15 червня 2024

Новини
21:05
Туреччина шкодує, що на Саміт миру не запросили Росію
Міністр закордонних справ Туреччини Хакан Фідан вважає, що участь Росії в Глобальному саміті миру зробила б захід "більш орієнтованим на результат".
20:50
Президент Фінляндії: Україна починає шлях до миру з позиції сили
Фінський президент Александр Стубб вважає, що нині Україна перебуває в кращій позиції, ніж кілька тижнів тому, для початку переговорів про мир, завдяки підтримці західних союзників.
20:23
Прем’єр Британії: Росія намагалась зірвати Саміт миру – чим він їй загрожує?
Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак вважає, що Росія намагалась зірвати Глобальний саміт миру у Швейцарії, бо відчуває загрозу від обговорення основоположних принципів міжнародного права.
20:03
Шольц нагадав "любителям миру", що саме Росія обрала війну, а не діалог
Канцлер Німеччини Олаф Шольц у виступі на Глобальному саміті миру у Швейцарії 15 червня зосередився на тезах, які висувають прихильники Росії, що захищають її агресію та звинувачують Україну в небажанні йти на переговори.
19:43
Зеленський хоче на другому Саміті миру "зафіксувати реальне закінчення війни"
Президент Володимир Зеленський заявив, що сподівається на погодження плану досягнення справедливого миру в Україні, який дозволить "зафіксувати реальне закінчення війни" на наступному Саміті миру.
19:30
Віцепрезидентка США: Путін закликає не до переговорів, а до капітуляції
Віцепрезидентка Сполучених Штатів Камала Гарріс наголосила на необхідності зберегти міжнародну систему, засновану на правилах, яку Росія похитнула повномасштабним вторгненням в Україну.
19:15
Мелоні іронічно прокоментувала "мирний план" Путіна: Схоже на пропаганду
Італійська прем’єр-міністерка Джорджія Мелоні відкинула набір ультиматумів від очільника Кремля Владіміра Путіна, які він висунув для "мирних переговорів" з Україною.
18:55
Кулеба з Боррелем обговорили прогрес України на шляху до ЄС і поставки зброї
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба зустрівся з Високим представником ЄС із зовнішньої політики та політики безпеки Жозепом Боррелем на полях Глобального саміту миру у Швейцарії.
18:37
Румунія не пустить делегації Росії та Білорусі на Парламентську асамблею ОБСЄ
Румунська влада відмовилась видати візи російській і білоруській делегаціям для участі в щорічній сесії Парламентської асамблеї ОБСЄ, яка відбудеться в Румунії з 29 червня по 3 липня.
18:18
Прем’єрка Італії уточнила, хто виплачуватиме $50 млрд за рахунок росактивів
Прем’єр-міністерка Італії Джорджія Мелоні заявила, що європейські держави не будуть виплачувати кошти в межах погодженого "Групою семи" механізму використання заморожених російських активів.
17:56
У Німеччині стався напад із ножем, є загиблий і поранені
27-річний вихідець із Афганістану ввечері 14 червня напав із ножем на кількох людей у німецькому місті Вольмірштедт, що в землі Саксонія-Ангальт, одна з жертв загинула.
ВідеоКлімкін про Саміт миру, Китай, Росію, війну та перемогу
17:28
фотоЗеленський зустрівся з президенткою Грузії на полях Саміту миру
Президент Володимир Зеленський провів зустріч із президенткою Грузії Саломе Зурабішвілі на полях Глобального саміту миру у Швейцарії.
17:19
фотоУ Франції мітингували проти партії Ле Пен, яка може перемогти на виборах
У низці французьких міст 15 червня відбулись акції протесту проти ультраправої партії "Національне об'єднання", якій прогнозують перемогу на майбутніх дострокових виборах до парламенту.
16:59
Зеленський на зустрічі з Гарріс: Ми вже почали втілювати безпекову угоду зі США
Президент Володимир Зеленський під час зустрічі з віцепрезиденткою США Камалою Гарріс на полях Глобального саміту миру у швейцарському місті Бюргеншток подякував за укладену двосторонню безпекову угоду.
