2 грудня 2019

Статті
Імпічмент як засіб: які приховані наслідки несе відсторонення Трампа
Імпічмент може дискредитувати найвищі посади в США як такі. Адже скандал підриває не тільки авторитет Трампа, а загалом усю гілку виконавчої влади.
Колонки
Три надзавдання для Єврокомісії: який курс проводитиме нове керівництво ЄС
Після перезавантаження складу інституцій ЄС надважливим пріоритетом нашої роботи є збереження підтримки нашої держави у протистоянні російській агресії.
Новини
20:43
МЗС вручило ноту протесту послу Угорщини через заяву щодо автономії Закарпаття
2 грудня до МЗС України було запрошено посла Угорщини в Україні Іштвана Ійдярто, якому вказали на неприйнятність його заяв щодо автономії угорської національної меншини в Україні та блокування угорською стороною діяльності Комісії Україна – НАТО. 
20:14
Прем’єр Чехії: не розумію, чому Єврокомісія дозволяє собі трактувати наші закони
Прем'єр-міністр Чехії Андрей Бабіш заявив, що Єврокомісія дозволяє собі трактувати чеські закони. Так Бабіш прокоментував лист від ЄК з результатами аудиту, який нібито підтвердив, що він має конфлікт інтересів.
19:43
Лукашенко прибув до Сербії на тлі порівнянь із Ким Чен Ином
2 грудня президент Білорусі Александр Лукашенко прилетів до Белграда. Біля трапа літака його зустрічав сербський колега Александар Вучич.
19:15
У школах Хорватії відновлять уроки - вчителі і влада домовилися про зарплати
Уряд Хорватії та вчителі у понеділок домовилися про угоду щодо припинення протестів, які розпочалися в жовтні й призвели до загальнодержавного страйку, що з 19 листопада припинив усі заняття в початкових та середніх школах.
18:44
Качинський ліг до лікарні, його прооперують
Лідер партії влади Польщі Ярослав Качинський 2 грудня ліг до лікарні. Йому проведуть операцію на коліні. 
18:17
Україну відвідає прем'єр Швеції
3-4 грудня відбудеться візит в Україну прем'єр-міністра Швеції Стефана Льовена.
17:50
фотоШторм на Французькій Рив’єрі забрав життя 5 осіб
Двоє осіб також загинули внаслідок сильних дощів на Французькій Рив'єрі (південно-східному узбережжі Середземного моря).
17:24
фотоУ Грузії затримали кількох учасників акції протесту
Кількох прихильників опозиції затримали поліцейські в понеділок під час акції протесту біля мерії грузинського міста Мцхета.
17:01
фотоУ результаті авіаударів Росії і Асада вбиті 15 мирних сирійців - спостерігачі
У результаті повітряних ударів 2 грудня на північному заході Сирії загинули 15 мирних мешканців.
16:34
Косово звинуватило 6 сербів у вбивстві лідера косовських сербів
Прокуратура Косово висунула обвинувачення в убивстві групі з шести етнічних сербів за вбивство сербського політика Олівера Івановича у 2018 році.
16:18
Угорщина і "Газпром" обговорили нову газову угоду
Міністр закордонних справ і торгівлі Угорщини Петер Сійярто 2 грудня прийняв у своєму кабінеті голову ради директорів "Газпрому" Віктора Зубкова.
15:59
У Сирії підірвали бронемашину з військовими РФ
У понеділок троє російських військових поліцейських постраждали внаслідок вибуху їхнього бронеавтомобіля на саморобній бомбі на маршруті патрулювання в Сирії біля кордону з Туреччиною.
15:51
фотоСША передали Нацполіції 88 автомобілів
Сполучені Штати у понеділок передали Національній поліції України 88 автомобілів в рамках підтримки реформи правоохоронних органів.
15:40
США до 25 грудня ухвалять санкції проти "Північного потоку-2" - ЗМІ
Конгрес США включить санкції проти компаній, які беруть участь у побудові "Північного потоку-2", в оборонний бюджет на наступний рік. Його затвердять до 25 грудня.
15:33
відеоМіністр оборони Молдови заперечив, що захоплювався "армією Донбасу"
Міністр оборони Молдови Віктор Гайчук заперечив, що захоплювався або був прихильником армії сепаратистів Донбасу, у чому його звинуватив опозиційний проєвропейський блок ACUM.
15:23
Угорщина розкритикувала ЄС за нездатність домовитися про переговори про розширення
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто  розкритикував Фінляндію, яка в даний час головує в Раді ЄС, а також попередню Єврокомісію за нездатність просуватися вперед з розширенням блоку.
15:15
У Німеччині заговорили про швидкий крах уряду Меркель
Коаліційна угода, що лежить в основі німецького урядового союзу, не підлягає перегляду, і нові лідери Соціал-демократичної партії Німеччини (СДПН) повинні вирішити, чи хочуть вони залишатися в уряді чи ні.
14:54
У Венеції провалився референдум про відокремлення від міста-побратима
Недільний референдум про відокремлення Венеції від міста-побратима Местре на материку провалився через низьку явку.
14:47
Катастрофа MH17: Нідерланди звинуватили РФ у свідомій відмові видати Цемаха
Прокуратура Нідерландів заявила, що російська сторона свідомо дозволила бойовику Володимиру Цемаху, підозрюваному у причетності до катастрофи літака MH17 на Донбасі, виїхати з країни, щоб не видавати його Нідерландам.
