планів щодо відправки в Україну системи протиракетної оборони Patriot, про що може бути оголошено вже на цьому тижні.
19:23
У Грузії зібрали понад $150 тисяч на генератори для України
За два тижні низова ініціатива "Поділися світлом" / გაუზიარე სინათლე змогла зібрати в Грузії 411 тисяч ларі (або 154,2 тисячі доларів) для закупівлі електрогенераторів для України.
19:12
Суд Чехії скоротив термін для ексвійськового, що воював на Донбасі на боці бойовиків
Апеляційний Верховний суд у Празі скоротив колишньому чеському військовослужбовцю Мартіну Сукупу термін позбавлення волі за участь у боях на боці бойовиків на Донбасі. 
19:09
Теракт у Ніцці 2016 року: усіх обвинувачених визнали винними
Спеціальний суд присяжних Парижа у вівторок визнав винними всіх вісьмох фігурантів процесу у справі про теракт у Ніцці 14 липня 2016 року, внаслідок якого загинули 86 людей.
18:55
В Ірландії вірусне відео із заступником прем'єра в гей-барі порушило дискусію про приватність
Ролик із заступником прем’єр-міністра Ірландії Лео Варадкаром у гей-клубі в Дубліні, таємно знятий і викладений в інтернет на початку грудня, став приводом до дискусії про право політиків на приватне життя й регулювання соціальних мереж.
18:46
Рада ратифікувала угоду, що дозволить налагодити в Україні виробництво Bayraktar
Верховна Рада у вівторок ратифікувала угоду між Україною і Туреччиною щодо співробітництва у сфері високих технологій, авіаційній та космічній галузях.
18:36
Операція "Лис": Австрія посилила контроль кордону з Угорщиною через наплив мігрантів
Міністр внутрішніх справ Австрії Герхард Карнер у вівторок оголосив про початок операції "Лис" на австрійсько-угорському кордоні у федеральній землі Бургенланд, у межах якої на території Угорщини будуть затримувати тих, хто "зловживає" правом на притулок.
18:24
Посол Британії про ліквідацію ОАСК: Гарний день для судової реформи
Посол Британії в Україні Мелінда Сіммонс позитивно відреагувала на ліквідацію скандального Окружного адмінсуду Києва.
18:19
фотоTwitter помилково позначив акаунти норвезьких прем’єра і глави МЗС як "нігерійські"
Акаунти прем’єр-міністра Норвегії Йонаса Гара Стьоре, міністерки закордонних справ Аннікен Гуйтфельдт і очолюваного нею відомства у Twitter якийсь час мали помітку "офіційних акаунтів уряду Нігерії".
18:03
Рада ухвалила "європейський" закон про відбір суддів КС у редакції, яку критикували експерти
Парламентська більшість підтримала проєкт закону №7662 про "удосконалення порядку відбору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду", ухвалення якого є однією з вимог для початку переговорів про членство України в ЄС.
18:03
Рада схвалила закон про медіа, потрібний для руху в ЄС
Верховна рада у вівторок ухвалила у цілому законопроєкт "Про медіа", схвалення якого Єврокомісія визначила одним з критеріїв для оцінки руху України в ЄС.
18:00
Британія посилює міграційні правила для албанців
Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак під час виступу в Палаті громад у вівторок анонсував посилення міграційного законодавства й критеріїв для зменшення кількості албанців, які в’їжджають у країну.
17:40
Британські військові вперше підтвердили участь у "таємних операціях" в Україні
Генерал-лейтенант Королівських Військово-морських сил Великої Британії Роберт Магоуен уперше розповів про участь британських військових у "операціях під прикриттям" в Україні із супроводу британських дипломатів.
17:15
У Польщі виключають відновлення довоєнних відносин із Росією
Польща вважає, що відносини Заходу з Росією вже не зможуть повернутися до рівня, який був перед повномасштабним російським вторгненням в Україну – навіть після завершення бойових дій.
17:14
Франція допоможе Україні у сфері електро- і енергопостачання на 76,5 млн євро
Франція залучить додаткову виняткову гуманітарну допомогу для України у сфері електро- та енергопостачання на суму 76,5 мільйона євро.
Аналітика короткоЯк Орбан перейшов на бік зла і за яких умов Угорщина і Україна налагодять співпрацю
16:56
Рада ухвалила закон про нацменшини, необхідний для руху в ЄС
Верховна Рада у вівторок ухвалила в цілому законопроєкт №8224 про національні меншини (спільноти) України, який є однією з вимог для руху України до Європейського Союзу.
16:47
У справі про корупцію в Європарламенті вилучили 1,5 млн євро готівкою - ЗМІ
Бельгійські слідчі виявили понад 1,5 мільйона євро готівкою під час обшуків, пов’язаних із розслідуванням корупції в Європейському парламенті.
