14 червня 2024

Статті
Дональд Туск набирає вагу для країни. Неочевидні наслідки польських євровиборів для ЄС та України
Після виборів до Європарламенту відкривається новий етап формування політики ЄС, в якому Польща відіграватиме дуже важливу роль.
Колонки
Краще за "Будапешт", але... До чого приведе нова спроба України стати союзником США
Чи стане безпекова угода з США очевидним кроком вперед у відносинах із Вашингтоном? Безперечно, так. Чи надає вона Україні реальні безпекові гарантії? Ні.
Новини
22:59
Проукраїнський мер Будапешта зберіг перемогу на виборах з відривом у 41 голос
Національна виборча комісія Угорщини 14 червня оголосила перемогу чинного мера Будапешта Гергея Корачоня на місцевих виборах, причому його відрив від другого місця склав лише 41 голос.
22:31
Німеччина знову загальмувала новий пакет санкцій проти Росії
Країни Європейського Союзу 14 червня не змогли узгодити черговий пакет санкцій проти Росії, зокрема її сектора скрапленого природного газу (СПГ), через заперечення Німеччини.
22:08
Посли ЄС погодили рамки переговорів про вступ України та Молдови
Постійні представники держав-членів Європейського Союзу ввечері 14 червня принципово схвалили переговорні рамки для переговорів про вступ України та Молдови.
22:05
У Молдові не зміг приземлитись літак із проросійською опозицією на борту
Влада Молдови 14 червня відмовила в дозволі на посадку в аеропорту Кишиневі рейсу, на борту якого зокрема перебувала молдовська проросійська опозиція, через порушення правил польоту.
21:39
ЗМІ дізнались, які покарання Грузії через закон про "іноагентів" обговорюють в ЄС
Держави-члени Європейського Союзу отримали проєкт пропозицій стосовно заходів, які ЄС може вжити проти Грузії через антизахідний курс її влади, зокрема ухвалення суперечливого закону про "іноагентів".
21:28
Президент Фінляндії: Ми надійно захищені від можливих загроз
Президент Фінляндії Александр Стубб заявив, що його країна надійно захищена від можливих загроз на тлі загарбницької війни, яку РФ веде проти України.
21:16
Німецька "подруга Путіна" підтримала ультиматум Путіна для України
Очільниця лівої партії "Альянс Сари Вагенкнехт – за розум і справедливість" (BSW) Сара Вагенкнехт, яка через підтримку проросійських наративів заслужила прізвисько "подруга Путіна", закликала Захід підтримати набір ультиматумів цього росіянина.
ДайджестРеакція на вимоги Путіна, у НАТО заблокували допомогу Україні, ще ППО з Німеччини: новини дня
21:04
G7 пообіцяла нові санкції проти суб'єктів у Китаї, які допомагають РФ
Країни "Групи семи" заявили, що продовжать вживати заходів проти суб'єктів у Китаї та третіх країнах, які матеріально підтримують військову машину РФ у її загарбницькій війні проти України.
20:59
G7 застерегла Росію від використання ядерної зброї
Лідери "Групи семи" на саміті в Італії попередили Росію про наслідки в разі застосування зброї масового знищення, зокрема ядерної.
20:44
G7 розкрила деталі кредиту на $50 млрд за рахунок російських активів
Лідери "Групи семи" ухвалили декларацію за підсумками саміту, в якій виклали деталі механізму, через який Україна отримає до 50 мільярдів доларів допомоги за рахунок заморожених активів Росії.
20:29
У Румунії офіційно взяли на озброєння другу систему ППО Patriot
Румунські Збройні сили 14 червня офіційно взяли на озброєння другий зенітно-ракетний комплекс Patriot, придбаний у Сполучених Штатів.
20:29
Reuters: Німеччина підтримає переобрання фон дер Ляєн
Уряд канцлера Німеччини Олафа Шольца підтримає призначення президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн на другий термін на зустрічі лідерів Євросоюзу в понеділок.
20:14
фотоКейт Міддлтон вперше після виявлення раку візьме участь у публічному заході
Принцеса Уельська Кейт Міддлтон заявила, що вперше після виявлення в неї раку візьме участь у публічному заході – церемонії з нагоди дня народження короля Чарльза ІІІ.
