ДАВЛЕНИЕ ЗАПАДА. Действия США, Европы и мира в дни нападения на Киев. LIVE

Пятница, 25 февраля 2022, 08:30 — Европейская правда
Демонстрація у Нью-Йорку на підтримку України. Фото Associated Press/East News

У суботу 26 лютого армія путінської Росії продовжила наступ на Київ та його ракетний обстріл. У той самий час серед держав Заходу триває дискусія про те, як світові реагувати на російську агресію - не всі готові до відключення SWIFT. Не всі готові до застосування найжорсткіших санкцій, але Україна спільно із США, Британією та іншими відданими союзниками намагаються їх переконати.

Одночасно триває посилення Альянсу перед можливим подальшим просуванням РФ. "Європейська правда" слідкує за цими подіями.

* * * * *

03:15 Росія погрожує космічними наслідками від санкцій

Накладені США санкції проти РФ у сфері високих технологій можуть викликати падіння космічної станції МКС, стверджує одіозний голова "Роскосмосу" Дмитрій Рогозін. 

01:15 "Полювання на олігархів"

Сполучені Штати анонсували запуск спеціальної групи, яка буде виявляти та заморожувати активи підсанкційних російських олігархів.  

00:40 Розмова Макрон-Лукашенко

Відмовтеся бути васалом Росії - деталі розмови Еммануеля Макрона та Александра Лукашенка, яку так підозріло сприйняли у ЄС. 

00:30 Заборона SWIFT та "золотих паспортів"

Лідери Європейської комісії, Франції, Німеччини, Італії, Великобританії, Канади та США оголосили про новий потужний набір економічних санкцій, який включає відключення від платіжної системи SWIFT та заборону продажу "золотих паспортів" заможним росіянам.

23:54 Авіасанкції ЄС

Німецький телеканал ARD повідомив про плани всіх країн Євросоюзу закрити авіапростір для літаків Російської Федерації.

За даними каналу, країни ЄС йдуть на цей крок, очікуючи дзеркальну відповідь Росії. Тобто це фактично означатиме зупинку авіасполучення Європейського Союзу з Росією.

20:32 Зброя від Німеччини

Федеральний уряд Німеччини, який тижнями опирався поставкам зброї в Україну, в суботу схвалив рішення надати ЗСУ тисячу одиниць протитанкової зброї та 500 зенітних ракет Stinger.

Раніше Німеччина дозволила Нідерландам надіслати Україні 400 ручних протитанкових гранатометів для допомоги у боротьбі з російськими військами. 

Це свідчить про різку зміну військової політики Берліна на тлі тиску з боку союзників з ЄС та НАТО.

19:01 Більше військової допомоги 

Все більше країн ЄС оголошують подальшу військову підтримку.

Латвія передає Україні понад 30 вантажівок із боєприпасами, шоломами, сухпайками, медприладами та ліками, а також 500 тонн дизельного палива - крім того, будуть передані боєприпаси.

Бельгія підтримає українське військо 2 тисячами кулеметів та 3800 тоннами палива. 

16:15 РФ відключать від SWIFT

Це було непросто, але опір таки подолано!

Країни Заходу таки дійшли згоди щодо відключення РФ від платіжної системи SWIFT і вже почали технічну підготовку до впровадження цієї санкції, повідомив глава МЗС Дмитро Кулеба.

15:25 Русські обідилися ;)

Москві не до вподоби, що її літаки тепер не пускають в Європу. Тому відсьогодні Росія закриває свій повітряний простір для літаків з Болгарії, Польщі та Чехії.

Це "контрсанкції", на які Росія ще здатна ;)

15:05 Є згода Німеччини!

За даними ЗМІ, Німеччина, остання держава ЄС, яка досі утримувалась від підтримки відключення Росії від SWIFT через війну в Україні, погодилась на введення цієї санкції. 

14:30 Угорщина змінює позицію

Угорщина не заперечує проти нових санкцій проти РФ, включаючи відключення від платіжної системи SWIFT. Також Будапешт пропонує себе як місце для мирних переговорів РФ та України. 

Причому обурення України, схоже, в Угорщині дуже добре почули. Настільки, що у якийсь момент почали доносити свою позицію відразу по кількох каналах - можете пересвідчитися. 

