10 січня 2020

Статті
Від Ірану до Росії. 10 нападів військових на літаки - шанси на покарання й компенсацію
Версія про те, що літак МАУ збили іранською ракетою, стала головною в розслідуванні. І тут є декілька загроз, які необхідно оминути у стрімкому розвиткові подій...
Новини
20:32
США зроблять винятки з санкцій для зайнятих у розслідуванні катастрофи літака МАУ в Ірані
Міністр фінансів США Стівен Мнучін анонсував винятки з режиму санкцій проти Ірану, щоб дозволити слідчим із США та інших країн взяти участь в розслідуванні катастрофи українського авіалайнера під Тегераном.
20:13
відеоУ США заявили про "агресивне наближення" корабля РФ до американського есмінця в Аравійському морі
Російський військовий корабель "агресивно наблизився" до есмінця ВМС США в Аравійському морі в четвер, ігноруючи попередження від американського судна і збільшуючи ризик зіткнення.
19:55
Європарламент забрав мандат у засудженого каталонського політика
Європейський парламент ухвалив рішення про позбавлення мандату колишнього віцепрезидента Каталонії Оріола Жункераса, засудженого іспанським судом на 13 років за підбурювання до заколоту.
19:36
США розкрили деталі нових посилених санкцій проти Ірану
США запровадили санкції проти 17 іранських виробників сталі і гірничодобувних компаній, а також проти 8 фізичних осіб у відповідь на нещодавні удари по базах в Іраку, де розміщений американський контингент.
18:55
Україна заборонила польоти в Ірак і Іран до кінця розслідування катастрофи МАУ
Україна заборонила національним авіаперевізникам виконувати польоти в Ірак і Іран до кінця розслідування авіакатастрофи українського лайнера під Тегераном.
18:50
Місцеві мали доступ до уламків літака в Ірані, що ускладнювало розслідування - МЗС
За допомогою іранської влади з місця падіння літака МАУ під Тегераном вдалося "забрати постронніх", чий доступ туди від початку ускладнював розслідування.
18:39
Катастрофа в Ірані: Україна вимагатиме компенсацію, якщо буде доведено версію ракетного удару
Україна буде вимагати компенсацію і притягнення винних до відповідальності, якщо буде доведено версію удару іранських ППО по українському авіалайнеру.
18:25
Авіакатастрофа МАУ: Україна отримала доступ до чорних скриньок та записів диспетчерів
Україна отримала доступ до чорних скриньок літака МАУ, який розбився під Тегераном, та записів диспетчерів з центру управління польотами аеропорту іранської столиці.
18:09
Науседа нагородив 11 українців, які обороняли Верховну раду Литви в січні 1991-го
Президент Литви Гітанас Науседа 10 січня в Президентському палаці нагородив мешканців Литви та України пам’ятними медалями до Дня захисників свободи 13 січня. 
17:56
Генсек НАТО не бачить причин не вірити повідомленням про збиття літака МАУ ракетою
Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що не бачить причин для недовіри до повідомлень держав-союзників про можливий ракетний удар по українському авіалайнеру в Ірані.
17:50
Держдеп відкинув вимоги Іраку щодо виведення військ США
Адміністрація Трампа у п'ятницю відмовила від вимог Іраку розпочати планування виводу американських військ з країни.
17:27
Швеція тимчасово заборонила Iran Air літати в своєму авіапросторі
Шведське транспортне агентство тимчасово відкликало дозвіл для іранської авіакомпанії Iran Air на польоти в шведському повітряному просторі, посилаючись на невизначеність щодо авіакатастрофи українського літака під Тегераном.
16:56
Lufthansa на 10 днів скасувала рейси до Тегерана
Німецький перевізник Lufthansa у п'ятницю заявив, що скасовує всі рейси до Тегерана та з нього до 20 січня, після припущень, що Іран, можливо, помилково збив український пасажирський літак на початку цього тижня.
16:47
Посол Ірану в Британії заперечив будь-яку очистку місця авіакатастрофи
Посол Ірану у Британії 10 січня спростував інформацію про те, що Іран розчищав бульдозером місце катастрофи українського літака.
16:44
Коштовності, вкрадені зі скарбниці у Дрездені, виставили на продаж в Ізраїлі – ЗМІ
Два з ювелірних виробів, викрадених в ході недавнього пограбування в одному з найбагатших музеїв Німеччини, як стверджується, виставлені на продаж в Ізраїлі.
16:16
США й Україна попередньо погодили нову дату візиту Помпео до Києва - ОПУ
Президент України Володимир Зеленський у ході телефонної розмови з держсекретарем США Майком Помпео узгодив подальший графік двосторонніх контактів між Києвом та Вашингтоном на найвищому рівні, насамперед візит Помпео до України наприкінці січня, який було перенесено з 3 січня.
