16 березня 2021

Статті
Паніка навколо AstraZeneca: чому країни ЄС відмовляються від вакцини
У виграші залишається тільки Росія, якій нинішня паніка дає шанс на просування вакцини “Спутник V“...
За крок до реваншу: якою може стати ціна політичної кризи у Словаччині
Словацький прем'єр отримав ультиматум від колег з коаліції – за тиждень він має піти у відставку. Інакше на країну чекають дострокові вибори з непередбачуваним результатом.
Між анексією та окупацією: як правильно називати український Крим
Як називати Крим, щоби не дати сумнівів у тому, що він і надалі лишається частиною України? Відповідь не настільки очевидна.
Новини
20:05
У Франції зробили перший крок, щоб закріпити захист довкілля у Конституції
Національна асамблея Франції підтримала проєкт змін до Конституції, який - після голосування на референдумі - може закріпити в основному законі положення про захист довкілля та протидію зміні клімату.
19:33
Мая Санду запропоновала нову кандидатуру прем’єра
Президентка Молдови Мая Санду висунула нового кандидата на посаду прем’єра - виконуючого обов’язки її партії "Дія та Солідарність" Ігоря Гросу. 
18:50
Лукашенко створив комісію, що дає старт конституційній реформі
Самопроголошений президент Білорусі Александр Лукашенко підписав наказ про створення Конституційної комісії, яка має напрацювати проєкт змін до Конституції Білорусі.
18:16
Боррель закликав грузинську опозицію повернутися до парламенту
Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель закликав грузинську опозицію повернутися до парламенту, щоб наблизити завершення політичної кризи в країні.
17:58
Шотландія почне вихід з локдауну на початку квітня
Шотландія готується почати поступовий вихід з жорсткого локдауну на початку квітня. 
17:38
Ймовірний побічний ефект від AstraZeneca найчастіше вражає молодих жінок - німецькі лікарі
В Інституті Пауля Ерліха, за рекомендацією якого Німеччина призупинила використання вакцини AstraZeneca, розповіли, що побачили подібність у семи випадках розвитку тромбів у вакцинованих пацієнтів.
17:02
Кілька країн ЄС закликали Брюссель відкоригувати механізм розповсюдження вакцин
Канцлер Австрії Себастьян Курц заявив у вівторок, що він та союзники зі Східної Європи наполягають на тому, щоб Європейський Союз відкоригував спосіб розповсюдження вакцин проти COVID-19 після скарг на нерівномірність.
16:26
Регулятор ЄС: немає ознак, що вакцина AstraZeneca призводить до утворення тромбів
Агентство Європейського Союзу з лікарських засобів (EMA)  заявило, що "немає жодних ознак" того, що вакцина проти коронавірусу Oxford-AstraZeneca є причиною появи тромбів.
16:25
Британія згадала загрозу РФ та допомогу Україні в новій стратегії безпекової політики
Британія очікує, що Росія у найближчому майбутньому залишиться серйозною загрозою та продовжить стримувати її - як і допомагати Україні посилювати свою стійкість, поруч з іншими країнами Східної Європи.
15:39
Місто у Каталонії оголосило короля Іспанії персоною нон грата
Міська рада каталонського міста Сан-Кугат-дал-Бальєс (округ Барселона) оголосила короля Іспанії Феліпе VI персоною нон грата.
15:34
В Естонії британський штам коронавірусу може складати вже 70% випадків
В Естонії британський штам коронавірусу, який вважається більш заразним, минулого тижня міг становити близько 70% усіх випадків.
15:06
Росія, Китай та нові пандемії: у Британії розповіли про очікувані загрози у сфері безпеки
У Британії презентували великий аналітичний огляд щодо потенційних загроз для країни, який називають найбільшим подібним оглядом з часів "холодної війни".
14:44
Розробник "Спутника V" вже рахує, скільки вакцини вироблятиме в Італії
Директор центру імені Гамалеї, який розробив російську вакцину від коронавірусу "Спутник V", вважає, що виробництво вакцини в Італії до травня може досягти 10 млн доз на місяць.
14:38
Альянс звинуватив Москву у зв’язку з відсутністю засідань Ради Росія-НАТО у 2020 році
Минулого року не було проведено жодного засідання Ради Росія-НАТО – Москва незмінно відхиляла пропозиції їх проведення.
14:04
Назустріч новому конфлікту з Польщею: Арену Львів хочуть назвати на честь Бандери
Депутати Львівської обласної ради підтримали звернення до Кабінету міністрів та Міністерства молоді та спорту щодо присвоєння Арені Львів імені Степана Бандери.
14:03
У Польщі хочуть позбавити імунітету трьох суддів Верховного суду
У Польщі Національна прокуратура подала клопотання про зняття імунітету з трьох суддів Верховного суду, внаслідок помилки яких дві особи пробули у в'язниці довше, ніж мали б.  
