6 квітня 2021

Статті
Перемога, підірвана корупцією: чим завершилися вибори у Болгарії
Проросійські партії втрачають вплив на болгарську політику. Втім, непевна перемога партії чинного прем'єра робить ймовірними дострокові вибори.
Інтерв'ю
Про "Вечірній квартал", членство України в ЄС та Путіна-вбивцю: інтерв’ю президента Литви
Гітанас Науседа: "Санкції мають вплив і мають зберігатися. Тим більше зараз, коли є погіршення ситуації на Сході України"
Колонки
Хто виграв на конфлікті з ЄС: які наслідки мав мораторій на експорт деревини
Офіційна статистика підтверджує, що мораторій на експорту лісу був насамперед протекціоністським заходом, що не мав суттєвого впливу на екологію.
Новини
23:22
Зеленський звільнив голову представництва при ЄС та ще 6 послів
Президент Володимир Зеленський звільнив керівників 7 посольств, включаючи голову Представництва України при Європейському Союзі Миколу  Точицького.
21:04
Білий дім: США підтримують Україну, та рішення про членство приймає НАТО
Речниця Білого дому Джен Псакі заявила, що Україна давно прагне вступити до НАТО, і що адміністрація Байдена підтримує Київ, але рішення про вступ залежить від цілого Альянсу.
20:18
Кулеба: новою ескалацією РФ тестує Вашингтон і шле сигнал Заходу
Росія використовує нову ескалацію біля кордонів України для того, щоб надіслати сигнал Заходу про вседозволеність її дій.
19:51
відео З вантажного судна у стані лиха біля Норвегії врятували екіпаж: драматичні кадри
Нідерландське вантажне судно Eemslift Hendrika ризикує забруднити води біля узбережжя Норвегії нафтою та дизельним паливом після того, як втратило хід, а з його борту драматично врятували увесь екпіаж.
19:13
Україна планує заручитися підтримкою євроінтеграції з боку всіх країн ЄС - президент Литви
Україна планує підписати декларації про підтримку її європейської перспективи з усіма країнами-членами ЄС, як вже зробила це з Литвою.
19:10
Угорщина послаблює локдаун після вакцинації чверті населення 
В Угорщині знову відкриються магазини та відновить роботу сфера обслуговування після того, як в країні від коронавірусу вакцинували чверть населення. 
18:35
Президент Литви розповів, як готував свою промову в Раді українською
Президент Литви Гітанас Науседа розповів, що підготовка його виступу українською у Верховній Раді під час візиту до Києва виявилась непростим завданням, але він задоволений, що зміг це зробити. 
18:32
Інституції ЄС зазнали хакерської атаки в березні 
Європейська комісія та інші інституції ЄС зазнали хакерської атаки минулого місяця, але поки немає ніяких доказів про серйозні витоки інформації.
18:10
Зеленський попросив Трюдо допомогти Україні отримати ПДЧ в НАТО 
Президент Володимир Зеленський на тлі загострення на Донбасі попросив прем’єр-міністра Канади посприяти Україні для отримання Плану дій щодо членства в НАТО.
18:08
Президент Литви спрогнозував, коли Україна може отримати членство в ЄС
Президент Литви Гітанас Науседа вважає, що Україна має шанси отримати членство у ЄС не раніше, ніж через 10 років, але й швидше, ніж через 30 років.
17:55
У Вірменії припинили переслідування експрезидента через повалення конституційного ладу 
У Вірменії закрили кримінальну справу за статтею про повалення конституційного ладу, пред'явлену колишньому президентові Роберту Кочаряну 2,5 роки тому.
17:46
Кордони ЄС можуть відкритися для українців до середини літа - президент Литви
На думку президента Литви Гітанаса Науседи, кордони Шенгенської зони можуть відкритися для українців до середини літа - але фінальної визначеності з цього приводу немає. 
17:35
Чеські комуністи звинуватили уряд Бабіша і хочуть відкликати його підтримку 
Комуністична партія Чехії і Моравії хоче відкликати підтримку уряду Андрея Бабіша, звинувачуючи його у невиконанні досягнутих три роки тому домовленостей.
17:02
Фракція Меркель в Бундестазі засудила "брязкання" Путіна на кордоні з Україною
Фракція правлячого блоку ХДС/ХСС у Бундестазі рішуче засудила масове перекидання російських військ до кордону з Україною, назвавши брязкання зброєю Путіним надзвичайно небезпечним.
