12 грудня 2022

Статті
Сумки з грошима за "добре слово" про Катар: історія топ-хабарництва у Європарламенті
Віцепрезидентку Європарламенту, в якої знайшли мішки з грошима, не захистила недоторканність, оскільки її спіймали "на гарячому". Валізу з грошима знайшли також у її батька...
Посол Ізраїлю про зброю, мирні переговори та образу на Україну
Чи можлива корекція курсу Ізраїлю, зокрема в питаннях передачі зброї? І що перешкоджає поліпшенню відносин з Україною?
Колонки
Нафтове ембарго: що далі? Як посилити тиск на економіку РФ
Запроваджуючи нафтові санкції проти РФ, західні партнери врахували уроки газової кризи 2021-2022 років.
Новини
23:08
Кожне п’яте авто в Норвегії – електромобіль
Двадцять відсотків автомобілів у Норвегії вперше становлять електрокари, причому їхній відсоток за останні три роки збільшився у два рази.
22:50
У Франції попереджають про можливість "поштового тероризму", як це було в Іспанії – ЗМІ
Генеральний секретаріат з питань оборони та національної безпеки Франції направив урядовим відомства ноту з попередженням, що вони можуть отримати пакунки з вибухівкою, та кроками, яких слід вжити в такому випадку.
22:33
Росія змушена використовувати снаряди понад 40-річної давнини на свій ризик – Пентагон
Через високу інтенсивність використання артилерії Росія змушена використовувати снаряди, виготовлені понад 40 років тому, які мають високий рівень відмов.
22:18
Шольц: колись ми знову почнемо співпрацю з РФ, а зараз – посилюємо санкції
Канцлер Німеччини Олаф Шольц допустив відновлення економічних відносин із Росією, але зауважив, що це можливо лише після припинення нею війни в Україні.
21:57
Соціалісти в Європарламенті виключили зі своєї групи віцепрезидентку, що фігурує в корупційному скандалі
Прогресивний альянс соціалістів і демократів Європейського парламенту у понеділок ухвалив рішення виключити зі свого складу віцепрезидентку органу Єву Кайлі, що фігурує в корупційному скандалі про незаконний лобізм.
21:40
Ізраїльська розвідка дізналась про наміри Ірану обмежити дальність ракет, які отримає Росія – ЗМІ
Іран хоче обмежити дальність ракет, які він планує надати Росії для ведення повномасштабної війни в Україні, остерігаючись реакції міжнародної спільноти.
21:21
Швеція виділить додаткові 55 млн євро на відновлення України
Уряд Швеції надасть додаткові 600 мільйонів крон (55,08 мільйона євро) на допомогу з відновленням пошкодженої внаслідок російських атак інфраструктури в Україні.
21:04
США успішно випробували прототип гіперзвукової ракети класу "повітря-земля"
З авіабази Військово-повітряних сил США Еглін винищувачем B-52H Stratofortress було здійснено перший успішний пуск повноцінного прототипу універсальної гіперзвукової ракети AGM-183A.
ДайджестМіГ-29 для України, провал нових санкцій проти РФ, обшуки в Європарламенті: головне за день
20:45
Зеленський у зверненні до G7 запропонував Росії почати виводити війська на Різдво
Росія могла б розпочати виведення своїх військ із території України на Різдвоі так показати свою здатність відмовитись від агресії. 
20:45
Президентка ЄК проігнорувала питання про ймовірну причетність заступника до корупційного скандалу
Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн відмовилася відповідати на питання про зв’язок віцепрезидента органу Маргарітіса Схінаса з Катаром на пресбрифінгу в понеділок, що викликало обурення брюссельського пулу журналістів.
20:27
Європарламент призупинив спрощення візового режиму з Катаром через корупційний скандал
Президентка Європейського парламенту Роберта Метсола розпорядилася повернути до профільного комітету доповідь про спрощення візового режиму з Катаром і Кувейтом у зв’язку з корупційним скандалом.
20:23
"КНДР проникла у НАТО": Греція розкритикувала Туреччину за погрози Ердогана
Міністр закордонних справ Греції розкритикував Туреччину після того, як турецький президент Реджеп Таїп Ердоган на вихідних пригрозив ударити по Афінах балістичними ракетами.
20:13
Європарламент ініціює внутрішнє розслідування і реформи у зв’язку з корупційним скандалом
Президентка Європарламенту Роберта Метсола в понеділок оголосила про ініціювання внутрішнього розслідування й кількох реформ в інституції у зв’язку з корупційним скандалом, пов’язаним із незаконним лобізмом з боку однієї з країн Перської затоки.
20:03
фото, відеоУ Подгориці виникли сутички між поліцією та демонстрантами після зміни закону про президента
У столиці Чорногорії Подгориці виникли сутички між поліцейськими і протестувальники, які виступили проти ухвалення депутатами змін до закону про президента, що обмежують його повноваження.
