15 липня 2022

Статті
Друзів багато, ворог один: як новий уряд Естонії буде підтримувати Україну та протистояти РФ
Як відзначила Кая Каллас напередодні голосування у Рійгікогу, дії уряду будуть виходити з того, що "Естонія має у світі багато друзів, і лише одного ворога – Росію".
Проблеми Супермаріо: чому проукраїнський прем'єр Італії опинився за крок до відставки
Драгі став головним адвокатом України в Італії та зіграв ключову роль у наданні нам статусу кандидата у ЄС. Зараз він на межі відставки...
Колонки
Як війна підштовхнула український та польський бізнес посилити співпрацю
Польська сторона зацікавлена об’єднувати зусилля з українськими колегами для спільної експансії на ринки Африки та Азії.
Новини
23:28
Усе більше фінів хочуть купувати міцний алкоголь у супермаркетах
Більшість громадян Фінляндії підтримують рішення дозволити продаж алкогольних напоїв міцністю більше 5,5% не лише в спеціалізованих крамницях, а і в загальних магазинах і супермаркетах.
23:12
В Італії затримали вантаж із деталями для дронів зі США, який, імовірно, мав піти в Росію
Фінансова поліція і митна служба Італії в четвер заблокувала в порту Джоя-Тауро контейнерний вантаж з деталями для американських безпілотників, який вирушав із Канади – вони підозрюють, що вони призначались для Росії.
22:47
США продадуть Естонії РСЗВ HIMARS та іншу зброю на $500 млн
Державний департамент США у п’ятницю схвалив продаж уряду Естонії реактивних систем залпового вогню HIMARS і пов’язаного обладнання на суму до 500 мільйонів доларів.
22:29
Сербія звинуватила Польщу в порушенні нейтралітету через візит глави МЗС до Косова
Міністерство закордонних справ Сербії в п’ятницю вручило ноту протесту місії Польщі в ОБСЄ через те, що глава польського МЗС Збігнєв Рау як голова ОБСЄ не дотримувався принципу статусного нейтралітету цієї місії щодо Косово під час його візит до Приштини.
22:09
ОБСЄ закликає розслідувати смерть британця в полоні бойовиків "ДНР"
Бюро з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ у п’ятницю закликало до розслідування смерті підданого Великої Британії Пола Юрі, який загинув у полоні бойовиків так званої "ДНР".
21:52
Німеччина підтримує координацію експорту зерна з України на рівні ЄС
Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок у п’ятницю під час візиту до румунського порту Констанца підтримала ідею призначення координатора ЄС із питань експорту зерна з України.
21:35
Понад 50 українських військових і правоохоронців лікуються в Литві
У медичних закладах Литви проходить лікування 51 поранений з України, ще один очікується найближчим часом, повідомило у п'ятницю Міністерство охорони здоров'я Литви.
ДайджестНові британські РСЗВ в Україні, глава ЦРУ у Вірменії, $1 млрд Україні від США: новини дня
21:17
У ЄС повідомили, коли чекати на восьмий пакет санкцій проти Росії
За словами заступника голови Європейської комісії Мароша Шефчовича, робота над наступним, восьмим пакетом санкцій Європейського Союзу проти Росії продовжиться восени.
21:03
фотоУ Вірменії підтвердили візит глави ЦРУ – він зустрівся з Пашиняном
У вірменську столицю Єреван у п’ятницю прибув глава Центрального розвідувального управління США Вільям Бернс, його прийняв прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян.
20:53
Шмигаль із Боррелем поговорили про "промисловий" і "транспортний" безвізи для України
Прем’єр-міністр Денис Шмигаль і високий представник ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель у п’ятницю обговорили подальші кроки з інтеграції України в Євросоюз.
20:51
Словенія демонтує колючий дріт на кордоні з Хорватією, який зупиняв біженців у 2015 році
Словенія почала демонтувати колючий дріт на кордоні з Хорватією, встановленийчерез міграційну кризу у 2015 році.
