11 листопада 2019

Статті
Мовчання для Путіна: чому стратегія Зеленського веде до програшу України
Москва взялася шантажувати Зеленського і з’ясувала, що він готовий поступатися. Мораторій на гострі заяви на адресу РФ – не випадкове мовчання, а частина стратегії Банкової. 
Євромапа України: як окремі регіони інтегруються до ЄС
Чи проникли стандарти та практики ЄС у різні області України? Ми створили рейтинг, який відображає динаміку зближення окремих регіонів країни з Європейським Союзом.
Колонки
Поки НАТО не чекає: чому Україні потрібен військовий альянс зі США
Членство у НАТО може бути панацеєю, але що робити до того моменту, як ми вступимо до Альянсу? Ключовою метою нашої політики має стати здобуття статусу основного союзника США поза межами НАТО.
Новини
20:58
Netflix пообіцяв розібратись із картою таборів смерті, яка занепокоїла Польщу
Американська стрімінгова і виробнича компанія Netflix після звернення прем'єр-міністра Польщі пообіцяла розібратися із документальним серіалом, в якому було показано карту з нацистськими таборами смерті у межах сучасних польських кордонів.
20:09
Берлін: Європі варто подумати про відновлення санкцій щодо Ірану
Німеччина, Британія та Франція повинні бути готовими розглянути можливість відновлення міжнародних санкцій проти Ірану у зв'язку з порушеннями ним ядерної угоди 2015 року.
19:42
Сенцов 26 листопада отримає премію Сахарова у Європарламенті
26 листопада у Європейському парламенті відбудеться церемонія вручення українському режисеру Олегу Сенцову премії парламенту імені Сахарова.
19:28
Меркель подзвонила Путіну – говорили про "нормандську зустріч"
Канцлерка Німеччини Ангела Меркель і Владімір Путін у понеділок провели телефонну розмову, у центрі якої було обговорення підготовки до проведення саміту в нормандському форматі.
18:59
Вибори в Британії: консерватори потрохи відриваються від лейбористів
Консервативна партія прем'єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона трохи відірвалася від  опозиційної Лейбористської партії минулого тижня в опитуванні, проведеному напередодні виборів 12 грудня.
18:21
Оператор "Північного потоку-2" подав до суду на ЄС
Оператор проєкту "Північний потік - 2", компанія Nord Stream 2 AG, ініціював арбітражний розгляд проти ЄС через поправки до Газової директиви, звинувачуючи блок у порушенні Енергетичної хартії.
17:58
Угорського єврокомісара, який відповідатиме за Україну, у четвер заслухають в Європарламенті
Минулого тижня Комітет з правових питань вже розглянув їхні декларації про фінансовий стан, щоб визначити, чи не мають вони конфлікту інтересів.
17:43
Парламент Молдови у вівторок розгляне вотум недовіру уряду
Парламент Молдови у вівторок вранці розгляне ініціативу соціалістів про винесення вотуму недовіри уряду Санду.
17:18
Україна і Катар лібералізують авіаперевезення
Уряди України і Катару підписали протокол про внесення змін і доповнень до угоди про повітряне сполучення, який дозволить лібералізувати умови здійснення регулярних повітряних перевезень між обома країнами.
17:15
П'ять італійських військових отримали поранення в результаті вибуху в Іраку
П'ять італійських військових були поранені в північній частині Іраку в результаті вибуху бомби на дорозі.
16:47
Молдова: соціалісти відкинули пропозиції прем’єрки для виходу з кризи
Молдовські соціалісти відкинули пропозицію прем’єрки Майї Санду щодо виходу з кризи, яка склалась через суперечності довкола проєкту поправок до закону "Про прокуратуру".
16:28
Берлусконі відмовився свідчити на суді у "мафіозній справі"
Колишній прем'єр-міністр Італії Сільвіо Берлусконі відмовився давати свідчення в апеляційному суді над своїм давнім соратником, якого засудили за спробу стати контактною особою між мафією і політиками.