19:57
США ввели санкції проти ізраїльського угруповання за атаку на гумдопомогу для Гази
Сполучені Штати запровадили санкції проти ізраїльського угруповання за напад на конвої з гуманітарною допомогою, що прямували до Гази.
19:55
Канада прагне досягти 2% ВВП витрат на оборону до 2030 року
Канада сподівається виконати зобов’язання НАТО щодо військових витрат на рівні 2% ВВП до кінця десятиліття, зокрема за рахунок збільшення інвестицій в оборону Арктичного регіону, що поблизу спільного кордону з Росією.
19:40
Нідерланди скерують 10 млн євро на мовні курси для українських біженців
Уряд Нідерландів вирішив скерувати додаткові 10 мільйонів євро на мовні курси для громадян України, що були змушені покинути домівки через повномасштабну російську агресію.
19:28
У партії Шольца закликають терміново замовити 123 танки Leopard для Бундесверу
Сім політиків парламентської фракції Соціал-демократичної партії Німеччини, до якої належить канцлер Олаф Шольц, закликають міністра фінансів Крістіана Лінднера та міністра оборони Бориса Пісторіуса якнайшвидше закупити 123 бойові танки Leopard 2A8 для німецької армії.
19:19
В Іспанії прокурори проігнорували застосування амністії до екслідера Каталонії
Іспанські прокурори, які ведуть справу проти лідерів каталонських сепаратистів, проігнорували наказ застосувати закон про амністію до підсудних, звинувачених у розкраданні коштів.
19:08
Офіційно: На саміті миру у Швейцарії будуть 92 країни, майже 60 – на найвищому рівні
Швейцарія, яка 15-16 червня приймає Глобальний саміт миру, розкрила фінальний перелік учасників заходу: понад половина буде представлена на найвищому рівні.
18:50
Зеленський прибув у Швейцарію на саміт миру
Президент Володимир Зеленський 14 червня прибув до Швейцарії для участі в Глобальному саміті миру.
18:48
Reuters: МКС розслідує кібератаки Росії проти України як можливі воєнні злочини
Прокурори Міжнародного кримінального суду розслідують кібератаки Росії на українську цивільну інфраструктуру, скоєні після повномасштабного вторгнення, як імовірні воєнні злочини.
18:45
У Фінляндії базуватиметься штаб сухопутних військ НАТО
Міністр оборони Фінляндії Антті Хяккянен заявив, що в країні базуватиметься штаб сухопутних військ НАТО.
18:32
фотоВ МЗС розповіли послам G7 про "формулу миру" і безпекові домовленості
Перший заступник міністра закордонних справ України Андрій Сибіга 14 червня провів зустріч із послами країн "Групи семи".
18:15
Вірменія оголосила протест Білорусі через хамство й порадила задуматись над майбутнім
Міністерство закордонних справ Вірменії скерувало ноту протесту Білорусі через висловлювання речника її зовнішньополітичного відомства Анатолія Глаза про вірменську внутрішню політику та керівництво.
18:05
ВідеоЗеленський на зустрічі з Папою поговорив про агресію та ракетний терор РФ
Президент України Володимир Зеленський під час візиту до Італії зустрівся з Папою Римським Франциском напередодні Саміту миру, який відбудеться у Швейцарії 15-16 червня.
18:03
На кордоні з Білоруссю пошкодили польську санітарну машину
У селі Дубичі Церковні в Підляському воєводстві Польщі військова санітарна машина була пошкоджена "важким предметом", який невідомий кинув з території Білорусі.
17:47
Затримали підозрюваного у вбивстві 9-річної українки в Німеччині
У Празі 14 червня затримали 36-річного чоловіка, якого вважають одним із підозрюваних у вбивстві 9-річної українки Валерії в Німеччині.
17:42
ЗМІ: Німеччина хоче не допустити чи пом'якшити мита ЄС на електромобілі з Китаю
Уряд Німеччини працює над тим, щоб запобігти набуттю чинності нових мит Євросоюзу на китайські електромобілі або принаймні пом'якшити їх, якщо повністю зупинити ці заходи буде неможливо.
17:39
Міністр оборони Естонії: Країни НАТО мають витрачати на оборону 2,5% ВВП
Естонія прагне, щоб союзники в Північноатлантичному альянсі інвестували в оборону 2,5% ВВП, а нинішні 2%, встановлені на рівні НАТО, вважає недостатніми.
