17 січня 2020

Статті
Школи примирення: чи владнають нові мовні норми конфлікт України з Угорщиною
Угорщина не вважає, що суперечку вже владнано. Перша реакція на новий закон виявилася негативною; виконання вимог "Венеціанки" угорці немов і не помітили.
Інтерв'ю
Стереотипи, солоденьке, драйв та пиво: посол Євросоюзу поділився враженнями від України
Ми взяли інтерв'ю у дипломата, якому зазвичай ставлять серйозні запитання – але свідомо вирішили не питати його про політику.
Новини
20:35
Польща домагається розширення санкцій ЄС за "вибори" в Криму - ЗМІ
ЄС не зміг дійти згоди щодо розширення дипломатичних санкцій за проведені минулої осені незаконні вибори в Криму через спротив Кіпру. Польща, яку підтримує кільканадцять країн, намагається подолати це вето.
20:08
Канада оголосила про виділення грошей родичам жертв авіакатастрофи МАУ
Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо заявив у п'ятницю, що його уряд надасть 25 000 канадських доларів (19 122 доларів США) сім'ям кожного з 57 громадян та 29 постійних мешканців Канади, які загинули в результаті збиття українського літака в Ірані минулого тижня.
19:49
Залу РФ на світовому агроярмарку в Берліні тимчасово закрили за незаконно ввезені ковбаси
За наказом Офісу ветеринарної медицини району Берліна Шарлоттенбург-Вільмерсдорф, виставковий майданчик Росії на Всесвітній продовольчій і аграрній виставці "Зелений тиждень" закрили на 2 години через виявлення незаконно ввезеної з Росії свинини. 
19:27
Помпео перервав мовчання щодо можливих погроз послу в Україні
Державний секретар США Майк Помпео в п'ятницю порушив майже 72-годинне мовчання щодо нібито стеження та погроз колишньому послу США в Україні Марі Йованович, заявивши, що він вважає, що звинувачення виявляться помилковими, але він зобов'язаний оцінити та розслідувати цю справу.
19:03
Туман паралізував аеропорт Кракова
Через складні погодні умови літаки не злітають з краківського аеропорту Баліце. Повітряні судна, які мали приземлитися там, спрямовують в інші аеропорти.
18:41
Автоматичної депортації для громадян ЄС після Brexit не буде - британський уряд
Згідно зі схемою розміщення, громадяни ЄС, які проживають у Британії, можуть подати заявку на перебування в країні після Brexit.
18:26
карта, фотоВід ударів РФ і Асада до кордону Туреччини за 2 дні втекли 13 тис. сирійців
За останні дві доби ще близько 13 тисяч сирійців втекло до турецького кордону від обстрілів режиму Башара Асада і Росії на півночі Сирії, на заході провінції Алеппо.
18:04
В Ісландії на місці авіакатастрофи 1973 року знайшли тіла двох туристів
Поліція заявила, що тіла чоловіка та жінки знайшли поблизу місця катастрофи на пляжі в Солгеймасандурі.
17:54
Прем'єр Албанії, яка головує в ОБСЄ, прибуде в Україну 19 січня
Чинний голова Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ), прем'єр-міністр і міністр європейських і закордонних справ Албанії Еді Рама перебуватиме з робочим візитом в Україні 19-21 січня.
17:38
Амстердам викупить борги молоді, щоб запропонувати "новий старт"
Місто Амстердам бере на себе борги своїх молодих мешканців у рамках прагнення звільнити від них тих, хто намагається знайти роботу чи отримати освіту.
17:27
фотоУ Британії рідкісну монету продали за рекордні 1 млн фунтів
Рідкісна монета соверен Едварда VIII 1937 року була куплена приватним колекціонером за 1 мільйон фунтів стерлінгів, що зробило її найдорожчою британською монетою за всю історію.
17:01
Сенат Польщі відхилив законопроєкт, що дозволяє політикам звільняти суддів
Польські сенатори відхилили широко критикований законопроєкт, який дає політикам право звільняти чи штрафувати суддів.
17:01
Начальник поліції Мальти подав у відставку на тлі критики у справі вбитої журналістки
Начальник поліції Мальти подав у відставку після критики у зв'язку з розслідуванням вбивства журналістки Дафне Каруани Галіції.
16:37
"Перемагає Європу за драйвом": Маасікас сказав, у чому Україна є кращою за ЄС
Великими перевагами України є її земля і можливості виготовлення органічних продуктів харчування.
16:12
SkyUp з травня запустить рейси Одеса-Тбілісі
Українська авіакомпанія SkyUp з травня цього року почне виконувати рейси Одеса-Тбілісі.