16:00
США готові допомогти Україні в розслідуванні катастрофи літака МАУ в Ірані
Державний секретар США Майк Помпео в розмові з президентом України Володимиром Зеленським відзначив готовність США допомогти в розслідуванні катастрофи українського літака в Тегерані.
15:56
Нову угоду про співпрацю і торгівлю з Британією планують укласти у ході візиту Зеленського
Україна планує підписати нову угоду про політичне співробітництво, вільну торгівлю та партнерство з Британією у ході візиту президента Володимира Зеленського до Лондона.
15:36
Голова МЗС Нідерландів: літак МАУ могла збити іранська ракета
Нідерланди вважають правдоподібними дані про збиття літака МАУ під Тегераном іранською ракетою.
15:25
Більшість мешканців Албанії і Косова підтримують об’єднання двох країн
Більшість громадян Албанії і Косова підтримали б об’єднання двох країн у разі проведення відповідного референдуму.
15:23
У Словаччині через страйк автоперевізників заблоковані десятки доріг
Автоперевізники вимагають скоротити дорожній податок на 50% і призупинити збір плати за проїзд до проведення тендеру на нового оператора системи, яка знімає плату.
15:20
У Чорному морі зіткнулися танкер РФ і турецьке судно: троє зниклих безвісти
У Чорному морі біля Стамбула у перші години 10 січня зіткнулися російський танкер та турецький рибальський човен, внаслідок чого риболовецьке судно потонуло.
15:05
Глава МЗС Естонії: переговори про вступ в ЄС Албанії і Північної Македонії слід почати навесні
Міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу підкреслив необхідність рухатися далі в питанні розширення ЄС і почати переговори про включення в нього Північної Македонії та Албанії вже цієї весни.
14:55
У Румунії вирішили провести дострокові вибори
Прем'єр-міністр Румунії Людовик Орбан оголосив у п'ятницю після багатогодинної зустрічі з президентом Клаусом Іоханнісом, що вони вирішили розпочати процедури проведення дострокових парламентських виборів. 
14:35
МЗС Іспанії очолить помічниця генсека ООН
Прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес призначить Аранчу Гонсалес, помічницю генерального секретаря ООН, на посаду міністра закордонних справ країни, заявив уряд у п'ятницю.
14:16
фотоВ Анталії здійснив жорстку посадку російський літак, пошкоджено фюзеляж
Пілоти літака A321-200 запросили екстрену посадку у зв'язку із задимленням.
14:05
Сирія: Асад продовжує наступ попри заяви Росії про перемир'я
Армія режиму Башара Асада продовжує обстріли в провінції Ідліб, попри твердження Росії про припинення вогню на північному заході Сирії.
13:49
Єврокомісія не бачить переконливих доказів, що літак МАУ збила ракета
Європейська комісія заявила, що на цьому етапі розслідування катастрофи літака МАУ немає переконливих доказів щодо причини падіння українського лайнера.
13:49
Більшість чехів не хоче референдуму про вихід з ЄС: молодь хоче залишитися
Більшість людей Чехії не хочуть референдуму щодо виходу країни з ЄС, показало опитування CVVM.
13:21
Зеленський і Пристайко отримали від представників США дані щодо авіакатастрофи МАУ
Президент України Володимир Зеленський і глава МЗС Вадим Пристайко зустрілися з представниками США і отримали важливі дані щодо авіакатастрофи МАУ поблизу Тегерана.
13:20
фотоМісце падіння літака МАУ очистили від уламків важкою технікою
Дуже мало уламків залишилося на місці катастрофи літака МАУ під Тегераном, і неофіційні особи, очевидно сміттярі, продовжують шукати там предмети, щоб забрати.
13:06
В Ірані назвали причину затримки вильоту літака МАУ
Глава відділу розслідування надзвичайних подій Організації цивільної авіації Ірану Хасан Резайефар назвав причину майже годинної затримки вильоту літака МАУ, який 8 січня розбився в Тегерані з 176 людьми на борту.
13:03
Іран заявив, що розслідування аварії літака МАУ може тривати один-два роки
Розслідування причин катастрофи українського лайнера Boeing 737 авіакомпанії МАУ біля Тегерана може зайняти рік або два.
12:50
Авіакатастрофа в Ірані: Помпео не виключає механічний збій
Державний секретар США Майк Помпео заявив, що не виключає можливість того, що причиною катастрофи літака МАУ в Ірані міг стати механічний збій.