17:24
В Італії затримали підозрюваного в організації втечі росіянина Усса, розшукуваного у США
В італійському аеропорту Ф’юмічіно неподалік Рима затримали російського бізнесмена Дмитрія Чіракадзе, якого підозрюють в організації втечі росіянина Артема Усса, якому у США інкримінують порушення санкцій проти Москви.
17:11
Столтенберг розповів, що змінить для України новий план підтримки від НАТО
Генсек НАТО Єнс Столтенберг розповів, що змінить для України схвалений міністрами оборони країн Альянсу оперативний план розширення підтримки.
17:11
Швеція викликала дипломата Іраку на знак протесту проти смертного вироку її громадянину
Міністерство закордонних справ Швеції повідомило, що в п'ятницю викликало тимчасового повіреного у справах Іраку, щоб висловити протест проти смертного вироку, винесеного її громадянину в близькосхідній країні.
17:07
Зеленський відкинув ультиматум Путіна: Він займається відродженням нацизму
Президент Володимир Зеленський заявив, що так званий ультиматум Путіна для "мирних переговорів" з Україною не відрізняється від попередніх його "пропозицій", і порівняв їх із діями нацистської Німеччини.
16:55
Генштаб Естонії: Росія має успіхи біля Часового Яру та Очеретиного
Бойові дії в Україні тривають по всій лінії фронту, причому російські сили посилюють наступальний тиск, аби досягти поставлених тактичних цілей.
16:39
фото11 депутатів Італії відсторонили від роботи за бійку в парламенті
У Палаті депутатів Італії – нижній палаті парламенту – напередодні, 13 червня, сталась бійка під час обговорення суперечливого законопроєкту про автономію регіонів, у результаті чого 11 депутатів тимчасово відсторонили від роботи.
16:34
Остін про вимогу Путіна: Він не в змозі диктувати Україні, що їй робити
Міністр оборони США Ллойд Остін прокоментував заяву лідера РФ Владіміра Путіна про те, що для початку мирних переговорів українські війська мають вийти з усієї території чотирьох своїх областей, а Київ має заявити про відсутність планів вступити до НАТО.
Аналітика короткоЧому вибори до Європарламенту посилили Польщу і що це означає для України
16:20
Затриману в Угорщині італійку після обрання євродепутаткою відпустили з-під арешту
Італійську антифашистську активістку Іларія Саліс, затримана в Угорщині за напади на ультраправих, звільнили з-під домашнього арешту в Будапешті з огляду на те, що вона була обрана депутаткою Європарламенту.
16:13
Фінляндія заявила, що днями її повітряний простір порушили 4 військові літаки РФ
Фінська влада заявила, що в порушенні її повітряного простору в понеділок брали участь не один, а чотири російські військові літаки.
16:08
МЗС про ультиматум Путіна: У планах Росії – не мир, а продовження війни
Міністерство закордонних справ України заявило, що своїм так званим ультиматумом для початку "мирних переговорів" громадянин Росії Владімір Путін має на меті зірвати Глобальний саміт миру у Швейцарії.
15:57
У НАТО не погодили план фінансування на 40 млрд євро на рік для України
Міністри оборони країн НАТО не погодили план фінансування України, який передбачає збереження виділення щорічної допомоги на рівні 40 млрд євро на рік.
15:44
Столтенберг прокоментував вимогу Путіна до України відмовитись від НАТО для перемовин про мир
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг висловився щодо заяви лідера РФ Владіміра Путіна про те, що для початку мирних переговорів ЗСУ мають вийти з усієї території чотирьох українських областей, а Київ має заявити про відсутність планів вступити до НАТО.
15:29
Ле Пен обіцяє "уряд національної єдності" у разі перемоги її партії на дострокових виборах
Марін Ле Пен, яка залишається неформальною лідеркою правопопулістської партії "Національне об’єднання", обіцяє "уряд національної єдності" у разі перемоги її політсили на дострокових парламентських виборах.
15:10
Прем'єр Греції змінив склад уряду після виборів до Європарламенту
Прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс після виборів до Європарламенту провів перестановки у своєму уряді, залишивши на своїх місцях міністрів закордонних справ та фінансів.