20:36
На Шпіцбергені затримали судно, яке незаконно везло зброю і патрони до неї
Влада Шпіцбергена в п’ятницю повідомила про затримання судна, яке привезло на острів близько 50 одиниць зброї та великий арсенал патронів до них без відповідного дозволу правоохоронців.
20:24
В Єреван несподівано прибула делегація топ-посадовців ЦРУ - джерело
До столиці Вірменії Єревана з несподіваним візитом прибула американська делегація, куди входять топ-посадовці ЦРУ.
20:13
Глава МЗС Італії: голову Драгі подали Путіну на срібному блюді
Міністр закордонних справ Італії Луїджі Ді Майо вважає, що відставка прем’єр-міністра Маріо Драгі викликала радість у Росії та грає їй на руку.
19:53
Швейцарський кантон дозволив відстріл вовків, які нападають на корів
Швейцарський кантон Граубюнден у п’ятницю дав дозвіл на відстріл двох молодих вовків, чия зграя почала нападати на корів на додаток до її традиційної здобичі овець та кіз.
19:53
Президент Азербайджану звинуватив Росію у невиконанні домовленостей щодо Карабаху
Президент Азербайджану Ільхам Алієв в п’ятницю заявив, що представники міністерства оборони Росії обіцяли забезпечити виведення вірменських військових із Карабаху до червня, але ця домовленість досі не виконана.
19:34
Німеччина хоче дати Молдові 60 мільйонів євро допомоги через війну в Україні
Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок у п’ятницю оголосила про наміри Берліна виділити Молдові 60 мільйонів євро допомоги, щоб подолати наслідки повномасштабної війни в Україні.
19:30
фотоКомпанія для HIMARS: в Україну прибули перші РСЗВ M270
Міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що перші реактивні системи залпового вогню М270 прибули до країни.
19:19
Єврокомісія подала до суду проти Угорщини за порушення прав ЛГБТ 
Єврокомісія подала позов до Суду ЄС проти Угорщини через закон, який дискримінує людей на основі їх сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності.
19:17
Глава МВС Сербії та український депутат заочно посперечались про євроінтеграцію, Росію і усташів
Міністр внутрішніх справ Сербії Александар Вулін відреагував на слова народного депутата України Олексія Гончаренка про те, що українці разом із "братами-хорватами" будуть спостерігати за долею Белграда.
18:57
Президент Азербайджану підтвердив підписання енергетичної угоди з ЄС
Президент Азербайджану Ільхам Алієв у п’ятницю підтвердив, що Баку готується в найближчі дні підписати з ЄС документ у сфері енергетичної безпеки.
18:53
У Німеччині спростували фейк про прийом українських біженців у колишньому концтаборі
Меморіал концтабору Заксенхаузен заперечив неправдиві повідомлення у Telegram про те, що він готовий розмістити українських біженців на місці колишнього концтабору.
18:42
ЄС дасть Латвії 63 мільйони євро на укріплення кордону з Білоруссю
Європейська комісія в п’ятницю схвалила запит міністерства внутрішніх справ Латвії на виділення 63 мільйонів євро для укріплення кордону з Білоруссю.
18:39
Меморіал жертвам Голокосту в Берліні обмалювали свастиками
Дві свастики та похвалу лідеру нацистської Німеччини Адольфу Гітлеру виявили у п'ятницю на бетонному блоці, який є частиною берлінського Меморіалу вбитим євреям у Європі.
Аналітика короткоПро які дії щодо України та РФ домовилася нова коаліція Естонії
18:23
Росія заблокувала Bellingcat і чеський фонд
Генеральна прокуратура Росії в п’ятницю визнала "небажаними організаціями" портал журналістських розслідувань Bellingcat, його російського партнера The Insider, а також чеський "Інститут правової ініціативи Центральної та Східної Європи" (CEELI Institute).
18:14
У Литві партії домовилися виділяти на оборону не менше 2,5% ВВП
У Литві глави парламентських партій у п'ятницю підписали нову угоду щодо оборони: партії прагнутимуть зберегти фінансування у розмірі не менше 2,5% внутрішнього валового продукту.
