16 січня 2020

Статті
Боротися, а не здаватися: чому українські депутати вирішили їхати до ПАРЄ
Україна у Раді Європи знову опинилися на роздоріжжі. Маємо обрати один із двох варіантів дій нашої делегації в ПАРЄ...
Соціалізм для Америки: з чим іде на вибори Елізабет Воррен, імовірна конкурентка Трампа
Один із найімовірніших опонентів Трампа на президентських виборах підтримує збереження санкцій проти РФ, проте не має жодних конкретних пропозицій щодо врегулювання ситуації на Донбасі.
Колонки
Новий виклик для України: що означає припинення торгової війни США та Китаю
Торгова угода між Китаєм і США – подія, яка ілюструє, навіщо українській промисловості потрібні захисні заходи і чому це жодним чином не є банальним протекціонізмом.
Новини
20:56
ООН: 350 тисячам осіб довелося втікати від очолюваного РФ наступу на Ідліб
Близько 350 тисяч сирійців, здебільшого жінок та дітей, від початку грудня вимушено втікали від відновленого, підтримуваного Росією наступу в провінції Ідліб, що утримується опозицією. Вони шукають притулку в прикордонних районах поблизу Туреччини, заявила ООН в четвер.
20:25
Сенат США затвердив нову північноамериканську торгову угоду
Сенат США у четвер схвалив оновлення Північноамериканської угоди про вільну торгівлю 26-річної давності, яке передбачає жорсткіші правила щодо прав працівників та виробництва автомобілів, але залишає річний торговий обіг Канада-США-Мексика у 1,2 трлн дол. загалом незмінним.
19:50
Українські костели мають бути передані "справжнім власникам" - посол Польщі
Три українські костели, зокрема костел Святого Миколая у Києві, мають бути передані "справжнім власникам" - римо-католицькій громаді.
19:38
відеоУ Сенаті США почався розгляд справи про імпічмент Трампа
Конгрес США 16 січня відкрив судовий процес у справі імпічменту президента Дональда Трампа. Демократи зачитали офіційні звинувачення в Сенаті перед присягою 100 сенаторів для проведення всього лише третього судового процесу щодо імпічменту в історії США.
19:11
Авіакатастрофа МАУ: 5 країн назвали принципи співпраці з Іраном
Канада, Україна, Велика Британія, Швеція та Афганістан розробили рамки для співпраці з Іраном щодо розслідування катастрофи літака МАУ і виділили 5 ключових елементів.
18:30
Україна готова імпортувати з Польщі до 80% потреб у газі
Україна може за рік отримувати з Польщі 6,6 млрд кубометрів газу шляхом фізичних поставок, а ще 3,2 млрд кубометрів може забезпечити віртуальний реверс.
18:28
Єврокомісар: для газопроводу "Північний потік-2" не буде виключень
Російський газопровід "Північний потік-2" не отримає винятків від Євросоюзу і повинен відповідати всім правилам ЄС.
18:07
Зеленський і Дуда зустрінуться у Польщі на річниці звільнення Освенцима
Президент Польщі Анджей Дуда запланував зустрічі з президентами Ізраїлю, України і Німеччини. Це має статися безпосередньо перед урочистостями з нагоди 75-річчя звільнення колишнього концентраційного табору Аушвіц-Біркенау.
17:57
Рада ухвалила постанову про повернення України до роботи в ПАРЄ
Найближча сесія ПАРЄ розпочнеться 27 січня в Страсбурзі.
17:45
Під Берліном розбився невеликий літак, 2 загиблих
Невеликий літак розбився на аеродромі поблизу Берліна в четвер, загинуло двоє людей, заявили служби екстреної допомоги.
17:29
Президент Європейської ради закликав Путіна до виконання Мінських угод
Президент Європейської ради Шарль Мішель в телефонній розмові з президентом РФ Владіміром Путіним закликав до повного виконання Мінських угод.
17:08
Білий дім порушив закон, заморозивши допомогу Україні - Рахункова палата США
Бюджетний офіс Білого дому порушив закон, коли заморозив близько $214 млн доларів американської військової допомоги Україні.
16:58
Французькі профспілки блокують порти: виробництво електроенергії впало на 9%
На тлі того, як вплив транспортних страйків слабшає, французькі профспілки 16 січня заблокували порти та порушили виробництво електроенергії у спробі змусити президента Еммануеля Макрона скасувати пенсійну реформу.
