15 лютого 2022

Статті
"Молдовська загроза": чи можливий напад РФ на Україну з території Придністров'я
З військами РФ у Придністров'ї часто пов’язують жорсткі чи навіть апокаліптичні сценарії для півдня Україн та Одеської області...
Інтерв'ю
“Краще – жахливий кінець. Якщо Україні не підходить "Мінськ", його варто розірвати"
"Путін звик ховатися за 'Мінськом'. Війна на Донбасі дозволяє Росії військові дії на кордоні з вами практично безкарно".
Новини
23:19
Байден: "Зараз вже йдеться не про Україну та Росію"
Президент США Джо Байден повторив попередження президенту РФ Владіміру Путіну про масштабні наслідки, з якими доведеться зіткнутися Росії у разі нової агресії проти України.
ДайджестКрок до визнання ОРДЛО, РФ обіцяє відвести війська, обіцянка Зеленського Шольцу: головне за день
20:41
Байден виступить зі зверненням щодо України
Президент США Джо Байден 15 лютого виступить зі зверненням щодо безпекової ситуації довкола України. 
20:15
Єврокомісія запропонувала кроки для зміцнення стійкості ЄС до безпекових загроз
Єврокомісія запропонувала серію ініціатив у сферах, дотичних до безпеки й оборони, що мають на меті посилити здатність блоку реагувати на сучасні виклики.
19:46
Британія відкриває у Львові консульський офіс
Британія оголосила про відкриття у Львові нового офісу, де можливо буде отримувати документи і консульську підтримку.
19:23
Керівництво Ради Європи виступило з заявою щодо ситуації довкола України
Керівництво Ради Європи оприлюднило заяву у зв’язку з напругою довкола України, у якій закликає зробити усе можливе для деескалації.
Аналітика короткоЧи стане Придністров’я плацдармом для агресії РФ
19:02
У партії Макрона вважають, що Україна може вийти з Мінських угод
Голова парламентської групи дружби Франція-Україна Валерія Фор-Мунтян та депутатка партії "Вперед, республіко!" Еммануеля Макрона вважає, що Україна може вийти з Мінських угод, якщо вони її не влаштовують.
18:51
Депутатка парламенту Франції: Росія економічно не може дозволити собі велику війну
Голова парламентської групи дружби Франція-Україна Валерія Фор-Мунтян та депутатка партії "Вперед, республіко!" Еммануеля Макрона вважає, що Росія не піде на великий воєнний конфлікт, оскільки не може собі дозволити цього економічно.  
18:48
Глави МЗС Литви та Естонії закликали до "рішучої відповіді" РФ у разі визнання ОРДЛО
Міністри закордонних справ Литви та Естонії закликали до "рішучої відповіді" РФ у разі визнання"незалежності" окупованих районів Луганської і Донецької областей.
18:12
Глава МЗС Латвії закликав до нових санкцій, якщо РФ визнає "незалежність" ОРДЛО
Міністр закордонних справ Латвії засудив заклик Держдуми РФ до президента визнати "незалежність" окупованих районів Луганської і Донецької областей та сказав, що у цьому разі ЄС має накласти нові санкції.
17:49
У Бельгії хочуть дозволити працювати 4 дні на тиждень, але довше
Уряд Бельгії досягнув згоди щодо масштабної трудової реформи. Серед іншого, працівникам хочуть надати можливість обирати 4-денний робочий тиждень.
17:43
Литва відправила військових інструкторів в Україну для навчань зі Stinger
Литва у вівторок направила своїх вийськових до України для навчання українських збройних сил країни використовувати ракетні комплекси Stinger.
17:14
Євросоюз засудив заклик Держдуми до Путіна визнати ОРДЛО
Глава дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель заявив, що ЄС засуджує звернення Державної думи Російської Федерації до президента Владіміра Путіна з проханням визнати як "незалежні держави" тимчасово окуповані теритії України на Донбасі.
