28 червня 2022

Статті
Без Качинського: навіщо польська влада розпочала масштабне оновлення
Відхід з польського уряду найвпливовішого політика країни дає старт масштабній реконструкції – правляча коаліція поступово починає готуватися до наступних парламентських виборів.
Розкол через Україну: як російська агресія змінила політику Італії
З політичної сцени Італії поступово йдуть ті політики, які довгі роки вважалися провідниками інтересів РФ та особисто Путіна.
Новини
23:10
Туреччина, Швеція та Фінляндія визначили гарантії розширення НАТО - текст домовленості 
Туреччина, Фінляндія та Швеція домовились про конкретні кроки, виконання яких стане гарантією вступу скандинавських держав до Альянсу.
22:54
Джонсон: Путін – це приклад токсичної маскулінності
На думку прем’єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона, війни Росії проти України можна було б уникнути, якби на чолі російської держави була жінка.
22:28
Зеленський – про російські обстріли: ООН повинна покарати державу-терориста
Президент України Володимир Зеленський закликав ООН ухвалити визначення держави-терориста, визнати обстріли Кременчука Росією терористичним актом і покарати агресора.
22:12
НАТО ухвалить рішення про вступ Швеції та Фінляндії в Альянс – Столтенберг
Лідери держав-членів НАТО у середу мають ухвалити формальне рішення про запрошення Фінляндії та Швеції в Альянс після того, як своє вето зняла Туреччина.
21:53
У Туреччині назвали вимоги, через які розблокували вступ до НАТО Фінляндії та Швеції
Меморандум про взаєморозуміння між Туреччиною, Швецією і Фінляндією, підписаний у вівторок, містить зобов’язання боротися з терористичними організаціями, а також розблокувати експорт зброї до Анкари.
ДайджестТуреччина знімає вето з розширення НАТО, США збільшать сили у Європі: новини дня
21:29
Туреччина погодилася розблокувати вступ Швеції та Фінляндії в НАТО
За підсумками переговорів у Мадриді у вівторок Туреччина дала згоду на розблокування вступу Швеції та Фінляндії в НАТО.
21:21
Троє депутатів правлячої партії Грузії пішли в опозицію
Депутати парламенту Грузії Созар Субарі, Михайло Кавелашвілі та Дмитро Хундадзе у вівторок пішли з правлячої партії "Грузинська мрія" та її фракції в парламенті.
21:07
Міністр оборони Латвії: Росія залишиться загрозою на 5-10 років
Латвія вважає правильним ухвалення нової стратегічної концепції НАТО на саміті Альяну в Мадриді, оскільки з часу ухвалення попередньої концепції ситуація змінилася і Росія стала загрозою на найближчі п'ять-десять років.
21:02
Німеччина та Нідерланди поставлять в Україну ще 6 САУ Panzerhaubitze 2000
Додаткові поставки гаубиць анонсували міністр оборони Німеччини Крістін Ламбрехт та її колега з Нідерландів Касья Оллонгрен у кулуарах саміту НАТО у Мадриді.
20:49
Фінляндія, Швеція і Туреччина ухвалять спільну заяву за підсумками саміту НАТО – ЗМІ
Фінляндія, Швеція і Туреччина підготували тристоронній документ, який має бути ухвалений за підсумками саміту НАТО у Мадриді та пов’язаний із блокуванням Анкарою розширення Альянсу.
20:31
фотоСпікером Національної асамблеї Франції вперше стала жінка
Нижня палата парламенту Франції – Національна асамблея – у вівторок обрала спікером 51-річну Яель Браун-Піве, яка стала першою в історії жінкою на цій посаді.
20:17
Зеленський виступить на Радбезі ООН через ракетний удар по Кременчуку - CNN
Засідання заплановане на 22:00 за київським часом.
20:10
Тіна Канделакі й ексміністр оборони РФ більше не зможуть їздити до США
Державний департамент США у вівторок розширив санкційний список щодо Росії, додавши до нього 45 юридичних і 29 фізичних осіб – зокрема телеведучу Тіну Канделакі та колишнього міністра оборони РФ Анатолія Сердюкова.
20:07
Норвегія через санкції не дозволила пропустити вантаж для росіян на Шпіцбергені
На прикордонній станції Стурскуг зупинено 20 тонн російських товарів, які прямували до російського шахтарського міста Баренцбург на Шпіцбергені.
19:59
Литва продовжила до вересня надзвичайний стан через війну РФ в Україні
Сейм Литви у вівторок проголосував за продовження до 15 вересня режиму надзвичайного стану, запровадженого після повномасштабного вторгнення Росії в Україну.
