17 жовтня 2019

Статті
Бюджетні гроші для партій: як це працює в Польщі
Останні 17 років польські політичні партії отримують фінансування з державного бюджету. Скільки становлять дотації, як вони розподіляються і хто виступає проти цієї системи?
Імпічмент у прямому ефірі: медіагайд по процедурі відставки президента Трампа
Процедура імпічменту президента Трампа вже стала повною мірою "медійною". Саме тому варто детальніше розібратися, як вона проходить і як висвітлюється в американських медіа.
Новини
20:45
США і Туреччина домовились про п'ятиденне перемир'я на півночі Сирії
США і Туреччина домовилися про п'ятиденне припинення вогню військами Ердогана в Сирії, щоб курди могли покинути території, де Туреччина розпочала військову операцію.
20:29
Білий дім: Трамп може запросити Путіна на саміт G7
В.о. глави адміністрації президента США Мік Малвейні на брифінгу в четвер заявив, що президент Трамп може запросити президента РФ на саміт G7, який наступного року відбудеться на гольф-курорті Трампа у Флориді.
20:00
Трамп проведе саміт G7 у своєму гольф-клубі в Флориді
Сполучені Штати, які наступного року є господарями саміту G7, проведуть міжнародну зустріч у гольф-клубі президента Дональда Трампа біля Маямі.
19:18
Саміт ЄС офіційно схвалив нову угоду про Brexit
Лідери 27 країн-членів ЄС у четвер на саміті в Брюсселі схвалили нову угоду про Brexit, про яку раніше домовилися Лондон та Брюссель.
18:54
Спікер Європарламенту: треба зупинити переговори про вступ Туреччини
Спікер Європейського парламенту Давід Сассолі закликав Євросоюз призупинити переговори з Анкарою про вступ Туреччини до спільноти через її військову операцію в Сирії.
18:28
Наступ Туреччини в Сирії: 200 тисяч біженців, понад 200 цивільних жертв
Від початку військової операції Туреччини в Сирії минулого тижня території, на якій відбуваються бої, покинули 200 тисяч людей.
17:53
Європарламент готовий схвалити угоду про Brexit - спікер
Європейський парламент готовий схвалити нову угоду про Brexit, щоб Британія могла залишити блок згідно з планами 31 жовтня.
17:16
Латвія більше не присвоюватиме статус негромадян новонародженим
З 1 січня 2020 року Латвія припинить присвоювати статус негромадян новонародженим.
16:57
В ЄС розкритикували судову реформу Зеленського
Положення законопроєкту про діяльність органів суддівського врядування, ухваленого Верховною радою, суперечать європейським стандартам і можуть підірвати незалежність судової системи.
16:46
Асад пообіцяв протистояти вторгненню Туреччини "усіма законними засобами"
Президент Сирії Башар Асад заявив, що Сирія стримуватиме турецьку агресію "усіма можливими законними засобами".
15:56
Росія хоче вийти з угоди щодо покарання за злочини в міжнародних збройних конфліктах
Президент РФ Владімір Путін вніс до російської Держдуми законопроєкт, який пропонує відкликати визнання Росією Міжнародної комісії з розслідування порушень гуманітарного права під час міжнародних військових конфліктів.
15:54
Юнкер: нова угода виключає відтермінування Brexit
Нова угода про вихід Великої Британії з ЄС виключає необхідність нового відтермінування Brexit після 31 жовтня.
15:35
Більшає українців на керівних посадах у Польщі
Українці в Польщі продовжують обіймати посади нижчого рівня в промисловості, сільському господарстві та сфері послуг, проте водночас кількість українців на керівних посадах зростає.
15:32
Румунку Ковеші призначили главою нової прокуратури ЄС
Європейський парламент завершив всі формальні процедури затвердження румунки Лаури Ковеші на посаді головного прокурора ЄС.
15:10
Лідер Каталонії закликав до нового референдуму про незалежність
Глава уряду Каталонії Кім Торра закликав до нового голосування за самовизначення регіону на тлі суворих вироків для лідерів каталонських сепаратистів і масових протестів.
14:35
У Конгресі заслухають ключового свідка у справі тиску Трампа на Зеленського
Посол США в Європейському Союзі Гордон Сондленд 17 жовтня свідчитиме перед комітетами Конгресу, які проводять розслідування щодо імпічменту президента Дональда Трампа.
14:35
Гібралтар проводить вибори на тлі Brexit
У Гібралтарі у четвер відбуваються вибори в 17-місний парламент на тлі непевності щодо того, чого чекати від Brexit британській території, розташованій на півдні Іспанії.
14:01
ЄС налаштований завершити ратифікацію нової угоди про Brexit до 31 жовтня
Євросоюз налаштований завершити всі необхідні процедури щодо ратифікації нової угоди про Brexit 31 жовтня, як і планувалося раніше.
13:57
Макрон закликав реформувати "химерну" систему вступу до ЄС
Президент Франції Еммануель Макрон в середу зажадав змін у системі залучення нових членів до Європейського Союзу, назвавши її "химерною".