16:51
Лідери сирійського суспільства провели таємний саміт у Берліні
Низка провідних сирійських діячів таємно зустрілися цього тижня в Берліні, щоб обговорити можливі рішення військового конфлікту.
16:17
Трамп не є причиною похолодання у стосунках ЄС та США - Меркель
Відносини між США і Німеччиною охололи не через персону американського президента Дональда Трампа, це сталося через цілий комплекс причин.
15:58
У НАТО очікують побачити проєкт реформи СБУ наприкінці січня
У НАТО очікують, що найближчим часом, зокрема в рамках запланованого на кінець поточного місяця засідання Спільної робочої групи високого рівня Україна-НАТО з питань воєнної реформи, буде презентовано основні напрями реформування Служби безпеки України.
15:34
Зустріч Дуди й Зеленського може відбутися до виборів президента Польщі - посол
Посол Польщі в Україні Бартош Ціхоцький припускає, що зустріч президентів Зеленського і Дуди може відбутися ще до виборів у Польщі, адже для цього буде досить багато приводів.
15:17
Єврокомісія стежитиме за застосуванням правил ЄС до "Північного потоку-2"
У Брюсселі слідкуватимуть за тим, як Німеччина застосовуватиме нові газові правила ЄС до трубопроводу "Північний потік-2".
15:14
Рішення "об'єднати" Чорне море з Балтійським потрібне зараз, потім буде пізно - Ціхоцький
Рішення про розвиток інфраструктури між Україною та Польщею треба приймати зараз, бо потім буде пізно.
15:11
Туреччина почала відправляти війська до Лівії - Ердоган
Туреччина починає відправляти війська до Лівії на підтримку міжнародно визнаного Уряду національної згоди Фаїза Сарраджа в Тріполі.
14:50
У Британії запрошують Зеленського найближчим часом відвідати Лондон
Міністр закордонних справ Великої Британії Домінік Рааб у ході зустрічі з українським колегою Вадимом Пристайком підтвердив запрошення для президента України Володимира Зеленського найближчим часом відвідати Лондон з візитом.
14:21
В Україні почали розслідувати можливе незаконне стеження за експослом США
Національна поліція України відкрила справу про можливе порушення таємниці телефонних розмов і незаконне збирання конфіденційної інформації колишнього посла США в Україні Марі Йованович.
13:59
Клімкін працюватиме експертом з ЄС та Росії в аналітичному центрі
Колишній міністр закордонних справ України Павло Клімкін очолив одну з програм в аналітичному центрі "Український інститут майбутнього".
13:57
Кулеба: закон про середню освіту має допомогти у відносинах з Угорщиною
Віцепрем’єр-міністр з питань європейської і євроатлантичної інтеграції України Дмитро Кулеба вважає, що ухвалення Радою закону Про середню освіту має сприяти налагодженню відносин з Угорщиною.
13:48
Швейцарія проведе голосування за обмеження мігрантів з ЄС
Швейцарці в травні проведуть голосування з приводу пропозиції, яка у разі ухвалення може різко обмежити імміграцію з країн Євросоюзу.
13:40
Рада схвалила закон про середню освіту, врахувавши вимогу Угорщини
Верховна Рада ухвалила в остаточному другом читанні законопроєкт "Про повну загальну середню освіту", який виводить приватні школи з під дії статті 7 мовного закону – це було однією з вимог Угорщини у конфлікті з Україною.
13:30
США погрожували Європі митами на автомобілі через Іран – ЗМІ
За тиждень до того, як Німеччина, Франція та Британія офіційно звинуватили Іран у порушенні ядерної угоди 2015 року, адміністрація президента США пригрозила європейцям 25-відсотковими митами на автомобілі.
13:16
Уряд Німеччини заплатить 40 млрд євро компенсацій за відмову від ТЕС на бурому вугіллі
Уряд Німеччини заплатить компенсацію в розмірі близько 40 мільярдів євро регіонам та компаніям в рамках планів припинити використання бурого вугілля в електростанціях до 2038 року.
12:38
Парламент Латвії засудив спроби Росії переписати історію Другої світової війни
Депутати сейму Латвії ухвалили резолюцію, в якій засуджуються спроби Росії переписати історію Другої світової війни.
12:33
Зеленський відкликав проєкт змін до Конституції з децентралізації, розкритикований в ЄС
Президент Володимир Зеленський вирішив відкликати поданий ним раніше проєкт закону  "Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)", який раніше критикували посольства європейських країн і місія ЄС.
