5 серпня 2022

Статті
Карабаська "відплата": як Росія почала втрачати Південний Кавказ
Росія, яка досі позиціонує себе як "куратор" Південного Кавказу, вже не має достатньо сил підкріпити це на практиці. Слабкістю РФ вже почав активно користуватися Азербайджан.
Глибинна Угорщина: що сусіди думають про українців, російську агресію та режим Орбана
Чи дійсно угорське суспільство у переважній більшості думає так само, як каже та діє Віктор Орбан? Відповідь на це питання дала соціологія.
Новини
22:59
Радянський танк в естонській Нарві третій день патрулюють місцеві – щоб не перенесли
На тлі дискусій щодо демонтажу пам’ятника радянському танку в естонському місті Нарва, що біля російського кордону, місцеві жителі третій день чергують біля нього – побоюються провокацій і прямого конфлікту.
22:41
Польська Amnesty International засудила дії РФ в Україні після скандального звіту організації
Польське представництво міжнародної правозахисної організації Amnesty International через день після виходу її скандального звіту у п’ятницю опублікувало заяву, в якій засудило злочини російської армії в Україні.
22:24
фотоВ Ірландії наркоторговці перевозили кокаїн на літаку – конфіскували все
Поліція Ірландії в четвер конфіскувала партію кокаїну вартістю 8,4 мільйона євро, а також легкомоторний літак Cessna, на якому наркотики перевозили двоє зловмисників віком 54 і 40 років.
22:00
США готують для України пакет військової допомоги на $1 млрд – ЗМІ
Адміністрація президента США Джо Байдена готує новий пакет військової допомоги для України в розмірі 1 мільярд доларів, до якого входитимуть боєприпаси для далекобійної зброї та броньовані медичні транспортні засоби.
21:50
Липень у Португалії виявився найспекотнішим за історію спостережень
Інститут атмосфери Португалії (ІРМА) в п’ятницю повідомив, що цього року в країні середня температура в липні була найвищою з 1931-го, відколи ведуться вимірювання.
Дайджест4200 тонн зброї з Болгарії, Путін просить допомоги в Ердогана, Грузія захищає росіян: новини дня
21:34
В Іспанії вперше дозволили евтаназію для в’язня
Апеляційний суд міста Таррагона, що в Каталонії, вперше в історії Іспанії дозволив евтаназію для в’язня – паралізованого 46-річного Маріна Євгена Сабау румунського походження, засудженого за стрілянину в колег.
21:10
Спартц пропонували зустріч із Єрмаком, але вона відмовилась – ЗМІ
Посадові особи в Україні з пересторогою сприйняли заяви конгресвумен українського походження Вікторії Спартц, зокрема в контексті її критики глави Офісу президента Андрія Єрмака, з яким вона відмовилась зустрічатись.
20:59
відеоУ Франції рятують арктичного кита, що заблукав у Сені та може загинути
У Франції екологи намагаються врятувати кита білуху, що забрів далеко від своєї арктичної домівки і повільно голодує у Сені. 
20:48
США вважають, що до вересня Косово й Сербія можуть вирішити протиріччя через автомобільні номери
Помічник державного секретаря США Ґабріель Ескобар на брифінгу у п’ятницю висловив сподівання, що до вересня, коли мають знову набути чинності нові правила в’їзду сербів до Косова, сторони зможуть вирішити свої протиріччя.
20:34
Українських біженців виселяють зі студентських гуртожитків у Кракові раніше, ніж обіцяли
Понад 150 біженців з України, яких розселили у двох гуртожитках Яґеллонського університету в Кракові, виселяють до кінця місяця – тоді як волонтери стверджують, що людей мали прийняти на півтора року.
20:07
Ердоган погодився частково платити за російський газ у рублях
Президенти Росії та Туреччини Владімір Путін та Реджеп Таїп Ердоган на переговорах у Сочі в п’ятницю домовилися про перехід на часткову оплату російського газу в рублях.
20:05
Болгарія зупинила видачу віз для туристів та власників нерухомості з РФ
Консульська служба Болгарії на невизначений термін зупинила прийом документів від росіян на туристичні візи та візи для власників нерухомості.
19:51
Росія забороняє в'їзд 62 громадянам Канади
Міністерство закордонних справ Росії у п’ятницю оголосило про розширення "чорного списку" громадян Канади, яким заборонено в'їзд до країни.
