8 серпня 2022

Статті
Відповідь на російські фейки: як Україна переходить на систему НАТО у контролі над зброєю
Звичайні процедури моніторингу кінцевого використання західної зброї в Україні погано підходять для зон активних бойових дій.
Межа війни: що вже змінилося та чого чекати у роботі кордону між Україною та ЄС
Автомобільні пункти пропуску на західному кордоні стали основними воротами України. Варто розібратися, які процеси там відбуваються...
Новини
23:00
фотоОрбан потай відпочив у Хорватії – ще недавно він казав, що вона "забрала" територію Угорщини
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан цього літа поїхав на відпочинок до курортного хорватського міста Вис попри заклики до своїх співвітчизників обирати "менше Адріатики, більше Балатона" – тобто відомого угорського озера.
22:39
Кораблі, які вивозять українське зерно морем, захищені "буферними зонами" – ЗМІ
Відповідно до "зернової угоди", укладеної між Україною, Туреччиною, ООН і Росією, усі кораблі, які займаються експортом українського збіжжя, захищені буферною зоною в розмірі 10 морських миль (близько 18,5 кілометра).
22:21
В Англії підвищили рівень небезпеки через прогнозовану спеку й посуху
Управління Великої Британії з охорони здоров’я у понеділок підвищило рівень небезпеки, пов’язаний із жаркою і засушливою погодою, для частин Англії.
ДайджестТуреччині погрожують санкціями, сценарій вступу України в НАТО, $4,5 млрд від США: новини дня
22:00
У Молдові виявили мавпячу віспу
Міністерство охорони здоров’я Молдови в понеділок зареєструвало перший в країні випадок зараження віспою мавп.
21:39
Кулеба звинуватив Amnesty International і CBS в інформаційному ударі по Україні "синхронно з роспропагандою"
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в понеділок заявив, що міжнародна правозахисна організація Amnesty International і американський телеканал CBS завдали інформаційного удару по Україні синхронно з російською пропагандою.
21:26
У Сербії розслідують діяльність російських радикалів, які погрожували антивоєнним активістам
Прокуратура Сербії з питань злочинності у сфері високих технологій порушила справу, пов’язану з дописами в Telegram-каналі Z-Orlovi – його автори підтримують війну РФ проти України й погрожували антивоєнним активістам з Росії.
21:01
Пентагон оцінює загальні втрати РФ в Україні у 70-80 тисяч
Заступник міністра оборони США з питань політики Колін Каль у понеділок заявив, що Росія втратила близько 70-80 тисяч військових убитими й скаліченими в ході війни проти України.
20:48
У Молдові вважають, що "мінування" й "незалежність Придністров'я" можуть бути прелюдією до вторгнення РФ
Заступник прем’єр-міністра Молдови Олег Серебрян вважає, що хвиля фейкових повідомлень про мінування важливих об’єктів у країні, як і заяви представників "Придністров’я" про бажання возз’єднатися з Росією можуть бути прелюдією до військової операції РФ.
20:32
У Німеччині подали до суду на півня, який кукурікає до 200 разів на день
Проти власника півня на ім’я Магда, який живе в німецькому місті Бад-Зальцуфлен, подали до суду сусіди, які скаржаться, що птах постійним кукуріканням не дає їм спокою.
20:27
Волкер пояснив сценарій вступу України та Грузії до НАТО попри окуповані території
Волкер вважає можливим застосування так званої "Формули Расмуссена", яку запропонував два роки тому колишній генсек НАТО Андерс фог Расмуссен.
20:09
Волкер прогнозує "важку зиму" для росіян на фронті
Колишній спеціальний представник Державного департаменту США Курт Волкер вважає, що взимку може бути певна пауза на фронті, яка буде не на користь Росії.
20:09
Росія "тимчасово" виводить ядерні об'єкти з-під інспекції США за договором про СНО
Росія в понеділок поінформувала США про тимчасове виведення з-під інспекційної діяльності за договором про стратегічні наступальні озброєння (СНВ-3) свої об'єкти.
20:01
Курт Волкер: Україна має воювати за повернення Криму, лишати його в окупації надто небезпечно
Колишній спеціальний представник Держдепу США Курт Волкер вважає, що Україна повинна відвоювати всі окуповані території, включно з Кримом.
Аналітика короткоЩо дадуть Україні стандарти НАТО по контролю за озброєнням
19:56
США виділили Україні $1 млрд військової допомоги
Міністерство оборони США в понеділок оголосило про виділення чергового пакету військової допомоги Україні в розмірі один мільярд доларів.
