5 листопада 2019

Статті
Підтримка Зеленського, боротьба з Луценком та помста Трампа: що розповіла на допиті експосол США
Від листопада ми почали знайомити Зеленського з американськими VIP-відвідувачами. А в січні-лютому ми вже розуміли: він, певно, буде наступним президентом...
"Північний потік-2" без обмежень: що викликало згоду Данії на скандальний російський газопровід
Дозвіл з Копенгагена надійшов більше ніж за рік після аналогічних рішень усіх інших країн. Але що змусило Данію поступитися перед російським тиском?
Новини
20:54
Неприїзд на сесію ПАРЕ у січні може викликати проблеми - віцепрем'єр
Віце-премєр Дмитро Кулеба, який раніше був послом України при ПАРЄ, вважає, що рішення української делегації відмовитися від участі на останій сесії організації не було помилкою.
20:42
Процедуру анбандлінгу вже не зупинити - Кулеба
Спроби блокування у Раді ухваленого законопроєкту про анбандлінг не матимуть успіху.
20:36
Україна пропонує ЄС новий розділ в Угоді про асоціацію
Україна та ЄС готуються розширити Угоду про асоціацію, додавши в неї новий розділ, присвячений реформам в сфері юстиції.
20:22
В уряді Британії пояснили відмову публікувати звіт про втручання РФ
Британський уряд у вівторок знову відмовився опублікувати звіт про можливе втручання Росії у вибори у Великій Британії, аргументуючи це тим, що уряду прем'єр-міністра Бориса Джонсона потрібно більше часу для належного вивчення документа.
20:01
Туск не балотуватиметься в президенти Польщі
Президент Європейської ради та колишній прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що не балотуватиметься в президенти Польщі на виборах наступного року.
19:51
Іран зробив крок до виходу з ядерної угоди
Іран почне наповнювати урановим газом понад тисячу центрифуг на укріпленому ядерному об'єкті, побудованому всередині гори, заявив президент країни у вівторок.
19:28
Кіпр визнав помилки при наданні "золотих" паспортів
Міністр фінансів Кіпру у вівторок визнав, що були допущені деякі помилки при наданні громадянства в обмін на інвестиції. Це сталося після розкриття інформації про бенефіціарів, яка викликала скандал на середземноморському острові.
18:58
Зеленський: Міноборони має створити систему керівництва силами оборони за стандартами НАТО
Під час зустрічі з керівництвом Верховної ради та урядом президент Володимир Зеленський поставив низку завдань у сфері оборони та безпеки України.
18:42
Ердоган вирішить чи летіти до Трампа лише після розмови з ним
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що перш ніж ухвалювати рішення щодо відвідин президента США наступного тижня він поговорить з Дональдом Трампом телефоном.
18:25
фотоПристайко зі шведською колегою обговорили санкційний тиск на РФ
У рамках робочого візиту до Стокгольма міністр закордонних справ України Вадим Пристайко зустрівся з міністром закордонних справ Швеції Анн Лінде.
18:09
інфографікаЄвростат назвав середній вік населення ЄС
Серед країн-членів ЄС середній вік був нижче 40 років у Люксембурзі, Кіпрі та Ірландії, де зафіксовано найнижчий середній вік (37,3 року).
18:04
Країни Скандинавії можуть приєднатись до групи "Балтік+" у ПАРЄ
Сформована у ПАРЄ неформальна група "Балтік+", яка об'єдналась у зв'язку з незгодою із поверненням РФ до Асамблеї, може бути розширена за рахунок країн Скандинавії.
17:45
Франція вперше встановить квоти на працевлаштування іноземців
Франція вперше встановить квоти на кількість робітників-іммігрантів з-за меж Європейського Союзу.
17:44
17 країн ЄС проти скорочення фінансування політики згуртованості
Лідери і представники 17 країн Європейського союзу виступають проти запропонованих скорочень фондів ЄС, спрямованих на зменшення регіональних відмінностей між членами.
17:20
Українці склали більшість іноземних працівників в Угорщині
Більшість іноземних працівників в Угорщині походить з України, з 43 881 дозволів на роботу станом на кінець вересня.
17:00
Президент Литви: новий миротворчий план сприятливіший для Москви, ніж для Києва
Президент Литви Гітанас Науседа у вівторок заявив, що новий миротворчий план щодо Донбасу сприятливіший для Росії, а не для України.
