15 листопада 2019

Статті
Білий дім брехав про Зеленського від початку: що розкрив текст нової розмови із Трампом
З’ясувалося, що офіційні повідомлення Білого дому бувають повною вигадкою. Так, про його розмову із Зеленським прес-служба президента США "офіційно" збрехала...
Угода про асоціацію проти газового шантажу: як Україні реагувати на погрози РФ
Чи здатні Україна та ЄС запобігти шантажу чергового "газостопу" від РФ? Адже в тому, що саме цей сценарій наразі готується у Москві, сумнівів вже майже немає.
(Не)залежний від Орбана: що думає про Україну та РФ угорський комісар з питань сусідства
На слуханнях у Європарламенті угорський кандидат на посаду єврокомісара з питань політики сусідства та розширення обіцяв повну підтримку Україні, заперечував залежність від Орбана і уникав прямих згадок про Росію.
Колонки
"ЄС + три країни": громадськість закликає до нового формату у відносинах з Євросоюзом
Платформи громадянського суспільства Грузії, Молдови, України закликають Євросоюз підтримати тристороннє співробітництво та інституціоналізувати посилений діалог у форматі "ЄС+3".
Новини
20:44
В РФ заочно заарештували молдовського олігарха-втікача за контрабанду наркотиків
Тверський суд Москви заочно заарештував молдовського олігарха-втікача Влада Плахотнюка у справі про контрабанду наркотиків.
20:10
Зеленський і Макрон домовились про візит президента Франції в Україну
Президенти України і Франції під час телефонної розмови у п'ятницю домовились про здійснення візиту французького президента до України.
19:50
Повідомлення Білого дому про розмову Зеленського і Трампа містило неправду
Після оприлюднення стенограми телефонної розмови президентів Володимира Зеленського і Дональда Трампа, яка відбулася 21 квітня, стало очевидно, що квітневе повідомлення Білого дому про цю розмову було вигадкою.
19:34
Ексрадника Трампа визнали винним у дачі неправдивих свідчень Конгресу
Суд присяжних в п'ятницю виніс вирок республіканцеві Роджеру Стоуну, колишньому раднику президента Дональда Трампа, визнавши його винним за сімома статтями звинувачення, включаючи дачу неправдивих свідчень в Конгресі, перешкоджання правосуддю і чинення тиску на свідків.
19:07
В Ердогана анонсували візит Путіна до Туреччини
Президент Росії Владімір Путін планує у перший тиждень січня відвідати Туреччину.
18:15
У Польщі склав присягу новий уряд Моравецького
У Польщі склав присягу новий уряд на чолі з Матеушем Моравецьким, який також тимчасово отримав портфель міністра спорту.
17:51
У Зеленського підтвердили дату зустрічі з Путіним
У Зеленського офіційно підтвердили, що зустріч лідерів України, Росії, Німеччини та Франції відбудеться 9 грудня в Парижі.
17:30
Стала відома дата зустрічі "нормандської четвірки"
Зустріч лідерів країн "нормандської четвірки"запланована на 9 грудня 2019 року у Парижі.
17:21
Трамп розкритикував Йованович під час її свідчень у справі про імпічмент
Президент США Дональд Трамп розкритикував колишнього посла в Україні Марі Йованович в той момент, коли вона виступає на слуханнях з приводу справи про імпічмент.
17:18
Берлін вважає серйозними нові звинувачення на адресу РФ у справі MH17
В міністерстві закордонних справ Німеччини вважають вагомими нові звинувачення міжнародних слідчих у справі MH17 на адресу російської влади.
17:09
Йованович: я ніколи не давала вказівок Луценку, це - вигадка
Колишній посол США в Україні Марі Йованович заявила, що ніколи не давала вказівок колишньому генпрокурору Юрію Луценко щодо людей, проти яких необхідно проводити розслідування.
17:01
Експосол США звинуватила "корумпованих українців" у своєму відстороненні
Експосол США Марі Йованович під час відкритих слухань щодо імпічменту президента Трампа заявила, що "українці, які хотіла грати за корумпованими правилами", намагались змістити її з посади.
16:39
Трамп у першій розмові з Зеленським розхвалював українок на "Міс Всесвіт"
Президент США Дональд Трамп у першій телефонній розмові з Володимиром Зеленським заявив, що Україна завжди була добре представлена на конкурсі краси "Міс Всесвіт".