19:45
США виділяють додаткові $4,5 млрд фінансової допомоги Україні
Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в понеділок оголосило про виділення уряду України додаткових 4,5 мільярда доларів через механізм Світового банку.
ВідеоПро вступ до НАТО та розпад Росії, про Єрмака та США: інтерв'ю Курта Волкера
19:35
Якщо дозволити Росії цькувати Україну, у світі почнеться "сезон полювання" – Блінкен
Державний секретар США Ентоні Блінкен під час візиту до Південної Африки в понеділок заявив, що в разі, якщо світ дасть Росії свободу дій в Україні, аналогічні кризи виникнуть і в решті світу.
19:23
Російські авіакомпанії почали розбирати літаки на запчастини через санкції - Reuters
Санкції, запроваджені проти Росії за вторгнення в Україну, не дозволяють її авіакомпаніям отримати запасні частини або пройти технічне обслуговування на Заході.
19:21
Молдова готова направити в Україну своїх саперів для розмінування
Міністр оборони Молдови Анатолій Носатий на засіданні уряду в понеділок заявив, що його відомство готове направити групу саперів для розмінування територій в Україну.
19:06
У російській зброї, яка використовувалися в Україні, знайшли сотні компонентів західного виробництва
У російській зброї, вилученій в Україні, було виявлено понад 450 компонентів виробництва компаній зі США, Європи та Азії, придбаної протягом останніх років перед вторгненням Росії в Україну в лютому 2022-го.
18:46
США закликали Росію припинити воєнні дії біля ядерних об’єктів в Україні
Речниця Білого дому Карін Жан-П’єр на брифінгу в понеділок заявила, що Сполучені Штати закликають Росію припинити всі військові операції біля ядерних об’єктів в Україні.
18:39
ЄС представив остаточну пропозицію для відновлення ядерної угоди з Іраном - ЗМІ
Переговори у Відні мають на меті повернути США до ядерної угоди, у тому числі шляхом зняття санкцій з Ірану, і забезпечити повне виконання Тегераном своїх зобов’язань.
18:31
ЄС до другої річниці протестів у Білорусі: Лукашенко позбавлений будь-якої легітимності
До другої річниці масштабних антиурядових протестів у Білорусі високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель наголосив, що ЄС продовжить підтримку білоруського народу.
18:13
На Заході почали говорити про санкції проти Туреччини через домовленості з РФ – FT
Країни Заходу не виключають запровадження каральних заходів проти Туреччини на тлі поглиблення її відносин із Росією, яка почала повномасштабну війну проти України.
18:07
Уряд Франції заявив, що змінить закон, щоб вислати радикального імама
Міністр внутрішніх справ Жеральд Дарманін назвав імама Хасана Ікіуссена ворогом Франції, якому немає місця в країні.
17:58
Вибори в Італії: з коаліції лівоцентристів вийшла одна партія
Центристська італійська партія "Дія" в неділю заявила про вихід із коаліції лівоцентристів, які розглядаються як противага об’єднанню правих політичних сил напередодні дострокових парламентських виборів 25 вересня.
17:42
У Польщі заявили про "дуже сильний" вплив Росії в Amnesty International після скандального звіту
Заступник міністра закордонних справ Польщі Марцин Пшидач вважає, що скандальний звіт Amnesty International щодо України негативно впливає на довіру до організації та свідчить про "дуже сильний" вплив Росії на організацію.
17:29
Прем’єр Грузії – про війну 2008 року: то була зрада Саакашвілі
17:21
85-річного короля Норвегії, в якого виявили лихоманку, виписали з лікарні
Король Норвегії Гаральд V у понеділок був виписаний з Університетської клініки Осло, куди його шпиталізували з гарячкою.
17:16
Шредера не виключили з Соціал-демократичної партії Німеччини
Колишній канцлер Німеччини Герхард Шредер не буде виключений із Соціал-демократичної партії, незважаючи на його ділові зв’язки з російськими енергетичними компаніями та особисті зв’язки з президентом Росії Владіміром Путіним.
17:11
Німеччина з 1 вересня змінює умови перебування біженців з України
Федеральна рада Німеччини оприлюднила рішення щодо зміни правил перебування на своїй території громадян України з 1 вересня 2022 року.
17:01
Фінляндія долучиться до навчання українських військових у Великій Британії
Міністерство оборони Фінляндії в понеділок оголосило, що долучиться до програми прискореної підготовки українських військових у Великій Британії.
16:53
Прем'єрка Фінляндії: несправедливо, що росіяни можуть їздити до Європи як туристи
Прем'єр-міністр Фінляндії Санна Марін виступає за обмеження видачі туристичних віз росіянам на загальноєвропейському рівні.