16:56
Путін поскаржився, що розвал СРСР вдарив по російській мові у Східній Європі
Президент РФ Владімір Путін на засіданні Ради з російської мови поскаржився на згасання російської мови у Східній Європи після розпаду Радянського союзу.
16:32
фотоУ Греції врятували туристку, яка два дні плавала в Егейському морі
У Греції врятували 47-річну жінку, яка майже два дні плавала на гумовому човні в Егейському морі, заявили представники берегової охорони у вівторок.
16:30
Європарламент оцінить, як Туреччина використовує мільярди ЄС для біженців
Депутати Європарламенту в середу  оцінять стан сирійських біженців в Туреччині і результати бюджетної підтримки, наданої ЄС турецькому уряду.
16:14
Некваліфіковані кадри прибувають до Естонії здебільшого з Донбасу - посол України
В Естонії працює багато кваліфікованих кадрів з України, насамперед ІТ-фахівці, працівники медичних та будівельних спеціальностей, а також є частина некваліфікованих робітників, які прибувають здебільшого з Донбасу.
16:02
Євродепутат: "Північний потік-2" збудують, але це можна загальмувати
Польський євродепутат Яцек Саріуш-Вольський вважає, що газопровід "Північний потік-2" буде збудовано й тепер можна тільки сповільнити його будівництво.
15:47
Глава Європарламенту закликав до переговорів про членство з Балканами
Глава Європейського парламенту закликав до якнайшвидших переговорів про членство у ЄС з Північною Македонією та Албанією.
15:43
У Стокгольмі обговорили подальший розвиток "Східного партнерства"
Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко разом зі своїми колегами з країн-учасниць ініціативи ЄС "Східне партнерство" взяв участь у заходах, присвячених 10-й річниці СхП. Заходи відбуваються за ініціативи МЗС Швеції та на запрошення міністра закордонних справ Швеції Анн Лінде.
15:28
Боснія готується з'єднати трубопровід з Хорватією, що зменшить залежність від газу РФ
Розпочалася розробка проєкту газопроводу "Південне з'єднання", який сполучить газопроводи Хорватії та Боснії і Герцеговини, заявила компанія BH-Gas.
15:27
Італійці знають англійську найгірше в ЄС
Італія посідає останнє місце в ЄС за рівнем володіння англійською мовою серед громадян.
15:07
В ЄС очікують складних переговорів про торгівлю з Британією після Brexit
ЄС погодився відкласти Brexit до 31 січня після того, як парламент Британії не затвердив нову угоду про Brexit, про яку домовився Борис Джонсон.
14:55
Співголови комітету президентів України і Польщі зустрілись у Львові
Співголови консультаційного комітету президентів України і Польщі на зустрічі у Львові обговорили питання двосторонніх відносин та регіональної безпеки.
14:51
У Брюсселі почалося п'яте засідання Комітету асоціації Україна-ЄС
На 5-му засіданні Комітету асоціації Україна - ЄС, яке розпочалося 5 листопада в Брюсселі, обговорюються напрями подальшої європейської інтеграції України. Віцепрем'єр-міністр з питань європейської і євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба, відкриваючи засідання, назвав пять пріоритетів в цьому напрямі.
14:43
У справі про імпічмент Трампа опублікують свідчення Волкера та посла США в ЄС
Глава Комітету з розвідки Палати представників Адам Шифф заявив, що стенограми будуть оприлюднені у вівторок.
14:06
МЗС Польщі заявило, що рішення Суду ЄС не відображає чинного законодавства країни
МЗС Польщі заявило, що рішення Суду ЄС не відображає чинного законодавства країни
13:55
фотоНовий уряд Румунії визначив кандидата в Єврокомісію
Новий центристський уряд Румунії запропонує кандидатуру депутата Європарламенту Зігфріда Мурешана на посаду єврокомісара у новій Єврокомісії.
13:34
фотоПутін нагородив орденом болгарина, підозрюваного у шпигунстві на користь РФ
Церемонія нагородження відбулася в Москві 4 листопада на прийомі з нагоди Дня національної єдності. Фото Малінова із Путіним доступні на сайті Кремля.
13:22
Тетчеризм на стероїдах: опозиція критикує Brexit-плани прем’єра Британії
Лідер опозиції Джеремі Корбін у вівторок звинуватить британських консерваторів у спробі "викрасти" Brexit, щоб розпалити "тетчерівське багаття" регулювання.