19:51
G7 створить платформу координації фінансової допомоги Україні, обіцяє більше засобів ППО
Лідери "Групи семи" на віртуальній зустрічі в понеділок, у якій також брав участь президент Володимир Зеленський, домовилися продовжувати підтримку України, зокрема фінансову, в її повномасштабній війні з Росією.
19:37
Міністри ЄС не змогли погодити 9-ий пакет санкцій проти Росії
Країни Європейського Союзу не змогли погодити дев’ятий пакет санкцій проти Росії на засіданні міністрів закордонних справ.
19:28
У справі про корупцію обшукали будівлю Європарламенту в Брюсселі
Поліція Бельгії в понеділок здійснила обшук у будівлі Європейського парламенту в Брюсселі в межах розслідування підозри в хабарництві з метою впливу на ухвалення рішень з боку однієї з країн Перської затоки.
19:20
виправлено 22:08ЄС ввів нові санкції проти Ірану через постачання Росії безпілотників
ЄС запровадив санкції проти іранських військових та бізнесменів, а також чотирьох компаній, пов'язаних із виробництвом безпілотників, які Іран постачає Росії.
Аналітика короткоЯк Катар підкупив євродепутатів і які наслідки матиме ця справа у ЄС
19:11
У Британії троє хлопців загинули, провалившись під лід
У місті Соліхал, що в центральній Англії, троє хлопців віком 8, 10 та 11 років загинули, провалившись під кригу в озеро.
18:52
фотоСтрілянина в Римі: серед загиблих була подруга прем’єрки Італії
Прем’єр-міністерка Італії Джорджія Мелоні розповіла, що одна із загиблих у стрілянині в Римі в неділю, Ніколетта Голісані, була її подругою.
18:47
ЄС розширив санкції проти КНДР через розробку балістичних ракет
ЄС вирішив ввести додаткові санкції проти 8 фізичних та 4 юридичних осіб, відповідальних за розробку балістичних ракет Північною Кореєю або причетних до цього процесу.
18:39
Шмигаль обіцяє відкриття в Україні регіонального офісу ОЕСР
Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль і генеральний секретар Організації економічного співробітництва та розвитку Матіас Корман у понеділок у Парижі підписали угоду, яка закладає основу для запуску в Києві "Офісу зв’язку" ОЕСР.
18:29
У Польщі стартували навчання українських медиків із авіаційної евакуації
У Варшаві на авіаційно-рятувальній базі розпочалося навчання першої групи медиків з України із евакуації повітряним шляхом поранених військових і цивільних осіб.
18:23
Парламент Естонії схвалив перехід освіти на естонську мову
Парламент Естонії – Рійгікогу – в понеділок ухвалив закон, що створює основу та умови для переходу освіти на естонську мову, зокрема встановлює, що мовою навчання в школах і дитячих установах є естонська мова.
18:07
фотоОрбан потролив Європарламент через корупційний скандал
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан поглузував із Європейського парламенту, щодо якого в Бельгії ведеться розслідування через незаконну лобістську діяльність із боку Катару.
18:04
Британія відкрита для надання Україні зброї більшої дальності - Воллес
Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес заявив, що буде відкритим щодо постачання Україні систем озброєнь більшої дальності, якщо Росія продовжуватиме обстрілювати цивільні райони.
17:56
Глава МЗС Угорщини пояснив, чому блокує новий пакет санкцій ЄС
Угорщина на зустрічі міністрів закордонних справ країн Європейського Союзу в понеділок виступила проти включення до санкційного списку кількох росіян, а також енергетичного сектора Росії.
17:51
У посольство Франції в Москві прислали пакунок з мертвими мишею та павуком - росЗМІ
У посольство Франції в Москві прислали пакунок з мертвими мишею та павуком - росЗМІ
17:38
Генсек Ради Європи звернулась до Лаврова: закликала Росію виконувати рішення ЄСПЛ
Генеральна секретарка Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич написала листа главі міністерства закордонних справ Росії Сергєю Лаврову, в якому закликала російську владу продовжувати виконувати рішення Європейського суду з прав людини.
17:24
Косово подасть заявку на вступ до ЄС 15 грудня - ЗМІ
Очікується, що Косово 15 грудня офіційно подасть до Брюсселя заявку на членство в Євросоюзі.
17:21
Словаччина купить у Швеції 152 БМП
Словаччина та Швеція в понеділок підписали угоду про постачання 152 броньованих машин піхоти CV90 модифікації MkIV.