16:52
Німеччина пообіцяла сприяти виділенню 8 млрд євро макрофіну для України
Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль у понеділок провів онлайн-розмову з федеральним міністром фінансів Німеччини Крістіаном Лінднером, під час якої останній пообіцяв сприяти виділенню Києву восьми мільярдів євро макрофінансової допомоги ЄС.
16:44
ЦРУ замість контртероризму буде більше займатися Китаєм – ЗМІ
На останній закритій зустрічі Центрального розвідувального управління США було ухвалене рішення замість боротьби з терористичними угрупованнями зосередити діяльність органу на протистоянні Китаю.
16:13
WizzAir відновить рейси до Москви з жовтня
Авіакомпанія підтвердила цей крок приблизно через п'ять місяців після того, як перевізник призупинив усі рейси до Росії через вторгнення в Україну в лютому.
15:58
Прем'єр Греції пообіцяв реформу розвідки після скандалу із прослуховуванням журналістів і політиків
Прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс заявив, що не знав про прослуховування розвідкою лідера опозиційної Соціалістичної партії у 2021 році.
15:27
Італія розпочала кампанію вакцинації проти мавпячої віспи
Перший випадок в Італії зафіксували 20 травня. Наразі планів щодо масових щеплень немає.
15:22
У Шольца виключили запуск "Північного потоку-2" навіть у разі браку газу
Канцлер Німеччини Олаф Шольц виключає зміну курсу щодо газопроводу "Північний потік -2".
15:03
Кремль: підстав для зустрічі Зеленського і Путіна немає
Пєсков підкреслив, що поки що необхідних передумов для проведення зустрічі на найвищому рівні між Росією та Україною немає.
14:54
У Німеччині з початку вторгнення РФ в Україну зафіксували збільшення кібератак
За словами федерального міністра внутрішніх справ Ненсі Фезер, органи безпеки Німеччини зафіксували значне зростання кібератак на локальні мережі з початку російської загарбницької війни проти України.
14:44
Поліція Латвії більше не охоронятиме російські консульства
Дипломатичних працівників цих консульств оголошено в Латвії небажаними особами.
14:14
У Копенгагені пройде конференція північноєвропейських союзників з підтримки України
У Копенгагені цього тижня пройде конференція північноєвропейських союзників з підтримки України на рівні міністрів оборони, вона стане продовженням і розширенням формату "Рамштайн" з військової допомоги Україні.
13:56
У Раді не виключають проведення тижнів євроінтеграційної діяльності
Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук не виключає, що український парламент зможе визначати тижні для розгляду та ухвалення євроінтеграційних законопроєктів.
13:44
Глава Бюро нацбезпеки Польщі: Наступні два місяці війни можуть стати вирішальними
Глава Бюро національної безпеки Польщі Павел Солох вважає, що наступні два місяці в Україні можуть стати вирішальними.
13:32
В естонській Нарві вирішили перенести суперечливий радянський танк в "закрите місце"
Правляча в естонській Нарві коаліція, утворена фракцією Narva Tulevik та партією "Естонія 200", ухвалила рішення про перенесення встановленого у місті радянського танка-пам'ятника.
13:18
Через війну в Україні кількість біженців у Фінляндії перевищила рекорд 2015 року
Фінляндія зареєструвала рекордну кількість біженців після вторгнення Росії в Україну, побивши попередній рекорд, встановлений під час міграційної кризи 2015 року.
Аналітика короткоЯк працюють пункти пропуску на західному кордоні України і що змінюється
12:59
Угорщина оштрафувала Ryanair за порушення прав споживачів
Угорщина оштрафувала Ryanair на 300 мільйонів форинтів (780 тисяч доларів) після розслідування управління захисту прав споживачів щодо того, що авіакомпанія переклала вартість спеціального податку на пасажирів.
12:28
Низький рівень води у Рейні призвів до обмежень у судноплавстві в Німеччині
Рівень води в Рейні в Німеччині знизився через суху і спекотну погоду, через що вантажні судна не можуть плавати повністю завантаженими.
12:25
Тайвань проведе навчання з відбиття китайського вторгнення
Тайвань цього тижня проведе військові навчання з бойовими стрільбами, що імітуватимуть захист острова від китайського вторгнення.
12:15
Німецькі соціал-демократи оголосять, чи виключать Шредера з партії
Німецькі соціал-демократи (СДПН) оголосять у понеділок про своє рішення щодо виключення з партії колишнього канцлера Герхарда Шредера через його зв'язки з президентом Росії Владіміром Путіним.
