10 жовтня 2019

Статті
Обмеження Зеленського: чому президент урізав власні повноваження у зовнішній політиці
Зеленський з власної волі, без примусу і без тиску, позбувся частини власних повноважень. Ламаючи, до речі, стереотип про узурпацію влади Банковою..
Голосування на тлі безвізу: як польські вибори вплинуть на відносини з Україною
За тиждень до дня голосування правляча польська партія отримала потужний передвиборчий козир - указ про безвіз із США... Виборча кампанія не принесла жодного скандалу з українським слідом. 
Повернення "зелених": які уроки принесли вибори в Австрії та Німеччині
"Зелені" святкують перемогу в Німеччині та Австрії. То чи є підстави говорити про "зелений ренесанс"? Та чи перемагають "зелені" лише у німецькомовних державах?
Новини
20:41
У Конгресі видали повістки двом обвинуваченим, які звели Джуліані з Луценком
Демократи в Палаті представників США, які ведуть розслідування щодо імпічменту президента США Дональда Трампа, викликали двох соратників адвоката Трампа Руді Джуліані, яких затримали та звинуватили у порушенні правил фінансування виборчих кампаній.
20:24
Норвегія призупиняє експорт нової зброї до Туреччини
Норвегія заявила, що призупиняє весь експорт нових озброєнь до Туреччини після того, як Анкара розпочала військовий наступ на курдські сили на півночі Сирії.
20:10
Кабмін завершує розробку національної програми Україна-НАТО на 2020 рік
Кабінет міністрів України зараз завершує роботу над Річною національною програмою під егідою Комісії Україна-НАТО на 2020 рік.
19:43
Україна хоче підписати угоду з Італією про міждержавне всиновлення
Багатьох проблемних питань вдалося б уникнути у разі приєднання України до Конвенції про захист дітей та співробітництво у сфері міждержавного усиновлення.
19:25
МЗС України прокоментувало наступ Туреччини в Сирії
В Україні уважно стежать за початком військової операції збройними силами Туреччини на північному сході Сирії і закликають врегульовувати проблеми безпекового і гуманітарного характеру в міжнародно-правовому полі.
19:07
інфографікаБолгарія підписала угоду з Грецією для скорочення повної газової залежності від РФ
Грецький міністр навколишнього середовища та енергетики Костіс Чацідакіс та його болгарська колега Теменужка Петкова 10 жовтня підписали угоду про газовий інтерконектор Греція-Болгарія (IGB).
18:52
Ердоган погрожує відправити до Європи 3,6 млн сирійських біженців
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган в четвер розкритикував міжнародну реакцію на наступ  Туреччини на північному сході Сирії, погрожуючи відправити мільйони сирійських біженців в Європу.
18:12
Турецькі міста обстріляли із Сирії: 6 загиблих, 70 поранених
Шестеро цивільних осіб загинули і ще 70 отримали поранення внаслідок ракетних та мінометних обстрілів турецьких міст з боку Сирії.
17:54
Франція викликала посла Туреччини через наступ у Сирії
Французьке міністерство закордонних справ у четвер викликало на зустріч посла Туреччини на тлі хвилі міжнародної критики щодо рішення Анкари розпочати наступ проти курдів на півночі Сирії.
17:25
Зеленський: ми хочемо в Євросоюз, але деякі країни не хочуть нас там бачити
Президент Володимир Зеленський підтвердив курс на євроінтеграцію України, заявивши, що на жаль, не всі країни Європи хочуть бачати Україну членом блоку.
17:19
У США затримали двох соратників адвоката Трампа, які допомагали йому з Україною
Двоє бізнесменів, вихідців із колишнього СРСР, які допомагали особистому адвокату президента США Руді Джуліані розслідувати демократа Джо Байдена, були затримані в середу за кримінальними звинуваченнями у порушенні правил фінансування кампанії республіканців, і, як очікується, постануть перед судом в четвер.
16:57
Трамп про слова Зеленського: це має покласти край розмовам про імпічмент
Президент США Дональд Трамп відреагував на сьогоднішню заяву Володимира Зеленського про повну відсутність тиску на нього з боку глави Сполучених Штатів під час телефонної розмови у липні.
16:56
Українська діаспора в Латвії розділена на два крила - президент
Українська діаспора в Латвії розділена на два крила: проукраїнське та проросійське.