16:04
фото, відеоУ Берліні фермери на знак протесту блокують рух тракторами
Кілька тисяч фермерів проводять акції протесту в Берліні та інших німецьких містах проти більш строгих екологічних норм, блокуючи рух тракторами.
15:34
фотоПаризький Лувр зачинений через "пенсійні" протести
Паризький Лувр не працює у п'ятницю - десятки противників запланованої урядом Франції пенсійної реформи заблокували вхід до музею.
15:28
Президент Румунії назвав умову для співпраці з чинним урядом Молдови
Румунія надаватиме повноцінну підтримку Молдові лише в тому разі, якщо чинний уряд в Кишиневі продемонструє, що він готовий продовжувати реформи і прихильний до європейському курсу.
15:06
Порошенку обіцяли підтримку Трампа на виборах за розслідування проти Burisma - Парнас
Лев Парнас, соратник особистого адвоката Трампа заявив, що під час зустрічі з експрезидентом України Петром Порошенком, яка відбулася торік перед президентськими виборами, Порошенку пропонували підтримку Трампа на виборах  в обмін на оголошення про розслідування щодо компанії Burisma.
15:05
"Диявол у деталях": ЄС заявив про можливий позов у СОТ проти торгової угоди США-Китай
Європейський Союз перевірить, чи відповідає велика угода США та Китаю глобальним торговим правилам, заявив у четвер єврокомісар з питань торгівлі.
15:01
Парнас: Трамп у моїй присутності наказав звільнити Йованович
Лев Парнас, близький соратник особистого адвоката президента США Дональда Трампа, розповів, що був свідком ухвалення рішення про звільнення посла в Україні Марі Йованович.
14:39
Меркель відвідає Туреччину для зустрічі з Ердоганом 24 січня
Канцлер Німеччини Ангела Меркель відвідає Туреччину наступного тижня, щоб обговорити двосторонні відносини і міжнародні питання.
14:30
В Грузії заговорили про відставку прем'єра
Прем'єр-міністр Грузії Георгій Гахарія прокоментував чутки про свою відставку, закликавши журналістів "дочекатися фінальної серії".
13:59
Рада звернулась до президента і парламенту Італії у справі Марківа
Верховна Рада просить президента і парламент Італії забезпечити прозорість, об’єктивність та неупередженість апеляційного провадження стосовно старшого сержанта Національної гвардії України Віталія Марківа.
13:54
МЗС Німеччини вибачилося за смішний жарт про візу у Twitter
Німецьке міністерство 16 січня долучилося до флешмобу під хештегом #SeduceSomeonein4Words, який передбачав написання поста з чотирьох слів, який "спокусить" читача.
13:43
В ЄК прокоментували запит щодо виведення "Північного потоку-2" з-під правил ЄС
В Єврокомісії заявили, що рішення про можливість виведення "Північного потоку-2" з-під правил ЄС належить до компетенції німецьких органів.
13:31
Ле Пен оголосила, що балотуватиметься на пост президента Франції у 2022 році
Лідер французьких ультраправих Марін Ле Пен оголосила, що буде балотуватися на пост президента Франції на виборах 2022 року.
13:16
ЄС продовжить співпрацю з Україною незалежно від відставки уряду — посол ЄС
Європейський Союз налаштований і далі співпрацювати з урядом України незалежно від того, чи відбудеться відставка чинного його складу.
13:15
Рада обрала нового голову міжнародного комітету замість Яременка
Верховна Рада звільнила з посади голови комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Богдана Яременка, який понад два з половиною місяці тому "засвітився" у секс-скандалі,
13:03
У Німеччині вивчають запит щодо виведення "Північного потоку-2" з-під правил ЄС
"Газпром" в особі своїх дочірніх компаній Nord Stream AG і Nord Stream 2 AG подав відповідні заявки до німецького регулятора
12:54
ЄС розглядає тимчасову заборону технології розпізнавання обличчя у публічних місцях
Європейський союз розглядає можливість заборони технології розпізнавання обличчя в громадських місцях на строк до п'яти років задля розробки способів запобігання зловживанням.
12:50
Україна опротестувала у Міжнародній морській організації незаконні дії РФ
Україна висловила протест у Міжнародній морській організації (ІМО) у зв’язку незаконними діями РФ, які загрожують безпеці навігації в акваторії Азовського моря і Керченської протоки.
12:21
Пристайко розповів, як 5 країн контролюватимуть розслідування катастрофи МАУ
Глави МЗС 5 країн, чиї громадяни загинули в авіакатастрофі МАУ, домовились про створення формальної групи, яка буде стежити за належним розслідуванням збиття українського літака в Ірані.
12:13
Тирасполь заборонить авто з молдовськими номерами виїжджати в Україну через Придністров’я
Невизнане Придністров’я заборонить автомобілям з молдовськими номерами, якими керують водії з молдовськими правами, перетинати придністровську ділянку молдовсько-українського кордону.