16:12
На узбережжя Франції винесло понад 750 кг кокаїну
Прокурор Ренна Філіп Аструк сказав, що знайдений на пляжах кокаїн "ймовірно, з Південної Америки, і він коштує дуже великих сум грошей".
15:52
У Греції – сутички між поліцією і студентами, які виступали проти закриття університету
Грецька поліція у понеділок застосувала сльозогінний газ проти студентів, які протестували проти закриття відомого афінського університету.
15:34
Британія натякає, що подасть кандидатуру в нову Єврокомісію
Уряд прем'єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона, ймовірно, готується представити кандидатуру на пост єврокомісара.
15:28
фотоПрем’єр Польщі звинуватив Netflix у переписуванні історії
Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький написав листа до генерального директора компанії Netflix Ріда Гастінгса з вимогою виправити показану в документальному серіалі карту Польщі з нацистськими концентраційними таборами.
15:04
Вибори у Британії: партія "Brexit" не виставлятиме кандидатів проти консерваторів
Британська партія "Brexit" на дострокових виборах не буде висувати кандидатів на 317 місць, завойованих Консервативною партією на загальних виборах 2017 року.
14:46
У Франції зафіксували сильний землетрус, є поранені
На південному сході Франції поблизу міста Монтелімар у регіоні Рона-Альпи стався землетрус магнітудою 5,4.
14:17
ЄС на рік продовжив санкції проти Венесуели
Рада ЄС продовжила обмежувальні заходи проти Венесуели на один рік до 14 листопада 2020 року.
13:45
Співзасновник сирійської НУО, звинувачений РФ у шпигунстві, знайдений мертвим у Стамбулі
Співзасновник неурядової організації "Сирійська цивільна оборона" чи "Білі каски", колишній британський офіцер Джеймс ле Мезюр’є знайдений мертвим у Стамбулі.
13:44
Бундестаг може у грудні ухвалити рішення, пов'язане з "Північним потоком-2"
Дата розгляду Бундестагом поправок до газової директиви ЄС наразі офіційно невідома - в порядок денний цього тижня питання не внесли. Однай ймовірно, що засідання з цього питання відбудеться в грудні.
13:41
Рада ЄС затвердила механізм санкцій проти Туреччини за буріння на шельфі Кіпру
Рада ЄС затвердила рамки обмежувальних заходів у відповідь на несанкціоновану бурову діяльність Туреччини в Східному Середземномор'ї.
13:18
Брюссель наразі не отримав відповіді Британії щодо кандидата в єврокомісари
Європейська комісія очікує, що 11 листопада отримає відповідь Великої Британії на лист з проханням висунути кандидата на пост єврокомісара.
13:08
Британія вчетверо збільшить квоту для сезонних працівників з-за меж ЄС
Уряд Великої Британії вчетверо збільшить річну імміграційну квоту для сезонних фермерських робітників до 10 000 з наступного року для подолання дефіциту робочої сили в секторі після Brexit.
12:47
Данія на пів року відновлює контроль на кордоні зі Швецією
Данія тимчасово відновить контроль на своїх кордонах зі Швецією після серії насильницьких злочинів у Копенгагені, які, за інформацією данської влади, були здійснені злочинцями зі Швеції.
12:46
Туреччина заявила про початок депортації іноземних членів ІДІЛ до США та Європи
Туреччина заявляє, що почала депортувати іноземних бійців терористичної групи "Ісламської держави", які утримуються під вартою після їх захоплення в Сирії.
12:45
Санду висунула пропозицію задля уникнення вотуму недовіри
Прем'єр-міністр Молдови Майя Санду запропонувала соціалістам новий варіант виходу з кризи, що склалася в коаліції. Санду пропонує надіслати проєкт поправок до закону "Про прокуратуру", через який їй ініціювали вотум недовіри, до Венеціанської комісії, а ПСРМ відкликати - вотум недовіри.
12:14
Визнання Косова відкликала вже 16-та країна
Гана, республіка на заході Африки, відкликала визнання Косова, ставши 16-ю державою, яка ухвалила подібне рішення за останній час.