16:36
Київ надав країнам ГУАМ вказівки щодо виданих в ОРДЛО "документів"
Директор Департаменту консульської служби МЗС України Сергій Погорельцев взяв участь у п’ятій зустрічі керівників консульських служб держав-учасниць ГУАМ – Грузії, України, Азербайджану та Молдови, яка відбулася у Тбілісі.
16:32
Зеленський обіцяє на "нормандській зустрічі" запитати Путіна про Крим
Президент Володимир Зеленський заявив, що планує підняти питання анексії Криму на майбутній зустрічі в "нормандському форматі" та почути відповідь Російської Федерації.  
16:26
ЄС підтримає початок переговорів про вступ з однією з країн-претенденток - ЗМІ
Північна Македонія, ймовірно, завоює підтримку Європейського Союзу щодо початку переговорів про членство пізніше цього року, але її балканська сусідка Албанія стикається з опозицією у Франції, Німеччині та Нідерландах.
15:53
Туреччина каже, що в наступі в Сирії вже вбито 109 бойовиків
Турецькі сили вбили понад 100 бойовиків під час штурму курдських загонів на північному сході Сирії, заявив президент Туреччини в четвер, коли тривають потужні обстріли та повітряні удари у регіоні.
15:53
Європарламент відхилив кандидатку в єврокомісари від Франції
Члени Європейського парламенту в четвер відхилили кандидатуру Сільві Гулар на пост наступного  європейського комісара від Франції.
15:38
Австрія: Курц виключив варіант коаліції з "друзями Путіна"
Себастьян Курц звузив свої варіанти для формування наступного уряду Австрії, заявивши, що "поважає" рішення націоналістичної "Партії свободи" (FPÖ) відмовитись від претендування на участь в коаліції.
15:33
Зеленський вважає, що налагодив "дуже непогані" відносини з Польщею
Президент Володимир Зеленський позитивно оцінив нинішні відносини з Польщею, заявивши, що обидві країни попереду очікує "тільки дружба".
15:18
Албанія, Сербія і Північна Македонія підписали "міні-Шенген"
Лідери Сербії, Албанії та Північної Македонії у четвер підписали так звану "міні-шенгенську" угоду, яка, за зразком вільної від кордонів зони ЄС, передбачає вільний рух людей, товарів, капіталів та послуг між трьома країнами.
14:52
Єврокомісія подала до суду на Польщу через дисциплінарні заходи щодо суддів
Європейська комісія прийняла рішення подати до Суду ЄС на Польщу через систему дисциплінарних заходів щодо суддів.
14:49
Парламент Румунії оголосив недовіру уряду
Соціал-демократичний уряд Румунії був відсторонений сьогодні в результаті вотуму недовіри з боку парламенту, де правоцентристська опозиція зуміла отримати підтримку більшості депутатів.
14:34
Зеленський розповів про відносини з Меркель після його критики
Президент України Володимир Зеленський заявив, що у нього з Ангелою Меркель "дуже гарні відносини", і вона розуміє, чому він критикував її у телефонній розмові з Дональдом Трампом.
14:24
Уряд Нідерландів пояснив, як розслідуватиме "роль України" у катастрофі MH17
Ініційоване парламентом Нідерландів розслідування ситуації із не закритим повітряним простором на Донбасі у день збиття авіалайнеру MH17 не має нічого спільного із судовими процедурами щодо покарання винних у цій катастрофі.
14:14
Зеленський: ми не обслуговуючий персонал політики США
Президент Володимир Зеленський наполягає, що не хоче, аби Україну будь-яким чином втягували у внутрішньополітичні процеси в США.  
14:04
Туреччина ігноруватиме будь-яку критику військової операції у Сирії - Ердоган
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив у четвер, що не сприймає критики щодо своєї антитерористичної операції в Сирії.
14:01
Пристайко вибачився перед Нідерландами через зрив зустрічі Зеленського з Рютте
Зустріч Володимира Зеленського із прем’єром Нідерландів Марком Рютте, запланована у Нью-Йорку, не відбулася з вини України, однак це не мало на меті жодних дипломатичних жестів.
13:42
Зеленський про видачу Цемаха: всі розуміють, що я був правий
Президент Володимир Зеленський переконує, що Нідерланди з розумінням поставились до рішення видати Росії колишнього бойовика так званої "ДНР" Володимира Цемаха, якого підозрюють у причетності до збиття літака MH17.