16:43
Сенат Італії схвалив постачання Україні зброї у 2023 році
Сенат (верхня палата парламенту) Італії переважною більшістю голосів схвалила представлену урядом резолюцію про продовження надання військової допомоги Україні до кінця 2023 року.
16:29
Санду: Росія хоче усунути проєвропейський уряд Молдови та відродити СРСР
Молдова не хоче повертатися в СРСР, про відродження якого часто говорять у Москві, та фіксує спроби РФ повалити демократичний проєвропейський уряд у Кишиневі.
16:29
Качинського покарали за слова про жінок, які мало народжують, бо "заливають за комір"
Комітет польського Сейму з питань етики виніс догану лідеру владної партії Польщі "Право і справедливість" Ярославу Качинському через його слова щодо жінок, які народжують мало дітей, тому що "заливають за комір" (п’ють алкоголь).
16:13
Щоб допомогти Україні пройти зиму, створять координаційну платформу - глава МЗС Франції
За результатами конференції у Франції буде створено платформу з координації допомоги Україні для проходження зимового періоду. 
16:12
На конференції в Парижі пообіцяли виділити 1 млрд євро на допомогу Україні
На Міжнародній конференції на підтримку України, що відбулася в Парижі, було оголошено про виділення майже мільярда євро допомоги, які допоможуть українцям пережити зиму на тлі руйнування Росією інфраструктури.
15:55
Італія постачатиме зброю Україні принаймні до початку переговорів про мир - міністр
Італія постачатиме зброю Україні до того часу, поки не почнуться мирні переговори з Росією.
15:39
Чехія надасть Україні допомогу на 8,5 млн євро для проходження зими
Чехія виділяє Україні фінансову допомогу та обладнання для проходження холодного періоду на суму орієнтовно 8,5 млн євро.
15:23
Європарламент у четвер проголосує щодо 18 млрд євро макрофіну для України
Європейський парламент вирішив у четвер провести у невідкладному порядку голосування щодо макрофінансової допомоги для України на суму 18 млрд євро на 2023 рік.
15:11
В ЄС запропонували підготувати план для полегшення доступу України до єдиного ринку
Рада ЄС також відзначила значні зусилля, які Україна продемонструвала протягом останніх місяців для досягнення цілей, що лежать в основі її статусу кандидата на членство в ЄС.
15:08
Україна отримала 100 млн євро пільгового кредиту від Франції
Україна отримала 100 млн євро кредиту на пільгових умовах від Французького агентства розвитку - кошти спрямовані до загального фонду держбюджету для фінансування першочергових видатків, зокрема соціальних та гуманітарних.
14:53
Україна отримала 200 млн євро грантової допомоги від Німеччини для переселенців
До Державного бюджету України надійшов грант в обсязі 200 млн євро від Кредитної установи для відбудови (KfW).
14:49
Рада ЄС підтримала надання Боснії і Герцеговині статусу кандидата на вступ
Рада ЄС підтримала рекомендації Європейської комісії надати Боснії та Герцеговині статус кандидата на вступ.
14:30
Британія ввела санкції за удари РФ по критичній інфраструктурі України
Британія у вівторок ввела санкції проти 12 російських воєначальників, причетних до ракетних ударів по українських містах
14:28
Зеленський виступить на саміті ЄС 15 грудня
Президент України отримав запрошення виступити перед лідерами країн Євросоюзу на саміті 15 грудня.
14:18
У Латвії чекають на пояснення "Дождя", чим займатимуться співробітники після анулювання ліцензії
Латвійське управління у справах громадянства та міграції (УДГМ) чекає на роз'яснення від телеканалу "Дощ" про те, чим займатимуться співробітники редакції, яким було видано робочі візи.
14:14
Європарламент усунув з посади підозрювану в корупції віцепрезидентку 
Європейський парламент проголосував у вівторок за позбавлення Єви Кайлі статусу віцепрезидента після того, як грецьку євродепутатку заарештували у Бельгії та звинуватили в корупції, пов’язаній з лобіюванням Катару в ЄС.
13:37
У Німеччині проходять обшуки у групи кліматичних активістів
У Німеччині проходять обшуки у домівках кліматичних активістів з ініціативи "Останнє покоління".
13:11
Лідери груп Європарламенту проголосували за усунення з посади підозрюваної в корупції віцепрезидентки
Лідери груп Європарламенту проголосували за усунення з посади підозрюваної в корупції віцепрезидентки
13:03
Іспанія передає Україні великий пакет обладнання для ремонту електромережі
Іспанія передає Україні понад 160 одиниць обладнання для відновлення електромережі після російських ракетних ударів.
12:48
Норвегія планує затвердити багаторічну програму підтримки України - прем’єр
Уряд Норвегії ініціював погодження в парламенті багаторічної програми підтримки України.