15:04
Аеропорт Риги призупиняв роботу через невідомий дрон
Аеропорт Риги 14 червня ненадовго призупиняв роботу через те, що на території летовища помітили дрон.
15:00
ДоповненоНАТО схвалив план розширення підтримки України
Міністри оборони країн НАТО схвалили "оперативний план розширення підтримки України", який передбачає більшу роль Альянсу в постачанні зброї та навчанні українських військових.
14:43
ФотоВибухи у гаражі багатоквартирного будинку в Швейцарії: 2 загинули, 11 постраждали
Двоє людей загинули внаслідок вибухів у підземному гаражі багатоквартирного будинку на півночі Швейцарії, ще 11 отримали легкі поранення.
14:32
Німеччина повідомила про велику партію зброї, передану Україні: з IRIS-T, танками і HIMARS
Україна за останній тиждень отримала від Німеччини ще одну велику партію зброї, що включає у тому числі системи ППО, танки й бронемашини. 
13:58
Путін вимагає від України відмовитись від НАТО для початку розмов про мир
Глава Кремля Владімір Путін заявив у п'ятницю, що для початку мирних переговорів з РФ українські війська мають вийти з усієї території чотирьох українських областей, а Київ має заявити про відсутність планів вступити до НАТО.
13:57
Бухарест залило під час нічної зливи, підтоплені сотні будинків
Нічна злива на початку доби завдала чималої шкоди у столиці Румунії Бухаресті – стоки не впоралися з об’ємом води і багато вулиць міста "перетворились на річки".
13:13
У Фінляндії розслідують напад з ножем на дитину у ТРЦ, підозрюваний – ймовірно, правоекстреміст
У Фінляндії з’ясовують обставини нападу з ножем на 12-річну дитину іноземного походження у торговому центрі міста Оулу; нападник мав зв'язки з правоекстремістськими рухами.
13:11
Міністр Макрона попередив про фінансову кризу, якщо переможуть ультраправі
Міністр фінансів Франції Бруно Ле Мер попередив у п'ятницю, що країна зіштовхнеться з ризиком фінансової кризи, якщо ультраправі переможуть на дострокових виборах у найближчі тижні.
12:52
Орбан заявив, що Судом ЄС керує Сорос
Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан після рішення Суду ЄС накласти штраф на його країну за невиконання правил прийому мігрантів заявив, що цим судом керує американський мільярдер Джордж Сорос. 
12:25
Мелоні дорікнула Макрону через питання абортів на саміті G7
Італія зажадала вилучити згадку про "безпечні та легальні аборти" з підсумкової заяви саміту G7, що проходить цього тижня.
12:13
Розвідка Британії проаналізувала використання РФ "добровольчого корпусу" на війні проти України 
Росія активно задіює сформований "добровольчий корпус" для наступальних дій у війні проти України, всупереч тому, що за своїми характеристиками це формування не дуже підходить для таких завдань.
11:59
Данія підписала меморандум про закупівлю зброї в українських виробників
Україна та Данія підписали меморандум про закупівлю північноєвропейською державою озброєння та техніки в українських виробників.
11:45
В Німеччині заявили про рекордне в історії країни вилучення кокаїну 
У Німеччині слідчі провели рейди в семи федеральних землях країни і вилучили рекордну кількість кокаїну на кілька мільярдів євро.
11:38
Балтійські лідери вшанували жертв радянської депортації, згадавши війну РФ проти України
Лідери держав Балтії у день пам’яті жертв радянської депортації у 1940-х роках у своїх заявах про ці події згадали про російську агресію проти України.
11:25
Сейм Польщі розширив можливості голосування поштою для всіх виборців
У п'ятницю Сейм Польщі прийняв поправку до Виборчого кодексу, яка вводить можливість голосування поштою для всіх виборців у країні та за кордоном.
11:14
У Польщі перехопили пів мільйона пачок контрабандних сигарет з РФ: знайшли у білоруського водія 
Польські митники у Підляському воєводстві перехопили великий вантаж контрабандних цигарок з Росії, які спробували ввезти з території Литви під виглядом вантажу яєць. 