13:55
В оновленому списку МОЗ у "червоній зоні" - всі європейські сусіди України, крім Румунії
Міністерство охорони здоров'я оновило список країн "червоної" і "зеленої" зон – серед сусідів України зеленими і надалі лишаються Румунія, Білорусь і Росія.
13:33
фотоУ Франції презентували ID-картку нового формату
У Франції презентували ідентифікаційну картку-паспорт нового формату, яка міститиме два відбитки пальців і фото у захищеному чіпі та отримає додаткові елементи захисту.
12:57
99-річного принца Філіпа виписали з лікарні
99-річного принца Філіпа, чоловіка королеви Великої Британії, виписали з лікарні після операції, пов’язаної з проблемами з серцем.
12:55
Кулеба пояснив, чому країни ЄС не поділяться вакцинами з Україною вчасно
Глава МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що надлишкові дози вакцин із країн ЄС не надійдуть до України відповідно до досягнутих домовленостей через зірваний графік поставок вакцин до цих держав.
12:38
Британія планує збільшити кількість ядерних боєголовок на 40% - ЗМІ
Британія знімає ліміт кількості ядерних боєголовок Trident, які вона може накопичити, більш ніж на 40%, закінчуючи 30 років поступового роззброєння з часу розпаду Радянського Союзу.
12:32
Україна розраховує на підтримку Словенії під час її головування у Раді ЄС
Україна розраховує на підтримку Словенії, коли держава головуватиме у Раді Євросоюзу в другому півріччі 2021 року.
12:20
Криклій назвав новий дедлайн підписання угоди з ЄС про відкрите небо
Угоду про спільний авіаційний простір між Україною та Європейським Союзом може бути підписана у другій половині червня.
11:58
Кіпр купить 50 тисяч доз "Спутника V" після схвалення європейським регулятором
Кіпр вирішив придбати певну кількість російської вакцини "Спутник V" після затвердження Європейським агентством з лікарських засобів.
11:57
Єврокомісія домовилась з BioNTech/Pfizer про прискорену поставку 10 млн доз вакцини
Європейська комісія і виробники вакцин BioNTech та Pfizer домовились про прискорену доставку країнам ЄС 10 мільйонів доз вакцини у другому кварталі.
11:41
Німеччина фіксує експоненціальне зростання нових випадків коронавірусу
Кількість випадків коронавірусу в Німеччині зросла на 20% за останній тиждень, заявив у вівторок експерт Інституту інфекційних захворювань Роберта Коха (RKI).
11:12
Франція поверне картину Клімта родині жертви Голокосту
Франція збирається повернути єдину картину Густава Клімта у своїй національній колекції спадкоємцям єврейської родини, яка через нацистів була змушена продати полотно більше 80 років тому.
10:50
Більше країн ЄС призупинили щеплення вакциною AstraZeneca
Кілька держав ЄС приєднались до рішення інших членів Євросоюзу призупинити вакцинацію препаратом від AstraZeneca із запобіжною метою.
10:38
У Франції виявили новий варіант коронавірусу
У французькому регіоні Бретань виявили новий варіант коронавірусу  SARS-CoV2 , наразі тривають дослідження, щодо складності його проявів і здатності до поширення.
10:20
фотоВМС України провели навчання з кораблями НАТО у Чорному морі
В акваторії Чорного моря катерна тактична група Військово-Морських Сил ЗСУ) провела спільні тренування на морі типу PASSEX із Другою постійною морською протимінною групою НАТО (SNMCMG2).
09:54
У Португалії законопроєкт про легалізацію евтаназії визнано неконституційним
Конституційний суд Португалії в понеділок відхилив як неконституційний законопроєкт, що дозволяє невиліковно хворим пацієнтам звертатися за допомогою до лікаря, піти з життя.
09:38
У Словаччині ще один міністр став "жертвою" кризи через "Спутник V"
Міністр праці Словаччини Мілан Крайняк  подав у відставку, щоб дозволити завершити коаліційну кризу в країні, яка виникла після схвалення російської вакцини "Спутник V".
09:18
МЗС: Росія займається політичним булінгом через Кримську платформу
В МЗС України закликали Росію не займатись політичним булінгом у відповідь на заяву, що РФ буде розглядати участь будь-яких країн у Кримській платформі як пряме посягання на її територіальну цілісність.
08:58
Інститут вакцин Німеччини заявив про "нову ситуацію" довкола препарату AstraZeneca
Інститут імені Пауля Ерліха, який у Німеччині відповідає за реєстрацію вакцин і моніторинг ситуації у цій сфері, виступив на захист зробленої раніше рекомендації призупинити вакцинацію від коронавірусу препаратом AstraZeneca.
08:33
Британія не бачить причин зупиняти вакцинацію препаратом AstraZeneca
Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон заявив в понеділок, що вакцина AstraZeneca від COVID-19 безпечна, і що уряд дуже впевнено використовує її у своїй кампанії з вакцинації.
08:17
Прем'єр-міністр Естонії заразилась коронавірусом
Прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас повідомила, що отримала позитивний результат тесту на коронавірус.