16:59
У Чехії визначилися з відставкою глави МОЗ - противника російської вакцини - ЗМІ
Прем’єр Чехії Андрей Бабіш збирається у середу оголосити про відставку міністра охорони здоров’я Яна Блатни, чого вже давно вимагає президент Мілош Земан через його стримане ставлення до російської вакцини "Спутник V".
16:40
У ЄС розказали, якими мають бути "паспорти вакцинації", щоб нікого не дискримінувати
Наглядові органи ЄС наголошують, що плани країн Європейського Cоюзу зі створення сертифікатів про підтвердження вакцинації повинні мати правову основу, яка гарантує, що ці документи є необхідними і пропорційними.
16:31
Президент Литви пояснив, чому "вбивця" у Росії - не лише Путін 
Президент Литви Гітанас Науседа прокоментував свої слова про те, що вважає президента РФ Владіміра Путіна вбивцею, уточнивши, що "вбивцею" є система у Російській Федерації загалом, побудована за роки перебування Путіна на найвищих посадах.
16:03
Прем’єр Британії прагне спростити режим тестування для авіаперельотів
Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон у вівторок заявив, що хоче, аби режим тестування для здійснення міжнародних поїздок був простим і дешевим, натякнувши, що розглядає використання швидких тестів після критики з боку авіаційної галузі.
15:54
У Парижі ресторанам виписали 300 протоколів за підпільну роботу під час локдауну
У Парижі за 5 місяців жорсткого карантину cклали 300 протоколів щодо ресторанів, яких впіймали на підпільному прийомі відвідувачів.
15:31
РНБО готує рішення про ключові заходи на шляху України до НАТО
Віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина заявила про підготовку рішення Ради національної безпеки і оборони (РНБО) про ключові заходи на шляху інтеграції України в НАТО.
15:19
У Кремлі заявили, що вступ України до НАТО їй не допоможе
Речник президента РФ Дмітрій Пєсков заявив, що вступ України до Північноатлантичного альянсу не допоможе їй закінчити війну на Донбасі.
15:14
Кулеба пояснив Лаврову, кого можуть привести до тями Франція та Німеччина
Глава МЗС України Дмитро Кулеба відповів міністру закордонних справ Росії Сергєю Лаврову, який поскаржився, що не бачить спроб Франції та Німеччини "привести Україну до тями" у зв’язку з загостренням ситуації на Донбасі.
15:05
У Туреччині засудили до довічного ув’язнення 4 осіб за теракт на площі Султанахмет у 2016 році
У Туреччині чотирьох чоловіків засудили до довічного позбавлення волі за організацію теракту у центрі Стамбула в січні  2016 року, внаслідок якого загинули 12 німецьких туристів.
15:02
Прем'єр Греції відкинув заклик опозиції про купівлю російської вакцини
Лідер головної опозиційної партії "СИРІЗА" Алексіс Ципрас закликав Кіріакоса Міцотакіса наслідувати приклад інших країн-членів ЄС і замовити російську вакцину.
14:55
У Нідерландах затримали підозрюваного у крадіжці цінних картин Ван Гога та Галса
Поліція Нідерландів затримала 58-річного чоловіка за підозрою у причетності до викрадення двох надзвичайно цінних картин, серед яких робота Вінсента ван Гога, в минулому році.
14:38
Лавров з Азії просить Берлін та Париж "привести до тями Україну"
Міністр закордонних справ РФ Сєргєй Лавров поскаржився, що не бачить спроб Франції та Німеччини "привести Україну до тями" у зв’язку з загостренням ситуації на Донбасі.
14:10
Президент Сербії щепився від коронавірусу китайською вакциною
Президент Сербії Александар Вучич перед камерами отримав щеплення від коронавірусу китайською вакциною компанії Sinofarm.
13:49
У Німеччині "коронавірусною" допомогою ймовірно скористались 15 тис. шахраїв
У Німеччині ведуть близько 15 тисяч попередніх розслідувань за ймовірними випадками шахрайства з "коронавірусною" допомогою для бізнесу.
13:49
У агенції ЄС визнали зв'язок між вакциною AstraZeneca та тромбами
Високопоставлений представник Агентства з лікарських засобів ЄС (EMA) заявив про зв'язок між вакцинацією препаратом Astrazeneca і виникненням тромбів у окремих вакцинованих людей.
13:29
Голова представництва НАТО: реформа СБУ потрібна не західним партнерам, а самій Україні
Глава представництва НАТО в Україні Александр Вінніков розповів про очікування щодо реформи СБУ, наголосивши, що вона передусім потрібна народу України.
