28 серпня 2020

Статті
Дух Солідарності: яка ідея потрібна сучасній Європі
Нашою метою є сильна Європа. Тому ми повинні зробити солідарність проєктом для всієї Європи, це наша пропозиція на найближчі десятиліття розвитку.
Інтерв'ю
Вадим Пристайко: Для Донбасу існував також "план С". І я розумію, що його сприймуть як "зраду"
"Це схоже на те, що робила Західна Німеччина після війни. Вони визнали: на цьому етапі ми не можемо об’єднати країну, але залишаємося нацією".
Новини
20:54
У Франції "стрибок" заражень до 7300: найбільше з березня 
У Франції за минулу добу зареєстрували понад 7300 підтверджених заражень коронавірусом, що є найбільшим показником з березня та другим рекордним за час епідемії.
20:20
Молдова відкрила кордони для іноземців, але не громадян України
Молдова дозволила в’їзд на свою територію іноземним громадянам, за винятком "червоного списку" країн; до нього увійшла й Україна.
19:52
доповненоУгорщина закриває всі кордони для іноземців через другу хвилю коронавірусу
Угорщина з 1 вересня закриє кордони для іноземців у зв’язку з "другою хвилею" епідемії коронавірусу; винятки із загальної заборони поки невідомі. 
19:24
Естонія додала ще три країни ЄС у "червоний список" 
Естонія внесла до "червоного списку" країн, після повернення з яких потрібна ізоляція, Італію, Німеччину та Словенію через погіршення у них ситуації з коронавірусом.
18:51
США до річниці Іловайська закликали Росію забратися з Донбасу
США до річниці Іловайської трагедії закликали Росію вивести свої сили з Донбасу та наголосили, що зберігатимуть санкції до виконання РФ її зобов’язань у рамках Мінських домовленостей.
18:47
МЗС Білорусі винуватить Київ у паузі в двосторонніх відносинах
МЗС Білорусі покладає на Київ  відповідальність за призупинення діалогу між двома країнами.
18:25
Британія: ірландець визнав себе винним у загибелі 39 мігрантів у вантажівці
40-річний ірландський перевізник визнав себе винним у ненавмисному вбивстві 39 в'єтнамських мігрантів, знайдених мертвими в кузові вантажівки недалеко від Лондона в минулому році.
18:20
Туреччина заявила, що ЄС "не має права" критикувати її дії у Східному Середземномор’ї
Туреччина заявила, що Європейський Союз "не має права" критикувати здійснювану нею розвідку газових родовищ у Східному Середземномор’ї.
17:51
Мінекономіки Литви про переорієнтацію вантажів з Білорусі: "покарають самі себе" 
У міністерстві економіки Литви вважають, що Білорусь відмовиться від ідеї переорієнтації вантажів, аби уникати литовських портів, якщо підрахує власні економічні збитки від цього кроку.
17:51
В Іспанії за розпалювання ворожнечі затримали чоловіка, який заперечував пандемію
Іспанська поліція затримала недалеко від міста Сарагоса чоловіка, який вважає пандемію коронавірусу містифікацією, за розпалювання ворожнечі і підбурювання до насильства в декількох анонімних профілях в соціальних мережах.
17:17
Нідерланди до березня закривають усі норкові ферми після низки спалахів коронавірусу
Нідерланди до березня закривають усі норкові ферми в країні, аби запобігти черговим спалахам коронавірусу.
17:05
ЄС готовий піти на санкції проти Туреччини за відсутності прогресу з її боку
Міністри закордонних справ Європейського Союзу на зустрічі в Берліні домовилися, "за відсутності прогресу з Туреччиною", розробити список подальших санкцій проти цієї країни у зв'язку з її недавньою діяльністю в Східному Середземномор'ї.
16:49
доповненоЗеленський пообіцяв ЄС "найближчим часом" ухвалити закони, яких вимагає Асоціація
Президент України Володимир Зеленський у розмові з президенткою Єврокомісії пообіцяв, що Рада найближчим часом прийме закони, яких вимагають її зобов’язання в рамках Угоди про асоціацію.
16:37
Зеленський очікує зустрічі лідерів "нормандської четвірки" після зустрічі радників
Президент України Володимир Зеленський очікує зустрічі лідерів "нормандської четвірки" після зустрічі на рівні радників.
16:32
Україна покращила позиції у рейтингу Ради Європи щодо протидії відмиванню грошей і тероризму
Комітет експертів Ради Європи з оцінки заходів боротьби з відмиванням грошей і фінансуванням тероризму (MONEYVAL) вирішив присвоїти Україні більш високий рейтинг у цій сфері.
16:26
Навальний залишається в реанімації у комі, загрози для життя немає - клініка
Російський опозиціонер Алексєй Навальний залишається у комі та підключений до апарату штучної вентиляції легень, але серйозної загрози для його життя немає.