17:03
Шольц: визнання ОРДЛО означатиме зупинку "мінського процесу"
Федеральний канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що визнання Росією "незалежності" окупованих районів Донецької та Луганської областей означатиме зупинку переговорного процесу на основі Мінських домовленостей.
16:58
Путін уникнув відповіді, чи визнає ОРДЛО
Президент Росії Владімір Путін на спільній пресконференції з канцлером Німеччини Олафом Шольцом у вівторок не став давати чіткої відповіді на питання, чи планує визнати незалежність самопроголошених "республік" на Донбасі.
16:52
Зеленський обговорив безпекову ситуацію з прем’єром Італії
Президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Італії Маріо Драгі у телефонній розмові обговорили безпекову ситуацію довкола України.
16:38
Зеленський пообіцяв Шольцу обговорити в ТКГ три законопроєкти щодо Донбасу
Президент Володимир Зеленський на зустрічі з канцлером Німеччини Олафом Шольцом у понеділок пообіцяв невдовзі представити на обговорення в тристоронній контактній групі законопроєкти щодо статусу Донбасу, зміни Конституції України та підготовки виборів.
16:35
Шольц у Москві закликав Путіна до деескалації
Федеральний канцлер Німеччини Олаф Шольц під час свого візиту до Москви закликав президента РФ Владіміра Путіна до деескалації.
16:05
Латвія послабить карантинні обмеження з березня
Уряд Латвії 15 лютого погодив послаблення діючих обмежень для протидії епідемії коронавірусу з початку березня.
15:49
Британія може заборонити російським компаніям залучати капітал у Лондоні
Прем'єр-міністр Британія Борис Джонсон заявив у вівторок, що країна може заблокувати російським компаніям залучення капіталу в Лондоні та розкрити власність компаній у Лондоні та інших місцях, якщо Росія вторгнеться в Україну.
15:46
У США вважають рішення Держдуми про визнання ОРДЛО порушенням Мінських угод
Посольство США в Україні заявило, що рішення Держдуми РФ щодо визнання Росією незалежності окупованих районів Донецької і Луганської областей є явним порушенням Мінських угод і черговою одіозною спробою порушити суверенітет України.
ВідеоУкраїна може розірвати "мінські" угоди, переконують у Франції
15:34
Європол провів велику операцію проти наркодилерів: 6 країн, 40 затриманих
За підсумками скоординованої Європолом операції у шести країнах ЄС затримали близько 40 осіб, яких вважають причетними до мережі торгівлі наркотиками.
14:49
МЗС: визнання Росією "ЛДНР" означатиме її свідомий вихід з Мінських угод
МЗС України заявило, що визнання Росією незалежності окупованих районів Донецької і Луганської областей буде свідомим її виходом з Мінських домовленостей.
14:49
Столтенберг про намір РФ визнати ОРДЛО: порушення міжнародного права і "Мінська"
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що визнання  Росією "незалежними" окупованих районів України ОРДЛО стане грубим порушенням територіальної цілісності та суверенітету України і підірве зусилля з пошуку політичного вирішення конфлікту на Донбасі.
14:34
Глави МЗС Євросоюзу обговорять нарощування Росії – на зустріч запрошено Кулебу
Міністри закордонних справ ЄС 21 лютого обговорять ситуацію з безпекою в Європі – участь у сніданку з міністрами візьме глава МЗС Україні Дмитро Кулеба.
14:33
Країни Балтії на зустрічі ОБСЄ не отримали достатніх пояснень щодо навчань РФ і Білорусі
Литва, Латвія та Естонія не отримали задовільної відповіді на свої запитання на зустрічі за механізмом зменшення ризиків ОБСЄ, яку скликали у зв’язку зі спільними російсько-білоруськими навчаннями на території Білорусі.