16:31
Білий дім опублікував стенограму першої розмови Трампа і Зеленського
Білий дім опублікував стенограму першого телефонного дзвінка між президентом  США Дональдом Трампом та президентом України Володимиром Зеленським.
16:19
Бойовика ІДІЛ, який "застряг" між Туреччиною і Грецією, депортували до США
Американця, якого Анкара вважає членом "Ісламської держави" та який з понеділка перебував у буферній зоні на кордоні Туреччини та Греції, вислали до США.
16:19
Прем'єр Чехії наступного тижня приїде в Україну з дводенним візитом
Андрей Бабіш перебуватиме у Києві 18 і 19 листопада разом з віцепрем'єр та міністром промисловості і торгівлі Карелом Гавлічеком та місією з 85 підприємців.
16:01
Суд Брюсселя переніс рішення про екстрадицію двох колишніх міністрів Каталонії
Іспанія видала нові ордери на Пуча та Коміна після того, як в жовтні дев'ять інших сепаратистських лідерів були засуджені до тривалих тюремних термінів ув'язнення за організацію незаконного, на думку Мадрида, референдуму про незалежність Каталонії.
15:42
Литва і Росія провели обмін шпигунами
Литва та Росія у п’ятницю провели обмін шпигунами, в результаті якого п’ятеро осіб, засуджених за шпигунство, повернулися на батьківщину.
15:14
Німецький парламент схвалив план захисту клімату
Нижня палата парламенту Німеччини у п’ятницю затвердила великий законодавчий пакет щодо захисту клімату, який має на меті забезпечити виконання країною її мети щодо істотного скорочення викидів парникових газів до 2030 року.
15:00
Орбан: угорців у сусідніх країнах мають представляти "чисто етнічні" угорські партії
Прем'єр Угорщини Віктор Орбан заявив, що "дебати та експерименти" останніх років довели, що лише "чисто" етнічні угорські партії можуть представляти інтереси угорських громад в сусідніх країнах.
14:51
фотоМіську раду Венеції затопило відразу після відхилення кліматичних поправок до бюджету
12 листопада рада обговорювала регіональний бюджет на 2020 рік і, зокрема, виділення коштів на боротьбу зі зміною клімату. Більшість відхилила кліматичні поправки.
14:33
фотоВенеція бореться з новою хвилею припливу після рекордної повені
Венеція бореться з новою хвилею припливу у п’ятницю - всього за кілька днів після найвищого підняття рівня води за останні 50 років.  
14:33
НАТО замінить літаки AWACS штучним інтелектом
НАТО планує через 15 років замінити флот авіаційних комплексів дальнього радіолокаційного виявлення та управління (AWACS) новітніми технологіями, зокрема штучним інтелектом.
14:12
У Стокгольмі з будівлі шведського уряду вкрали 6 пістолетів і 300 патронів
Зброя і боєприпаси зберігалися в спеціальній шафі в приміщенні будівлі Росенбад, поруч зі Стокгольмським королівським палацом.
14:08
Ультраправі "Шведські демократи" очолили рейтинг партій - опитування
Антиміграційна партія "Шведські демократи" вперше випередила соціал-демократів у останньому опитуванні громадської думки, ставши найпопулярнішою партією Швеції через дев'ять років після того, як виграла перші місця в парламенті.
13:38
Польща оголосила намір розірвати Ямальський контракт з "Газпромом"
Польська нафтогазова компанія PGNiG надіслала російському "Газпрому" заяву про намір розірвати Ямальський договір 31 грудня 2022 року, що означає, що Польща не купуватиме газ у російського монополіста з 2023 року.
13:24
У Туреччині затримали мерів чотирьох міст за звинуваченням у тероризмі
Всі мери є членами прокурдської Народно-демократичної партії і були обрані на посади в березні.
13:01
Джонсон: Британія має "мішок часу" для переговорів про торгівлю з ЄС після Brexit
Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон вважає, що у нього є "мішок часу" для переговорів про нову угоду про вільну торгівлю з ЄС після Brexit.
12:55
фотоУнаслідок авіаударів Росії в Сирії вбиті 2 дітей
Двоє дітей загинули під час російських авіаударів по житлових районах в зоні деескалації в провінції Ідліб, Сирія, заявила сирійська група цивільної оборони "Білі шоломи".
