ВІЙНА З РОСІЄЮ: ВСЕ ПРО ВІДПОВІДЬ ЄВРОПИ, США ТА СВІТУ

Четвер, 24 лютого 2022, 08:29

Президент Росії Владімір Путін вранці 24 лютого виступив з екстреним зверненням, в якому повідомив про рішення щодо військової операції на Донбасі. Перед цим російські військові розпочали наступ з кількох напрямків, з ракетним обстрілом військової інфраструктури, критичної цивільної інфраструктури та житлових кварталів у кількох містах України.

Президент Володимир Зеленський оголосив про запровадження в Україні воєнного стану. У Збройних Силах кажуть, що зайняли та утримують оборонні позиції, відбивають повітряний напад.

Західні лідери одразу відреагували на російське вторгнення і заявили про підтримку України та про готовність запровадити санкції і надати Україні додаткову допомогу. У цьому тексті - все про рішення та заяви партнерів України. Лайв-трансляцію бойових дій 24 лютого читайте у публікації "Української правди".

***

06:47 США повторили заклик до своїх громадян в Україні негайно виїздити, шукаючи будь-які можливості поїхати наземним транспортом.

06:32 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба звернувся до світу у зв’язку ракетними ударами Росії по Києву.

"Останній раз наша столиця бачила щось подібне у 1941 році, під час наступу нацистської Німеччини. Україна поборола те зло, переможе і це. Зупиніть Путіна. Ізолюйте Росію. Обірвіть усі зв’язки, виженіть її звідусіль", - закликав Дмитро Кулеба. 

05:42 Президентка Єврокомісії детально розповіла про нові санкції, погоджені ЄС проти Росії за війну в Україні. 

05:06 Лідери ЄС закінчили спеціальну зустріч щодо війни РФ проти України, повідомляє речник президента Євроради. Обговорення тривало 6 годин і проходило без електронних пристроїв, щоб гарантувати конфіденційність. 


01:12

"Вперше відбулася розмова 2+2 - глав міністерств закордонних справ і оборони України та Великої Британії. Теми: санкції та зброя. Лондон працює дуже інтенсивно з обох питань. Британія вірить в Україну та нашу перемогу над агресором",- Дмитро Кулеба.

00:29

Президент Росії Володимир Путін, погрожуючи використанням ядерної зброї, повинен розуміти, що НАТО також є ядерним альянсом - міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан.

00:00

Високопоставлений представник міністерства оборони США повідомив журналістам, що Росія запустила загалом понад 160 ракет по цілях в Україні. 

23:32

А так цього вечора виглядає штаб-квартира Єврокомісії.

"У ці темні години сьогодні вночі кольори українського прапора яскраво сяють на штаб-квартирі Єврокомісії. Символ нашої солідарності. Дружба. І непохитну підтримку", - написала президентка ЄК Урсула фон дер Ляєн.

 

23:21

Президент Франції Еммануель Макрон подзвонив главі держави-агресора Владіміру Путіну і вимагав негайно припинити наступ на Україну. 

23:20 
А от і обіцяні кроки до нерукоподаваності Росії. Комітет міністрів Ради Європи зробив крок до можливого виключення РФ зі складу цієї організації.

Рішення ще не гарантоване, але для цієї структури, що ухвалила "прощення Росії" у 2019 році, це - справді нова реальність.

22:49

Глави держав та урядів Європейського Союзу ухвалили рішення про запровадження нового пакету санкцій проти Росії та доручили підготуватись Єврокомісії до можливих проблем з енергоносіями.

21:49

Держсекретар США Ентоні Блінкен підтвердив главі МЗС Дмитру Кулебі, що Вашингтон розглядає постачання нового захисного озброєння Україні.

21:16

Президент США Джо Байден також заявив, що можливість відключення Росії від системи Swift залишається на порядку денному, але наразі у Європі не готові перейти до цього кроку. 

20:52

Президент США Джо Байден оголосив про узгодження Сполученими Штатами та понад 30 державами-партнерами по всьому світу "пекельних санкцій" проти Росії.

У чому вони полягають?

Буде обмежено можливість Росії вести бізнес у доларах, євро, фунтах і ієнах - бути частиною світової економіки. 