18:10
фотоГлава дипломатії ЄС розповів про зустріч з українськими біженцями в Чорногорії
Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель під час візиту до Чорногорії зустрівся з українськими біженцями, які опинилися в цій країні.
18:04
відеоУ Франції через святковий феєрверк до Дня взяття Бастилії загинув хлопець і його старша сестра
У французькому місті Шоле департаменту Мен і Луара в ніч проти п’ятниці внаслідок запуску святкового феєрверку з нагоди Дня взяття Бастилії загинули 7-річний хлопець і його 24-річна сестра, поліція розслідує інцидент.
17:58
Іспанія визнає незаконним режим диктатора Франко та судові рішення його часів
Нижня палата парламенту Іспанії схвалила новий закон, який оголосив незаконним режим колишнього диктатора генерала Франсіско Франко та поклав на центральний уряд відповідальність за виявлення тіл десятків тисяч людей, зниклих безвісти під час громадянської війни в Іспанії та диктатури.
17:45
Одна з головних претенденток на посаду Джонсона звинуватила конкурентів у саботажі
Молодша міністерка торговельної політики Великої Британії Пенні Мордонт, яка наразі є однією з фавориток виборів нового глави Консервативної партії, звинуватила своїх конкурентів у намаганні саботувати її кампанію.
17:33
МЗС Британії викликало посла Росії через смерть британця у полоні окупантів
МЗС Британії викликало посла Росії в Лондоні Андрєя Келіна, щоб висловити глибоке занепокоєння через повідомлення про смерть британця Пола Юрі у полоні терористичної "ДНР".
17:27
Санкції вплинули на майже половину російського експорту до ЄС – Єврокомісія
Обмеження, запроваджені Європейським Союзом у відповідь на повномасштабне вторгнення Росії в Україну, зачепили російський експорт до ЄС на суму понад 73 мільярди євро – це близько 48%.
17:19
Україна долучиться до програми ЄС для захисту охорони здоров’я
Єврокомісар з питань охорони здоров’я Стелла Кіріакідес та міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко підписали eгоду між Україною та ЄС про участь України у програмі ЕU4Health, яка дозволяє системі охорони здоров’я України інтегруватися в європейський простір.
17:16
Половина країн-членів НАТО ратифікували вступ Швеції і Фінляндії
Парламенти 15 із 30 країн, що входять до Організації Північноатлантичного договору, схвалили протоколи про приєднання Фінляндії та Швеції до НАТО.
17:07
Новий уряд Естонії хоче визнати недійсними дозволи на зброю росіян і білорусів
Відповідно до умов коаліційної угоди, новий уряд Естонії планує призупинити дію дозволів на зброю для громадян Росії та Білорусі.
17:06
Парламент Північної Македонії цими вихідними може зробити крок для розблокування вступу до ЄС 
Парламент Північної Македонії може проголосувати цими вихідними щодо укладеної за посередництвом Франції угоди, спрямованої на врегулювання суперечки з Болгарією та розблокування шляху до давно назрілих переговорів про членство в ЄС.
16:59
У Британії вперше оголосили надзвичайну ситуацію через спеку
У Британії оголосили надзвичайну ситуацію після того, як вперше було видано червоне попередження про сильну спеку, коли температура може досягати 40 градусів за Цельсієм.
16:48
Рада ЄС обговорить виділення ще 500 млн євро на військову підтримку України 
Рада ЄС з питань закордонних справ має намір обговорити питання подальшої військової підтримки України у війні та ухвалити політичне рішення, яке уможливить виділення п'ятого траншу з Європейського фонду забезпечення миру для військової підтримки України.
16:31
Єврокомісія представила пропозицію сьомого пакета санкцій проти Росії
Єврокомісія схвалила спільну пропозицію щодо сьомого пакета санкцій проти РФ, нові обмеження передбачають заборону ввезення російського золота.
16:30
У Брюсселі відкриють Європейську дипакадемію для молодих дипломатів ЄС та України
Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель анонсував відкриття Європейської дипломатичної академії, в якій навчатимуться молоді дипломати з країн ЄС, а також з України.