19:49
"Смертельна небезпека": біля Монблану закрили притулки через каменепади, спричинені посухою
Місцева влада у французьких Альпах вирішила закрити два популярні гірські притулки, які використовували альпіністи на Монблані, через потенційно смертельні каменепади, спричинені посухою.
19:24
В Іспанії вперше підтвердили смерть дітей від гострого гепатиту
Міністерство охорони здоров’я Іспанії в четвер підтвердило перші в країні дві смерті дітей від гострого гепатиту невідомого походження – обоє померли після операції з пересадження печінки.
19:18
Україна та Італія підписали угоду про 200 млн євро кредиту для зарплат педагогам
Україна та Італія у п’ятницю підписали кредитний договір на суму 200 млн євро.
19:04
У Британії вперше з 1989 року страйкуватиме найбільший контейнерний порт
Понад 1900 членів профспілки найбільшого контейнерного порту Великої Британії Фелікстоу в п’ятницю анонсували восьмиденний страйк – з 21 по 28 серпня – через суперечку щодо оплати праці.
18:48
Болгарія відправила в Україну 4200 тонн зброї – поставки йшли потай через Польщу
Виконувач обов'язків міністра економіки Болгарії Александер Михайлов у четвер заявив, що країна з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну передала останній 4200 тонн зброї.
18:41
Влада Берліна заборонила виставку підбитих в Україні танків РФ, бо в них "загинули люди"
Окружне управління берлінського району Мітте у п’ятницю наполягло на своїй незгоді провести виставку знищеної в Україні російської військової техніки перед посольством РФ у Берліні.
18:24
У Греції – успішніший за очікування турсезон: допоможе компенсувати ціни на енергію
Речник уряду Греції Янніс Ойконому в четвер повідомив, що літній туристичний сезон у країні виявився кращим за очікування, і доходи від нього допоможуть пом’якшити вплив стрімкого зростання цін на енергоносії.
18:12
План ЄС щодо скорочення попиту на газ почне діяти на початку наступного тижня
План ЄС щодо скорочення споживання газу почне діяти на початку наступного тижня.
18:09
Молдова спростувала заяви про "торговельну блокаду Придністров'я"
Бюро з питань реінтеграції при уряді Молдови заявило, що твердження представників так званого Придністров’я про торговельну блокаду невизнаної країни не відповідають дійсності.
17:49
Росія хоче, щоб Ердоган став посередником у переговорах з Україною – Bloomberg
Москва розглядає президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана, який у п’ятницю зустрічається з російським візаві Владіміром Путіним, як потенційного посередника в мирних переговорах із Україною.
17:41
фотоДанія надасть Україні 35 екскаваторів для відновлення інфраструктури 
Данія запропонувала надати Україні 35 екскаваторів через механізм цивільного захисту ЄС для відновлення зруйнованої війною інфраструктури.
17:29
Білий дім оголосив китайському послу демарш через ситуацію довкола Тайваню
Білий дім у четвер викликав посла Китаю у США Циня Гана у зв’язку із напруженою ситуацією довкола острова Тайвань, викликаною візитом спікерки Палати представників Ненсі Пелосі.
17:19
фотоПосол США обговорила з новим главою САП продовження підтримки Вашингтоном
Посол США в Україні Бріджит Брінк у п’ятницю провела зустріч з новим главою Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Олександром Клименком. 
Аналітика короткоЯк Україна послабила Росію на Південному Кавказі
17:14
У Литві прогнозують черговий наплив біженців з України з настанням холодів
Представниця Червоного хреста Литви Лука Лескаускайте заявила, що з настанням осені-зими до країни можуть прибути ще 60 тисяч українських біженців – стільки ж, скільки перебуває зараз.
17:01
У Молдові ліквідують "держагентство моральності" – його 20 років тому створили комуністи
Уряд Молдови вирішив ліквідувати Державне агентство з питань захисту моралі, яке існувало понад 20 років.
16:55
Країни ЄС остаточно затвердили план зниження попиту на газ на 15% взимку
Рада Євросоюзу у п’ятницю ухвалила постанову про добровільне зниження попиту на газ на 15% цієї зими. 
