9 серпня 2022

Статті
Союз Орбана та Трампа. Як два одіозних лідери об'єднуються для спільних дій після 2024 року
"Україна – наш сусід. Вони мають нашу повну солідарність", – заявив Орбан, на додаток показавши, що і у цьому питанні готовий до жорсткої маніпуляції.
Інтерв'ю
Курт Волкер: До кінця року ми побачимо зміну на фронті, а далі у росіян буде складна зима
"Коли вам протистоїть такий ворог – місця для компромісу немає. Зараз надто ризиковано навіть тимчасово залишати Крим у руках Росії..."
Новини
23:00
Domino’s Pizza пішла з "батьківщини піци" Італії
Американська мережа піцерій Domino’s Pizza остаточно пішла з Італії, не витримавши конкуренції: компанія закрила 29 останніх відділень.
22:44
Через нестачу води Країна Басків вперше замовила танкер з Нідерландів
Нідерландський танкер допоможе іспанській Країні Басків з водопостачанням на тлі аномальної спеки та засухи, яка призвела до вимушеної економії води.
22:23
У Швейцарії гетеропарі не дозволили зареєструвати цивільне партнерство, як гомосексуалам
Суд швейцарського міста Цюрих відмовив у позові гетеропарі, яка назвала дискримінацію відмову зареєструвати їхні відносини як цивільне партнерство – воно в країні доступне для гомосексуальних пар замість шлюбу.
22:08
Джонсон і Макрон пообіцяли підтримувати Україну стільки, скільки необхідно
Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон і президент Франції Емманюель Макрон у вівторок провели телефонну розмову, в якій зокрема обговорили Україну та домовились продовжувати її підтримку у війні проти Росії.
ДайджестГрузія могла "зливати" дані РФ, перехідний уряд Тихановської, Орбан ледь не потонув: новини дня
21:42
Байден підписав протоколи про вступ Швеції та Фінляндії до НАТО
Президент США Джо Байден у вівторок підписав протоколи про вступ Швеції та Фінляндії до Північноатлантичного Альянсу після їх ратифікації Конгресом.
21:32
США виділяють $89 млн на допомогу в розмінуванні України
Державний департамент США схвалив виділення 89 мільйонів доларів на підтримку розмінування українських територій.
21:20
фотоЖурналіст із Литви, який збирав кошти на Bayraktar, отримав відзнаку ГУР Міноборони
Литовський журналіст Андрюс Тапінас, відомий як ініціатор кампанії зі збору коштів у Литві для придбання турецького безпілотника Bayraktar та іншої зброї для українських Збройних Сил, отримав відзнаку Головного управління розвідки міністерства оборони України.
21:10
Німцям почали частіше снитись кошмари через COVID та Україну – опитування
На тлі повномасштабного вторгнення Росії в Україну, а також занепокоєння щодо пандемії коронавірусу якість сну мешканців Німеччини останнім часом помітно погіршилася
20:51
Латвія попросила в ЄСПЛ дозволу увійти до справи "Україна проти Росії"
Якщо ЄСПЛ дозволить Латвії приєднатися до справи, вона матиме право подати зауваження щодо тлумачення положень Конвенції, які є предметом міждержавного розгляду.
20:48
Лукашенко: ми не готові відмовитися від ринку ЄС
Самопроголошений президент Білорусі Аляксандр Лукашенко заявив, що країні в умовах санкцій не варто відмовлятися від ринку Європейського Союзу, а слід працювати з відповідними країнами щодо просування вітчизняних товарів.
20:36
Фінляндія хоче повністю відмовитися від імпорту скрапленого газу з РФ
Міністерка у справах Європи й управління власністю Фінляндії Тютті Туппурайнен заявила, що фінська державна компанія Gasum повністю припинить імпорт скрапленого природного газу (СПГ) з Росії.
20:22
Німецька прокуратура вивчає можливість розслідування проти Шольца за порушення таємниці
Наприкінці липня видання повідомило, що сусіди Шольца та його дружини Брітти Ернст виявили у побутових відходах подружжя внутрішні документи.
20:11
Сайт парламенту Фінляндії атакували російські хакери
Інтернет-сайт парламенту Фінляндії у вівторок удень зазнав хакерської атаки.
