28 жовтня 2020

Статті
Антикорупція передусім: що змінить для України перемога Байдена. Детальний огляд
Джо Байден стверджує, що Україна має закінчити дві війни – з Росією та з корупцією. Ця теза, ймовірно, у разі обрання президентом і формуватиме його українську політику.
Вибори на умовах опозиції: чому парламентська кампанія у Грузії стала особливою
Нові вибори у Грузії відбудуться за новою системою, яка ускладнює монополізацію влади та підвищує шанси на створення коаліційного парламенту.
Колонки
Ядерний компроміс Трампа: навіщо США йдуть на поступки в діалозі з РФ
Вашингтон раптом пом'якшив свою позицію в питанні продовження дії СНО-3, останнього ядерного договору, підписаного США і РФ.
Новини
20:38
ЄС дозволить Британії і США участь у спільних оборонних проєктах – ЗМІ
Європейський союз дозволить нечленам, таким як Британія і Сполучені Штати, брати участь у майбутніх спільних оборонних проєктах ЄС, але тільки у виняткових випадках.
19:43
МЗС Туреччини викликало повіреного Франції через карикатуру на Ердогана
До МЗС Туреччини викликали повіреного у справах Франції через опубліковану в сатиричному журналі Charlie Hebdo образливу карикатуру на турецького президента Реджепа Таїпа Ердогана.
19:06
Німеччина вводить жорсткі національні обмеження через сплеск захворюваності
Німеччина з понеділка, 2 листопада, запроваджує жорсткі карантинні обмеження, які включають закриття барів, ресторанів та фітнес-студій.
19:06
Президентка Єврокомісії: вакцинація від коронавірусу може початися в квітні
Поставки потенційної вакцини проти COVID-19 в країни Європейського Союзу можуть початися всерйоз в квітні наступного року.
18:41
Переможниця виборів у Литві обіцяє більшу кількість жінок в уряді
Інгріда Шимоніте, лідерка партії "Союз Вітчизни", яка перемогла на парламентських виборах у Литві, заявила, що  у новому уряді Литви буде більше жінок, ніж будь-коли.
18:35
В Італії другий день поспіль антирекорд заражень: майже 25 тисяч
В Італії протягом минулої доби коронавірусом заразилися майже 25 тисяч людей, найбільше з початку епідемії.
17:52
Служба спецзв'язку порушила закон меморандумом з Huawei - Кулеба 
Глава МЗС Дмитро Кулеба заявив, що Державна служба спеціального зв'язку грубо порушила законодавство України, підписавши меморандум про про співпрацю з компанією "Хуавей Україна".
17:49
фотоУ Празі під час пожежі майже повністю згоріла дерев’яна церква з України
У Празі в Садах Кінських під Петршином практично повністю згоріла дерев’яна церква святого Михаїла, на початку минулого століття привезена з України.
17:28
MH17: Україна приєдналась до позову Нідерландів проти Росії у ЄСПЛ 
Україна як третя сторона приєдналася до міждержавного позову Нідерландів проти РФ у Європейському суді з прав людини у справі про збиття літака рейсу
17:16
Протести проти заборони абортів у Польщі: поліція анонсувала жорсткі дії
Польська поліція вживатиме більш жорстких заходів, якщо масові протести проти рішення Конституційного суду про заборону абортів, знову будуть спрямовані проти церков.
17:05
У Молдові заявили про покращення ситуації з коронавірусом
У Молдові зменшилася кількість пацієнтів з коронавірусом, що перебувають у важкому і критичному стані та у стані середньої тяжкості.
16:54
Глава МЗС Бельгії залишила реанімацію після зараження коронавірусом
Колишня прем’єрка Бельгії і чинна глава МЗС Софі Вільмес залишила реанімацію після того як 17 жовтня стало відомо про її зараження коронавірусом.