13:30 Звернення Литви

Президент Литви Гітанас Науседа записав звернення до російського народу, у якому закликав російських військових зупинити беззмістовну війну.

"У чому сенс цієї війни? Тільки у тому, що хтось, сидячи за столом, намалював на карті шмат землі, який хоче відібрати?", - заявив глава Литви.

12:40 Угорщина обурена звинуваченнями щодо SWIFT

В Угорщині вкрай двозначно коментують питання відключення РФ від платіжної системи SWIFT – спростовують своє блокування, але не оголошують про підтримку цього кроку. "На днях появилася брехня. Я міг би інше слово використати, але вони нецензурні тому назвемо це просто брехнею. Якщо я добре знаю нібито глава Європейської народної партії в ЄС стверджував, що декілька країни ЄС, у тому числі Угорщина, зашкодили тому, щоб виключення Росії зі SWIFT, з міжнародної мережі банківських переводів, склало частину санкцій. Це брехня, такого не було", - пише голова угорського МЗС Петер Сійярто.

12:35  Двоє проти SWIFT

Німеччина та Угорщина залишаються єдиними державами Євросоюзу, які не надали згоду на відключення Росії від SWIFT.

Президент Володимир Зеленський сподівається, що їм вистачить мужності змінити позицію.

11:45 100 тисяч українців вже в Польщі

З початку війни до Польщі перейшли до 100 тисяч українців.

Лише з 7 ранку суботи зайшли 9 тисяч...

11:45 Чеська зброя для України

Чехія надає Україні кулемети, автомати та інше легке озброєння. У Празі кажуть, що далі буде...

11:00 Stinger для України

Нідерланди дадуть ракети Stinger, щоби збивати літаки та гелікоптери РФ.

Stinger "Стінгер" - це ракети класу "земля-повітря" для запуску з портативних ЗРК, з інфрачервоним наведенням. Її військове завдання – збивати ворожі гелікоптери та літаки. Ракети довжиною 1,5 метра і вагою понад 16 кілограмів мають понадзвукову швидкість, 2400 кілометрів на годину, та є ефективними для ураження цілей у радіусі від  0,5 метра до 5 кілометрів. 

10:10 Болгарія забанила літак РФ

Болгарія з суботи 26 лютого закрила небо для усіх рейсів, здійснюваних російськими компаніями.

10:00 Перспектива членства в ЄС

"Настав вирішальний момент, щоб раз і назавжди закрити багаторічну дискусію та ухвалити рішення про членство України в ЄС", - заявив він.

09:50 Зброя від США!

Білий дім продовжує виконувати обіцянки.

В ніч на суботу адміністрація президента США Джо Байдена опублікувала  рішення про надання Україні фінансової допомоги та новітньої зброї.

Допомогу поділять на дві частини. 

07:47 Сербія проти санкцій

Сербський президент Александар Вучич заявив, що його країна не вводитиме санкції проти РФ, оскільки вважає для себе найкращим зберігати дружбу з Москвою..

02:27 Нові санкції

США розширює санкції проти поплічників Путіна. Під американські санкції попадають два члени Ради національної безпеки РФ: міністр оборони Росії Сергєй Шойгу та начальник Генерального штабу Збройних сил Росії Валерій Герасимов, йдеться у заяві Міністерства фінансів США.

02:01 Зустріч в Єрусалимі 

Президент Володимир Зеленський звернувся до прем'єр-міністра Ізраїлю Нафталі Беннета з проханням провести переговори між Україною та Росією та допомогти їм стати посередником.

01:24 Радбез ООН

Росія використала право вето, щоб заблокувати резолюцію Ради Безпеки ООН, яка засуджує її вторгнення в Україну. 

01:02 Допомога від Франції

"Щойно зателефонував Еммануель Макрон. Маю сказати, що він – справжній друг України. Франція з нами у найскладніші моменти. Підтримано відключення від SWIFT і запровадження персональних санкцій проти Путіна, забезпечення оборонною зброєю. Merci la France",- пише Володимир Зеленський.

00:35 Нова зброя від США

Сполучені Штати "нададуть додаткову допомогу в безпеці" Україні, але що саме буде входити у цей пакет, ще уточнюється. Про це заявив  речник Пентагону Джон Кірбі.