Аналітика короткоЯк посилити ефект нафтових санкцій та позбавити РФ грошей на війну
17:01
Іспанія надішле Україні ще 25 генераторів
Іспанія найближчими днями направить в Україну понад 25 електрогенераторів для боротьби з перебоями в електропостачанні, спричиненими російськими атаками, а також прийме ще 200 українcьких військових у січні для тренувань.
17:00
Кулеба - Раді ЄС: Ні кроку назад у санкціях та підтримці України
Санкції ЄС проти Росії та військова підтримка України мають нарощуватися, а дев’ятий пакет санкцій проти Росії має бути сильним та не містити послаблень, які можуть бути сприйняті як слабкість. 
16:47
Парламент Німеччини проводить закриті слухання щодо спроби державного перевороту 
Нижня палата парламенту Німеччини, Бундестаг, у понеділок проводить закриті слухання для обговорення розслідування змови екстремістів, пов'язаних із ультраправим рухом "Рейхсбюргерів".
16:46
Дуда: Польща й Німеччина повинні отримати в ЄС більше допомоги для українських біженців
Президент Польщі Анджей Дуда вважає, що Варшава й Берлін повинні отримати більше фінансової допомоги від Європейського Союзу на тлі можливого збільшення кількості українських біженців у зимові місяці.
16:33
"Не читайте Україні моралі": Кулеба – про застереження щодо ударів по РФ
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає безпідставною критику України за нібито удари по авіабазах на території Росії по бомбардувальниках, які використовувалися для знищення української енергетичної інфраструктури.
16:29
ЄС погодив нові санкції проти Ірану, зокрема за допомогу РФ - ЗМІ
ЄС погодив додаткові санкції через серйозні порушення прав людини в Ірані та допомогу Тегерану РФ у війні проти України.
16:19
Нові санкції ЄС вдарять по кремлівських пропагандистах і артистах – ЗМІ
У новому, дев’ятому пакеті санкцій Європейського Союзу передбачені обмеження проти працівників російських пропагандистських ЗМІ та артистів, наближених до Кремля.
16:15
Чехія працевлаштує тисячі українських фахівців для нарощування виробництва зброї
Найближчими місяцями Чехія прийме на роботу тисячі фахівців з України у свою збройну промисловість завдяки угоді, укладеній між прем'єр-міністром Чехії Петером Фіалою та президентом України Володимиром Зеленським під час їхньої зустрічі у жовтні.
16:06
Сербія направить силам НАТО запит на введення своїх сил у Косово
Сербія у четвер 15 грудня направить місії НАТО в Косові (KFOR) запит на забезпечення присутності сербських сил на півночі Косова.
15:23
Президентка Єврокомісії прокоментувала гучний корупційний скандал у Європарламенті
Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявляє, що звинувачення на адресу віцепрезидентки Європейського парламенту в корупції викликають надзвичайне занепокоєння.
15:14
Україна сама вирішить, коли настане час для переговорів - посол Німеччини
Україна самостійно ухвалюватиме рішення щодо проведення переговорів з Росією про закінчення війни.
14:59
Рада ЄС погодила збільшення фонду, з якого допомагають Україні зброєю, на 2 млрд євро 
Рада ЄС у понеділок досягла політичної згоди щодо збільшення Європейського фонду миру, з якого ЄС відшкодовує державам-членам поставки озброєння Україні.
14:56
Німеччина ні за яких обставин не повернеться до використання "Північного потоку" - посол
Німеччина за жодних умов не повернеться до питання щодо використання російського газопроводу "Північний потік".
14:42
ЄС хоче створити новий фонд для інвестицій в енергетику, щоб відмовитися від газу РФ
Європейському Cоюзу необхідно переглянути свій бюджет та розглянути можливість створення нового фонду для великих додаткових інвестицій в енергетику, щоб країни змогли відмовитись від російського газу.
14:33
Польща закликає Німеччину експропріювати активи "Роснефти" - ЗМІ
З початку наступного року німецький уряд заборонить постачання нафти з Росії - тоді нафта буде постачатися через порт в Ростоку і, перш за все, через Польщу.
ВідеоПосол Німеччини про зброю для України та майбутнє відносин із РФ  
14:19
Іспанія ексгумувала 53 тіла з могил часів диктатури Франко
Судові археологи ексгумували 53 тіла у баскському місті Ордуна у процес намагань країни залікувати рани, завдані в епоху диктатури Франко.
14:09
Ключову автомагістраль Балтії тимчасово закрили на кордоні з Польщею через снігопад
Автомагістраль Via Baltica, що є ключовою транспортною артерією від Естонії до Польщі, перекрили на секції поблизу польського кордону через сильний снігопад, від якого зараз потерпають і Польща, і балтійські держави. 
13:39
Глава МВС Румунії звернувся з відкритим листом до австрійського колеги через вето щодо Шенгену
Міністр внутрішніх справ Румунії Лучіан Боде опубілкував відкритого листа до свого австрійського колеги Герхарда Карнера, у якому дорікає йому за вето Відня на вступ Румунії до Шенгенської зони через нібито міграційні ризики.