14:16
У НАТО поки не отримали відповідь Росії щодо безпекових пропозицій
Генсек НАТО заявив, що Альянс поки не отримав жодної відповіді від Росії на пропозиції, які він надіслав наприкінці січня.
14:15
Франція запропонувала очолити нову бойову групу НАТО в Румунії
Північноатлантичний альянс обговорить розгортання ще однієї бойової групи у Румунії, на додаток до тих, що вже існують у Польщі та країнах Балтії
14:11
Столтенберг: заяви РФ викликають обережний оптимізм, але ознак деескалації на місцях немає
Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив про обережний оптимізм у зв’язку з заявами Росії про готовність до продовження діалогу, але, за його словами, ознак деескалації на місцях поки немає.
13:43
Росія відмовилася від участі у скликаній Україною зустрічі ОБСЄ
Росія не збирається брати участі у зустрічі ОБСЄ, скликаній Україною через відсутність відповіді Москви на запит за механізмом зменшення ризиків.
13:24
Норвегія збільшить чисельність своїх військових у силах НАТО в Литві
Норвегія заявила у вівторок, що спрямує до сил НАТО у Литві загін у 60 військових.
13:19
Посол ЄС відреагував на рішення Держдуми про визнання ОРДЛО
Якщо Росія визнає "незалежними" окуповані райони України ОРДЛО, це створить додаткові територіальні претензії до України.
12:59
Трамп провів "підбадьорливу розмову" з кандидатом у президенти Франції Земмуром
Кандидат у президенти Франції Ерік Земмур, якого відносять до крайнього правого спектра, провів телефонну розмову з колишнім президентом США Дональдом Трампом, який закликав французького політика "не піддаватися тиску" на тлі передвиборчої кампанії.
12:44
Глава ОБСЄ у Москві запропонував Росії розпочати новий діалог з безпеки
Міністр закордонних справ Польщі та голова ОБСЄ Збігнев Рау запропонував Росії розпочати новий діалог з безпеки в Європі.
12:28
Рада звернулася до міжнародних організацій та урядів у зв’язку зі спробою РФ визнати ОРДЛО
Верховна рада ухвалила звернення до ООН, Європейської комісії, Європарламенту, парламентських Асамблей Ради Європи, ОБСЄ, НАТО, урядів та парламентів держав світу щодо невизнання незалежності самопроголошених утворень на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей.
12:23
Під час Мюнхенської конференції з безпеки проведуть Український ланч
19 лютого з нагоди Мюнхенської безпекової конференції Ялтинська Європейська Стратегія (YES) та Фонд Віктора Пінчука проведуть 5-й Український ланч у Мюнхені на тему "Безпека Європи вирішується в Україні".
11:57
Боррель: у разі війни між РФ і Україною "Північний потік-2" не запрацює
Глава європейської дипломатії Жозеп Боррель заявив, що у разі вторгнення РФ в Україну газопровід "Північний потік-2" не буде запущено в роботу.
11:36
Протимінні кораблі НАТО прибули до Фінської затоки для патрулювання між Гельсінкі і Таллінном
Зараз кораблі патрулюють між Гельсінкі і Таллінном, ближче до фінського, ніж естонського узбережжя.
11:29
Фінляндія не збирається надавати військову допомогу Україні
Глава МВС Фінляндії Пекка Хаавісто заявив, що його країна не збирається надавати військову допомогу Україні, стверджуючи, що не є великим експортером зброї.
11:19
Португалія приєднається до сил швидкого реагування НАТО
Португалія приєднається до багатонаціональних об'єднаних сил високої готовності НАТО, які повинні забезпечувати швидке військове реагування на кризу.
11:03
Кулеба про заяву Міноборони РФ щодо повернення військ з навчань: побачимо, тоді повіримо
Він також наголосив, що у разі ухвалення рішення Держдумою РФ про визнання так званих "ДНР і "ЛНР", Росія де-факто і де-юре вийде з Мінських домовленостей з усіма супутніми наслідками.