"Ми дуже активно беремо участь у цих зусиллях, щоб допомогти їм краще захищатися за допомогою як летальної, так і нелетальної допомоги", – заявив він.

23:53 Біженці в Молдові

Станом на 25 лютого у сусідню Молдову прибуло 25 тисяч українців. 430 з них написали заяви про надання притулку.

23:27 Європа в українських кольорах

Найвидатніші споруди-символи європейських країн підсвітили у синьо-жовтих кольорах. Серед таких споруд – символ Парижа та Франції Ейфелева вежа, а також Колона Нельсона та Лондонське око.

 

20:58 Путін під санкціями

Європейський Союз погодився заморозити активи президента Росії Владіміра Путіна і міністра закордонних справ Сергєя Лаврова.

Велика Британія також незабаром введе санкції проти них.

19:38 Підсумки саміту НАТО

Попри війну, яку Росія розгорнула проти України, Північноатлантичний альянс наполягає на праві Української держави самостійно обирати безпекові союзи, до яких вона хоче приєднатися.

19:35 Німецькі шоломи вже в дорозі

Німеччина розпочала оголошену поставку 5000 шоломів для українських військових.

У суперечці про поставку зброї, яку федеральний уряд постачати Україні відмовився, оголошення про шоломи викликало ажіотаж, а іноді і суспільні насмішки.

18:59 Операція "Евакуація"

Керівник німецької розвідки Бруно Каль застряг у Києві після нападу Росії на Україну.

Чиновник не зміг вчасно дістатися до евакуаційного підрозділу, який вивозив дипломатів і офіцерів зв'язку, через що по нього послали спеціальний підрозділ розвідки.

18:28 Греція закрила посольство

Персонал, зокрема посол Греції, залишить Україну машиною.

Цікаво, що генеральні консульства Греції в прифронтовому Маріуполі, де мешкає 120 000 осіб грецької діаспори, і в Одесі, де також триває наступ окупантів, залишаться відкритими.

18:18 Вигнання з Ради Європи

Тепер офіційно. Через розгортання війни проти України Рада Європи зупинила членство держави-агресора у двох органах.

18:00 Німеччина і SWIFT

Глава МЗС Німеччини Анналена Бербок пояснила позицію своєї країни, чому на цей момент вона не готова відключити Росію від системи SWIFT.

Відповідь вас здивує.

16:06 Помилки Кокса

Тим часом президент ПАРЄ Тіні Кокс, який у п’ятницю оголосив про існування консенсусу щодо покарання Росії у організації, не захотів визнавати власну помилку минулих років, коли він системно захищав РФ у цій організації. 

16:01 Ізгой у Раді Європи

Ми чекали на цю новину багато років. У Раді Європи вирішили виключити державу-агресора через її пряму агресію проти України.

Спільний комітет Ради Європи рекомендує застосувати щодо Росії виключну процедуру, що веде до виключення цієї держави з організації.

15:58 Жест солідарності

Речник Єврокомісії підтримав українців українською мовою і заявив, що Путін поводиться як нацист.

15:04 Санкції проти Путіна і Лаврова

Євросоюз готується заморозити активи глави держави-агресора Владіміра Путіна та його міністра закордонних справ Сергєя Лаврова, повідомляє видання Financial Times.

14:46 Нові Javelin від Естонії

Нарешті необхідна допомога. Естонія направить Україні додаткову військову допомогу у вигляді протитанкових ракет Javelin та зенітних боєприпасів.

14:12 Ердоган невдоволений НАТО і ЄС

Президент Туреччини Ердоган заявив, що НАТО повинен робити більш конкретні кроки та не обмежуватися заявами щодо України.

"Тільки й роблять, що виступають із безліччю порад на адресу України. Конкретних кроків нема. Поради озвучуються й досі. На сьогоднішньому саміті НАТО буде обговорено кроки з цього питання", - сказав турецький президент.

14:08 Зеленський до європейців

Президент Володимир Зеленський звернувся до європейських партнерів, заявивши, що у Європи все ще достатньо сил, щоб зупинити війну в Україні. 

Він вимагає запровадити жорсткі санкції, серед яких  анулювання віз для росіян, відключення від Swift, повна ізоляція Росії, відкликання послів, нафтове ембарго, закриття неба - сьогодні все це має бути на столі, бо йдеться про загрозу нам, всім нам, всій Європі. Ще можна зупинити агресію, треба діяти без зволікань

13:20 Росія закриває небо...  

