5 грудня 2019

Статті
Вибори, Конституція та "представники Донбасу": на що погодиться Зеленський на саміті в Парижі
Підготовка до "нормандського саміту" в Парижі вийшла на фінішну пряму. Лідери України, Росії, Німеччини та Франції зустрінуться у Парижі вже у понеділок.
Рушниця від Путіна: про що домовилися президенти Сербії та РФ
Геополітична невизначеність Белграда дійсно викликає багато запитань у Москві. І це породжує чутки, що РФ прагне змінити Вучича на посту президента Сербії на ще більш проросійського політика.
Нові бригади та план захисту від РФ: що ухвалили лідери НАТО за закритими дверима
Попри очевидне потепління у відносинах Заходу з РФ, попри постійні заяви про діалог із Путіним, НАТО чудово усвідомлює російську загрозу і посилює свою військову міць через неї.
Новини
21:03
Глава МЗС про зміни до Конституції: це те, що записано в Мінських домовленостях
Глава МЗС України Вадим Пристайко стверджує, що зміни Конституції в частині децентралізації були погоджені попереднім урядом в рамках Мінських домовленостей.
20:36
Пристайко обговорив з керівником БДІПЛ можливість проведення виборів в ОРДЛО
Глава МЗС України обговорив з керівником БДІПЛ ОБСЄ технічні деталі того, наскльки можливим є проведення виборів на окупованих територіях.
19:46
У Боснії призначили прем'єр-міністра, узгодивши питання НАТО
Парламент Боснії і Герцеговини у четвер призначив Зорана Тегельтію новим прем'єр-міністром країни після 13-місячного глухого кута з формування уряду.
19:23
У Франції поліція пустила сльозогінний газ проти демонстрантів, 60 затриманих
Поліція застосувала сльозогінний газ проти мітингувальників у центрі Парижа під час одного з найбільших страйків у Франції протягом десятиліть, спрямованого на те, щоб змусити президента Еммануеля Макрона скасувати заплановану пенсійну реформу.
18:54
Посольство України вимагає виправити сюжет з Кримом на угорському ТБ
Посольство України в Угорщинi звернулося до центрального угорського телеканалу М1 з вимогою виправити напис у відеосюжеті, в якому Крим позначено територією Росії.
18:38
Віцепрезидент ЄБРР розповів про претензії до України через ПриватБанк
Віцепрезидент Європейського банку реконструкції та розвитку Ален Пілу поділився спостереженнями про те, що знижує довіру до України з боку міжнародних фінансових організацій.
18:33
У Зеленського допустили амністію учасників подій на Донбасі
У разі прогресу у виконанні Мінських домовленостей, команда президента Володимира Зеленського готова розробляти законопроєкт про амністію для учасників незаконних збройних формувань, які діють на окупованих територіях сходу України.
18:06
Угорці в ОБСЄ поставили свої претензії до України в один ряд з анексією Криму
Заступник міністра закордонних справ Угорщини Левенте Мадяр назвав "системне залякування етнічних меншин в Україні" в числі відкритих конфліктів, з якими має справу ОБСЄ.
18:00
У Зеленського хочуть вибори на Донбасі 31 жовтня, але за низки умов
Найважливішим етапом виконання Мінських домовленостей є проведення місцевих виборів на територіях, які сьогодні не підконтрольні Україні. 
17:28
США запровадили санкції проти російської "Корпорації зла"
Міністерства юстиції та фінансів США 4 грудня запровадили санкції проти російської хакерської групи, відомої як "Корпорація зла", яка викрала "принаймні" 100 мільйонів доларів у банків, використовуючи шкідливе програмне забезпечення.
17:05
У Британії машина на смерть збила російського олігарха
У Великій Британії внаслідок наїзду автомобіля загинув російський магнат Дмитрій Обретецький.
16:47
Зеркаль звинуватила New York Times у спотворенні її інтерв'ю
Колишня заступниця міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль заявила, що американська газета New York Times процитувала її слова з інтерв'ю в істотному відриві від контексту, наслідком чого стали активні спекуляції ЗМІ, які шкодять інтересам України й США.
16:04
МЗС викликало посла Казахстану з приводу заяви президента про Крим
5 грудня до МЗС України запросили посла Казахстану в Україні Самата Ордабаєва з приводу висловлювання президента Казахстану Касима-Жомарта Токаєва про заперечення анексії Криму Росією.
15:56
Внаслідок вибуху газу в Польщі загинуло 8 людей
Унаслідок вибуху газу, що стався в житловому будинку південного польського міста Щирка увечері 4 грудня, загалом загинуло восьмеро людей.
15:43
Болгарія відповіла Путіну на звинувачення щодо "Турецького потоку"
Болгарія виконує всі домовленості щодо будівництва газопроводу "Турецький потік" на своїй території, заявив прем'єр-міністр Болгарії Бойко Борисов у відповідь президенту РФ Владіміру Путіну, який звинуватив Софію у затримці реалізації проєкту.