11:01
Кулеба відреагував на заяву МЗС Греції щодо загибелі етнічних греків на Донбасі
Глава МЗС Дмитро Кулеба не вбачає національного підґрунтя в інциденті з загибеллю двох етнічних греків та поранення ще двох у селі Гранітне на Донеччині.
10:46
Комітет нацбезпеки і оборони парламенту Литви проведе виїзне засідання в Києві 16 лютого
осол Литви в Києві Вальдемар Серапінас заявив, що зараз для України особливо важливі як підтримка військових потреб, так і політична солідарність, яку висловлює Литва.
10:40
Глава МЗС Британії: у разі вторгнення Путін не зупиниться на Україні
Глава МЗС Британії Ліз Трасс заявила, що російське вторгнення в Україну буде "дуже небезпечним моментом" для всього світу і може заохотити інших агресорів, зокрема, Китай і Іран.
10:32
Посольство Литви не планує залишати Київ
Посольство Литви найближчим часом не планує переїжджати з Києва до західної частини України на тлі можливого російського вторгнення.
10:01
Європарламент розгляне програму макрофіну для України за екстреною процедурою
Голосування за програму макрофіну для України має відбутися пізніше цього тижня.
09:56
Глава МЗС Австрії розкритикував вивезення персоналу посольств з України
Міністр з європейських та закордонних справ Австрії Александер Шалленберг розкритикував рішення низки західних країн вивести персонал своїх посольств з України на тлі повідомлень про загрозу вторгнення РФ.
09:39
Кремль заявив, що Путін готовий до переговорів із Заходом
Прессекретар Кремля Дмітрій Пєсков заявив, що президент Росії Владімір Путін "готовий до переговорів" із Заходом щодо кризи, створеної військовим нарощуванням РФ на кордонах України.
09:31
США пообіцяли Польщі допомогу в разі кризи біженців через ескалацію в Україні
У США запевнили Польщу у тому, що нададуть допомогу у разі військового вторгнення РФ в Україну і спричиненої цим кризи біженців.
Аналітика короткоЧому рішення США про евакуацію посольства не схоже на дії в інших "гарячих точках"
09:13
Глава Міноборони США їде в Польщу і Литву, щоб запевнити союзників у підтримці
Міністр оборони США Ллойд Остін вирушить у закордонну поїздку 15 лютого, щоб зустрітися з вищими військовими та урядовими керівниками Бельгії, Польщі та Литви.
08:58
Путін додає військовий потенціал поблизу України і в Білорусі - Пентагон
Сполучені Штати дуже відверті з Києвом щодо своїх розвідувальних оцінок російських сил.
08:33
Міністри закордонних справ країн Балтії планують візит до України
Міністри закордонних справ Латвії, Литви та Естонії готуються відвідати Україну у зв'язку із занепокоєнням на тлі можливого вторгнення Росії.
08:21
США підтвердили евакуацію посольства з Києва до Львова
Державний департамент США підтвердив, що тимчасово перемістить своє посольство в Україні з Києва до Львова на тлі можливої ​​російської агресії.
07:58
США офіційно запропонували Україні кредитні гарантії до $1 млрд
У Вашингтоні нагадали, що в період з 2014 по 2016 роки Сполучені Штати надали Україні три окремі гарантії суверенних кредитів на $1 мільярд.
07:49
США і Британія: залишається надія на дипломатичне вирішення кризи
Лідери США та Великої Британії заявили, що ще залишається надія на дипломатичне вирішення кризи, створеної Росією на кордоні України, але попереджають, що ситуація залишається крихкою.
07:36
Канада надасть Україні летальну зброю і позику в $400 млн
Канада надасть Україні позику на 500 мільйонів канадських доларів ($393 млн) і летальну зброю  та боєприпаси на суму 7,8 мільйона канадських доларів ($6,1 млн) на тлі зростання загрози російського вторгнення.