16:06
Ексглава МЗС вважає, що зняття частини санкцій проти Росії не буде катастрофою
Колишній посол України в НАТО і ексглава МЗС Вадим Пристайко виступив проти "фетишизації" санкцій, він вважає, що скасування їх частини не буде катастрофою
15:59
ЄС ще не визначився із санкційним списком посадовців режиму Лукашенка
ЄС ще готує список посадовців режиму Лукашенка, на яких накладе санкції за причетність до фальсифікації виборів та насильства проти мирних протестувальників.
15:35
Україна очікує підписати угоду про взаємодію з Британією під час візиту Зеленського у Лондон
Україна з Британією завершують роботу над угодою, яка зафіксує майбутнє взаємодії країн після Brexit, і розраховує на її підписання під час візиту президента Володимира Зеленського у Лондон.
15:19
МЗС відмежувалося від слів Пристайка щодо Донбасу та Криму: "це його особиста думка"
Глава МЗС Дмитро Кулеба назвав особистою думкою заяву свого попередника у кріслі міністра Вадима Пристайка про варіант тимчасової відмови від ідеї повернення контролю на Донбасі, яка не відповідає офіційній політиці держави. 
15:18
США закликали Білорусь погодитися на посередництво ОБСЄ для виходу з кризи
США закликали владу Білорусі погодитися на пропозицію керівництва ОБСЄ про посередництво задля вирішення кризи в країні, що виникла після президентських виборів.
15:07
Пристайко анонсував "значний контракт на летальну зброю" з Британією
Україна розраховує найближчим часом  отримати реальну військову допомогу від Британії, в тому числі значний контракт на летальну зброю.
15:02
Україна може постраждати, якщо Білорусь закриє транзит в порти Литви - Мінінфраструктури
Міністерство інфраструктури України відзначає, що можливе введення заборони на транзит вантажів через територію Білорусі в порти Литви негативно відіб'ється на українських транспортних потоках.
14:57
МВС Білорусі каже про 114 затриманих на протестах, правозахисники - про понад 200
Міністерство внурішніх справ Білорусі заявило, що 27 серпня на акціях протесту затримали 114 осіб. Водночас, правозахисники кажуть про понад 200 затриманих.
14:47
Ізраїльська влада просила Шмигаля зупинити паломників на шляху до Умані
Однією з епідемічних причин для запровадження обмежень на в’їзд іноземців стало заплановане святкування хасидами свята Рош га-Шана, проти якого виступила також влада Ізраїлю.
14:41
Майбутній посол у Лондоні розповів про перспективи безвізу з Британією
Майбутній посол України в Британії Вадим Пристайко стверджує, що реалістичним сценарієм у розмовах з Лондоном щодо безвізу є очікування спрощення процедур, подовження терміну віз.
14:29
Меркель не пов'язує отруєння Навального з "Північним потоком-2": треба добудувати
Канцлерка Німеччини Ангела Меркель вважає, що питання газопроводу "Північний потік-2" і отруєння російського опозиціонера Алексєя Навального не слід пов’язувати і трубопровід має бути добудований. 
14:17
Увага світу до наших проблем не вічна, конфлікт треба так чи інакше розв’язувати – дипломат
Конфлікт на Донбасі може залишитися проблемою виключно України, тому він потребує розв’язання у той чи інший спосіб, поки увага світу до нашої держави ще зберігається.
14:05
Лукашенко пригрозив Польщі та Литві: ми їм покажемо, що таке санкції
Александр Лукашенко, який виконує обов’язки президента Білорусі, пообіцяв ввести  санкції щодо Литви і Польщі.
13:54
Два найбільших міста Нідерландів завершили експеримент із обов'язковими масками
З 5 серпня були запроваджені правила, що зобов'язували носити маски всіх жителів двох міст від 13 років на вулиці і в магазинах.
13:49
Пристайко виступив за тимчасову відмову від ідеї повернення контролю на Донбасі
Колишній посол України в НАТО і ексглава МЗС Вадим Пристайко вважає, що у разі провалу Мінських угод і сценарію з миротворцями Україні слід тимчасово відмовитися від ідеї повернення контролю на Донбасі, особливо якщо на кону стоятиме західний вектор розвитку держави.
13:39
Меркель про пандемію: наступні місяці будуть складнішими
Канцлерка Німеччини Ангела Меркель вважає, що пандемія коронавірусу може сильніше вплинути на повсякденне життя громадян восени і взимку. 
13:29
Україна і Польща спільно боротимуться з податковими злочинами
У п’ятницю міністри фінансів двох країн Сергій Марченко і Тадеуш Косцинський підпишуть декларацію про поглиблення співпраці у боротьбі з податковими злочинами й незаконним відшкодуванням ПДВ.
13:24
Меркель сподівається, що Путін не введе своїх силовиків у Білорусь 
Канцлерка Німеччини Ангела Меркель висловила сподівання, що президент РФ не зважиться ввести поліцейські сили в сусідню Білорусь для придушення протестів. 