12:11
ЄС виділив 30 млн євро грецьким виробникам шкіри і хутра, постраждалим від санкцій проти РФ
Європейська комісія схвалила схему прямих грантів у розмірі 30 мільйонів євро для грецьких виробників хутра та шкіри, які постраждали від санкцій проти Росії.
12:03
Росія несе повну відповідальність за подальшу роботу "зернового коридору" - Кулеба
Глава МЗС України Дмитро Кулеба після прибуття першого судна з українським збіжжям до турецького порту заявив, що повна відповідальність за подальшу роботу "зернового коридору" лежить на Росії.
11:49
Турбіна для "Північного потоку" ще в Німеччині: йдуть "дискусії" з російським замовником
Газова турбіна, яку мають повернути в Росію для роботи газопроводу "Північний потік", все ще перебуває у Німеччині. 
11:29
Україна вимагає розслідування неправдивих даних у фільмі CBS про поставки зброї
Глава МЗС України Дмитро Кулеба закликав американську телерадіомережу CBS провести внутрішнє розслідування появи у журналістському матеріалі неправдивої інформації про те, що лише третина західного озброєння досягає фронту в Україні.
11:22
Рух швидкісних потягів між Мадридом і Барселоною зупинили через крадіжку кабелю
У понеділок оператор іспанської залізниці Renfe тимчасово зупинив рух швидкісного потяга між Мадридом і Барселоною через крадіжку кабелю живлення.
10:53
Генсек ООН заявив про повернення ризику ядерного протистояння у світі
Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш заявив 8 серпня, що ризик ядерного протистояння повернувся через десятиліття, і закликав ядерні держави взяти на себе зобов’язання не використовувати зброю першими.
10:42
Ердоган має важелі, щоб стимулювати Путіна до виконання угод - посол
Посол України в Туреччині Василь Боднар заявив, що президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган має важелі впливу на російського президента Владіміра Путіна, щоб стимулювати його до виконання "певних домовленостей". 
10:27
Посол розповів, як просувається створення виробництва "Байрактарів" в Україні
Посол України в Туреччині Василь Бодна розповів, на якому етапі перебуває реалізація плану з будівництва в Україні заводу з виробництва "Байрактарів".
09:57
Качинський вважає, що запровадження євро означатиме радикальне зубожіння поляків
Глава польської партії влади "Право і справедливість" (ПіС) Ярослав Качинський виступив проти запровадження євро у Польщі.
09:57
Угорщина намагається розблокувати мільярди євро, заморожені через дисциплінарний процес ЄС
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан направив високопоставленого чиновника до Брюсселя, щоб отримати мільярди євро на відновлення після пандемії коронавірусу.
09:27
фотоВ Гельсінкі демонтували подарований СРСР пам’ятник "Мир у всьому світі"
У столиці Фінляндії прибрали отриманий у подарунок від СРСР в 1989 році пам'ятник "Мир у всьому світі".
09:14
Глава МЗС Естонії: людству потрібен новий Нюрнберг
Глава МЗС Естонії Урмас Рейнсалу заявив, що за агресію, що відбувається на території України, юридичну відповідальність має понести вище політичне і військове керівництво Росії, у тому числі президент Владімір Путін.
09:02
Німеччині загрожує поширення небезпечних екзотичних хвороб через зміну клімату
Директор Інституту імені Роберта Коха (RKI) Лотар Вілер заявив про можливе поширення екзотичних інфекційних захворювань у Німеччині через зміни клімату. 
08:49
Непередбачувані "міни-метелики" РФ загрожують цивільним - розвідка Британії
Росія використовує протипіхотні "міни-метелики" для захисту та стримування свободи пересування вздовж своїх оборонних ліній на Донбасі, які можуть завдати значних втрат як серед військових, так і серед місцевого цивільного населення.
08:30
Спека в Італії: у пересохлому руслі річки знайшли бомбу часів Другої світової
В Італії у висохлому через сильну спеку руслі річки По виявили нерозірвану 450-кілограмову бомбу часів Другої світової війни.
08:13
Китай продовжив військові навчання поблизу Тайваню 
У понеділок китайські військові повідомили про нові навчання неподалік від Тайваню, сигналізуючи, що активність навколо острова триватиме після серії навчань, що почалися після візиту спікерки Палати представників США Ненсі Пелосі.
07:49
У Сенаті США тиснуть на адміністрацію Байдена для визнання Росії спонсором тероризму
Сенатори заявили, що Байден повинен посилити тиск на президента Росії Владіміра Путіна та продовжувати допомагати Україні в умовах вторгнення, яка триває.