16:34
Дипломат ЄС повернеться додому після 790 днів ув’язнення в Ірані
Швеція та Іран домовились про обмін ув’язненими, в результаті чого дипломат ЄС, швед Йохан Флодерус повернеться додому після понад двох років перебування за ґратами в іранській тюрмі.
16:16
В ОП підтвердили, що Росію можуть запросити на другий саміт миру
Голова Офісу президента Андрій Єрмак підтвердив, що Україна готова до запрошення на другий саміт миру представника Росії, якому представлять погоджений більшістю держав світу "спільний план".
16:00
Єрмак: Комюніке Саміту миру готове, воно буде відкрите до приєднання
Голова Офісу президента Андрій Єрмак стверджує, що текст комюніке Глобального саміту миру у Швейцарії готовий і буде відкритий до підписання для всіх – зокрема й країн, які не приїхали на мирну конференцію.
15:35
фотоПринцеса Кейт уперше з’явилась на публіці після початку лікування від раку
Принцеса Уельська Кейт Міддлтон у суботу, 15 червня, взяла участь у першому публічному заході відтоді, як у неї діагностували рак і вона почала лікування.
15:12
Боррель про ультиматум Путіна: Агресор не може диктувати умови перемир’я
Високий представник ЄС із зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель відкинув так званий "мирний план" росіянина Владіміра Путіна, нагадавши, що насправді він не має жодної зацікавленості в мирі.
15:02
Британія, Німеччина та Франція спільно засудили нарощування ядерної програми Ірану
Уряди Великої Британії, Німеччини та Франції 15 червня спільно засудили Іран у зв’язку з черговими кроками для нарощування ядерного потенціалу.
14:44
Президентка Швейцарії: Світ має підготувати ґрунт для прямих переговорів України і Росії
Голова Федеральної ради Швейцарії Віола Амгерд вважає, що Україна та Росія в певний момент повинні будуть вести прямі переговори, й міжнародна спільнота повинна підготувати для цього ґрунт.
14:30
Посла Росії у Швеції викличуть на килим через винищувача-заброду
Міністр закордонних справ Швеції Тобіас Біллстрьом має намір викликати посла Росії у Стокгольмі після того, як російський бомбардувальник Су-24 залетів у шведський повітряний простір.
14:17
фотоЗеленський прибув на Саміт миру, зустрівся з президенткою Швейцарії
Президент Володимир Зеленський перед початком Глобального саміту миру у Швейцарії провів переговори з головою швейцарської Федеральної ради Віолою Амгерд.
14:02
ЗМІ: Декларацію Саміту миру досі узгоджують, її можуть підтримати не всі учасники
Переговори щодо підсумкової декларації Глобального саміту миру у Швейцарії ще тривають, і організатори очікують, що документ можуть ухвалити без згоди всіх сторін.
13:34
фото, виправленоУ Словаччині офіційно змінився президент
Петер Пеллегріні, який переміг на президентських виборах у Словаччині, 15 червня офіційно склав присягу та приступив до виконання обов’язків.
13:18
США виділяють Україні $1,5 млрд на енергетику та гуманітарну підтримку
Віцепрезидентка США Камала Гарріс із нагоди участі в Глобальному саміті миру оголосила про виділення Україні 1,5 мільярда доларів через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) та Державний департамент для підтримки українського народу.
13:06
Суд не дозволив уряду США продати яхту підсанкційного олігарха Керімова
Суд Нью-Йорка відмовив Міністерству юстиції США в праві продати супер’яхту Amadea, яка, як стверджується, належить підсанкційному російському олігарху Сулейману Керімову.
12:53
Дуда про ультиматум Путіна: Квінтесенція російського брутального імперіалізму
Президент Польщі Анджей Дуда різко прокоментував висунуті Путіним напередодні ультимативні вимоги для "мирних переговорів з Україною.