14:45
Туреччина каже про право вето на план НАТО на випадок нападу РФ на Балтію - ЗМІ
Туреччина не шантажує НАТО своїм відхиленням оборонного плану для країн Балтії та Польщі та має повне право вето в рамках Альянсу, заявило турецьке джерело в понеділок перед самітом НАТО в Лондоні.
14:31
фотоAmazon відкликав різдвяні прикраси з зображенням Аушвіца
Комерційний гігант Amazon відкликав зі своєї платформи відкривачку для пива, ялинкові прикраси та комп’ютерну мишку з мотивами Аушвіца після протесту музею.
13:40
У Польщі потяг врізався в фургон з нетверезими українцями
У неділю на півдні Польщі потяг зіткнувся з фургоном, у якому перебували двоє українців – вони були в нетверезому стані.
13:26
Данія завершує спорудження суперечливого паркану на кордоні з Німеччиною
Данія в понеділок завершує спорудження суперечливого паркану уздовж кордону з Німеччиною, прагнучи захистити свою свинну промисловість від диких кабанів, які, на думку посадовців, можуть переносити африканську чуму свиней.
12:56
Аудит ЄС виявив конфлікт інтересів у прем’єра Чехії - ЗМІ
Аудит Європейської комісії підтвердив, що прем'єр-міністр Чехії Андрей Бабіш перебуває в конфлікті інтересів через свою колишню бізнес-імперію, яку він передав у власність трастових фондів.
12:54
У Мадриді стартує двотижневий кліматичний саміт за участі майже 200 країн
У понеділок в Мадриді розпочинається двотижневий саміт, присвячений кліматичним змінам, в якому беруть участь майже 200 країн.
12:31
Столтенберг: НАТО – за діалог з Росією для налагодження відносин
Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив про необхідність діалогу з Росією задля покращення відносин з нею.
11:57
відеоЗеленський розповів про гарантії європейців зберегти санкції
Президент Володимир Зеленський заявив, що отримав гарантії від лідерів Європи про збереження санкційного режиму щодо Росії, поки Україна не поверне усі втрачені території.
11:54
Три людини постраждали під час бійки в таборі мігрантів на грецькому острові Хіос
Поліція грецького острова Хіос затримала трьох осіб після зіткнень в таборі мігрантів в неділю, в результаті яких три людини отримали поранення.
11:44
Зеленський прокоментував заяви Трампа про корумповану Україну
Президент Володимир Зеленський заявив, що США шкодять Україні, коли посилають світу сигнал про неї як про корумповану державу.
11:29
Глава МЗС Фінляндії намагався перевезти в країну дітей бойовиків з Сирії – ЗМІ
Глава МЗС Фінляндії Пекка Хаавісто намагався натиснути на співробітника свого відомства, щоб той вивіз дітей бойовиків з Сирії.
11:13
Зеленський допустив, що поговорить з Путіним про газ в Парижі
Президент Зеленський допустив, що в рамках саміту у нормандському форматі в Парижі може обговорити з президентом РФ укладення довгострокового газового транзитного контракту.
10:50
Зеленський назвав умови проведення виборів на Донбасі
Президент Зеленський заявив, що місцеві вибори на Донбасі можуть відбутися лише за умови виведення всіх незаконних збройних формувань, та назвав три головні теми, про які планує говорити на "нормандській зустрічі" в Парижі.
10:45
США завершили ратифікацію протоколу про вступ Північної Македонії в НАТО
Держсекретар США Майк Помпео заявив про завершення процедури ратифікації протоколу про вступ Північної Македонії до НАТО.
10:27
У Берліні пограбували музей історії Штазі
Берлінський музей Штазі заявив про пограбування, всього через кілька днів після великого пограбування музею в Дрездені.
09:58
Прем’єр Британії обіцяє посилення тюремних термінів після теракту в Лондоні
Прем'єр-міністр Британії Борис Джонсон заявив, що посилить тюремні терміни після нападу в Лондоні, скоєного чоловіком, раніше ув'язненим за тероризм і звільненим зарано.
09:40
У Франції розбився рятувальний вертоліт, троє загиблих
У Франції поблизу Марселя розбився вертоліт цивільної оборони, який летів на допомогу мешканцям постраждалих від негоди районів Французької Рив’єри.
09:14
фотоУ Польщі тисячі людей вийшли на акції на захист незалежності суддів
У багатьох містах Польщі в неділю відбулися демонстрації на захист незалежності суддів.
08:49
Міністр оборони Німеччини застерегла від впливу Росії та Китаю на Балканах
Міністр оборони Німеччини Аннегрет Крамп-Карренбауер вказала на намагання Росії та Китаю посилити свій вплив на країни Західних Балкан.
08:42
Трамп пропустить перше слухання щодо імпічменту
08:25
Вбивство журналістки на Мальті: прем’єр заявив, що піде у відставку у січні
Прем'єр-міністр Мальти Джозеф Мускат заявив у зверненні до нації в неділю ввечері, що піде у відставку в січні в результаті тиску з боку громадськості у зв’язку з розслідуванням вбивства журналістки Дафне Каруани Галіції.
08:07
У Британії затримали спільника лондонського терориста
В англійському місті Сток-он-Трент поліція заарештувала колишнього спільника терориста Усмана Хана, який влаштував теракт на Лондонському мосту 29 листопада.