11:52
ЄС назвав неприйнятною ескалацію на лінії окупації в Грузії
У зв'язку із зростанням напруженості в окупованому Цхінвальському регіоні Грузії та заявами окупаційного режиму, що не відповідають дійсності, Служба зовнішніх зв'язків ЄС закликала всі сторони до стриманості від будь-яких дій і заяв, які могли б загострити ситуацію.
11:35
фотоУ Берліні тисячі людей евакуювали через бомбу часів Другої світової
У берлінському районі Хеллерсдорф у понеділок відбувається операція зі знешкодження американської бомби часів Другої світової війни.
11:18
Австрія: Курц спробує створити коаліцію із "Зеленими"
Народна партія Австрії (ÖVP) одноголосно ухвалила рішення про коаліційні переговори із "Зеленими".
11:05
Прихильники незалежності Каталонії заблокували дорогу, що з'єднує Іспанію і Францію
Активісти платформи Tsunami Democràtic оголосили про перекриття прикордонного пункту на великій автостраді, що з’єднує Іспанію з Францією.
10:43
У Німеччині вирішили запровадити мінімальну пенсію
Консервативний блок ХДС/ХСС та Соціал-демократична партія Німеччини (СДПН) після тривалих суперечок домовилися щодо умов формування та запровадження мінімальної пенсії.
10:26
Австрія: "Зелені" погодилися на уряд з партією Курца
Партія "Зелених" Австрії одноголосно дала зелене світло для переговорів про коаліцію з консервативною Народною партією (ÖVP) колишнього канцлера Себастьяна Курца. 11 листопада Курц має оголосити своє рішення.
10:24
Прем’єр Польщі про "Північний потік-2": це купівля російської зброї за європейські гроші
Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький вкотре заявив, що проєкт "Північний потік-2" підриває енергетичну безпеку Європи.
10:06
Парламент Литви розглядає шведський варіант регулювання проституції
Парламент Литви розглядає шведський варіант регулювання проституції, відповідно до якого карати будуть клієнтів повій, а самих їх від відповідальності звільнять.
10:00
Прем’єр Польщі розкритикував Макрона за заяву про "смерть мозку" НАТО
Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький вважає небезпечними заяви президента Франції Еммануеля Макрона про "смерть мозку" НАТО.
09:41
Запрацював безвізовий режим між США і Польщею
З понеділка Польща долучилася до американської програми безвізового руху.
09:31
Латвії потрібен постійний контингент НАТО, бойові вертольоти і американські Patriot - міністр
Міністр оборони Латвії Артіс Пабрікс вважає, що на цей момент безпека Латвії перебуває "в непоганому положенні", адже НАТО гарантувало довгострокову присутність своїх сил, проте слід пам'ятати, що нинішній іноземний контингент "не гарантований навічно".
09:12
відеоПариж: тисячі людей вийшли на марш проти ісламофобії
Тисячі людей вийшли в неділю в Парижі на марш проти ісламофобії, який помітно розділив французький політичний клас останніми днями.
08:39
Посол Польщі про київський костел: Міністерство культури України поважає крадіжку більшовиків
Посол Польщі в Україні Бартош Ціхоцький, коментуючи стан костела святого Миколая у Києві, заявив, що "Міністерство культури поважає крадіжку більшовиків".
08:33
У Трампа попередили Ердогана про санкції за купівлю С-400 у РФ
Президент США Дональд Трамп обговорить з лідером Туреччини його рішення придбати російську систему ППО, коли вони зустрінуться цього тижня в Білому домі на тлі напружених відносин між двома союзниками по НАТО.
08:08
Йоганніс переміг у першому турі виборів президента Румунії
Президент Румунії Клаус Йоганніс переміг в першому турі президентських виборів країни в неділю, 10 листопада, згідно з підрахунком голосів 99,99% голосів.
07:49
Вибори в Іспанії: ультраправі подвоїли місця, формування уряду ускладнюється
Дострокові вибори, що були покликані розблокувати іспанську політику, схоже, не допоможуть партіям вийти з глухого кута.