Буде зупинено здатність Росії фінансувати і нарощувати військо.

Також буде обмежено їхню можливість конкурувати у хайтек-економіці 21 сторіччя.

CША також наклали санкції на ще 4 російські банки, в тому числі ВТБ, другий найбільший барк Росії з активами $250 млрд.

Також США закривають можливість для найбільших російських державних підприємств позичати у американських та європейських інвесторів.

За оцінкою Байдена, санкції мають вбити високотехнологічні галузі, включно з ракетною програмою.

20:31

Прем'єр-міністр Канали Джастін Трюдо оголосив, що його держава вводить жорсткі санкції проти Росії у відповідь на вторгнення в Україну. Вони стосуються експортних дозволів, банків РФ, міністрів і російської еліти.

19:28 

Прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон оголосив про запровадження нових економічних санкцій проти Росії.

Уряд Великобританії має намір заморозити активи всіх великих російських банків із негайним заморожуванням активів ВТБ, активи якого становлять 154 млрд фунтів стерлінгів.

Авіакомпанії "Аерофлот" заборонили польоти до Британії.

19:25

Виступ президента США Джо Байдена про напад Росії на Україну перенесли на 20:30 за київським часом.

19:01

Подальше посилення східного флангу НАТО. Німеччина розмістить ще три винищувачі в Румунії для підтримки місії повітряної поліції Альянсу.

18:58

Існує реальна ймовірність того, що Європейський Союз може відрізати Росію від SWIFT, високобезпечної платіжної мережі, яка з’єднує тисячі фінансових установ по всьому світу. Але... єдності серед держав-членів з цього питання немає.

18:22

Посол Фінляндії і фінські співробітники посольства покинули Україну з міркувань безпеки.

18:06

Президент Володимир Зеленський вимагає запровадження "безпольотної зони" над територією України і розраховує на допомогу Заходу у цьому.

18:01

Сполучені Штати вважають, що вторгнення Росії в Україну спрямоване на те, щоб "обезголовити" український уряд і встановити власне управління.

За словами високопоставленого представника міністерства оборони США, саме тому один із трьох основних напрямків російського наступу спрямований на Київ.

17:52

МЗС Польщі вирішило обмежити присутність польських дипломатів в Україні, однак посольство у Києві і консульство у Львові лишаться.

17:32

ЄС обіцяє, що жорсткі санкції проти Росії будуть застосовані протягом 24 годин.

17:29 

Постійний представник України в ООН Сергій Кислиця звернувся до держав - партнерів України, із закликом змінити порядок діяльності органів ООН.

17:12
Глава МЗС Молдови повідомив, що країна тримає свої кордони відкритими і готує приймальні центри для розміщення перших українських біженців.

17:00 
Чекаємо на важливі новини з США! О 7 вечора Байден має оголосити про нові санкції  та про зброю для України.

16:47

Латвія та Чехія вирішили призупинити видачу віз російським громадянам через напад Росії на Україну.

16:38

За даними турецького телеканалу NTV, у Чорному морі в турецький корабель, який вийшов з Одеси і прямував до Румунії, влучила бомба. Хоча судно було пошкоджено, постраждалих і жертв немає.

16:15
Дмитро Кулеба просить Захід не повторювати помилку часів Гітлера

16:02

Президент США Джо Байден скликав у четвер вранці засідання Ради національної безпеки, щоб обговорити війну Росії проти України. Згодом оголосить про санкції.

16:02

Президент Франції Еммануель Макрон на тлі українського прапора звернувся до французького народу через війну Росії проти України. "На цей акт війни ми відповімо без слабкості, з холоднокровністю, рішучістю та єдністю", – попередив Макрон Путіна, гарантуючи, що "санкції, які будуть введені" щодо його країни, будуть "дорівнювати агресії, в якій він винен".

 

15:44

Україна просить своїх міжнародних партнерів наслідувати її приклад та розірвати дипломатичні відносини з агресором.

15:21

Глава МВС Польщі Маріуш Камінський заявив, що країна готується до прийому хвилі біженців з України. Невдовзі буде створено дев'ять пунктів прийому біженців. Вони будуть розташовані в містах Дорогуськ, Долгобичів, Зосін, Гребенне (Любельське) та в Корчовій, Медиці, Будомирі та Крощенку на Підкарпатті. Додатковий пункт буде збудований у Перемишлі на залізничному вокзалі. 