13:11
Стратегічні бомбардувальники США за один день облетять всіх 30 союзників НАТО
Чотири стратегічні бомбардувальники США пролетять над Європою і два над Північною Америкою в рамках давно запланованих навчань під назвою "Allied Sky", їх будуть супроводжувати близько 80 винищувачів з усього Північноатлантичного союзу.
13:07
Уряд відмовився від ідеї ліквідації Держпродспоживслужби - бізнес
Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА) повідомила, що отримала запевнення від прем’єра Дениса Шмигаля про збереження роботи Державної служби з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів. 
12:26
Росія вислала норвезького дипломата на тлі шпигунського скандалу
Акредитація норвезького дипломата в Російській Федерації буде припинена протягом трьох днів.
12:19
ЄС звернувся до влади Білорусі через масове затримання журналістів
У Євросоюзі відреагували на масові затримання журналістів, які відбулися ввечері 27 серпня в Мінську.
12:04
Швеція на два місяці продовжила заборону на в'їзд з-за меж ЄС
У Швеції з середини березня діє заборона на в'їзд відповідно до рекомендацій ЄС, і вона оновлювалася кілька разів.
11:54
Велосипедистів і бігунів Парижа звільнили від вимоги носити маску
У Парижі велосипедисти та бігуни добилися звільнення від вимоги обов’язкового носіння масок на вулиці, яка почала діяти у французькій столиці у п’ятницю 28 серпня.
11:18
фотоУ Нідерландах з музею втретє вкрали відому картину
Картина зберігалася в невеличкому музеї в містечку Леердам.
10:51
Україна поставила на паузу всі контакти з Білоруссю - Кулеба
Україна зупинила підготовку і проведення всіх офіційних зустрічей з Білоруссю у зв’язку з напруженою ситуацією у сусідній країні. 
10:33
Україна розраховує на справедливий розгляд апеляції Марківа в Італії
Україна очікує справедливого та неупередженого апеляційного процесу у справі нацгвардійця Віталія Марківа, який розпочнеться в Італії 29 вересня. 
10:32
Кулеба заперечив, що закриття кордонів для іноземців пов'язане з паломництвом хасидів
За даними численних джерел "Європейської правди", ці обмеження вводяться урядом з метою запобігти масовому паломництву в Україні хасидів для святкування Рош га-Шана, який цього року відзначається 19-20 вересня.
10:17
МЗС вимагає від Нікарагуа скасувати призначення почесного консула в окупованому Криму
Міністерство закордонних справ України направило ноту протесту Республіці Нікарагуа, яка призначила консула в окупованому Росією Криму.
10:15
МЗС: втручання Росії у справи Білорусі є неприпустимим
Глава МЗС Дмитро Кулеба заявив, що Україна вважає неприпустимим втручання Росії у справи Білорусі і сама не планує такого втручання. 
10:04
Глава МЗС Литви не виключає вторгнення Росії у Білорусь 
Глава МЗС Литви Лінас Лінкявічюс вважає, що Євросоюз не може виключати ймовірного вторгнення Росії в Білорусь і повинен надіслати Москві відповідний сигнал.
09:49
Польща з 2 вересня заборонить польоти з 46 країн, України немає в списку
Україна не входить до списку країн.
09:37
Генсек НАТО застеріг Росію від втручання у справи Білорусі
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг застеріг Росію від втручання у внутрішні справи Білорусі. 
09:09
У Литві найбільший стрибок нових випадків коронавірусу за кілька місяців
У Литві за останню добу підтверджено 48 нових випадків коронавірусу і це найбільший стрибок за останні місяці.
08:48
відеоЗіткнення патрулів США і РФ у Сирії: Пентагон звинуватив росіян в агресії
Росіяни протаранили в Сирії американський патруль.
08:23
Міністр юстиції Нідерландів вибачився за відсутність соціальної дистанції на своєму весіллі
Ферд Грапперхаус одружився в суботу, і на фотографіях з церемонії святкування видно, що люди стоять близько один до одного на сходах ратуші.
08:07
Фінляндія заборонила в’їзд збирачам ягід з України
У списку дозволених країн, громадяни яких можуть приїжджати на роботи зі збирання ягід, тепер залишилися Грузія, Нова Зеландія, Руанда, Таїланд, Туніс, Уругвай і Південна Корея.
07:57
Трамп офіційно став кандидатом в президенти США від республіканців
Чинний президент США Дональд Трамп прийняв номінацію від Республіканської партії і дав згоду балотуватися на другий термін на пост глави держави.
07:42
Штрафи і заборони: у Німеччині затвердили нові заходи проти коронавірусу
Відтепер у всій Німеччині, за винятком однієї землі, за відсутність маски для обличчя у тих місцях, де їхнє носіння обов'язкове, штрафуватимуть на 50 євро.