16:45
Bloomberg: Британія і ЄС вивели Brexit-переговори з глухого кута
Переговорники з ЄС та Британії щодо Brexit цього тижня домоглися прогресу у врегулюванні деяких з найсерйозніших  розбіжностей, що вселяє надію на можливість досягнення угоди між сторонами до початку листопада. 
15:51
Кулеба заявив про важливу перемогу України після рішення суду про "скіфське золото"
Глава МЗС Дмитро Кулеба заявив, що Україна розраховує на об’єктивний розгляд справи "скіфського золота" після рішення суду про відвід судді, чого домагалась Україна. 
15:46
Суд Амстердама задовольнив запит України про відвід судді у справі "скіфського золота"
Апеляційна палата суду Амстердама в середу задовольнила клопотання України проти одного з суддів, якого звинуватили в упередженості і зв'язках з Росією.
15:42
У Празі кількасот людей вийшли протестувати проти "коронавірусних" обмежень
У столиці Чехії 28 жовтня кілька сотень людей вийшли протестувати проти обмежень, запроваджених урядом для стримування епідемії коронавірусу.
15:31
Жодна країна ЄС, крім Польщі, не вибрала б Трампа президентом
Якби кандидати в президенти Дональд Трамп і Джо Байден змагались між собою в Європі, у чинного президента США практично не було б жодних шансів на перемогу. 
15:24
Дочка і радниця президента Польщі виступила проти заборони абортів
Дочка і радниця президента Польщі з соціальних питань Кінга Дуда заявила про незгоду з наслідками, до яких може привести рішення Конституційного суду про повну заборону абортів.
14:56
У Литві на два тижні скасовують всі заходи і зібрання
У середу уряд Литви прийняв рішення щодо додаткових обмежень - цього разу на два тижні скасували всі заходи та зібрання.
14:50
Інститут Коха, який відстежує епідемію в Німеччині, зазнав хакерської атаки
Німецький Інститут Роберта Коха, який відстежує розвиток епідемії коронавірусу в країні, минулого тижня зазнав хакерської атаки - за кілька днів до спроби підпалу.
14:43
Ердоган подав в суд на Charlie Hebdo
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган у середу подав кримінальну скаргу на французький сатиричний журнал Charlie Hebdo через образливу карикатуру з його зображенням.
14:23
Штурм танкера у Ла-Манші: корабель намагався висадити "зайців" в Іспанії та Франції
Зареєстрований в Ліберії танкер Nave Andromeda до прибуття до Британії просив дозволи на швартування для висадки семи безквиткових пасажирів.
13:59
Лондонський "Хітроу" вперше втратив звання найбільш завантаженого аеропорту Європи
Збитки головного аеропорту Британії за перші дев'ять місяців зросли до 1,5 мільярда фунтів стерлінгів.
13:36
Кулеба пояснив, нащо Зеленський питав про Будапештський меморандум
Глава МЗС Дмитро Кулеба заявив, що питання опитування президента про Будапештський меморандум було спрямоване на те, щоб вивести на новий рівень "дуже предметну розмову" про гарантії безпеки для України. 
13:23
Кулеба хоче зберегти торгівлю з Білоруссю - крім підприємств, де зміцнюється контроль РФ
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба виступає за збереження економічної співпраці з Білоруссю, попри політичні суперечності - крім підприємств, де посилюється контроль Росії. 
13:23
У Німеччині найбільша кількість нових випадків коронавірусу за добу
За 24 години підтверджено 14 964 нових випадки зараження коронавірусом, що є найвищим щоденним приростом в країні з початку пандемії.
13:17
Кулеба розповів, на якому етапі підготовка санкцій щодо Білорусі
Глава МЗС Дмитро Кулеба розповів, що зараз Україна перебуває в процесі приєднання до санкційного списку ЄС проти Білорусі, в якому Александра Лукашенка немає.
12:54
Швеція дозволила продаж комах у продуктових магазинах
Швеція дала "зелене світло" супермаркетам на продаж комах як продуктів харчування.