20:02
фотоНаслідки змін клімату: в Італії зловмисники почали полювати за мінералами в Альпах
В італійських Альпах правоохоронці затримали трьох зловмисників, які незаконно добували дорогоцінні мінерали – вони скористалися тим, що через танення льодовиків у горах стали доступними нові місця для копання.
19:44
Тихановська оголосила про створення перехідного уряду Білорусі
Лідерка об'єднаної білоруської опозиції Світлана Тихановська у вівторок наприкінці конференції "Нова Білорусь", присвяченій другій річниці масштабних антиурядових протестів, оголосила про створення "колективного виконавчого органу" – Об'єднаного перехідного кабінету.
19:29
Вибори в Італії: праві партії можуть отримати більшість в обох палатах парламенту
До консервативного блоку входять ультраправі "Брати Італії" Джорджії Мелоні, права "Ліга" Маттео Сальвіні, консервативна "Forza Italia" Сільвіо Берлусконі та кілька дрібних центристських союзників.
19:26
У Болгарії почалися міжнародні навчання авіації Thracian Viper
У Болгарії в понеділок почалися міжнародні навчання військово-повітряних сил Thracian Viper 2022, у яких бере участь авіація Канади, Греції, Румунії та сил США у Європі.
19:09
Міноборони Грузії заперечило передачу Росії даних про грузинів, що воюють в Україні
Міністерство оборони Грузії у вівторок заперечило дані грузинського телеканалу "Мтаварі", який у своєму розслідуванні заявив, що відомство могло передати Росії дані про грузинів, які зараз воюють в Україні.
18:56
Посуха в Європі може стати найгіршою за останні 500 років
Останні дані Європейської обсерваторії посухи (EDO) показують, що близько 45% території блоку перебувають в умовах попередження — другої з трьох категорій посухи протягом 10 днів, що передували 20 липня.
18:54
Пелосі: поїздка на Тайвань була того варта, а Сі Цзіньпін – "зляканий хуліган"
Спікерка Палати представників США Ненсі Пелосі вважає, що її візит на Тайвань був виправданий попри агресивну риторику Китаю та проведення ним військових навчань біля острова, який він вважає своєю територією.
18:38
У Барселоні штрафують за алкогольні вечірки на вулицях – вони "порушують громадський порядок"
Влада іспанської Барселони оголосила про штрафи для учасників вуличних алкогольних вечірок, які стали популярні через епідемію коронавірусу – стверджується, що вони порушують громадський порядок.
18:19
Румунія передала Молдові 1 млн таблеток йодистого калію на тлі занепокоєння через Запорізьку АЕС
Румунія передала Молдові понад 1 мільйон таблеток йодистого калію, при цьому в МОЗ Молдови запевнили, що радіаційної небезпеки зараз немає.
18:15
фотоУ польському Мальборку знесли пам'ятник Червоній армії
У місті Мальборк, що на півночі Польщі, у вівторок за вказівкою Інституту національної пам’яті було знесено пам’ятник Червоній армії СРСР, зведений у 1945 році.
17:55
Угорська компанія готова платити за транзит російської нафти через Україну
Угорська компанія MOL у вівторок заявила, що готова взяти на себе оплату транзиту російської нафти через Україну після того, як раніше її прокачку було зупинено через неможливість сплати відповідно до санкцій ЄС.
17:46
Україна припинила угоду з Білоруссю, яка передбачала екстрадицію фігурантів слідства
Кабінет міністрів України на засіданні у вівторок припинив дію Угоди про співробітництво між міністерством внутрішніх справ України та міністерством внутрішніх справ Республіки Білорусь від березня 1992 року.
17:32
фото, доповнено 19:13Міноборони Грузії могло передати РФ дані про грузинських добровольців в Україні – ЗМІ
Грузинський опозиційний телеканал "Мтаварі" у понеділок увечері випустив розслідування, в якому стверджує, що міністерство оборони Грузії могло надати Росії інформацію про колишніх військових, які воюють в Україні проти російських окупантів.
17:28
США оголосили про санкції щодо 100 чиновників режиму Лукашенка
Державний департамент США оголосив про запровадження обмежень щодо 100 білоруських офіційних осіб.