12:39
Суд Швейцарії зобов'язав РФ виплатити компенсацію українським фірмам
У двох рішеннях, опублікованих в четвер, суд відхилив апеляції російської держави на рішення, винесені Міжнародним арбітражним судом в Женеві в квітні минулого року.
12:27
Іран відкриє "чорні скриньки" у п’ятницю, але готовий передати їх іншим країнам
Іран заявив, що оцінить сьогодні стан чорних скриньок з літака МАУ і якщо виявить пошкодження, які можуть завадити проаналізувати інформацію, звернеться за допомогою до інших країн.
11:51
Уряд Грузії розірвав контракт на будівництво мегапорту у Чорному морі
Уряд Грузії анулював контракт на будівництво першого в історії глибоководного порту, який позиціонувався на місцевому рівні як проєкт століття і був покликаний перетворити Грузію в глобальний центр в рамках ініціативи Китаю "Один пояс, один шлях".
11:28
У Німеччині росіянина засудили до 7 років за експорт в РФ продукції подвійного призначення
За даними німецької прокуратури, росіянин, зокрема, доставив до Росії 4,5 кг хімічної речовини декаборан для компанії в Москві. Хімікат використовується для виготовлення ракетного палива та вибухових речовин.
11:24
В Болгарії затримали міністра через проблеми з водопостачанням
Болгарська влада затримала міністра з питань довкілля і водних ресурсів через проблеми з постачанням води в західному місті Пернік і поблизу нього.
11:08
Британія готується до Megxit: Гаррі і Меган відмовляються від королівських привілеїв
Королева Великої Британії Єлизавета II доручила знайти ефективне рішення щодо відходу принца Гаррі та його дружини Меган Маркл від виконання обов’язків старших членів королівської родини.
10:56
Франція: Іран за рік-два може отримати ядерну зброю
Іран може отримати ядерну зброю протягом одного-двох років, якщо країна продовжить порушувати ядерну угоду 2015 року.
10:31
Палата представників схвалила обмеження військових дій Трампа в Ірані
Палата представників Конгресу США у четвер схвалила резолюцію, покликану обмежити можливість президенту Дональду Трампу проводити військові операції проти Ірану без схвалення конгресменів.
10:19
Трамп запропонував надати членство в НАТО країнам Близького Сходу
Дональд Трамп не уточнив, які країни Близького Сходу він хотів би запросити до НАТО.
09:54
Іран закликав Канаду передати інформацію щодо катастрофи літака МАУ
Іран закликав Канаду поділитися своєю інформацією щодо обставин катастрофи українського літака в Тегерані після того, як прем'єр-міністр Джастін Трюдо заявив, що є дані, які свідчать про те, що він був збитий іранською ракетою.
09:52
Швеція про збиття літака ракетою: потрібне прозоре розслідування
Швеція вважає дуже серйозною інформацію про ймовірне збиття ракетою лайнера МАУ та наполягає на проведенні прозорого розслідування.
09:23
Austrian Airlines призупинила польоти до Тегерана
Авіакомпанія Austrian Airlines призупинила польоти до Тегерана через зміну ситуації з безпекою повітряного простору.
09:21
фото, відеоВ Ісландії врятували 39 туристів, які вночі застрягли на льодовику
Близько 20:00 рятувальники отримали сигнал про те, що група не може повернутися через сильний снігопад і практично нульову видимість.
08:48
Bellingcat: лайнер МАУ могли збити ракетою із секретної бази Ірану
Міжнародна група розслідувачів Bellingcat підтверджує, що відео влучання ракети в Boeing було зняте в районі населеного пункту Паранд біля аеропорту Тегерана – ракету ж могли запустити з секретної бази Ірану IRSG.
08:17
Іран назвав брехнею звинувачення про збиття літака МАУ ракетою
Офіційний представник уряду Ірану назвав брехливими звинувачення про те, що літак "Міжнародних авіаліній України" був збитий іранською ракетою.
07:57
Катастрофа в Ірані: Британія теж підтверджує версію про збитий літак
07:45
Іран офіційно запросив Канаду та США до розслідування катастрофи лайнера МАУ
Іран запросив США, Україну та Канаду до участі в розслідуванні катастрофи літака "Міжнародних авіаліній України".
01:17
В Радбезі ООН 4 країни заявили вимогу допуску до розслідування катастрофи в Ірані
Канада, Німеччина, Швеція та Україна зробили спільну заяву на засіданні Ради безпеки ООН.
00:33
Lufthansa відновила рейси до Тегерана, але розвернула літак після заяв із США про ракету
Німецький перевізник Lufthansa, яка була єдиною крім МАУ авіакомпанією, що припинила польоти  до Ірану, у четвер відновила цей рейс.