11:58
В угорській громаді Закарпаття негативно відреагували на закон про середню освіту
Перша реакція угорської громади Закарпаття  на ухвалений напередодні закон "Про повну загальну середню освіту" виявилась негативною.
11:46
"У стані шоку": Пристайко вибачився за поспішну заяву посольства в Ірані
Глава МЗС України Вадим Пристайко вибачився за публікацію посольством України в Ірані заяви про виключення теракту як причини катастрофи літака МАУ, яка згодом була видалена з сайту дипмісії.
11:40
фотоУ Німеччині суд вирішить долю антисемітського барельєфа на стіні середньовічної церкви
Суд німецького міста Наумбург розгляне скаргу з приводу барельєфа на стіні церкви у Вітемберзі, де колись проповідував Мартін Лютер.
11:30
Іран передасть Україні чорні скриньки, але згодом - Пристайко
Глава МЗС України Вадим Пристайко повідомив, що Іран готовий передати Україні чорні скриньки з літака МАУ, але після того, як їх на місці опрацює слідча група.
11:18
Наступного тижня в Україну прибуде спецпредставник уряду Ірану
Глава МЗС України Вадим Пристайко повідомив, що на наступному тижні до України прибуде спеціальний представник уряду Ірану.
11:13
Люксембург першим в ЄС заборонить суперечливий гербіцид гліфосат
Велике герцогство Люксембург має стати першою країною в ЄС, яка повністю заборонила використання суперечливого гербіциду гліфосату.
10:57
Іран просить не політизувати катастрофу українського літака
Іран заявив, що країнам, чиї громадяни загинули у катастрофі українського авіалайнера в Ірані, слід уникати перетворення цього питання у політичну проблему.
10:54
Під час сутички у таборі мігрантів на Лесбосі загинув чоловік
20-річний чоловік з Ємену отримав смертельне ножове поранення під час сутички в переповненому таборі біженців Морія на східному Егейському острові Лесбос.
10:18
Британка, засуджена на Кіпрі за брехню про згвалтування, подала апеляцію
19-річна британка, визнана винною у брехні про те, що була згвалтована дванадцятьма ізраїльськими чоловіками на Кіпрі, подала апеляцію щодо її засудження.
10:13
Парламент Бельгії відхилив резолюцію з закликом вивести ядерну зброю США з країни
Депутати парламенту Бельгії у четвер відхилили резолюцію з проханням про виведення американської ядерної зброї, дислокованої в країні, і приєднання до договору ООН про заборону ядерної зброї.
09:51
фотоУ Женеві встановлять "жіночі" дорожні знаки для просування рівності
Женева хоче подати приклад іншим міста в плані рівності статей за допомогою нових дорожніх знаків.
09:40
Трамп наполягає, що не знає соратника свого особистого адвоката Парнаса
Президент США Дональд Трамп продовжує наполягати на тому, що він не знає Льва Парнаса, соратника особистого адвоката Трампа, який тепер каже, що президент знав про зусилля "накопати" бруд на його політичного конкурента.
09:27
Франція спрямує авіаносець на Близький Схід на тлі напруженості
Франція з січня по квітень розгорне авіаносець "Шарль де Голль" і його бойову групу для підтримки французьких військових операцій на Близькому Сході.
08:57
Під час ударів Ірану по базах в Іраку постраждали 11 американських військових
Кілька американських військовослужбовців були поранені під час ракетного удару Ірану по авіабазі Аль-Асад в Іраку минулого тижня, незважаючи на те, що Пентагон спочатку заявив, що постраждалих не було.
08:42
Пристайко про свідчення Парнаса: не вірю жодному його слову
Глава МЗС України Вадим Пристайко заявив, що не вірить словам Лева Парнаса, соратника адвоката президента США Рудольфа Джуліані, щодо замороження будь-якої допомоги США Україні.
08:20
Греція пригрозила ветувати будь-яке рішення щодо Лівії
Висловивши своє розчарування тим, що Греція не була запрошена на недільну конференцію по Лівії в Берліні, прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс пообіцяв накласти вето на будь-яке рішення по північноафриканській країні, якщо угода про морський кордон між урядом Тріполі і Туреччиною не буде скасована.
07:57
"Пародія, що ображає члена ЄС": Польща розкритикувала думку Венеціанської комісії
Польща вороже відреагувала на критику експертів Венеціанської комісії поправок в законодавство про судову систему.
07:37
До Конгресу США внесли новий законопроєкт про двопартійну підтримку України
Група підтримки України у Палаті представників внесла на розгляд Конгресу проєкт резолюції на підтримку України та українського народу.