19:38
США змогли зв’язатися з американцем, що потрапив у російський полон в Україні
Державний депарамент США поговорив телефоном із 39-річним американцем Александром Дрюке, який у червні потрапив у російський полон під час боїв неподалік від Харкова.
Аналітика короткоЧому фактичний керманич Польщі пішов у відставку і чи вплине це на рівень підтримки України
19:26
Байден: за відповідь Росії довелося заплатити, але НАТО об’єднана як ніколи
Президент США Джо Байден заявив, що держави НАТО усвідомлювали ціну, яку їм доведеться заплатити за санкції проти Росії, але залишились об’єднаними. 
19:24
У Чехії ліквідують посаду уповноваженого з відносин з РФ: за два роки він так і не знадобився
Уряд Чехії не планує продовжувати мандат уповноваженого з питань чесько-російських відносин, який спливає наприкінці червня.
19:08
Мер Варшави розмовляв через відеозв’язок з фальшивим Віталієм Кличком
Розмова Тшасковського з несправжнім мером Києва відбулася на початку червня.
19:04
У США затримали танкер, що може перевозити російську нафту – ЗМІ
Влада США затримала грецький танкер Daytona, який прямував з Росії до штату Луїзіана з, імовірно, російськими нафтопродуктами.
18:48
МЗС Німеччини: жодна держава більше не шантажуватиме нас енергетикою
Глава МЗС Німеччини Анналена Бербок застерегла від того, щоб країна у майбутньому опинилась у енергетичній залежності від однієї держави.
18:40
Болгарія виганяє 70 російських шпигунів, що працювали в посольстві РФ
Прем'єр-міністр Болгарії Кирил Петков у вівторок оголосив про вислання з країни 70 працівників російського посольства через те, що вони займалися шпигунською діяльністю.
18:33
Байден на саміті НАТО оголосить про збільшення сил США в Європі через російську загрозу
Сполучені Штати зроблять конкретні заяви про додаткові зобов'язання щодо розміщення сил на суші, на морі та в повітрі у довгостроковій перспективі.
18:31
Польський журналіст почав збір коштів на Bayraktar для України
Польський журналіст і публіцист Славомір Сєраковський у вівторок оголосив про початок збору коштів на турецький безпілотник Bayraktar для Збройних Сил України.
18:18
Глава МЗС Німеччини відповіла на заклик Зеленського зупинити війну до кінця року
Глава МЗС Німеччини Анналена Бербок відреагувала на заклик Володимира Зеленського до світових лідерів, які зібралися на саміті G7, зробити все можливе, щоб припинити вторгнення Росії в Україну до кінця року.
18:17
фотоРосія будує радар для виявлення винищувачів біля кордону з Норвегією
Біля кордону з Норвегією Росія розпочала будівництво радара "Резонанс-Н", здатного виявляти винищувачі-бомбардувальники F-35, що перебувають на озброєнні норвезьких і фінських збройних сил.
17:49
США заборонили імпорт золота з РФ і ввели санкції проти майже 100 росіян і компаній
Сполучені Штати у вівторок розширили санкції проти Росії, оголосивши про заборону імпорту російського золота та додавши до санкційного списку 70 юридичних і 29 фізичних осіб.
17:44
Прем'єр Італії виключив присутність Путіна на саміті G20
Прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі заявив, що особиста участь президента РФ Владіміра Путіна у саміті "Великої двадцятки" виключена.
17:35
Франція передасть Україні "значну кількість" бронеавто VAB
Міністр збройних сил Франції Себастьян Лекорну заявив, що Україна отримає від Парижа "значну кількість" броньованих автомобілів VAB.
17:26
Макрон: ніхто не розглядає припинення війни в найближчі тижні або місяці
Він висловив сподівання, що "вихід може бути досягнутий наприкінці року", але "тільки з упевненістю, що Росія не може і не повинна перемогти".
17:15
Польща судитиметься з "Газпромом" через відключення газу
Заступник прем’єр-міністра Польщі, міністр державних активів Яцек Сасин оголосив, що країна буде судитися з російською компанією "Газпром" через припинення поставок газу наприкінці квітня.
17:06
Столтенберг сподівається на прогрес щодо вето Туреччини у Мадриді, але "нічого не обіцяє"
Генсек НАТО Єнс Столтенберг сподівається на прогрес у знятті вето Туреччини щодо вступу Фінляндії і Швеції до Альянсу на саміті у Мадриді.
17:04
Генсек НАТО засмучений зближенням РФ і Китаю, але не змінить думку про Україну
Північноатлантичний альянс вважає, що Китай та Росія нині зблизилися як ніколи досі.
17:02
Глава Шотландії назвала дату наступного референдуму про незалежність
Перша міністерка Шотландії Нікола Стерджен заявила про намір провести другий референдум про вихід країни зі складу Сполученого Королівства 19 жовтня 2023 року.