12:36
Швейцарець, який воював на боці ЗСУ, повернувся додому й добровільно здався поліції
Житель Цюриха Йона Нейдхарт, який два роки воював в Інтернаціональному легіоні в Україні проти російських військ, повернувся додому й 14 червня добровільно здався поліції через порушення військового законодавства.
12:10
фотоРосійський літак заблукав у повітряному просторі Швеції вперше після її вступу в НАТО
Швеція ввечері 14 червня зафіксувала порушення повітряного простору російським бомбардувальником Су-24.
11:57
Керівництво ЄС вітає Україну та Молдову з черговим кроком на шляху до вступу
Очільники ключових інституцій Європейського Союзу привітали рішення про схвалення переговорних рамок для України та Молдови й пообіцяли підтримку цим країнам на шляху до вступу в ЄС.
11:41
Канцлер Німеччини підтримує запрошення Росії на наступний саміт миру
Канцлер Німеччини Олаф Шольц вважає, що в майбутньому Росія має бути залучена до саміту миру, де обговорюватиметься шлях завершення її повномасштабного вторгнення в Україну.
11:26
Шольц виправдовує гальмування Німеччиною нового пакета санкцій ЄС проти Росії
Німецький канцлер Олаф Шольц стверджує, що Німеччина не блокує новий пакет санкцій Європейського Союзу проти Росії, а намагається зробити їх якомога ефективнішими.
11:11
Шольц про ультиматум Путіна: Це несерйозна пропозиція
Канцлер Німеччини Олаф Шольц вважає, що так звана пропозиція росіянина Владіміра Путіна з ультимативними вимогами до України має на меті відволікти увагу світу від Глобального саміту миру у Швейцарії.
10:56
Макрон упевнений у швидкому погодженні кандидатур на топпосади в ЄС
Президент Франції Емманюель Макрон сподівається, що рішення щодо найвищих посад у новому складі Європейській комісії можуть бути ухвалені вже наступного тижня.
10:39
У Сені, де обіцяв скупатись Макрон, виявили високий рівень кишкової палички
Вода в річці Сена, яка менш ніж як за два місяці має використовуватись для проведення Літніх Олімпійських ігор у Парижі, містить небезпечно підвищений рівень кишкової палички.
10:20
Угорщина розповіла, чому зняла вето на початок переговорів України про вступ до ЄС
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що його держава домоглась включення всіх своїх умов у переговорні рамки, на основі яких відбуватимуться переговори про вступ України в ЄС.
10:07
Голова МЗС Чехії: Снаряди від "чеської ініціативи" прибувають в Україну цими днями
Снаряди, придбані з-за меж Європейського Союзу в межах започаткованої Чехією ініціативи, "цими днями" прибувають до України.
Аналітика короткоЩо отримала і що не отримала Україна від безпекової угоди з США
09:53
Столтенберг сподівається на активну роль Франції в НАТО після виборів
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг закликав Францію "зберегти силу" Альянсу на тлі дострокових парламентських виборів у цій країні, за результатами яких до влади можуть прийти ультраправі сили.
09:32
США заявили про знищення кількох морських дронів і радарів хуситів
Американські військові напередодні, 14 червня, знищили в Червоному морі кілька морських дронів, безпілотників і радарів повстанців-хуситів, які базуються в Ємені та атакують комерційні судна.
09:19
Суд у Франції призупинив виключення лідера правих, який пропонував альянс із Ле Пен
Суд Парижа напередодні, 15 червня, скасував рішення політичного комітету правої французької партії "Республіканці" про виключення лідера Еріка Сіотті, який пропонував об’єднати сили з ультраправими на чолі з Марін Ле Пен на парламентських виборах.
09:03
У Швейцарії розпочинається дводенний Саміт миру
Голова Федеральної ради Швейцарії Віола Амгерд у суботу, 15 червня, відкриє дводенний Глобальний саміт миру, присвячений обговоренню української "формули миру".