13:34
"Жорсткого" кордону не буде: ЄС і Британія подолали ключову проблему в угоді про Brexit
Сторони домовилися включити в угоду про вихід законодавче рішення, яке дозволить уникнути "жорсткого" кордону після виходу Британії з ЄС.
12:54
Британія і ЄС досягли угоди про Brexit
Прем'єр-міністр Британії Борис Джонсон заявив у четвер, що Британія та Європейський Союз домовилися про "велику" нову угоду щодо Brexit, та закликав законодавців затвердити її у вихідні.
12:50
інфографікаПрезидентські вибори в Польщі: Туска назвали найкращим контркандидатом для Дуди
Найкращим суперником чинного польського лідера Анджея Дуди на президентських виборах наступного року був би Дональд Туск - колишній прем'єр Польщі, який незабаром покине пост президента Європейської ради.
12:20
Орбан: Угорщині доведеться застосувати силу, щоб відбитися від нової хвилі біженців
Угорщині доведеться "застосувати силу" на своєму південному кордоні з Сербією для захисту кордону Європейського Союзу, якщо Туреччина реалізує погрозу відкрити ворота біженців через Балкани у напрямку Європи.
12:11
Звільнення за законом про люстрацію порушило права українських чиновників – ЄСПЛ
Суд вирішив, що Закон про очищення влади застосовується до дуже широкого кола осіб і призвів до звільнення заявників лише на тій підставі, що вони обіймали посади на державній службі протягом більш ніж року за часів президентства Януковича.
11:53
Меркель закликала Туреччину припинити військову операцію в Сирії
Канцлер Німеччини Ангела Меркель закликала Туреччину припинити військову операцію проти курдів на півночі Сирії.
11:46
ЗМІ: Литва готує обмін шпигунами з Росією, в списку - норвежець
Литва і Росія домовилися обмінятися ув'язненими за шпигунство особами, підтвердили поінформовані джерела.
11:28
МЗС РФ надішле ноту посольству США через інцидент з дипломатами в Сєвєродвінську
МЗС Росії 17 жовтня надішле ноту посольству США у зв'язку зі зняттям з потяга американських дипломатів в Сєвєродвінську.
11:23
Юнкер подзвонив Джонсону перед самітом ЄС: ми хочемо угоду про Brexit
Президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер вранці провів телефону розмову з британським прем’єром Борисом Джонсоном щодо угоди про Brexit.
11:03
фото"Осінь середньовіччя": поляки вийшли під Сейм проти заборони сексуальної освіти
Сотні людей 16 жовтня вийшли на протест під Сейм Польщі, засуджуючи проєкт змін до Кримінального кодексу, який передбачає до 5 років позбавлення волі за "заохочення неповнолітніх до сексуальної активності", що означає фактичну заборону сексуальної освіти в школах.
10:51
Посли ЄС досі не отримали проєкт угоди про Brexit, до саміту у Брюсселі кілька годин
Посли чекали на текст в четвер вранці, щоб вони могли прочитати його з юридичними експертами, перш ніж лідери країн ЄС могли б обговорити на саміті у Брюсселі, який розпочнеться у другій половині дня.
10:21
"Не будьте дурнем": Трамп написав листа Ердогану в перший день операції в Сирії
Президент США Дональд Трамп написав листа президенту Туреччини Реджепу Таїпу Ердогану в перший день турецької операції в Сирії, закликавши утриматись від військових дій.
10:17
відеоУ метро Лондона спалахнули сутички після блокування руху активістами
Активісти, які вимагають від уряду рішучої протидії зміні клімату, перервали роботу метро на сході Лондона рано в четвер, що спричинило фізичне протистояння між розлюченими пасажирами та протестувальниками, які піднялися на дах вагона лондонського метро.
10:05
В армії Естонії російськомовних строковиків примусово навчатимуть естонської
З цього року Сили оборони Естонії запровадили обов'язкові курси естонської мови для тих солдатів-строковиків, які не володіють нею на задовільному рівні. Таких солдатів цьогоріч майже 310 осіб.
09:48
Судова реформа Зеленського несе великі ризики для незалежності суддів - західні посли
Посли Канади, Великої Британії, Німеччини та ЄС висловили занепокоєння законопроєктом про реформу судової системи в Україні.
09:28
Німеччина дасть Україні €1,5 млн на медобладнання для військових
Міністерство оборони Німеччини надасть Україні 1,5 млн євро для придбання медичного обладнання. 
09:05
фото, відеоНіч насильства в Каталонії: спалені авто, обстріл вертольота, кислота проти поліції
Барселона в середу вночі повернулася до безладів та серйозних інцидентів. Після півночі сталися спалення десятка автомобілів, атаки кислотою та коктейлями Молотова проти поліції, а також запуски піротехнічних ракет проти поліцейського вертольота.
08:38
США при виході з Сирії авіаударом знищили свою колишню базу
Виходячи з Сирії, США авіаударом знищили боєприпаси та обладнання на своїй колишній базі.
08:26
Brexit: Британія і ЄС наблизилися до угоди, але деталі досі не узгодили
Європейський Союз та Британія наблизилися до досягнення угоди щодо Brexit, а лідери Франції та Німеччини висловили сподівання, що угода може бути підписана на саміті ЄС у четвер.