16:49
Столтенберг: зростання цін на енергоносії не має бути приводом зупинити підтримку України
Генсек НАТО Єнс Столтенберг наполягає, що державам Альянсу слід продовжувати підтримку України у протистоянні з російським вторгненням попри різке зростання цін на енергоносії.
16:47
Існує реальна загроза, що агресія РФ вийде за межі України – міністр оборони Британії
Міністр оборони Британії Бен Воллес вважає, що Росія може поширити свою агресію за межами України, і це становить для Європи "найбільш пряму та нагальну загрозу".
16:43
НАТО стережеться збільшення залежності від Китаю через відмову від нафти і газу з РФ
Північно-Атлантичний альянс планує розробити пакет заходів, спрямованих на зменшення залежності від Китаю після відмови від газу та нафти з РФ.
16:38
ЄС починає постачання понад 90 вантажівок підвищеної прохідності для ЗСУ
Логістичне обладнання є частиною ширшого пакету заходів допомоги на суму 31 мільйон євро, ухваленого 2 грудня на підтримку України.
16:28
Країни НАТО домовились скоротити викиди вуглецю до нуля до 2050 року
Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що країни Північноатлантичного альянсу домовились про скорочення викидів вуглецю до чистого нуля до 2050 року.
16:25
Українські військові вже опановують системи ППО NASAMS – ЗМІ
Українські військові вже почали опановувати ракетні системи протиповітряної оборони NASAMS норвезького виробництва, які мають передати Сполучені Штати.
16:21
Країни G7 розглянуть обмеження цін для російської нафти
Лідери країни Групи семи заявили про можливість запровадження заборони на транспортування російської нафти, яка була продана вище певної ціни.
16:09
Росіян просять не їхати в Естонію через "вороже ставлення"
Міністерство закордонних справ Росії у вівторок закликало громадян своєї країни не їхати в Естонію "у зв’язку з відверто ворожим ставленням".
15:49
Шольц не вірить, що війна в Україні скоро закінчиться
Канцлер Німеччини Олаф Шольц наразі бачить мало шансів на припинення війни в Україні дипломатичним шляхом.
15:39
фото, відеоУ Нідерландах озброєні злочинці серед дня влаштували грабіж на відомому мистецькому ярмарку
У Маастрихті на мистецькому ярмарку TEFAF злочинці, за словами свідків - з вогнепальною зброєю, відкрито розбили вітрину з ювелірними виробами.
15:23
Макрон про заклик Зеленського: санкції будуть і без визнання РФ державою-спонсором тероризму
Російський удар по торговому центру у Кременчуку є "воєнним злочином" і Франція продовжуватиме підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно.
14:49
Фінляндія надасть Україні додаткові 70 млн євро на гуманітарну допомогу та розвиток
Фінляндія виділяє додаткові 70 млн євро на гуманітарну допомогу Україні та співпрацю у сфері розвитку.
14:44
Росія заборонила роботу двох шведських державних організацій
ВідеоЩо дадуть Україні? Чи готовий Альянс до війни з РФ? Все про саміт НАТО
14:20
Господар саміту НАТО озвучив головні очікування від зустрічі в Мадриді
Прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес, господар саміту НАТО в Мадриді, розповів про свої очікування від зустрічі 30 держав Альянсу у іспанській столиці.
14:19
Фінляндія та Швеція заявили про певний прогрес у переговорах з Туреччиною щодо вступу в НАТО
Президент Фінляндії Саулі Ніїністьо та міністр закордонних справ Швеції Анн Лінде заявили про досягнення певного прогресу у переговорах з Туреччиною, яка блокує заявки двох країн на вступ до НАТО.
14:18
Сейм Литви схвалив заборону імпорту російського газу
Сейм Литви схвалив зміни до законодавства, що забороняють імпорт до Литви російського газу, за винятком того, який йде транзитом до Калінінградської області.
13:44
Україна 30 червня почне торгувати електроенергією з ЄС
 Енергосистема континентальної Європи (ENTSO-E) у вівторок анонсувала про початок з 30 червня комерційного обміну електроенергією між Україною та ЄС.
13:41
Байден не залишився до кінця саміту G7
Президент США Джо Байден не залишився до кінця третього дня саміту Групи семи, нібито через погодні умови.
13:01
Це воєнний злочин: ЄС засудив ракетний удар РФ у Кременчуці
ЄС рішуче засудив російський ракетний удар по торговому центру в українському місті Кременчук.