17:10
Суперечка через бальзамічний оцет: Італія заявила, що готова судитися зі Словенією
Італія ініціювала процедуру оскарження проти Словенії в багаторічній суперечці через бальзамічний оцет з міста Модена, де намагається захистити його бренд – справа може дійти до Суду Європейського Союзу.
16:57
Українці отримали найбільше посвідок на проживання в ЄС, 83% видані Польщею
У 2021 році перші посвідки на проживання в країнах-членах ЄС отримали 875 800 українців, що робить їх найбільшою групою серед усіх одержувачів.
16:52
Росія раптом знайшла шкідників у фруктах і овочах з Молдови
Федеральна служба РФ з ветеринарного і фітосанітарного нагляду (Россільгоспнагляд) у вівторок оголосила про запровадження обмежень на ввезення до Росії сільгосппродукції з 31 району Молдови.
16:41
Підсанкційні російські олігархи не задекларували свої активи в Німеччині попри закон
Жоден із громадян Росії, які потрапили під санкції Європейського Союзу, не виконав вимоги нового закону Німеччини й не задекларував свої активи.
16:19
Туреччина відправляє в Середземне море нове судно для буріння нафти і газу
резидент Реджеп Таїп Ердоган заявив, що корабель працюватиме на відстані 55 кілометрів від узбережжя Туреччини, у районі за межами вод, на які також претендує Кіпр.
15:54
Росія відновила постачання газу до Латвії
У липні "Газпром" заявив, що припинив постачання газу до Латвії, звинувативши балтійську країну в порушенні умов постачання.
15:36
Туреччина може запропонувати енергетичний коридор в ЄС - ЗМІ
Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган на зустрічі країн Шанхайської організації співробітництва (ШОС) має намір порушити питання про створення енергетичного коридору.
15:15
У Латвії запропонували не продовжувати видані росіянам посвідки на проживання
Партія "Національне об'єднання", яка входить до урядової коаліції Латвії, готує поправки до закону "Про імміграцію", що передбачають створення законної підстави для того, щоб не продовжувати тимчасові посвідки на проживання громадянам Росії та Білорусі.
15:09
"Транснєфть" заявила, що Україна зупинила транзит "Дружбою" до Угорщини, Чехії та Словаччини
Як стверджують в "Транснєфті", причиною стала відсутність надходження коштів на рахунки "Укртранснафти" за послуги транзиту.
14:47
В ОП очікують на посилення Чорногорією санкцій проти Росії
В Офісі президента розраховують, що Чорногорія на двосторонньому рівні посилить санкції проти РФ і закриє усі порти для російських суден.
14:25
В ЄС прокоментували скандальний звіт Amnesty International
В ЄС у відповідь на  скандальний звіт Amnesty International щодо України заявили, що це Росія здійснює невиправдану агресію і атакує мирних жителів і цивільні об’єкти, українська армія ж намагається їх захистити.
13:55
Мерія Кишинева випустила рекомендації на випадок аварії на Запорізькій АЕС
Мерія Кишинева опублікувала рекомендації у випадку, якщо на Запорізбкій АЕС станеться ядерна катастрофі.
13:45
У Єврокомісії не коментують потенційне припинення видачі туристичних віз росіянам
У Єврокомісії заявили, що готові обговорювати подальші санкції проти РФ у разі такої потреби, але не коментують можливе припинення видачі туристичних віз росіянах.
12:59
Кремлівська пропаганда поширюється новими шляхами попри заборони ЄС - АР
Росія знайшла нові шляхи поширення своєї дезінформації після того, як через її вторгнення до України Євросоюз заблокував RT і Sputnik, два головні пропагандистські кремлівські канали.
12:55
У Білорусі починаються навчання ВПС і ППО зі стрільбами
Білоруські ВПС та війська ППО розпочинають сьогодні оперативно-тактичне навчання з бойовими стрільбами.
12:31
У Молдові дійшла до суду справа проти Додона про незаконні схеми при імпорті електроенергії 
Генпрокуратура Молдови 9 серпня завершила розслідування та передала до суду справу, в якій експрезидента Ігоря Додона звинувачують у незаконних схемах при закупівлі електроенергії у період з 2008 по 2009 рік через підприємство Energocom. 
