30 червня 2024

Новини
21:06
Ультраправі виграли дострокові вибори у Франції – екзитпол
Опитування, проведені на дільницях, показали впевнену перемогу ультраправої партії "Національне об'єднання" – за нього проголосували 34,2% французів.
19:49
Зеленський прокоментував план радників Трампа про припинення війни в Україні
Президент Володимир Зеленський заявив, що план радників кандидата в президенти США Дональда Трампа, який передбачає можливі поступки українським територіям, є "поганою ідеєю".
19:31
опитуванняМайже три чверті американців сумніваються, що Байден здатен бути президентом
72% американських виборців після президентських дебатів вважають, що когнітивне й ментальне здоров’я Джо Байдена не перебуває на рівні, який дозволив би йому працювати на посаді президента США.
ДайджестВибори у Франції, нові союзники Орбана, розширення санкцій проти Білорусі: новини вихідних
19:06
Першого депутата вже обрали на заморській території Франції
Політик Моерані Фребо став першим обраним до французького парламенту депутатом на нинішніх дострокових виборах – він представлятиме Французьку Полінезію, заморську територію Франції.
18:47
На півночі Італії вирує негода, влада почала евакуацію людей
У регіоні П’ємонт та автономній області Валле-д’Аоста на північному заході Італії через сильні зливи почались зсуви ґрунту та селеві потоки, в результаті чого місцева влада подекуди почала евакуацію населення.
18:19
Майже 60% французів уже проголосували на парламентських виборах
Явка в першому турі дострокових парламентських виборів Франції в неділю, 30 червня, становить майже 60%, що стало найбільшим із 1978 року показником.
18:08
Рютте в останній промові на посаді прем’єра Нідерландів згадав про катастрофу МН17
Голова уряду Нідерландів Марк Рютте в неділю, 30 червня, виголосив останнє звернення на цій посаді, де перерахував свої здобутки та найважливіші події, що випали на його кар’єру як прем’єра з 2010 року.
17:51
В уряді Фіцо анонсували його повернення до роботи після замаху
Віцепрем’єр-міністр і міністр оборони Словаччини Роберт Каліняк заявив, що голова уряду Роберт Фіцо, ймовірно, найближчим часом повернеться до роботи після пережитого у травні замаху.
17:33
Німкеня заявила, що в неї вкрали 30 літрів пива: несподівана розв’язка історії
У місті Швебіш-Галль, що в німецькій землі Баден-Вюртемберг, поліція розповіла про курйозний випадок, коли жінка поскаржилась на крадіжку бочки з 30 літрами пива.
17:17
фотоНа півночі Косова розклеїли листівки з "верховним головнокомандувачем" Вучичем
У північних муніципалітетах частково визнаного Косова, населеного переважно етнічними сербами, знайшли листівки зі зверненням до президента Сербії Александара Вучича, якого називають "верховним головнокомандувачем".
16:57
Православну церкву Болгарії очолив прихильник вторгнення Росії в Україну
Болгарська православна церква, традиційно близька до Росії, у неділю, 30 червня, обрала нового патріарха – 52-річного Даниїла, який відкрито підтримав повномасштабне російське вторгнення в Україну.
16:38
Чеський президент пояснив, чому підтримує призначення посла в Росії
Президент Чехії Петр Павел заявив, що підписав документ, який уможливлює призначення посла країни в Росії.
16:25
Президент Чехії не бачить причин змінювати керівництво армії на тлі конфлікту
Чеський президент Петр Павел вважає, що наразі підстав змінювати керівництво оборонних структур немає на тлі повідомлень у ЗМІ про конфлікт між міністеркою оборони Яною Черноховою та керівником Генерального штабу Карлом Ржехкою.
Відео"Путін – головоріз, бандит і тиран. Американці це розуміють". Інтерв’ю
16:03
Зеленський критикує США через відмову запросити Україну в НАТО
Президент Володимир Зеленський вважає, що позиція нинішньої влади США, а також лідера республіканців Дональда Трампа стосовно незапрошення України в НАТО не відповідає "політиці лідерів світу".