12:35
відеоТисячі людей вийшли на вулиці Парижа, соціальна напруга зростає
Тисячі людей, які працюють у лікарнях, протестували 14 листопада у Парижі проти жорсткого бюджету та браку працівників, закликаючи уряд скласти план для подолання надзвичайної ситуації.
12:03
Естонський депутат: Латвія - найслабша ланка оборони Балтії
Професійна армія Латвії не здатна захистити свою територію і є найслабшою ланкою оборони країн Балтії, заявив депутат Рійгікогу від Партії реформ, колишній командувач силами оборони Естонії Антс Лаанеотс.
11:43
Спікер Палати представників: Трамп визнав хабарництво
Спікер Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі заявила, що президент Дональд Трамп уже фактично зізнався у хабарництві в скандалі з Україною.
11:35
Прем'єр Північної Македонії пояснив активізацію співпраці з РФ
Прем'єр-міністр Північної Македонії Зоран Заєв на економічному форумі Росія-Північна Македонія у Скоп'є 14 листопада заявив, що ця подія та перезапуск міжурядової комісії з питань торгівлі з Росією не означає, що його країна шукає альтернативу євроатлантичній інтеграції.
11:12
У Німеччині скасують податок "солідарності" зі східними землями
Від 2021 року переважну більшість мешканців Німеччини звільнять від сплати "внеску солідарності з новими федеральними землями".
11:06
Netflix на вимогу Польщі додасть пояснення до карти таборів смерті у своєму серіалі
Американська стрімінгова компанія Netflix додасть в документальному серіалі власного виробництва "Диявол по сусідству" додаткову інформацію про окупацію Польщі у Другій світовій війні нацистським режимом.
10:55
ПАРЄ в січні спробує змінити механізм запровадження санкцій - ЗМІ
Комітет Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) з політичних питань і демократії підготує резолюцію, яка може змінити принцип голосування за санкції проти країн-членів Ради Європи, які порушують їхні статутні зобов'язання.
10:38
КС Латвії визнав законною мовну реформу приватних шкіл нацменшин
Конституційний суд Латвії опублікував рішення про законність переведення на державну мову освіти в приватних школах нацменшин: всі мовні поправки для приватних шкіл відповідають Конституції Латвії.
10:26
Експосол США у п’ятницю виступить на відкритих слуханнях у справі імпічменту Трампа
Колишній посол США в Україні Марі Йованович у п’ятницю дасть свідчення під час публічних слухань у справі імпічменту президента Дональда Трампа.
10:05
У Польщі погрожують судом в разі захисту "Північного потоку-2" Німеччиною
Польська державна нафтогазова компанія PGNiG попереджає, що може вжити юридичних кроків щодо, якщо Німеччина не врахує інтересів Польщі при імплементації газової директиви ЄС щодо "Північного потоку-2".
09:41
МЗС Чехії викликало посла Росії для пояснень щодо "Людини в скруті"
Міністерство закордонних справ Чеської Республіки 14 листопада викликало посла Росії Александра Змеєвського для пояснень у зв'язку з тим, що російське Міністерство юстиції заборонило на території РФ чеську неурядову гуманітарну організацію "Людина в скруті".
09:18
Президент Литви помилував російських шпигунів
Президент Литви Гітанас Наусада 15 листопада помилував двох громадян Росії, засуджених за шпигунство, проклавши шлях для обміну полоненими з Москвою.
09:00
Шпигуни РФ могли перехопити розмову Трампа про Україну - CNN
Існує велика ймовірність того, що розмову по мобільному телефону влітку між послом США в ЄС Гордоном Сондлендом, який перебував в Україні, та президентом Дональдом Трампом прослуховували служби розвідки багатьох зарубіжних країн, зокрема Росії.
08:39
фотоСильний снігопад спричинив хаос у південно-східній Франції
Сильні снігопади тривали всю ніч на південному сході Франції. У комуні Рош 63-річний водій загинув, коли намагався прибрати повалене дерево з крижаної дороги, а інше дерево впало на нього. Ще одна людина, яка допомагала йому, отримала травми.
08:20
фотоГрузія: протестувальники провели ніч у наметах під парламентом
Учасники акції протесту та деякі опозиціонери провели ніч в наметах на проспекті Руставелі в Тбілісі.