15:39
Лавров в ОБСЄ наполягає на прямому діалозі Києва з ОРДЛО
Глава МЗС РФ Сергєй Лавров розраховує, що саміт в нормандському форматі 9 грудня надасть імпульс в імплементації Мінських угод, і наполягає на прямому діалозі Києва з лідерами ОРДЛО.
15:31
Ейфелева вежа і інші туристичні принади Парижа закриті через страйк
Деякі з основних туристичних визначних пам'яток Парижа були змушені закритися через брак персоналу у зв’язку з загальнонаціональним страйком.
15:19
Лавров в ОБСЄ поскаржився на "грубу дискримінацію" російської мови в Україні
Глава МЗС РФ Сергєй Лавров заявив про "грубу дискримінацію" російської мови в Україні.
15:16
У Німеччині хочуть організувати донорську конференцію для України
Голова Східного комітету німецької економіки Олівер Гермес закликав організувати міжнародну конференцію донорів для відновлення постраждалих від війни регіонів України.
14:54
Україна і Ватикан домовилися активізувати співпрацю
У рамках участі делегації України у 26-му засіданні Ради міністрів закордонних справ ОБСЄ голова зовнішньополітичного відомства України Вадим Пристайко зустрівся із Секретарем з міждержавних відносин Ватикану Полом Річардом Галлахером.
14:54
Кіпр звернувся до Гааги для захисту від Туреччини своїх прав на морі
Кіпр звернувся до Міжнародного суду ООН в Гаазі з проханням захистити його права на видобуток корисних копалин в морі на тлі оспорювання Туреччиною деяких ділянок у Середземномор’ї.
14:27
Лінкявічюс: РФ продовжує зусилля зі створення сірих зон на карті Європи
Глава МЗС Литви Лінас Лінкявічюс заявив, що російська агресія на сьогодні лишається головним викликом безпеці Європи.
14:17
Рада ратифікувала збільшення безмитних квот на експорт м‘яса птиці в ЄС
Верховна Рада ратифікувала зміни до Угоди про асоціацію між Україною та Європейським союзом щодо збільшення безмитних квот на експорт м'яса птиці до ЄС із наступного року з 20 до 70 тисяч тонн.
14:06
Рада асоціації Україна-ЄС відбудеться 28 січня у Брюсселі
Щорічне засідання вищого спільного органу України і ЄС - Ради асоціації - відбудеться 28 січня.
14:03
Парламент Валенсії визнав Голодомор геноцидом
Парламент автономної іспанської області Валенсії у четвер одноголосно ухвалив постанову, у якій засудив геноцидні дії сталінського режиму в Україні у 1932-1933 роках.
13:56
Держдеп: політичний аспект "Мінська" має бути імплементований тільки після безпекового
Імплементація політичної частини Мінских угод має відбуватися тільки після того, як цього дозволятимуть безпекові умови.
13:52
У Зеленського готові відгородити Донбас стіною, якщо переговори з РФ проваляться
У президента Зеленського готові "побудувати стіну" на Донбасі у випадку, якщо мирні переговори з Росією зазнають невдачі.
13:50
Туреччина: оновлення стратегії безпеки НАТО неминуче
Віцепрезидент Туреччини Фуат Октай виступив за перегляд стратегії НАТО.
13:24
Польща наполягає на виведенні незаконних військових формувань з території України
Глава МЗС Польщі Яцек Чапутович заявив, що виведення незаконних формувань зі сходу України і встановлення контролю над українсько-російським кордоном мають стати наступними кроками у вирішенні конфлікту.
13:14
Українцям можуть заборонити перетинати кордон з Росією за внутрішнім паспортом
Міністерство закордонних справ України підготувало на розгляд уряду пропозиції щодо скасування можливості перетину громадянами України державного кордону з Росією за внутрішнім паспортом та свідоцтвом про народження.
13:11
Новий глава дипломатії ЄС планує відвідати Україну однією із перших
Новий глава дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель заявив, що візит до України повинен стати одним із перших закордонних візитів, які він здійснить на новій посаді.
13:10
Україна пропонує змінити "представників Донбасу" у складі ТКГ у Мінську
У президента Зеленського будуть просувати ідею про розширення або заміну представників ОРДЛО, які "представляють Донбас" у складі Тристоронньої контактної групи на Донбасі.
12:54
Київ просить підтримки США щодо участі у Програмі розширених можливостей НАТО
Україна очікує на підтримку Сполучених Штатів у процесі отримання статусу учасника партнерства розширених можливостей НАТО.
12:50
Пристайко розповів ОБСЄ про очікування від "нормандського саміту"
Глава МЗС України Вадим Пристайко заявив про обережний оптимізм перед самітом у нормандському форматі 9 грудня і розповів про очікування від нього.