15:39
У Сербії затримали двох людей після нападу з арбалетом біля посольства Ізраїлю
У Сербії взяли під варту двох чоловіків, підозрюваних у причетності до нападу з арбалетом на поліцейського біля посольства Ізраїлю в Белграді напередодні.
15:23
The Telegraph: Росія глушила GPS на сотнях британських військових рейсів
За перші чотири місяці 2024 року Росія глушила сигнал GPS на кожному четвертому рейсі британських Військово-повітряних сил.
14:54
Попередня явка на парламентських виборах у Франції – найвища за 40 років
Станом на 12:00 за місцевим часом явка на дострокових парламентських виборах у Франції стала найвищою з 1981 року.
14:39
На південному сході Греції спалахнула лісова пожежа, людей евакуюють
Велика лісова пожежа спалахнула в районі міста Кератея на південному сході Греції вдень у неділю, 30 червня, через що жителі чотирьох населених пунктів поблизу були змушені переїхати в більш безпечні райони.
14:28
Фарадж заперечує симпатії до "небезпечно розумного" Путіна
Лідер британської євроскептичної партії Reform UK Найджел Фарадж заявив, що твердження про його симпатії до Владіміра Путіна – це "російська містифікація".
14:09
Опонент Орбана висміяв його заяву про "коаліцію патріотів" у Європарламенті
Фактичний лідер угорської опозиційної партії TIZSA Петер Мадяр, чия політсила посіла друге місце на євровиборах в Угорщині, висміяв заяву прем’єра Віктора Орбана про створення нової правої коаліції в Європарламенті.
13:57
ПА ОБСЄ визнала агресію проти України геноцидом та закликала до деколонізації Росії
Парламентська асамблея Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) на засіданні в Бухаресті 29 червня ухвалила резолюцію щодо десятиріччя збройної агресії Росії проти України, де визнала деколонізацію РФ необхідною передумовою для встановлення міцного миру.
13:29
У Швейцарії – сильні грози й повені, двоє загинули через зсув ґрунту
У різних частинах Швейцарії в суботу та неділю пройшли сильні грози і повені, влада повідомила про перших жертв негоди.
13:15
У Франції влаштували стрілянину на весіллі, ЗМІ пишуть про двох загиблих
У місті Тьонвіль на північному сході Франції в ніч проти неділі, 30 червня, сталась смертельна стрілянина на весіллі, яка, ймовірно, була результатом з’ясування стосунків між бандами.
12:54
Найбільший аеропорт Румунії оштрафували через зламані кондиціонери
Національне управління з захисту прав споживачів Румунії (ANPC) оштрафувало Міжнародний аеропорт Бухареста імені Анрі Коанди – найбільший у країні – на 10 тисяч леїв (2008 євро) через несправну систему кондиціонування.
12:40
Колишній генсек НАТО критикує Шольца за нерішучість у підтримці України
Колишній очільник Північноатлантичного Альянсу Андерс Фог Расмуссен вважає, що Німеччина надто вагається в питанні збройної підтримки України для захисту від повномасштабного вторгнення Росії.
12:28
Ексгенсек НАТО: "План А" Путіна провалився, наступний рік буде вирішальним
Колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен вважає, що Владімір Путін замість стрімкого захоплення України робить ставку на ослаблення Заходу.
12:03
відеоБританського євроскептика Фараджа потролили плакатом з Путіним
Активісти з групи Led By Donkeys ("Ведені віслюками"), які виступають проти лідера британської євроскептичної партії Reform UK Найджела Фараджа, під час його виступу вивісили плакат із зображенням Владіміра Путіна.