короткоКурт Волкер про подальший сценарій війни та перспективи членства України в НАТО
12:26
фотоБіля берегів Греції з палаючого човна врятували 7 італійців
Сім італійських туристів були евакуйовані у вівторок вранці з палаючого вітрильника біля північно-східного узбережжя острова Антіпаксос на заході Греції.
12:00
Прем’єр Польщі: імперська Росія може бути переможена завдяки Україні і нашій її підтримці
Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький закликав західні країни продовжувати поставки зброї Україні, наголосивши, що лише повне повернення українських територій і відступ територій є передумовою до діалогу і закінчення війни.
11:15
ЄС відклав на кінець 2023 року оплату 7 євро за дозвіл на поїздки по безвізу (ETIAS)
Європейська комісія відклала запуск системи ETIAS, за якою подорожуючі з безвізових країн мають платити збір у 7 євро раз на три роки для авторизації своїх поїздок.
11:12
Німецькій економіці прогнозують втрату 260 млрд євро до 2030 року через війну в Україні
Згідно з дослідженням Інституту дослідження зайнятості (IAB), економіка Німеччини втратить 260 млрд євро доданої вартості до 2030 року через війну в Україні та високі ціни на енергоносії.
11:01
Польські школи готові з вересня прийняти 200-300 тисяч дітей з України
Міністр освіти і науки Польщі Пшемислав Чарнек розповів, що польські школи готові з вересня прийняти 200-300 тисяч дітей з України. 
10:40
Парламент Греції повернеться з канікул раніше через скандал з прослуховуванням
Відкриття парламенту перенесено на 22 серпня, оскільки уряд погодився з проханням лідера опозиції Алексіса Ципраса щодо проведення дебатів у Палаті представників щодо справи про прослуховування.
10:31
Прем’єрка Естонії: час зупинити туризм з Росії 
Прем’єрка Естонії Кая Каллас закликала зупинити видачу туристичних віз росіянам на поїздки до ЄС.
10:15
У Норвегії білий ведмідь напав на туристку, тварину підстрелили та приспали
У понеділок білий ведмідь напав на кемпінг на віддалених норвезьких арктичних островах Шпіцберген, поранивши французьку туристку.
09:54
У Литві розбився літак, є загиблі
Департамент поліції Литви повідомив, що ввечері 8 серпня, у Каунаському районі, неподалік шосе Via Baltika, біля села Арманішке розбився надлегкий літак BRM Aero Bristell.
09:44
Надувний човен Орбана ледь не потонув у Хорватії, його врятував журналіст
Надувний човен прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, який відпочивав на хорватському узбережжі, ледь не потонув через пошкодження, але його врятував місцевий журналіст.
09:35
У Франції заборонили громадянам Росії відвідувати Венсенський замок
Після вторгнення Росії в Україну влада Франції заборонила росіянам відвідувати Венсенський замок поблизу Парижа.
09:14
План ЄС зі скорочення використання газу на 15% набув чинності
У вівторок 9 серпня почав діяти план ЄС щодо скорочення споживання газу в усьому Євросоюзі на 15%, щоб упоратися з газовою кризою через війну Росії.
08:45
Росія не змогла забезпечити суттєве просування на Донеччині - розвідка Британії
За даними британської розвідки, Росія не змогла створити боєздатну бойову піхоту в достатній кількості, щоб забезпечити суттєве просування на Донеччині.
08:27
В Албанії спалахнули протести через загибель 7-річної дівчинки з вини поліцейського 
Протестувальники в Тирані облили червоною фарбою будівлю Міністерства внутрішніх справ у ніч на понеділок, вимагаючи справедливості у зв'язку зі смертю семирічної дівчинки.
07:57
Пентагон: США надали Україні протирадіолокаційні ракети
США в попередніх пакетах військової допомоги надали Україні протирадіолокаційні ракети. 
07:42
ФБР провело обшук у маєтку Дональда Трампа
ФБР провело обшук у маєтку Мар-а-Лаго колишнього президента США Дональда Трампа у Флориді.