Коронавирус в мире: закрытие границ и главные решения правительств. LIVE

Пятница, 13 марта 2020, 08:00 — Европейская правда

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) ще в середу ввечері оголосила, що COVID-19, тобто хвороба, спричинена коронавірусом, набула масштабів пандемії.

Але це – не єдина ключова зміна останніх днів. Головне – те, що епіцентр кризи пересунувся з Китаю до Європи. У державах ЄС фіксується найбільше нових заражень, а також, на жаль, нових смертей.

Через це почали різко змінюватися правила перетину кордону в Європі, а також між іншими державами світу (про перші рішення читайте у статті "Шенген і безвіз в умовах пандемії"). У четвер європейські зміни набули неймовірного масштабу.

"Європейська правда" відкриває live-трансляцію для тих, хто хоче стежити за розвитком подій. Передусім слідкуємо за подіями в Європі, але також повідомляємо про  ключові "коронавірусні новини" з-за меж нашого континенту.

Четвер, 12 березня

 

22:59 Коронавірус виборам не заважає, переконаний президент Франції Макрон.

Франція, яка перетворюється на один з головних епіцентрів епідемії у Європі, не буде скасовувати місцеві вибори, що пройдуть по всій території країни вже у неділю 15 березня. Карантин у школах та інші заходи почнуть діяти у понеділок.

20:41 Влада Греції планує перетворити в антисептичний засіб тонни етанолу, конфіскованого у виробників алкогольних напоїв.

20:32 У Норвегії в четвер зафіксували першу смерть від коронавірусу. Людина, яка померла, була літньою. Кількість заражених у Норвегії зросла до 621 станом на середу.

19:50 Кількість людей, які померли в Італії після зараження коронавірусом, перевищила 1000.

19:39 У Римі затримали сімох осіб, які грали в карти на вулиці. Загалом за день склали 43 протоколи у зв'язку з невиконанням урядового декрету щодо протидії розповсюдженню коронавірусу.

18:49 Латвія, Литва та Естонія оголосили про нові заходи з боротьби з поширенням нового коронавірусу: закриття шкіл, скасування масових заходів.

18:35 Китай надсилає медичну допомогу до Італії. Лайнер Airbus A350 авіакомпанії China Eastern вилетів із Шанхая до Рима. На його борту - 9 медичних спеціалістів та 31 тонна гуманітарного вантажу.

 

18:32 Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо заявив, що він і його дружина Софі Грегуар Трюдо перебуватимуть в самоізоляції після того, як у жінки з'явилися легкі симптоми грипу.

18:28 Знаменитий Храм Святого Сімейства у Барселоні з 13 березня закривають для відвідувачів. Також призупинять будівельні роботи, які тривають вже 138 років.

 

17:57 Європейське космічне агентство і російська корпорація Роскосмос вирішили відкласти запуск другої місії ExoMars для вивчення Марсу до 2022 року, частково через епідемічну ситуацію в Європі.

17:41 УЄФА скасує чемпіонат Європи по футболу-2020, який мав відбутися у червні-липні в 12 містах. За даними авторитетного французького видання L'Equipe, турнір перенесуть на 2021 рік. Рішення мають оголосити 17 березня.

17:07 Тим часом у Британії вперше зафіксували понад 100 нових випадків коронавірусу за добу. На цей час у острівній державі зафіксовано 590 випадків захворювання, з них 491 в Англії, 60 в Шотландії, 20 в Північній Ірландії і 19 в Уельсі.

16:18 Коронавірус несе також військову загрозу, вважають у США. Голова Центрального командування Збройних сил США заявив у четвер, що глобальна пандемія робить Тегеран небезпечнішим. Його коментар пролунав через день після нападу в Іраку, в якому загинули двоє американців та британець.

16:14 Словаччина закрила всі аеропорти через коронавірус. Це - один із надзвичайних заходів, які ухвалила Братислава.

16:01 Карантин – так карантин! Кілька євродепутатів закликали президента Європарламенту Давіда Сассолі закрити установу наступного тижня.

15:38 Чехія закриває кордони. Країна оголосила надзвичайну ситуацію. З 14 березня буде заборонений в'їзд для всіх іноземців, які приїжджають із районів ризику. По суті, іноземці не зможуть перетнути чесько-австрійський та чесько-німецький кордони.