13:19
Конституційний суд Німеччини визнав незаконними санкції за тривале безробіття
Конституційний суд Німеччини визнав незаконними заходи, запроваджені урядом Герхарда Шредера майже 15 років тому і покликані карати безробітних, які тривалий час відмовляються від роботи.
13:09
Уряд Британії заперечує навмисне затягування публікації звіту про втручання Росії
Доповідь комітету з розвідки і безпеки парламенту отримала дозвіл на публікацію від служби безпеки, але ще не була схвалена з боку офісу прем'єр-міністра Бориса Джонсона і тому не буде опублікована до виборів 12 грудня.
12:59
фотоТроє пожежників загинули у результаті ймовірно спланованого вибуху в Італії
Троє пожежників загинули у вівторок вранці в італійському регіоні П’ємонт під час вибуху будівлі, який, судячи з попередньої інформації, був заздалегідь спланованим.
12:29
Іспанія видала новий ордер на арешт соратниці Пучдемона, яка живе у Шотландії
В Іспанії її звинувачують в підбурюванні до заколоту і зловживанні державними коштами під час перебування на посаді міністра освіти в каталонському уряді.
11:58
У Латвії набув чинності закон про припинення присвоєння статусу негромадян дітям
Президент Латвії Егілс Левітс надав чинності закону "Про припинення присвоєння статусу негромадян новонародженим дітям з 1 січня 2020 року".
11:41
Суд ЄС: Польща порушила правила, змінивши пенсійний вік суддів
Ці справи є частиною більш широкого конфлікту між Польщею та ЄС з приводу масштабних реформ в системі правосуддя, які PiS здійснила після приходу до влади в 2015 році.
11:32
В МЗС РФ заявили, що Естонія не пропустила російський корабель і літак з віцепрем’єром
В МЗС РФ висловили здивування відмовою Таллінна без пояснення причин у заході в територіальні води Естонії судна "Академік Примаков".
11:09
Політична криза у Бельгії: провал коаліційних переговорів, уряду немає 163 дні
На початку жовтня франкомовна соціалістична партія PS і фламандська націоналістична партія N-VA почали черговий раунд переговорів про формування нового уряду.
10:49
Трамп заявив, що не знає посла Марі Йованович, яка свідчила проти нього
Президент США Дональд Трамп заявив, що не знає колишнього посла США в Україні Марі Йованович, яка засвідчила, що її усунули з посади, оскільки президент втратив довіру до неї.
10:43
Експосол США в Україні була шокована коментарями Трампа про неї в розмові з Зеленським
Відкликана посол США в Україні Марі Йованович сказала, що була налякана загадковою ремаркою президента Дональда Трампа про неї в розмові з президентом Володимиром Зеленським.
10:19
Уряд Німеччини збільшив субсидії на купівлю електромобілів
Споживчі субсидії на електромобілі вартістю менше 40 000 євро збільшаться до 6 000 євро з нинішніх 4000 євро.
09:54
Кіпр відбиратиме паспорти у тих, кому "помилково" надав громадянство за інвестиції
Президент Кіпру пообіцяв відкликати паспорти республіки, якщо їх визнають такими, що були "помилково" надані багатим іноземним інвесторам в рамках спірної програми "золотих віз".
09:37
фотоПрезидент Молдови відзначив у Придністров'ї день народної єдності Росії
Ігор Додон з сім'єю відвідали Бендерську фортецю, куди також приїхав Вадим Красносельський з дружиною.
09:11
Король Іспанії відвідав Каталонію на тлі протестів
Іспанський король Феліпе VI разом зі своєю родиною відвідав Каталонію і був зустрінутий широкими протестами.
08:42
У Туреччині повідомили про затримання сестри вбитого ватажка ІДІЛ
Туреччина захопила сестру загиблого лідера "Ісламської держави" Абу Бакра аль-Багдаді в північному сирійському місті Азаз.
08:20
США офіційно повідомили ООН про вихід з Паризької кліматичної угоди
Сполучені Штати почали процес виходу зі знакової Паризької кліматичної угоди 2015 року.
08:00
Британія продовжила на три роки програму навчання українських військових
Міністр оборони Британії Бен Уоллес оголосив, що його країна продовжить навчальну місію в Україні на три роки до березня 2023 року.
07:51
Депутати парламенту Британії обрали нового спікера
Депутати британського парламенту обрали спікером Ліндсея Хойла з Лейбористської партії.