10:54
Південна Корея каже, що КНДР могла відправити Росії до 5 мільйонів артснарядів
Міністр оборони Південної Кореї Шин Вон Сік заявив, що Північна Корея відправила до Росії контейнери, які можуть вмістити майже 5 мільйонів артилерійських снарядів.
10:42
Хусити двічі атакували українсько-польське судно в районі Червоного моря, є поранений
Від атаки підтримуваних Іраном бойовиків-хуситів в Аденській затоці постраждало українсько-польське судно, поранено одну людину.
10:38
Орбан: 31 з 32 країн хочуть перемогти росіян, але це – помилка
Глава угорського уряду Віктор Орбан вважає помилковим прагнення держав НАТО до поразки Росії в Україні.
10:26
У Польщі група туристів з дітьми постраждала від удару блискавки
У Польщі туристична група з понад 20 осіб, серед яких діти, під час прогулянки у горах постраждала від удару блискавки.
10:21
Субмарина США зайшла в затоку на Кубі – раніше до острова прибули військові кораблі РФ
Підводний човен ВМС США прибув до затоки Гуантанамо на Кубі в рамках демонстрації сили після того, як у порт Гавани зайшли чотири російські військові кораблі. 
09:52
ЄС передасть Україні третю групу собак-саперів
Єврокомісія передасть Києву третю групу із 12 собак-саперів для розмінування території України.
09:43
ЗМІ: Мішель, який не хоче переобрання фон дер Ляєн до ЄК, просуває кандидатуру прем’єра Греції
Президент Європейської ради Шарль Мішель, який хоче завадити переобранню Урсули фон дер Ляєн головою Єврокомісії на другий термін, тепер нібито взявся просувати кандидатуру грецького прем’єра Кіріакоса Міцотакіса. 
09:23
В Естонії опозиція хоче відставки прем'єрки через проблеми з бюджетом на боєприпаси
Естонська опозиція закликала до відставки прем’єрки Каї Каллас після того, як високопоставлений посадовець Міністерства оборони подав у відставку через проблеми з бюджетом на озброєння.
09:07
Зеленський: Україна готує двосторонні безпекові угоди зі ще 10 країнами
Україна веде перемовини щодо двосторонніх безпекових угод зі ще 10 країнами.
08:55
Франція і США спробують зупинити ескалацію між "Хезболлою" та Ізраїлем 
Сполучені Штати, Франція та Ізраїль домовилися співпрацювати, щоб активізувати зусилля з просування дорожньої карти, представленої Парижем на початку цього року, аби розрядити  напруженість між "Хезболлою" та Ізраїлем.
08:53
Зеленський про зустріч G7: Головний результат для нас – буде більше ППО 
Президент України Володимир Зеленський розповів, що задоволений результатами для України саміту Групи семи в Італії, окремо відзначивши, що домовленості забезпечують "більше ППО".
08:40
Ультраправі не отримають посади глав МЗС і Міноборони у новому уряді Нідерландів 
Нова коаліція в Нідерландах, очолювана правим радикальним політиком Гертом Вілдерсом, домовилась про розподіл портфелів у новому уряді, зокрема, визначивши кандидатів на важливі для України посади міністрів закордонних справ та оборони.
08:15
У Британії євроскептики вперше обійшли в опитуваннях партію прем’єра Сунака
Британська євроскептична партія Найджела Фараджа Reform UK вперше обігнала консерваторів прем'єр-міністра Ріші Сунака в опитуванні громадської думки напередодні виборів 4 липня.
Аналітика короткоЩо заважає Вірменії вийти з російського військового блоку
07:57
Шольц: Угода про $50 млрд для України є чітким сигналом Путіну
Плани G7 надати Україні близько $50 млрд фінансової підтримки є чітким сигналом главі Кремля Владіміру Путіну.
07:38
Вірменія відкликала для консультацій свого посла у Білорусі 
Посла Вірменії в Мінську Разміка Хумаряна відкликали в Єреван для консультацій на тлі звинувачень прем’єра Вірменії на адресу Білорусі у підтримці Азербайджану. 
07:19
ЗМІ: Білорусь "зрадила" Вірменію поставками зброї до Азербайджану
Білорусь поставляла сучасну зброю ворогу Вірменії Азербайджану, хоча Мінськ та Єреван є союзниками і разом входять до безпекового альянсу ОДКБ під егідою Росії.