13:37
Суд у Вільнюсі дозволив знести Дім Москви у центрі міста
Законодавством не передбачена можливість експропріації незаконно побудованих об'єктів, тому при відсутності можливості їх легалізації єдиним можливим законним способом є їх знесення.
13:06
У Греції заморозили активи підозрюваної в корупції віцепрезидентки Європарламенту
Заходи із заморожування активів мають бути здійснені фінансовими установами та відповідними державними органами.
12:46
Партія "Шор" організувала протест під парламентом Молдови, де приймають бюджет
Популістська партія "Шор" вчергове зібрала протест у центрі Кишинева - у зв’язку з розглядом у парламенті проекту бюджету на 2023 рік, а сама фракція бойкотує засідання.
12:41
Економія газу в Німеччині занадто низька - енергетичний регулятор
Минулого тижня не вдалося досягти 20% скорочення споживання на тлі різкого похолодання.
12:03
Словаччина планує передати Україні МіГ-29, приготування можуть почати найближчим часом
Словаччина планує передати Україні свої винищувачі МіГ-29, приготування для цього можуть початися найближчими тижнями.
короткоЧому Ізраїль не хоче збільшувати допомогу Україні
11:39
ЄС призначить спеціального представника з питань санкцій - ЗМІ
евіду О'Саллівану, колишньому послу ЄС в США, було запропоновано зайняти нову посаду з січня.
11:33
Залякування українських дипломатів: закривавлений пакунок надіслали посольству у Греції
Посольство України у Греції отримало поштою закривавлений пакунок, ідентичний тим, що вже надсилали українським дипломатам в інших країнах.
10:56
Єврокомісія заперечила, що на вечірку у метавсесвіті вартістю 387 тисяч євро прийшло 5 людей
Єврокомісія заперечила це твердження, повідомивши, що близько 300 відвідувачів відвідали захід, на якому були представлені аватари, що танцювали під хаус-музику.
10:40
Глава МЗС Литви повідомив про труднощі з погодженням рішень ЄС на підтримку України
Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс розповів, що погодження низки рішень ЄС щодо України та війни "буксує" через розбіжності позицій та висловив сподівання, що їх вдасться подолати. 
10:26
Країни ЄС поки не погодили новий пакет санкцій проти РФ - Боррель
Країни-члени Євросоюзу ще не погодили дев'ятий санкційний пакет проти Росії, можливо, рішення буде в понеділок ввечері.
10:20
В Естонії тисячі споживачів залишаються без світла через негоду
В Естонії через сильні снігопади зі шквальним вітром з суботи тисячі домогосподарств залишилися без світла.
10:09
Ердоган попередив Грецію, що турецькі ракети можуть досягти Афін
Туреччина попередила Грецію, що ракета може влучити в грецьку столицю, якщо "ви не будете зберігати спокій", ще більше посиливши свою риторику проти Афін.
09:44
Кулеба: незрозуміло, чому Німеччина передає оборонні системи, але не танки
В Україні не розуміють, чому німецький уряд вагається, коли мова йде про бойові танки, але водночас поставляє в Україну артилерію.
09:37
фотоПівніч Боснії та Хорватії потерпає від повеней, є загиблий
У північних районах Боснії і Герцеговини та Хорватії через сильні дощі річки вийшли з берегів та затопили десятки будинків та доріг.
09:06
У Словаччині почала роботу база з ремонту військової техніки для України
У місті Кошице на сході Словаччини розпочала роботу база з ремонту військової техніки для Збройних сил України.
08:53
Британська розвідка: пріоритетом командування РФ залишається захоплення Донеччини
У британській розвідці припускають, що головним пріоритетом російського командування залишається захоплення усієї Донецької області і є сподівання окупувати територію чотирьох південних областей - на що, втім, у Кремля навряд чи вистачить ресурсів.
08:51
У Німеччині вимагають облаштування бомбосховищ на тлі війни в Україні
У 2007 році тодішній федеральний уряд припинив утримувати близько 2000 бункерів через те, що це було занадто дорого.
08:15
У Британії через снігопад скасовані або затримуються десятки авіарейсів
У ключових британських аеропортах 11-12 грудня через негоду скасовані або відкладені десятки рейсів.
07:50
Напруга між Косовом і Сербією: в МЗС порадили українцям утриматись від поїздок до регіону
У Міністерстві закордонних справ порадили українцям уникати поїздок до Косова через посилення напруги між Белградом і Приштиною.
07:23
Байден і Зеленський провели телефонну розмову
Президент США Джо Байден та президент України Володимир Зеленський провели телефонну розмову.