14:52

У четвер відбудеться екстрене засідання комісії Україна-НАТО на рівні послів, яке має на меті уточнити нагальні потреби України напередодні саміту Альянсу.

14:30

Канцлер Німеччини Олаф Шольц виступив із заявою. Він закликав Путіна негайно вивести війська і попередив про гіркі наслідки агресії.

При цьому Шольц назвав українців "братським народом Росії".

14:12

Франція збільшить підтримку України у всіх її формах, сказав глава МЗС Жан-Ів Ле Дріан, не уточнивши, чи йдеться і про військову допомогу. Президент Еммануель Макрон готує звернення до нації у зв'язку з війною проти України.

14:05 
А ось у цю новину складно навіть повірити... На екстрений саміт НАТО покликали Фінляндію та Швецію, але не Україну.

Не виходить уявити можливість того, що наші друзі серед держав Альянсу, як-то Литва чи Польща, не запропонували би нашої участі. Отже, хтось її заблокував. 

13:57 
Генсек НАТО Єнс Столтенберг на спеціальному брифінгу у Брюсселі у звязку із нападом Росії на Україну, але так і не дав прямої відповіді на те, чи надасть Альянс військову допомогу.

Водночас він чітко дав зрозуміти, що військ НАТО в Україні точно не буде.

13:42
Не запостили відразу - виправляємося. Україна офіційно розриває дипломатичні відносини з РФ.

Детальніше про наслідки цього кроку читайте у статті Війна без посольства: що означає та на що вплине розірвання дипвідносин України та РФ

13:35 
Північноатлантичний альянс скликає терміновий саміт через російську агресію.

У Альянсі також активували план захисту та готові за потреби застосувати ст.5.

"Немає простору для різночитань – атака на одного з нас, буде атакою на всіх".

13:08
Тим часом у НАТО висунули звинувачення також до Білорусі через те, що вона надала свої потужності та територію для нападу на Україну.

Альянс готується захищати своїх членів від можливого нападу Росії

12:30 
Міністерство закордонних справ України опублікувало рекомендації для українців, які на момент нового нападу Росії опинились за кордоном і тепер не можуть повернутись авіарейсами: радять залишатись в країні перебування і сконтактувати з посольством. 

12:20
Президент Чехії Земан уперше(!) виступив проти Путіна.

І не лише він. Ключові друзі Путіна у ЄС засуджують напад РФ на Україну, наразі одноголосно.

 

11:49
Італія викликала посла РФ через війну проти України. Очевидно, ближчим часом послів Росії викличуть "на килим" до МЗС і у інших державах ЄС

11:16 
Україна звернулася до Туреччини з офіційним зверненням про закриття проток Босфор і Дарданелли для російських кораблів.

10:30
Молдова вже зараз готова прийняти близько 10 тис. біженців з України, а у разі потреби знайде можливість розмістити і більше людей.

11:00
У ЄС розпочалася зустріч, на якій мають попередньо затвердити санкційний пакет.

10:30
Молдова запровадить надзвичайний стан через війну РФ проти України.

10:21
Голова комітету Бундестагу із закордонних справ Норберт Реттген заявив, що підтримує відправку зброї в Україну. "Я був проти поставок зброї, щоб канали зв’язку з Москвою залишалися відкритими. З цим покінчено".

10:05 
ЄС оприлюднив деталі "пекельних санкцій", які схвалюватимуть у четвер.  Деталі читайте у новині.

"У цих санкціях ми вдаримо по стратегічних галузях російської економіки, заблокуємо доступ до технологій та ринків. На додаток, ми заморозимо російські активи у ЄС та зупинимо доступ російських банків на фінансові ринки", - розповіла президента Єврокомісії.

 

10:00 
Постійний представник України в ООН Сергій Кислиця виступив з жорсткою промовою на засіданні Ради безпеки ООН майже одразу після початку нового наступу Росії.