13:34
Глава МЗС Нідерландів заявив, що розуміє рішення України видати Цемаха
Міністр закордонних справ Нідерландів вважає зрозумілим рішення України про видачу в Росію Володимира Цемаха у межах обміну, хоча й шкодує про те, що Україна ухвалила таке рішення.
13:22
фотоВ результаті вибуху на заводі в Австрії постраждали 9 осіб
В результаті вибуху на сміттєпереробному заводі в Австрії у четвер вранці постраждали 9 осіб.
13:17
ЄС виділив 30 млн євро макрофінансової допомоги Молдові
Європейська комісія від імені ЄС сьогодні схвалила виділення Молдові макрофінансової допомоги в розмірі 30 млн євро.
13:15
Нідерланди не голосуватимуть за послаблення санкцій проти РФ без "Мінська"
Уряд Нідерландів не має наміру підтримувати ані зняття, ані послаблення санкцій проти РФ доти, доки Росія не продемонструє реальний прогрес у виконанні "Мінська"
12:49
фотоУ Британії показали новий дизайн найпопулярнішої банкноти в 20 фунтів
Банк Англії характеризує банкноту як найбільш захищену від підробок, її введуть в обіг 20 лютого наступного року.
12:02
Турецькі війська продовжують наступ у Сирії проти курдів
Туреччина заявила про успішне просування своїх військ на території Сирії протягом першої доби операції "Джерело миру".
11:55
Зеленський хоче, щоб за його каденції відбувся візит президента США в Україну
Президент Володимир Зеленський заявив, що українська сторона працює над тим, щоб за його каденції відбувся візит президента США в Україну.
11:26
ЄС прибрав дві країни з чорного списку податкових гаваней
Міністри фінансів Європейського союзу погодилися виключити Об'єднані Арабські Емірати і Маршалові острови з чорного списку податкових гаваней.
11:01
Фінляндія заморозила експорт зброї в Туреччину через її операцію в Сирії
Фінляндія рішуче засудила наступ Туреччини на Сирію і через це вирішила заморозити видачу ліцензій на продаж зброї цій країні.
10:42
ЄС відкладе початок переговорів про вступ з Албанією та Північною Македонією - ЗМІ
Міністри закордонних справ країн Євросоюзу можуть відкласти дату початку переговорів про вступ до блоку Албанії та Північної Македонії.
10:34
Данія запровадить тимчасовий контроль на кордоні зі Швецією
Данія встановить тимчасовий прикордонний контроль на шведському кордоні з наступного місяця.
09:58
відеоВ Італії літак повис на гірськолижному підйомнику після аварії
Пілот отримав легкі травми після того, як випав з літака, зараз він у лікарні.
09:16
Євродепутатка висловила сумніви, що "формула Штайнмаєра" допоможе на шляху до миру
У Європарламенті заявили, що "формула Штайнмаєра" викликає в українському суспільстві глибокі сумніви та протести, але саме така внутрішня дестабілізація відповідає інтересам Росії.
09:12
МЗС Німеччини наказало консульствам не визнавати російські паспорти, видані в ОРДЛО
У МЗС Німеччини раніше заявляли, що не знають жодного випадку, коли власники подібних паспортів отримали б візи.
08:56
ЄС сподівається на прогрес у виконанні Мінська після узгодження "формули Штайнмаєра"
ЄС сподівається, що узгодження так званої "формули Штайнмаєра" може призвести до прогресу у виконанні Мінських угод.
08:33
Могеріні: ЄС інвестував в Україну більше, ніж в будь-яку іншу країну світу
Починаючи з 2014 року ЄС інвестував Україну більше ніж в будь-яку іншу країну світу.
08:17
ЄС закликав Туреччину припинити військову операцію в Сирії
Європейський союз закликав Туреччину припинити односторонню військову операцію на північному сході Сирії.
08:07
Пенс планує оприлюднити стенограми власних розмов з Зеленським
Віцепрезидент США Майк Пенс заявив, що працює з офісом адвоката Білого дому, щоб випустити стенограми своїх власних дзвінків з президентом України Володимиром Зеленським.
07:51
Помпео заявив, що США не давали дозволу на турецьку операцію в Сирії
США не давали Туреччині "зелене світло" для її наступу на півночі Сирії.