27 листопада 2019

Статті
Щеплення від пацифізму: як Швейцарія хотіла розпустити свою армію
30 років тому третина швейцарських виборців проголосувала за розпуск армії. Такий результат став шоком для всієї країни. Які висновки зробила Швейцарія з цього референдуму?
Ставка на "середняків": чотири німецькі уроки підтримки бізнесу
В чому секрет німецької якості та які уроки німецьких підприємств може вивчити Україна? Один із ключових – гарні умови для середнього бізнесу, з якого виростають "приховані чемпіони".
Новини
19:58
НАТО і Boeing уклали контракт на $1 млрд для модернізації літаків AWACS
Північноатлантичний альянс і компанія Boeing підписали контракт щодо модернізації комплексів дальнього радіолокаційного виявлення та управління (AWACS) .
19:12
Пристайко відреагував на рішення Apple "віддати" Крим Росії
Глава МЗС України Вадим Пристайко розкритикував американську компанію Apple за позначення на її картах Криму як частини Росії.
18:50
Німецька армія не дозволяє експлуатацію нових вертольотів Airbus через помилки в інструкції
Бундесвер не дозволяє експлуатацію нових вертольотів NH90 "Sea Lion", поставлених п’ять тижнів тому концерном Airbus, через помилки в інструкції.
18:20
ОЗХЗ додала "Новічок" у перелік заборонених речовин
Держави-члени Організації з заборони хімічної зброї підтримали включення нервового агента "Новічок" до Конвенції з заборони хімічної зброї.
17:49
Спікера Сенату Польщі звинувачують у хабарі 20-річної давнини
Новообраного маршалка Сенату Польщі Томаша Гродзького  звинувачують у отриманні хабарів під час його керівництва лікарнею у місті Щецин.
17:48
Албанію вдруге за два дні сколихнув сильний землетрус магнітудою 5,6
В Албанії стався землетрус магнітудою 5,6 за шкалою Ріхтера – всього лише на наступний день після руйнівного землетрусу, який забрав життя до 32 людей.
17:24
Командувача ВМС України нагородять французьким орденом
Командувач Військово-Морських Сил України Ігор Воронченко буде нагороджений французьким національним орденом "За заслуги".
17:24
Перший міністр Шотландії заявила про намір провести референдум за незалежність
Перший міністр Шотландії Нікола Стерджен представила передвиборний маніфест Шотландської національної партії (SNP) з намірами проведення референдуму за незалежність від Британії.
16:57
фотоСкандал у Німеччині: Міноборони довелося вибачатися за фото форми Вермахту
Німецькі збройні сили вибачилися за фотографію форми Вермахту з чітко видимими свастиками на їх офіційному акаунті в Instagram.
16:29
Фінська поштова служба припинила страйк, до якого долучилися аеропорти
Страйк поштових працівників Фінляндії, який тривав більше двох тижнів, закінчився після того, як було досягнуто домовленості про оплату праці.
16:20
ЄС подав у суд на Данію за зловживання назвою "фета" щодо данських сирів
Європейська комісія звинуватила Данію у порушенні правил ЄС через використання місцевими компаніями маркування "фета" для позначення данських сирів.
15:53
На Мальті арештували екскерівника апарату прем’єра у зв’язку з вбивством журналістки
Колишній глава апарату мальтійського уряду був заарештований і допитаний в середу в рамках розслідування вбивства журналістки Дафне Каруани Галісії.
15:40
ЄС і Рада Європи закликали Україну без зволікань ратифікувати Стамбульську конвенцію
Європейський Союз та Рада Європи закликають Україну без зволікань ратифікувати Стамбульську конвенцію Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок.
15:32
В парламенті знайшли, як обговорити ПДЧ із членами НАТО без нової заявки
Комітет зовнішньої політики і міжпарламентського співробітництва підтримав проєкт заяви до країн-членів НАТО з приводу прискорення надання Україні Плану дій щодо членства у НАТО.
15:09
Угорщина хоче пом'якшити ядерні правила ЄС, бо "Росатом" не відповідає чинним
Угорщина подала на розгляд Європейської комісії законодавчий проєкт із внесення змін до регламентів ядерної безпеки країни. Послаблення регуляцій потрібне, щоб їхні вимоги міг задовольнити 12-мільярдний проєкт із розширення АЕС Пакш російським державним "Росатомом". 
14:44
В США розповіли, за яких умов може спрацювати "формула Штайнмаєра"
Посол США при ОБСЄ Джеймс Гілмор вважає, що так звана "формула Штайнмаєра" здатна запрацювати після виводу російських військ зі сходу України.
14:15
У Брюсселі заборонять пити алкоголь у пішохідних зонах центру міста
Новим указом, що з'явиться наступного тижня, Брюссель має намір встановити заборону на споживання алкоголю в пішохідних зонах у центрі міста (тераси та святкування виключені) - з 1 лютого 2020 року до 1 серпня 2020 року.
13:55
У Словаччині затвердили заборону публікувати соцопитування за 50 днів до виборів
Словацький парламент подолав вето президента Зузани Чапутової і з великою перевагою ухвалив закон, що розширює заборону на публікацію результатів опитування громадської думки до виборів.
13:45
Президент Литви про "нормандський саміт": не робіть поступок, які здатні зашкодити
Президент Литви Гітанас Науседа перед зустріччю у нормандському форматі застеріг Україну від поступок, які можуть їй зашкодити.