16:20
Сійярто розповів, як Орбан вирішив "зняти напругу" з Зеленським через війну
Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто заявив, що після початку війни Росії проти України уряд Віктора Орбана виключив із порядку денного справи, які створювали напруженість у відносинах з Україною.
16:05
70% німців за продовження підтримки України попри зростання цін на енергоносії
Більшість німців виступають за подальшу підтримку України попри зростання цін на енергоносії.
15:56
В оборонному бюджеті США пропонують $1 млрд для України і кошти на навчання українських пілотів
Палата представників США ухвалила законопроєкт про оборонний бюджет США на 2023 рік, який передбачає виділення 1 млрд доларів для забезпечення безпеки України.
15:36
Польща придбає 116 танків "Абрамс" на додачу до 250 вже замовлених
Польща закупить у США 116 вживаних танків "Абрамс", оскільки Варшава зміцнює свої збройні сили після вторгнення Росії в Україну.
15:32
У Польщі ліквідували центр польсько-російського порозуміння
Президент Польщі Анджей Дуда підписав зміни до закону про Центр польсько-російського діалогу та порозуміння, які перетворили центр на установу, що працюватиме над порозумінням між поляками та різними східноєвропейськими народами.
15:13
У полоні помер захоплений бойовиками "ДНР" громадянин Британії
45-річний британський гуманітарний працівник Пол Юрі, якого бойовики так званої "ДНР" захопили у полон, помер нібито через хворобу.
15:06
ЄС може заборонити імпорт мазуту з РФ на шість місяців раніше запланованого - ЗМІ
Європейський Союз може заборонити імпорт і транзит частини мазуту з Росії приблизно за шість місяців раніше запланованого терміну.
14:45
Рада закордонних справ ЄС за участі Кулеби обговорить російську агресію
Міністри закордонних справ країн-членів ЄС 18 липня розглянуть російську агресію проти України. 
14:33
В МЗС відповіли Орбану: європейську економіку вбивають не санкції, а війна Росії
У Міністерстві закордонних справ не згодні з критикою санкцій проти Росії угорським прем’єром Віктором Орбаном.
14:27
У Берліні назвали ракетний удар по Вінниці актом жорстокості проти мирного населення
Уряд Німеччини ракетний удар Росії по місту Вінниця, який стався у четвер.
14:15
Болгарія продовжить ремонтувати українську військову техніку попри рішення Москви
Міністр оборони Болгарії Драгомір Заков заявив, що його країна продовжить ремонтувати українську військову техніку попри рішення Москви відкликати ліцензії болгарських підприємств на ремонт російських вертольотів.
13:48
фотоНімеччина передала 80 пікапів для ЗСУ
Німеччина протягом останніх тижнів передала для Збройних сил України 80 пікапів.
13:43
У Польщі зібрали вже дві третини суми на "Байрактар" для України
У рамках кампанії збору коштів на купівлю бойового безпілотника "Байрактар" для України поляки зібрали вже понад 14,5 млн злотих - близько двох третин потрібної суми.
13:31
Продажі автомобілів у Європі впали до найнижчого рівня за 26 років
Німецька Volkswagen Group найбільше постраждала серед великих автовиробників з майже на чверть меншими продажами, ніж минулого червня.
13:21
У Німеччині колишнього військового засудили до 5,5 років в’язниці за планування нападів
У Німеччині колишнього військового Бундесверу Франко А. засудили до 5 років і шести місяців позбавлення волі за планування нападів та порушення законодавства щодо поводження зі зброєю і вибуховими пристроями.
13:09
Посол США порівняла удари РФ по Україні зі звірствами нацистів у Бабиному Яру
Посол США Бріджит Брінк порівняла російські удари по Україні зі звірствами нацистів у Бабиному Яру і закликала світ допомогти Україні захиститися від них.
13:03
Главою МЗС Бельгії стане колишня телеведуча та журналістка
У п'ятницю король Бельгії Філіп прийме Лябіб для приведення до присяги як нового міністра уряду.
12:40
Франція передала Україні мобільну лабораторію для експрес-аналізу ДНК
МЗС Франції повідомило про передачу Україні мобільної лабораторії для експрес-аналізу ДНК в процесі розслідування воєнних злочинів РФ.