16:50
відеоВибори наступника Джонсона: Сунак зізнався, що "забирав гроші у знедолених громад"
Вибори нового лідера Консервативної партії Великої Британії позначились скандалом після того, як з’явилося відео з одним із кандидатів, колишнім міністром фінансів Ріші Сунаком – на ньому він каже, що "забирав гроші в знедолених громад".
16:30
Кремль закликав не чекати на дзвінок Путіна й Макрона: Франція – недружня держава
Прессекретар президента Росії Дмитрій Пєсков у п’ятницю прокоментував тривалу перерву в телефонних переговорах президента Франції Еммануеля Макрона з Владіміром Путіним.
16:25
Папа Римський зустрівся з "номером два" Російської православної церкви 
Папа Римський Франциск зустрівся у п’ятницю з митрополитом Антонієм, другим за впливом лідером Російської православної церкви, напередодні очікуваної зустрічі наступного місяця з російським патріархом Кирилом, який підтримує війну в Україні.
16:21
Уряд Фінляндії підтримує створення спеціальних кімнат для контрольованого вживання наркотиків
Міністр Фінляндії у справах сім'ї та базових соціальних послуг Акі Лінден підтримав експеримент зі створення кімнат для контрольованого вживання наркотиків – відповідна петиція в країні раніше набрала необхідні 50 тисяч підписів.
16:11
Путін проситиме Ердогана допомогти РФ обійти санкції Заходу – ЗМІ
На переговорах у Сочі в п’ятницю президент Росії Владімір Путін проситиме турецького візаві Реджепа Таїпа Ердогана допомогти обійти санкції Заходу в енергетичному й фінансовому секторах.
16:03
Посольство Латвії зупинило видачу віз росіянам, крім "похоронних"
Посольство Латвії у Росії зупинило на невизначений термін видачу всіх віз для громадян Росії.
15:31
Повітряні сили ЗСУ "не мають інформації" про передачу Північною Македонією Су-25
Повітряні сили Збройних сил України "не мають інформації" про передачу Північною Македонією Україні чотирьох штурмових літаків Су-25. 
15:11
Керівник грецької розвідки пішов у відставку через скандал із прослуховуванням журналіста
Керівник розвідувальної служби Греції пішов у відставку через скандал із прослуховуванням журналіста CNN Greece.
15:05
У Британії через посуху вперше пересох витік Темзи
Витік Темзи висох під час посухи - річкові експерти кажуть, що це сталося вперше, тоді як синоптики попереджають про подальші високі температури.
14:46
Китай скоротив співпрацю зі США в кількох сферах через візит Пелосі на Тайвань 
Китай у п'ятницю припинив переговори зі США щодо оборони та клімату через погіршення відносин між найбільшими економіками світу після поїздки спікерки Палати представників Ненсі Пелосі на Тайвань.
14:28
У ЄС показали, які країни у червні прийняли найбільше українців, що рятуються від війни
Польща, Румунія та Ірландія очолили список країн Євросоюзу, які протягом червня прихистили найбільше українців, що виїхали за кордон через війну.
14:22
У Молдові розповіли, з яких країн надходили дзвінки про "мінування"
Прем'єр-міністр Молдови Наталія Гаврилиця заявила, що повідомлення про "бомби" надходять до Молдови з Росії та Білорусі.
14:01
Китай запровадив санкції проти Пелосі через її візит на Тайвань
У п'ятницю Китай наклав санкції на спікера Палати представників США Ненсі Пелосі та її близьких родичів у відповідь на її поїздку до Тайваню на початку цього тижня.
13:50
Країни ЄС прийняли 1000 пацієнтів з України
Станом на 5 серпня ЄС успішно скоординував 1000 медичних евакуацій українських пацієнтів через свій Механізм цивільного захисту.
13:47
В Італії 2022 рік може стати найспекотнішим в історії спостережень
В Італії 2022 рік має шанси стати найспекотнішим в історії спостережень.
13:34
Росія вишле 14 болгарських дипломатів
МЗС РФ оголосило персонами нон грата 14 болгарських дипломатів.
13:11
Президент Естонії висловився за демонтаж суперечливого радянського танка у Нарві
Президент Естонії Алар Каріс висловився за те, щоби прибрати з набережної у Нарві радянський танк-меморіал, щодо долі якого останнім часом почалась бурхлива дискусія.