"Коли я прийшов сюди з годину тому, я хотів попросити представника РФ підтвердити під запис, що російські війська не почнуть стріляти по українцях сьогодні і не перейдуть у наступ. Це вже не має сенсу. Тому що 48 хвилин тому ваш президент оголосив Україні війну… Тож зараз я хотів би, посол Росії, попросити вас сказати під протокол, чи ваші війська прямо зараз не обстрілюють і не бомблять українські міста. Чи ваші війська не рухаються по території України. У вас є смартфон, ви можете подзвонити Лаврову прямо зараз", - заявив Кислиця. 

Він наголосив, що Росія повинна відмовитися від обов’язків президента Ради безпеки ООН та закликав негайно скликати позачергове засідання Радбезу для припинення війни. 

"Закликаю всіх вас зробити все можливе, щоб зупинити війну. Військові злочинці не потрапляють в чистилище, посол, вони опиняються прямо в пеклі!", - заявив Сергій Кислиця.

09:51 
МЗС Польщі засудило новий масштабний напад Росії на Україну, назвавши його безпрецедентним. 

"РФ свідомо прийняла рішення про знищення основ сучасної архітектури безпеки і спробу силової зміни кордонів, на що неможливо погодитися у XXI столітті. Польща у співпраці з союзниками вживе всіх заходів, передбачених міжнародним правом, для підтримки України та зупинення російської агресії", - йдеться у заяві

09:46 
Фінляндія засудила війну РФ проти України та розгляне варіанти підтримки для Києва у рамках двосторонніх відносин та дій всього ЄС. 

09:41
МЗС Польщі закликало своїх громадян негайно покинути територію України.

09:18 
Президент Франції Еммануель Макрон у розмові з українським колегою Володимиром Зеленським пообіцяв надання економічної, фінансової підтримки, а також оборонного обладнання. Розмова відбулася в ніч на 24 лютого, до початку повномасштабного наступу РФ.

09:10
Уряд Німеччини скликає кризову команду через війну РФ проти України. Міністерка закордонних справ Анналена Бербок заявила, що це "день ганьби для РФ".

08:42
Міністр закордонних справ Італії засудив новий напад РФ на Україну та пообіцяв спільну з союзниками підтримку. 

08:26 
Міністри закордонних справ Естонії, Латвії та Литви сьогодні перебувають у Києві і опублікували спільну заяву у зв’язку з початком Росією нової масштабної агресії проти України. 

08:21
Канцлер Німеччини Олаф Шольц назвав "чорним днем для Європи" напад Росії на Україну і закликав РФ негайно зупинитися.

08:01 
Президент Зеленський зателефонував президенту США Джо Байдену, щоби обговорити подальші скоординовані дії через війну з Росією

За словами Байдена, Зеленський просив його підтримати всесвітнє величезне засудження російської агресії, а також допомогти забезпечити всесвітню "підтримку народу України". 

07:56 
Президент Польщі Анджей Дуда обіцяє спільну відповідь ЄС та НАТО на агресію РФ.

07:45 
Президент Литви Гітанас Науседа засудив напад Росії на Україну та закликав Захід до рішучих дій.

07:24 
Агентство з авіаційної безпеки Європейського Союзу (EASA) попередило авіакомпанії, щоб вони уникали польотів над Україною.

07:18
Генеральний Секретар НАТО Єнс Столтенберг оголосив про зустріч для обговорення російської агресії проти України.

07:15
Керівники Європейської ради та Єврокомісії Шарль Мішель та Урсула фон дер Ляєн уранці в четвер оприлюднили спільну заяву на підтримку України.

"Кремль за це відповість", - заявили обидва лідери.

07:09
Прем’єр Британії Борис Джонсон заявив, що "обурений жахливими подіями в Україні" і вже обговорив з президентом України Володимиром Зеленським наступні кроки.

06:38
Президент США Джо Байден опублікував заяву у зв’язку з початком Росією повномасштабної агресії проти України.

"Президент Путін обрав війну, що завдасть катастрофічних людських втрат і страждань. Лише Росія несе відповідальність за смерть і розруху, яку завдасть ця атака. США і партнери відреагують спільно і рішуче. Світ притягне Росію до відповідальності", - заявив він.

Підписуйтеся на Telegram-канал "Європа тут" з найцікавішим від ЄвроПравди

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.