для британських літаків

Це дуже важливий етап. Москва заборонила рейси та транзит для усіх літаків, "пов’язаних з Британією".  По суті, Росія самоізолюється.

12:35 Друга хвиля санкцій  

Європейський Союз на засіданні минулої ночі, що пройшло без прес-конференції та без оприлюднення деталей, погодив потужний санкційний пакет.

Тепер відбувається його юридичне опрацювання та затвердження.

12:00 Всі санкції разом  

МЗС розповідає, що санкційний пакет почав діяти

 

10:45 Гаага для Путіна  

Прокурор розташованого у Гаазі міжнародного кримінального суду планує вивчити воєнні та інші злочини РФ, вчинені під час вторгнення до України

"Мій офіс може втілити свою юрисдикцію для розслідування будь-яких актів геноциду, злочинів проти людства та воєнних злочинів, вчинених в Україні"

10:42 Британія про плани РФ  

В Міноборони Британії вважають, що Путін має на меті захопити всю територію України, але за першу добу війни не досягнув своїх основних цілей і зустрів рішучіший опір, ніж очікував.

10:14 ЄС викликав посла Росії 

Євросоюз викликав посла РФ при ЄС у Брюсселі у зв'язку з нападом Росії на Україну. В Міноборони Британії вважають, що Путін має на меті захопити всю територію України, але за першу добу війни не досягнув своїх основних цілей.

09:57. Акція солідарності з Україною 

Будівлю уряду Великої Британії підсвітили кольорами українського прапора на знак солідарності з Україною, а низка посольств вивісили український прапор.

09:07. Британія б'ється за санкції 

Глава МЗС Британії розповіла про заплановані санкції, не згадавши про SWIFT.

Утім, зараз вона їде у "санкційний тур", щоби переконувати інших колег у тому, що час настав.

Також міністерка розповіла про санкції проти колишнього зятя Путіна.

08:56. Заява генсека ООН 

Генеральний секретар ООН Антоніо Гутерріш у новому зверненні у зв’язку з війною Росії проти України закликав подбати про безпеку цивільного населення і поважати міжнародне право.

06:32. Кулеба про нацистів 

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба звернувся до світу у зв’язку ракетними ударами Росії по Києву.

"Останній раз наша столиця бачила щось подібне у 1941 році, під час наступу нацистської Німеччини". Детальніше читайте тут 

06:20. Евакуація американців

США між тим повторили заклик до своїх громадян в Україні негайно виїздити, шукаючи будь-які можливості поїхати наземним транспортом.

05:42. ЄС про санкції

Президентка Єврокомісії детально розповіла про нові санкції, погоджені ЄС проти Росії за війну в Україні. 

05:06. Нічний саміт ЄС

Лідери ЄС уночі закінчили спеціальну зустріч щодо війни РФ проти України, повідомляє речник президента Євроради. Обговорення тривало 6 годин і проходило без електронних пристроїв, щоб гарантувати конфіденційність. 


01:12. Україна-Британія

"Вперше відбулася розмова 2+2 - глав міністерств закордонних справ і оборони України та Великої Британії. Теми: санкції та зброя. Лондон працює дуже інтенсивно з обох питань. Британія вірить в Україну та нашу перемогу над агресором",- Дмитро Кулеба.

00:29. Ядерна зброя

Президент Росії Володимир Путін, погрожуючи використанням ядерної зброї, повинен розуміти, що НАТО також є ядерним альянсом - міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан.

00:00. Дані про ракетні удари

Високопоставлений представник міністерства оборони США повідомив журналістам, що Росія запустила загалом понад 160 ракет по цілях в Україні. 

23:32. Єврокомісію пофарбували у "синьо-жовте"

А так цього вечора виглядає штаб-квартира Єврокомісії.

"У ці темні години сьогодні вночі кольори українського прапора яскраво сяють на штаб-квартирі Єврокомісії. Символ нашої солідарності. Дружба. І непохитну підтримку", - написала президентка ЄК Урсула фон дер Ляєн.

 

Президент Франції Еммануель Макрон подзвонив главі держави-агресора Владіміру Путіну і вимагав негайно припинити наступ на Україну. 

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.