12:54
Країни Балтії фіксують нові "коронавірусні" рекорди
У країнах Балтії приріст заражень коронавірусом минулої доби встановив нові рекорди або наблизився до давніших рекордних показників.
12:39
У Польщі рекордна кількість нових випадків коронавірусу і померлих
29 людей померли саме від COVID-19, а 207 людей від ускладнення інших захворювань після інфікування.
12:24
В Італії поширення коронавірусу знову досягло рівня епідемії в усіх регіонах
Індекс Rt, який описує швидкість поширення вірусу, дає уявлення про зростання, яке ми переживаємо, він у всіх регіонах більше 1 і в багатьох набагато перевершує цей рівень
12:09
Франція очікує повторний локдаун, умови оголосять увечері
Франція очікує повернення жорсткого карантину для стримання епідемії коронавірусу; рішення про це увечері має оголосити президент Еммануель Макрон.
11:33
В Іспанії планують податок для найбагатших через вплив коронавірусу на економіку
Підвищення торкнеться близько 17 000 осіб, які вважаються найбагатшими платниками податків Іспанії з річним доходом, що перевищує 300 000 євро.
11:14
Майже 70% поляків хочуть референдум щодо питання абортів
Близько 66% поляків вважають неправильним рішення Конституційного суду, яке посилило заборону абортів в країні до майже повної, та майже 70% підтримують проведення референдуму щодо питання абортів.
10:21
Уряд Іспанії під шквалом критики через участь міністрів у великій церемонії попри обмеження
Уряд Іспанії потрапив під шквал критики після того, як чотири міністри були присутні на церемонії нагородження в Мадриді разом з майже 100 іншими людьми, незважаючи на коронавірусні обмеження.
10:07
У Чехії втретє понад 15 тисяч заражень за добу і знову рекорд
У Чехії за останню добу знову зареєстрували найбільшу з початку епідемії кількість заражень коронавірусом.
09:38
У Європарламенті припускають нову резолюцію щодо Польщі через рішення КС про аборти
Голова комітету Європарламенту з громадянських свобод стурбований рішенням Конституційного суду Польщі, яке посилило заборону абортів до майже повної, та припускає, що це питання стане приводом для резолюції Європарламенту.
09:19
фотоЖурнал Charlie Hebdo вийшов з карикатурою на Ердогана, влада Туреччини обурена
На малюнку зображений Ердоган, який сидить в кріслі в одних трусах і білій футболці, тримає якийсь напій, а іншою рукою задирає жінці традиційний мусульманський одяг, і вигукує при цьому: "У-у-ух! Пророк!".
09:04
У Британії смертність від коронавірусу досягла найвищого рівня за п'ять місяців
У Великій Британії зафіксований рекордний з травня добовий приріст смертей серед інфікованих на коронавірус - померли 367 людини.
08:39
Прем'єр Нідерландів назвав неприйнятним позов Ердогана через карикатуру
"В Нідерландах ми вважаємо свободу висловлювання думок найбільшим благом, в тому числі карикатури, в тому числі карикатури на політиків", - сказав Марк Рютте.
08:16
Німеччина на місяць введе суворі обмеження через зростання випадків коронавірусу
Бари, клуби, паби і аналогічні заклади будуть відкриті тільки для їжі на винос, ночівлі в готелях будуть дозволені тільки з поважної причини, а кінотеатри, театри і спортивні споруди, такі як тренажерні зали і басейни, будуть закриті.
07:55
Глава Євроради закликав країни ЄС створити "союз тестів і вакцин"
Шарль Мішель закликав європейські країни до активізації європейських дій щодо боротьби з  коронавірусом.
07:34
У Франції половину місць в реанімаціях займають інфіковані коронавірусом
Станом на вівторок 2909 пацієнтів з Covid-19 були госпіталізовані в реанімацію, проти 2761 напередодні,