12:32
Зміни до Конституції можуть дозволити Росії ігнорувати рішення Суду ООН – дипломат
Пропоновані президентом РФ зміни до Конституції щодо її пріоритету над міжнародними законами і договорами можуть дозволити Росії ігнорувати рішення Суду ООН.
12:24
Президентом Греції вперше може стати жінка
Прем'єр-міністр Греції у середу, 15 січня, номінував на пост президента країни суддю Екатерині Сакелларопулу, яка може стати першою жінкою на цій посаді.
12:01
Кулеба закликав НАТО розглянути приєднання України до Програми розширених можливостей
Віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба звернувся до НАТО з проханням розпочати офіційну процедуру розгляду заявки України на приєднання до Програми розширених можливостей НАТО.
11:59
Макрон заявив, що конфлікт в Україні - не перешкода відносинам з РФ
Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що готовий до тісніших взаємин з Росією не зважаючи на тривалі конфлікти, завершення яких "можна чекати довго".  
11:44
У Словаччині затримали колишнього генпрокурора
Співробітники Національного кримінального агентства Словаччини затримали колишнього генерального прокурора Доброслава Трнку за звинуваченням у зловживанні владою на державній службі.
11:23
У Фінляндії чоловіка звинувачують у підготовці вибуху в центрі Гельсінкі
Повітовий суд Гельсінкі почав розгляд справи чоловіка, звинуваченого у підготовці вибуху в центрі фінської столиці новорічної ночі в 2018 році.
11:20
виправленоКулеба висловив обережний оптимізм щодо відносин з Угорщиною
Віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба не вважає Угорщину серйозною перешкодою прагненням України приєднатися до Програми розширених можливостей НАТО та висловлює обережний оптимізм щодо відносин з країною.
10:46
Корупція в армії Польщі: на змові та екзотичних хабарях впіймали військових і підприємців
У польській армії виник корупційний скандал – п’ятьох осіб затримано за змову при організації тендерів для війська.
10:30
Brexit: британські євродепутати провели своє останнє пленарне засідання у Європарламенті
Оскільки Велика Британія покине Європейський Союз 31 січня, на цьому тижні в Страсбурзі відбулося останнє пленарне засідання для 72 британських євродепутатів.
10:09
Трамп скасував візит до Польщі не через ураган, а через Зеленського – Парнас
Близький соратник особистого адвоката президента Дональда Трампа Лев Парнас стверджує, що президент Трамп використав ураган у США як привід скасувати візит до Польщі, проте насправді зробив це, аби натиснути на президента Зеленського.
10:00
Партію канцлера Австрії оштрафували на 800 тис. євро за надмірні витрати
Австрійську народну партію канцлера Себастьяна Курца оштрафували на 800 тисяч євро за перевищення ліміту витрат на виборчу кампанію у 2017 році.
09:37
На топ-посаду у Ватикані вперше призначено жінку
Папа Римський Франциск вперше призначив жінку на високу посаду у Ватикані.
09:28
Кількість жертв вибуху на заводі у Каталонії зросла до трьох
Збільшилось число загиблих у результаті масштабного вибуху на нафтохімічному заводі в Каталонії.
08:58
В Європарламенті заперечили Путіну: Польща була жертвою, а не винуватцем Другої світової
У Європарламенті відбулася дискусія на тему російських історичних маніпуляцій про відповідальність Польщі за початок Другої світової війни.
08:27
У Німеччині погодили відключення ТЕС на бурому вугіллі
Федеральний уряд Німеччини і прем'єр-міністри земель Саксонія-Ангальт, Бранденбург, Саксонія і Північний Рейн - Вестфалія після тривалих переговорів досягли в ніч на четвер домовленостей про план відключення теплових електростанцій (ТЕС), що працюють на бурому вугіллі.
08:13
Розгляд справи про імпічмент Трампа по суті почнеться 21 січня
08:07
В результаті ударів РФ і Асада в Сирії загинули 18 мирних жителів
Щонайменше 18 мирних жителів загинули в результаті авіаударів, завданих по ринку і промисловій зоні в утримуваному сирійськими повстанцями місті Ідліб.
07:48
Соратник Джуліані: Трамп погрожував заморозити всю допомогу Україні
Близький соратник особистого адвоката президента Дональда Трампа розповів про поставлений в травні ультиматум новому президенту України про те, що жоден високопоставлений американський чиновник не буде присутній на його інавгурації і вся американська допомога буде припинена, якщо не буде оголошено про розслідування справи Джо Байдена.