12:46
Греція видала США російського кібершахрая, звинуваченого у відмиванні $4 млрд
Російського кібершахрая Александра Винника посадили в літак до Сполучених Штатів після того, як його екстрадувала Греція, де він був заарештований під час відпочинку з родиною у 2017 році.
12:28
фотоУ Норвегії круїзний лайнер сів на мілину
Норвезький круїзний оператор Hurtigruten повідомив, що один з його лайнерів сів на мілину у фіорді біля західного узбережжя країни.
12:22
Посол Британії відреагувала на скандальний звіт Amnesty International зі звинуваченням ЗСУ
Посол Британії Мелінда Сіммонс прокоментувала звіт Amnesty International щодо війни в Україні, який спричинив хвилю обурення через звинувачення на адресу Збройних сил України. 
11:56
Партія влади у Грузії звинуватила опозицію у "ксенофобно-шовіністичній кампанії" проти росіян 
Правляча партія "Грузинська мрія" звинуватила опонентів у нібито розпалюванні "ксенофобно-шовіністичної кампанії" проти громадян Росії.
11:52
У Берліні взяли під контроль пожежу в лісі, що спалахнула після вибуху на складі з боєприпасами
Німецькі пожежники приборкали більшу частину пожежі у лісі Грюневальд, яка розпочалася після вибуху на поліцейському складі з боєприпасами.
11:21
Делегація Бундестагу збирається відвідати Тайвань
Наприкінці жовтня комітет Бундестагу з прав людини планує поїздку до Тайваню.
11:07
До Гельсінкі зайшов американський десантний корабель USS Kearsarge  
Десантний корабель військово-морських сил США USS Kearsarge зайшов до Гельсінкі.
Аналітика короткоЯк угорці ставляться до Путіна та що думають про Україну
10:36
41% німців підтримують будівництво нових АЕС
На тлі енергетичної кризи все більше німців стають відкриті до ширшого використання атомної енергетики.
10:25
Уряд Франції створює спеціальну кризову команду через рекордну посуху в країні
Прем’єрка уряду Франції Елізабет Борн оголосила про створення спеціальної міжвідомчої кризової групи для реагування на рекордну посуху в країні.
10:17
Посол України закликала Канаду відмовитися від ремонту ще 5 турбін "Північного потоку"
Посол України в Канаді Юлія Ковалів закликала канадський уряд скасувати своє рішення щодо обслуговування російських турбін для "Північного потоку" після того як "Газпром" відмовився забирати відремонтовану турбіну з Німеччини.
10:00
Пашинян заговорив про альтернативу російським "миротворцям"
Прем’єр Вірменії Нікол Пашинян заявив про необхідність шукати альтернативи російським "миротворцям" у Нагірному Карабаху, якщо їхнє перебування не виконує своєї задачі.
09:43
Орбан заявив, що християнський політик не може бути расистом
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан виступив перед зібранням консерваторів у Техасі і закликав їх об’єднати зусилля, щоб повернути собі контроль над інституціями Вашингтона і Брюсселя.
09:16
Розвідка Британії розповіла, що відомо про перебування військ РФ на Запорізькій АЕС
У розвідці Британії розповідають, що наміри Росії щодо Запорізької АЕС в окупованому Енергодарі залишаються неясними, але дії, до яких вже вдавались військові РФ, скоріш за все ставили під загрозу нормальну роботу станції.
08:54
З Чорноморська рушили перші з лютого судна з українською кукурудзою
З порту Чорноморська вранці у п’ятницю відчалив перший караван суден зі збіжжям у рамках Стамбульських домовленостей, це три судна з кукурудзою.
08:32
Китай викликав послів європейських держав через заяву G7 щодо Тайваню
Міністерство закордонних справ Китаю заявило, що викликало європейських дипломатів, щоб висловити їм протест у зв’язку із заявою G7 та ЄС з критикою військових навчань Китаю довкола Тайваню.
08:00
Держсекретар США закликав Китай "не створювати кризу" довкола Тайваню 
Держсекретар США Ентоні Блінкен висловив сподівання, що Пекін "не буде створювати кризу" довкола Тайваню після візиту на острів спікерки Палати представників США після того, як китайські військові в рамках навчань випустили ракети у напрямку вод довкола Тайваню.