11:46
Орбан, експрем'єр Чехії та ультраправі Австрії створюють власну групу в Європарламенті
Угорський прем’єр-міністр Віктор Орбан, лідер ультраправої Австрійської партії свободи Герберт Кікль і колишній прем’єр Чехії Андрей Бабіш у неділю, 30 червня, оголосили про створення нової правої групи в Європейському парламенті.
11:25
фотоВ іспанській Андалусії протестували проти засилля туристів
Тисячі людей у суботу, 29 червня, вийшли на вулиці в містах Малага і Кадіс, що в регіоні Андалусія на півдні Іспанії, висловлюючи протест проти наслідків перенасичення міст туристами, зокрема зростання цін на житло.
11:00
У Британії провідна газета консерваторів підтримала лейбористів на виборах
Щотижневик The Sunday Times, який історично підтримував Консервативну партію, у редакційній статті підтримав обрання на дострокових парламентських виборах опозиційної Лейбористської партії.
10:38
У Данії спростували заяву Путіна про розгортання "ядерних ракет США"
Міністерство оборони Данії заявило, що в країні не розгорнуто жодної ракети середньої дальності, здатної нести ядерний заряд – як про це заявив Владімір Путін раніше цього тижня.
10:17
Орбан їде до лідера ультраправих Австрії – можливо, обговорити співпрацю в Європарламенті
Лідер ультраправої Австрійської партії свободи Герберт Кікль у неділю, 30 червня, прийме угорського прем’єр-міністра Віктора Орбана та експрем’єра Чехії Андрея Бабіша на тлі намірів правих сил об’єднатись у Європейському парламенті.
10:00
Німеччина в першому півріччі наростила експорт зброї на 30%, дві треті йдуть в Україну
Обсяг експортних ліцензій на військову техніку, виданих урядом Німеччини в першій половині 2024 року, становив щонайменше 7,48 мільярда євро, переважна більшість із них була призначена для України.
09:42
Міністр оборони Швеції: Росія хоче розколоти ЄС і НАТО
Шведський міністр оборони Пол Йонсон вважає, що напад Росії на Північноатлантичний Альянс не є неминучим, але вона й далі переслідує мету розділити союзників по НАТО та в Європейському Союзі.
09:30
У партії прем’єрки Естонії, яка очолить дипломатію ЄС, розповіли про майбутнє уряду
Партія реформ Естонії, чия представниця Кая Каллас іде з посади прем’єра для роботи в Європейському Союзі, заявила, що не планує змінювати склад урядової коаліції, але може внести зміни в її програму.
09:17
В уряді Британії занепокоєні можливим втручанням Росії в парламентські вибори
Заступник прем’єр-міністра Великої Британії Олівер Дауден назвав реальним ризик втручання Росії в парламентські вибори в країні, які відбудуться 4 липня.
08:54
Ексканцлера ФРН Шредера викликають свідчити про "Північний потік-2"
Комісія парламенту німецької землі Мекленбург-Передня Померанія з розслідування подій навколо фонду, пов’язаного з будівництвом "Північного потоку-2", викликала для свідчень голову землі Мануелу Швезіг та колишнього канцлера Герхарда Шредера.
08:41
У Сербії підвищили рівень терористичної загрози після нападу біля посольства Ізраїлю
Міністр внутрішніх справ Сербії Івиця Дачич оголосив про підвищення рівня терористичної загрози в країні після нападу з арбалетом біля посольства Ізраїлю в Белграді напередодні, 29 червня.
08:25
Байден звернувся до донорів своєї кампанії після провальних дебатів
Президент США Джо Байден у суботу, 29 червня, виступив перед донорами своєї передвиборчої кампанії на заході у штаті Нью-Йорк, де визнав занепокоєння через невдалий виступ на дебатах із Дональдом Трампом, але пообіцяв продовжувати участь у виборах.
08:09
У Франції – дострокові парламентські вибори, де можуть тріумфувати ультраправі
Громадяни Франції в неділю, 30 червня, голосують у першому турі дострокових парламентських виборів, які можуть привести до влади перший з часів Другої світової війни ультраправий уряд.