12:24
Нова урядова коаліція Естонії пообіцяла всебічну підтримку Україні
Зобов'язання щодо України прописані у коаліційному договорі, підписаному у п'ятницю Партією реформ, партією "Вітчизна" (Isamaa) та Соціал-демократичною партією.
12:06
В Іспанії продовжують лютувати пожежі, постраждали 6000 гектарів
В Іспанії продовжують боротися з кількома осередками лісових пожеж, які знищили вже 6000 гектарів території.
Аналітика короткоПояснюємо, що відбувається з урядом Італії та як це може вплинути на Україну
11:29
Європа стала найбільшим покупцем нафти із США вперше за 6 років
З січня по травень цього року Європа отримала в середньому близько 213,1 мільйона барелів сирої нафти, тоді як Азія отримала 191,1 мільйона барелів.
11:01
Єврокомісія планує позиватись проти Угорщини за ставлення до ЛГБТ - ЗМІ
Єврокомісія планує позиватися проти Угорщини у зв’язку з політикою щодо ЛГБТ, а також відкликанням ліцензії останньої незалежної радіостанції.
10:44
Орбан: Європа вистрілила собі в легені санкціями проти Росії, економіка задихається
Санкції щодо Росії можуть зруйнувати європейську економіку, якщо їх не переглянути або не скасувати.
10:18
У Данії кількість центрів для біженців скоротилася до рівня до 24 лютого
У Данії кількість діючих центрів для проживання біженців повернулася до того ж рівня, що до початку повномасштабної війни РФ проти України.
10:14
Німецькі соціал-демократи не змогли вигнати Шредера з партії
Було подано 17 офіційних запитів про виключення Шредера з партії, який обіймав посаду канцлера Німеччини з 1998 по 2005 рік. Однак, за словами Маттерна, навряд вони будуть успішними.
09:34
Угорщина хоче допомогти Україні з експортом зерна і пропонує переробні заводи на кордоні
Угорщина готова допомогти Україні доставити накопичене через закриття портів зерно на різні ринки, щоб уникнути голоду в інших частинах світу.
09:14
Британська розвідка: наступними цілями російських військ будуть Сіверськ та Бахмут
За оцінками британської розвідки, найближчими цілями російських військ будуть Сіверськ та Бахмут. 
09:07
Канада розширила санкції проти промислового сектора РФ
З 15 липня будь-якій особі в Канаді та будь-якому канадцю за межами Канади забороняється надавати Росії або будь-якій особі в Росії послуги, пов'язані з виробництвом металевих виробів.
08:46
Третій день пожеж на півдні Франції: вигоріли 5000 гектарів, евакуйовані 10 тисяч людей
На півдні Франції продовжують боротися з лісовими пожежами, які спалахнули ввечері 12 липня, та однією новою. 
08:44
Німеччина виділяє додатково 2,4 млрд євро на українських біженців
Хайль сказав, що близько 800 000 людей з України вже знайшли притулок у Німеччині, 30% з яких молодше 14 років.
08:21
Формування уряду в Естонії: стали відомі кандидатури нових глав МЗС та Міноборони
Посаду міністра закордонних справ у новому уряді Естонії може отримати представник партії "Вітчизна" (Isamaa) Урмас Рейнсалу.
08:16
У КНДР придумали пояснення, чому визнали "незалежність" окупованих РФ територій
Україна розірвала дипломатичні відносини з Північною Кореєю після того, як Пхеньян визнав так звані "ДНР" та "ЛНР".
07:50
Британські ЗМІ дізналися позицію Джонсона щодо кандидатів на його посаду
Прем’єр Британії Борис Джонсон, який тимчасово залишається на цій посаді до обрання нового лідера консерваторів, найбільш заперечує проти кандидатури колишнього міністра фінансів Ріші Сунака і найбільш підтримує главу МЗС Ліз Трасс.
07:23
Третина литовців почали менше користуватись авто через високі ціни на пальне
Третина литовців кажуть, що почали менше користуватися приватним авто останнім часом через високі ціни на пальне.