12:34
У Фінляндії в неділю оберуть кандидата в прем'єри
Фінські соціал-демократи, які очолюють п'ятипартійний уряд країни, проведуть засідання ради у неділю, 8 грудня, на якому вони мають обрати кандидата на посаду прем'єр-міністра після того, як чинний Антті Рінне був витіснений партнером по коаліції - партією "Центр".
12:33
Росія відповіла Болгарії висилкою болгарського дипломата
МЗС РФ у четвер викликало посла Болгарії в Росії Атанаса Крастіна і проінформувало його про рішення оголосити "персоною нон грата" співробітника болгарського посольства в Москві.
12:18
Боррель: "нормандський саміт" дає надію, але не забуваймо, що ядро конфлікту – Росія
Високий представник ЄС із зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель висловив позитивні сподівання у зв’язку з майбутнім самітом "нормандської четвірки".
12:14
У Зеленського готові до зміни Конституції після "Нормандських переговорів"
Команда президента України має готовність провести конституційну реформу за підсумками саміту в "Нормандському форматі", але обіцяє обмежити ці зміни питаннями децентралізації, в тому числі щодо ОРДЛО.
12:03
Голова ОБСЄ заявив про значні успіхи у ситуації на сході України
Чинний глава ОБСЄ Мірослав Лайчак заявив, що за час головування Словаччини в організації українське питання було одним із головних пріоритетів і в цьому плані вдалося досягти значних успіхів.
11:56
Зеленський планує продовжити закон "про особливий статус" після Нормандського саміту
Помічник президента України Андрій Єрмак розповів про план Зеленського щодо продовження особливого статусу ОРДЛО.
11:47
фотоВ ОБСЄ оголосили про призначення нового спецпредставника у тристоронній контактній групі
Чинний глава ОБСЄ Мірослав Лайчак повідомив, що Мартіна Сайдіка у тристоронній контактній групі замінить швейцарська дипломатка Хайді Ґрау.
11:45
Під завалами зруйнованого вибухом будинку в Польщі знайшли шосте тіло
Кількість жертв у результаті вибуху газу в житловому будинку у південному польському місті Щирк зросла до 6.
11:22
США підтримують Україну перед "нормандським самітом" - Тейлор
Тимчасовий повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор заявив, що США будуть підтримувати президента України Володимира Зеленського на переговорах "нормандської четвірки" в Парижі і підкреслив, що Росія повинна вивести свої війська з території Донбасу.
11:12
Зеленський каже, що прагне "не на словах, а на ділі" іти до стандартів НАТО
Президент Володимир Зеленський заявляє, що Україна зміцнює боєздатність армії та наближає усі сфери оборони до стандартів НАТО.
10:59
Трамп планує просити Конгрес про ще $250 млн на безпекову допомогу Україні
Президент США Дональд Трамп у своєму запиті до Конгресу щодо бюджету-2020 домагатиметься виділення ще 250 млн доларів  на безпекову допомогу Україні, в тому числі на протитанкові ракетні комплекси Javelin.
10:44
У Братиславі стартує міністерська рада ОБСЄ
У четвер у Братиславі відкривається 26-та зустріч ради міністрів країн ОБСЄ.
10:38
Євродепутати просять Меркель і Макрона наполягти на негайному обміні полоненими
64 члени Європейського парламенту напередодні саміту в "нормандському форматі" закликали лідерів Франції і Німеччини підняти питання негайного та безумовного обміну всіма полоненими у найкоротші терміни.
10:24
"Ібіца" стало словом року в Австрії
Цьогорічним словом року в Австрії стало "Ібіца" - саме на цьому іспанському острові таємно записали колишнього віцеканцлера Гайнца-Крістіана Штрахе: оприлюднені кадри розвалили австрійський уряд і спричинили перевибори.
09:56
фотоТрагедія в Польщі: вибух газу зруйнував будинок, 5 загиблих
На півдні Польщі в результаті вибуху газу в будинку у місті Щирк загинуло щонайменше 5 осіб.
09:29
США завершили виведення військ з північного сходу Сирії - Пентагон
Сполучені Штати завершили процес виведення своїх військових сил на північному сході Сирії.
09:04
Німецькі емігранти заробляють більше, ніж їхні співвітчизники вдома
Німці, що живуть за кордоном, зароблять в середньому на 12 тисяч євро на рік більше, ніж їхні співгромадяни, які працюють на батьківщині.
08:49
Російські шпигуни використовували французькі Альпи як свою базу - ЗМІ
15 російських шпигунів використовували французькі Альпи як свою базу для проведення операцій по всій Європі.
08:22
"Чорний четвер" у Франції: вчителі, лікарі, транспортники проводять національний страйк
У четвер, 5 грудня, у Франції оголошено загальнонаціональний страйк проти пенсійної реформи, яку готує уряд, виконуючи передвиборчу обіцянку президента Еммануеля Макрона.