13:39
Президент Литви: санкції ЄС проти РФ мають зберігатися
Президент Литви Гітанас Науседа наголосив, що санкції Європейського союзу проти Росії мають зберігатися.
13:25
Європарламент затвердив новий склад Європейської комісії, що почне роботу за 4 дні
1 грудня розпочне роботу новий склад виконавчого органу Євросоюзу, очолюваний німкенею  Урсулою фон дер Ляєн.
13:17
Меркель заявила, що збереження НАТО є ключовим інтересом Німеччини
Канцлерка Німеччини Ангела Меркель заявила, що Північноатлантичний альянс сьогодні принаймні так само важливий, як і під час холодної війни, і його необхідно зберегти.
13:01
Україна і Литва підписали низку важливих документів - Зеленський
За результатами 12-го засідання Ради президентів України та Литви сторони підписали низку двосторонніх документів. 
12:45
Путін поки не планує візиту до Польщі на річницю визволення Освенцима
Президент Росії Владімір Путін не планує візит до Польщі у січні 2020 року на заходи з нагоди 75-річчя визволення концтабору в Освенцимі.
12:37
Зеркаль у четвер напише заяву про звільнення
Заступниця міністра закордонних справ України Олена Зеркаль планує написати заяву на звільнення 28 листопада.
12:27
Кіпр позбавив паспорта близького до Путіна олігарха і ще 9 росіян
Уряд Кіпру вирішив позбавити громадянства 26 осіб, які отримали його в обмін на інвестиції.
12:18
Польці може загрожувати 3 роки в'язниці за відео із ксенофобськими образами українки
Районна прокуратура в Ольштині 25 листопада почала розслідування у справі студентки, яка оприлюднила відео з ксенофобськими образами на адресу українки, що їхала з нею в потязі.
11:28
фотоФранція: фермери на тракторах блокують дороги до Парижа
Сотні французьких фермерів, розлючені міжнародними торговими угодами та політикою президента Еммануеля Макрона, 27 листопада їхали на тракторах головними шосе до Парижа, блокуючи пасажирський рух.
11:20
Землетрус магнітудою 6 сколихнув Грецію
Вчені стверджують, що сильний землетрус з попередньою магнітудою 6 сколихнув узбережжя Криту.
11:05
відеоЗемлетрус в Албанії: кількість загиблих досягла 25
У середу вранці в Албанії бригади рятувальників знайшли нові трупи в уламках, що залишилися внаслідок найгіршого землетрусу в країні за десятиліття. Кількість загиблих досягла щонайменше 25 осіб.
10:49
В Україні відбудеться саміт прем'єр-міністрів країн ГУАМ
12 грудня заплановано проведення в Україні саміту прем’єр-міністрів країн ГУАМ (Організації за демократію та економічний розвиток).
10:44
Нова Єврокомісія обіцяє повну діджиталізацію: роботи навіть прибиратимуть постіль
Майбутня президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн обіцяє зосередити роботу нової ЄК на діджиталізації та автоматизації процесів.
10:24
Німеччина надасть 850 тис. євро на гуманітарні проєкти на Донбасі
Наступного року уряд Німеччини також надасть фінансування на гуманітарні проєкти міжнародної благодійної організації ADRA в Україні й виділить для цього близько 850 тисяч євро.
10:16
Грузія на пів року стає головуючою державою у Раді Європи
27 листопада 2019 починається період головування Грузії у Комітеті міністрів Ради Європи – основному керівному органі цієї організації.
10:10
Литва очікує, що Туреччина не заблокує план НАТО на випадок нападу РФ
Міністр закордонних справ Литви, коментуючи повідомлення ЗМІ про те, що Туреччина відмовляється затвердити план оборони НАТО для країн Балтії і Польщі, висловив надію, що "певні рішення" будуть ухвалені до саміту Альянсу, який пройде наступного тижня.
09:40
"Я був неправий": сенатор США визнав, що Україна не втручалася в американські вибори
Сенатор-республіканець Джон Кеннеді заявив, що був неправий, що казав, що не знає, хто насправді - Україна чи Росія - стоїть за кібератакою 2016 року на сервер Демократичної партії. 
09:25
Ще один великий шведський банк запідозрили у відмиванні грошей, пов'язаному з РФ
Шведський державний мовник SVT повідомив у середу, що отримав список 194 клієнтів та 2000 транзакцій шведського банку SEB, пов'язаних із підозрою на відмивання грошей в Естонії.
09:03
Діджиталізація і оборона: Зеленський розповів про підписані з Естонією документи
Україна та Естонія 26 листопада підписали документ про співпрацю у сфері цифрових трансформацій, а міністерства оборони країн підписали декларацію про співпрацю щодо територіальної оборони.
08:44
Трамп знав про скаргу інформатора, коли розморозив допомогу Україні - ЗМІ
Юристи Білого дому повідомили Дональду Трампу про скаргу інформатора на його телефонну розмова з Володимиром Зеленським перед тим, як він розморозив військову допомогу Україні в розмірі майже 400 млн доларів.
08:25
США: нові свідчення про затримку допомоги Україні підривають аргументи захисту
Американський бюджетний чиновник Марк Сенді перекрив один з аргументів Білого дому щодо замороження безпекової допомоги Україні в розмірі 400 мільйонів доларів.