Аналітика короткоЯк ставлення до України змусило змінитися італійську політику
12:50
Радбез ООН за запитом України збереться на засідання через останні ракетні удари РФ
Рада безпеки ООН 28 червня проведе засідання за запитом України у зв’язку з останньою серією ракетних ударів, завданих РФ по території України. 
12:40
У Німеччині 101-річного ексохоронця концтабору засудили на 5 років тюрми
Німецький суд у північно-східній землі Бранденбург у вівторок засудив колишнього охоронця концтабору до п'яти років ув'язнення.
12:28
У Румунії проводять масштабні обшуки за підозрами у шахрайстві з коштами ЄС
Європейська прокуратура (EPPO) проводить 160 обшуків  у рамках розслідування про можливе зловживання з коштами Євросоюзу та з нацбюджету Румунії.
12:15
РФ ввела санкції проти дружини і доньки Байдена, а також проти філософа Фукуями
МЗС РФ оголосило про запровадження персональних санкцій проти 25 громадян США, в тому числі проти дружини і доньки президента Джо Байдена.
11:55
Прем’єрка Литви: Росія не потребує приводу для загрозливої риторики
Прем'єр-міністр Литви Інгріда Шимоніте сказала, що не треба дивуватися загрозливій риториці на адресу Литви через питання транзиту до Калінінграда.
11:25
Зеленський у розмові зі Столтенбергом наголосив на важливості потужної ППО для України
Президент Володимир Зеленський провів телефонну розмову з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом перед початком саміту Альянсу у Мадриді.
11:05
Медвєдєв погрожує Третьою світовою за спроби повернути Крим
Заступник голови Радбезу РФ Дмитрій Медведєв заявив, що спроби України повернути Крим означатимуть оголошення війни, а якщо вона на той час буде членом НАТО - призведуть до Третьої світової. 
10:55
У німецькій опозиції закликали збільшити поставки зброї Україні
Глава найбільшої опозиційної партії Німеччини Християнсько-демократичний союз Фрідріх Мерц заявив про необхідність збільшення постачання зброї Україні.
10:30
У британському уряді назвали актом тероризму ракетний удар РФ по ТЦ у Кременчуці
Британський міністр Кріс Філп назвав актом тероризму ракетний удар росіян по торговому центру у Кременчуці і заявив, що "немає кінця варварству Путіна".
10:07
В МЗС Молдови кажуть, що ЄС не вимагає приєднання до санкцій проти Росії
ВідеоВільнюс не йде на поступки РФ навіть під загрозою війни
09:56
У Нідерландах фермери на знак протесту підпалили тюки сіна біля доріг
У Нідерландах фермери підпалили тюки сіна вздовж кількох автомагістралей, що призвело до складнощів руху у вівторок вранці, особливо на трасах A12 і A7.
09:43
Лідерка Шотландії готується розкрити плани щодо другого референдуму за незалежність
Перший міністр Шотландії Нікола Стерджен готується розкрити свої плани щодо другого референдуму за незалежність Шотландії - незалежно від того, чи дасть на це згоду прем’єр Сполученого Королівства Борис Джонсон - що загрожує країні новою конституційною кризою. 
09:28
У Мілані вимкнули фонтани на тлі однієї з найбільших посух за десятиліття
Влада Мілана вимкнула громадські фонтани на тлі попереджень щодо денного нормування води, оскільки Італія бореться з однією з найбільших посух за останні десятиліття.
Аналітика короткоЯкі путінські олігархи судяться за зняття санкцій і чи є в них шанси
09:06
Британська розвідка розповіла про ознаки виснаження ресурсу сил РФ 
Характер і результати застосування Росією бойових з’єднань під Сєвєродонецьком, як і ракет під час останньої серії ударів, свідчить про все більшу виснаженість ресурсу російських сил.
08:59
Більшість болгар не хочуть дострокових парламентських виборів
Більшість болгар вважають, що країна не повинна проводити четверті парламентські вибори протягом 18 місяців, а новий уряд повинні формувати вже наявні в парламенті сили.
08:31
У Білому домі не впевнені, що Україна зможе повернути усі втрачені території - CNN
В адміністрації Байдена сумніваються у тому, що Україна, навіть отримавши більше важкого озброєння, зможе повернути усі території, втрачені після 24 лютого.
08:29
Джонсон запросив незгодних з Путіним російських науковців до Британії
Британський прем’єр Борис Джонсон відкрито запропонував невдоволених владою російським вченим переїхати до Великої Британії.
07:55
G7 засудила обстріл ТЦ у Кременчуці: ми не заспокоїмся, поки РФ не скінчить війну
Лідери країн Групи семи засудили російський ракетний удар по торговому центру в Кременчуці.
07:29
"Це наш момент 1937 року": глава Генштабу Британії закликає запобігти Третій світовій