13:24
Ядерна угода: США на зустрічі у Відні почнуть непрямі перемовини з Іраном
Топ-дипломати країн-учасниць ядерної угоди з Іраном зустрінуться у Відні 6 квітня, щоб спробувати врятувати домовленість. 
13:18
Норвежець перейшов кордон зі Швецією через гори на лижах, щоб уникнути карантину
Чоловік, якому за 50 років, зіткнувся з поганою погодою після 25-кілометрового шляху в суботу.
12:59
У НАТО відповіли на питання Зеленського, чому Україна ще не член Альянсу
Глава представництва НАТО в Україні Александр Вінніков заявив, що Україна повинна бути готовою до членства в Альнсі, що означає проведення комплексу глибоких і систематичних реформ.
12:55
В Ірані заявили про звинувачення проти 10 посадовців, причетних до збиття літака МАУ
Військовий прокурор Тегерану Голамаббас Торкі оголосив про висунення звинувачень 10 посадовцям, причетним до збиття літака МАУ в січні 2020 року.
12:20
Загострення на Донбасі: генсек НАТО запевнив Зеленського у непохитній підтримці
Генсек НАТО Єнс Столтенберг у розмові з президентом Володимиром Зеленським висловив стурбованість російською військовою активністю біля кордонів з Україною.
12:19
У Молдові прокоментували інформацію про те, що Чауса могли вивезти диптранспортом
У Молдові прокоментували інформацію про те, що Чауса могли вивезти дипломатичним транспортом
12:02
США закликали РФ пояснити провокації біля кордону з Україною
США звернулися до Росії з вимогою пояснити нарощування військової присутності біля кордону з Україною.
11:46
Прем'єр Грузії заразився коронавірусом
Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі здав позитивний тест на коронавірус у вівторок.
11:24
Румунія дозволила матчі Євро-2020 з глядачами, Україна зіграє там два матчі
Матчі Євро-2020 будуть проходити на Національному стадіоні у Бухаресті за максимальної присутності на трибунах 13 000 глядачів, тобто 25% місткості арени.
11:14
У Румунії неподалік кордону з Україною виявили новий варіант коронавірусу
Новий варіант коронавірусу, що має характеристики британського штаму B1.1.7, так і мутацію E484K, яка, згідно з деякими дослідженнями, може знизити ефективність вакцин проти вірусу, був виявлений в Румунії.
10:43
У Нідерландах затримали і оштрафували десятки учасників незаконної коронавечірки
Поліція нідерландського Утрехта у понеділок ввечері перервала вечірку зі щонайменше 120 відвідувачами в Утрехті.
10:24
Вибори у Болгарії: прем'єр пропонує "уряд експертів" після слабкого результату його партії
Партія Борисова ГЕРБ, після майже десятирічного перебування при владі на виборах у неділю отримала всього 26% голосів.
09:46
Греція повторила вимогу багатомільярдних репарацій до Німеччини
Уряд Греції відновив вимогу переговорів з Німеччиною щодо репарацій воєнного часу напередодні 80-ї річниці вторгнення німецьких військ у Грецію у Другій світовій війні.
09:42
В Англії 12 квітня відновлять роботу паби, магазини і перукарні
Прем'єр також сказав, що уряд "сподівається" на відновлення міжнародних поїздок на наступному етапі ослаблення карантину 17 травня.
09:11
США запроваджують санкції проти Управління оборонної промисловості Туреччини
США оголосили про запровадження санкцій проти турецького Управління оборонної промисловості через військову співпрацю з РФ.
09:09
НАТО застерігає Росію від подальшої ескалації в Україні
Речник нагадав, шо 1 квітня посли країн НАТО у Брюсселі провели нараду для обміну думками щодо поточної безпекової ситуації на Чорному морі.
08:38
Угорщина планує поступове послаблення коронавірусних обмежень
Угорщина розпочне поступове пом'якшення обмежень щодо коронавірусу протягом декількох днів, оскільки, як очікується, до вівторка або найпізніше в середу прищепить від COVID-19 25% свого 10-мільйонного населення.
08:17
Нові репресії у Білорусі: затримали дружину українського правозахисника Яворського
У Білорусі затримали дружину українського правозахисника Володимира Яворського, керівницю громадського об’єднання "Звено" Тетяну Гацуру-Яворську.
07:51
Британія занепокоєна військовою активністю РФ біля кордонів України
Прем’єр Британії Борис Джонсон заявив про занепокоєність нарощуванням російської військової присутності біля українського кордону.