15:32 ВАЖЛИВО! В Іспанії кількість загиблих від коронавірусу менше ніж за добу зросла майже вдвічі. Їх було 48 у середу, а зараз - вже 84.

15:20 Круїзна компанія Princess Cruises призупинить глобальні операції на 60 днів. Через спалахи корона вірусу на борту кількох суден були оголошені карантинні заходи.

15:18 МЗС дало поради українцям, які планують поїздку в США. Нагадаємо, США запровадили 30-денне обмеження на в’їзд іноземних громадян з низки країн Європи. Обмеження набувають чинності з 13 березня.

14:30 Хвилинка гумору (але це не точно)

Таїланд стикнувся із неочікуваними побічними наслідками коронавірусу. Тут суттєво поменшало туристів, через що мавпи збираються у "банди" та шукають їжу як можуть.

13:58 ВАЖЛИВО! Перша людина померла від коронавірусу в Польщі.

Через це Польща готується оголосити "стан епідемічної загрози".

13:48 Ірландія закриває всі школи і забороняє масові заходи через коронавірус. Уряд також забороняє проведення зборів понад 100 осіб в приміщеннях і понад 500 осіб на відкритому повітрі.

13:34 Коронавірус руйнує також політичні плани. Партія Меркель відклала вибори свого нового лідера через епідемію. Християнсько-демократичний союз відклав проведення свого з’їзду, на якому мали обрати нового партійного лідера.

13:15 Про першу смерть від коронавірусу повідомили в Австрії.

13:03 Сербія - це Європа, нагадали в офіційному Белграді, і також запровадили обмеження на кордоні. Країна вирішила закрити з 12 березня кілька пунктів пропуску на кордоні з Румунією через поширення коронавірусу в Євросоюзі.

12:59 Європейський Союз у короткій, але вкрай різкій заяві розкритикував США за введення заборони на в’їзд до Сполучених Штатів для мандрівників, що нещодавно побували у 26 державах Шенгену.

Нагадаємо, безпрецедентну заборону Дональд Трамп схвалив у ніч на четвер.

12:14 Естонія до 1 травня не пускатиме у свої порти круїзні лайнери.

Хоча неясно, хто взагалі зараз їде у круїзи...

12:37 А тим часом у Іспанії епідемія стрімко наростає. Коронавірус виявили в міністра, перевіряють увесь уряд.

Захворіла міністр з питань рівності Ірен Монтеро.

12:27 Нагадаємо, що наші громадяни можуть захворіти і за кордоном. За словами міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, станом на 12 березня відомо лише про один випадок захворювання на COVID-19 у громадян України в Європі.

11:59 Скасування рейсів з України продовжиться! 

Україна розглядає можливість обмеження авіасполучення з Німеччиною і Францією через пандемію коронавірусу.

11:51 МЗС обіцяє підтримку українцям, які перетворилися на нелегальних мігрантів через коронавірус.

Україна працюватиме з урядами інших держав, аби такі українці уникнули покарань. Цю пропозицію, до слова, внесла у своїй статті "Європейська правда".

11:50 Пандемія вплинула навіть на професійних демонстрантів. Наприклад, Грета Тунберг пропонує відтепер проводити кліматичні протести онлайн.

11:25 Коронавірус є не тільки в Європі. МЗС просить українців скасувати туристичні поїздки, в тому числі до Єгипту та Таїланду.

10:05 В Румунії людей, що повертаються із "зон ризику", відтепер під конвоєм супроводжують на карантин. Це – нові правила, запроваджені для боротьби з коронавірусом.

09:54 Усі урядові установи Грузії переходять на надзвичайний режим роботи у зв’язку з коронавірусом.

09:36 Перша людина померла від коронавірусу в Греції. 66-річний пацієнт університетської лікарні Патри на заході Греції.

Він заразився вірусом під час релігійної екскурсії автобусом до Ізраїлю та Єгипту минулого місяця.

08:42 Уряд Італії запровадив нові обмеження. По всій країні посилені карантинні заходи, закриті майже всі магазини

08:13 Італія лишається епіцентром коронавірусу в Європі. Протягом доби тут померла рекордна кількість людей.

07:45 Сполучені Штати вирішили ізолюватися від Європи: Трамп заборонив в’їзд до США для усіх іноземців, хто відвідував Шенген. Це рішення поширюється також на українців.

Нові правила набудуть чинності в п'ятницю опівночі.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.