12:28
Швейцарія надасть Україні новий пакет допомоги майже на $100 млн
Президент Швейцарії Ігнасіо Кассіс оголосив про новий пакет фінансової допомоги Україні у розмірі 100 мільйонів швейцарських франків.
12:14
Кулеба пояснив, що Україні можуть допомогти західні танки так само, як Франції у Другу світову
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба зазначив, що зараз Україна самостійно захищається від агресора із західною зброєю - так, як і французи, які звільняли країну після окупації нацистською Німеччиною, та натякнув, що Києву дуже допомогли би танки, названі на честь генерала Леклерка. 
12:04
МЗС: заперечення Ірану щодо постачання зброї Росії не дивують, будуть наслідки за підтримку війни
Українські експерти надали Тегерану достатньо доказів щодо використання Росією іранських дронів для ударів по українській інфраструктурі.
11:39
Кулеба прокоментував "бавовну" на території РФ: "Нехай росіяни самі роблять висновки"
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в інтерв’ю французькому телеканалу ухилився від прямої відповіді на запитання, чи потрібно Україні на випередження бити по військових цілях на території РФ, щоб ефективніше захищатися.
11:18
У Парижі розпочалася міжнародна конференція з підтримки України
Президент Франції Еммануель Макрон у своїй промові, відкриваючи конференцію, назвав бомбардування Москвою цивільних об’єктів воєнним злочином.
Аналітика короткоЧому спалахнув конфлікт у Косові та як Захід збирається тиснути на Сербію
10:56
Корупційний скандал у Європарламенті: лідери груп готові зняти з посади підозрювану віцепрезидентку
Лідери усіх політичних груп у Європарламенті погоджуються з тим, щоб зняти з посади віцепрезидентки Єву Кайлі через скандал з катарськими грошима для лобізму.
10:31
Спроба держперевороту в Німеччині: підозрювані планували створити 280 груп для арештів та страт
Бундестаг провів три засідання спеціальних комітетів в понеділок, щоб обговорити розслідування змови екстремістів, пов’язаних з ультраправим рухом "рейхсбюргерів".
10:24
Німеччина: довічно ув’язнений за напад на синагогу на годину захопив заручників у в’язниці
Чоловік, засуджений до довічного ув’язнення за напад на синагогу у німецькому Галле і вбивство двох людей, у в’язниці зумів ненадовго захопити в заручники двох працівників та був поранений під час подальшого спротиву.
10:14
Саміт ЄС обговорить військову і фінансову підтримку України
Лідери країн Євросоюзу на саміті у Брюсселі 15 грудня мають обговорити подальшу військову та фінансову підтримку України.
09:49
Парламент Словаччини голосуватиме за вотум недовіри уряду, все вирішить один голос
Парламент Словаччини у вівторок має проголосувати за вотум недовіри уряду і долю Кабінету міністрів Едуарда Гегера може вирішити один незалежний депутат.
09:36
Міністр оборони Швеції їздив з Резніковим до Миколаєва та Одеси
Міністр оборони Швеції Пол Йонсон в рамках свого візиту в Україну разом з українським колегою Олексієм Резніковим відвідав Миколаїв та Одесу.
09:22
Німеччина продовжить постачати зброю Україні, але нових видів озброєння не планується - уряд
Нові поставки повинні будуть "подібні тому, що Німеччина вже постачалася з початком війни".
09:01
США відправили першу партію енергетичного обладнання Україні на суму $13 млн
Сполучені Штати відправили Україні першу частину свого енергетичного обладнання, щоб підтримати енергетичну інфраструктуру країни після нападу зі сторони Росії.
09:00
Група країн ЄС офіційно обурилася словами Макрона щодо "гарантій безпеки" для РФ - ЗМІ
Група країн зі східного флангу Євросоюзу офіційно висловила несхвалення заяв президента Франції Еммануеля Макрона про те, що з Росією варто говорити про "гарантії безпеки" для неї - на додачу до відкритих заяв з низки столиць минулого тижня. 
08:26
Британська розвідка поділилася припущеннями, чому Путін скасував річну пресконференцію
Британська розвідка припускає, що у Кремлі вирішили відмовитися від проведення вже традиційної великої пресконференції Путіна наприкінці року, аби на тлі цієї події не проявилося невдоволення "спеціальною військовою операцією".
08:00
Канада подарує Україні 50 освітлювальних веж, які допоможуть ремонтувати електромережу
Канада подарує Україні 50 освітлювальних веж, які спростять енергетикам ремонт мережі у нічний час.
07:27
ЄС дасть гроші Угорщині, щоби розблокувати 18 млрд євро для України
Угорщина змогла добитися від Брюсселя розмороження частини призначених для неї коштів, щоб Будапешт зняв вето щодо деяких важливих питань, у тому числі 18 млрд макрофінансової допомоги для України.