Операція "евакуація": як повертають українських туристів з-за кордону в епоху коронавірусу. LIVE

Понеділок, 16 березня 2020, 16:55 — Європейська правда
Фото NYT

Закриття кордонів України для регулярних пасажирських рейсів не минулося без наслідків. Точної кількості туристів, що застрягли за кордоном, хотіли, але не змогли вчасно повернутися до України, не знають навіть у МЗС.

До її збільшення мимоволі доклалися і авіакомпанії, що в останній день скасували низку рейсів, і держави-сусіди, що взяли Україну в "кругову блокаду", і уряд, який затягнув із офіційним повідомленням про скасовані рейси (детальніше про це у статті: "Закриті кордони, "забуті" туристи, мільйони хворих за рік: як у Європі готуються до піка коронавірусу").

Але хай там як, від опівночі 17 березня перед державою постає нова проблема: як повернути до України своїх громадян. Тим більше, зважаючи на новини про поширення коронавірусу країнами Євросоюзу, а також у деяких інших регіонах світу.

Коротко про все це, а також про цікавинки, пов’язані із пандемією – в онлайн-трансляції "Європейської правди".

Вівторок, 17 березня

19:45 В Італії зберігаються темпи поширення коронавірусу та смертності від нього: за останні 24 години померли 345 людей, близько 3 тисяч заразилися.

18:45 Українська столиця підтримує Італію. Уздовж Хрещатика встановили понад 100 державних прапорів обох країн.

18:11 І ще одна новина від наших молдовських сусідів. Кількість заражень у них сягнула 30.

17.27 Молдова запровадила надзвичайний стан на два місяці.

17:18 Пандемія перекроїла політичний календар Північної Македонії – країна вирішила відкласти парламентські вибори, заплановані на 12 квітня.

16:59 Трохи про іспанські хитрощі. Жителі Іспанії використовують вигул собак як привід обійти правила карантину. Наприклад, виходять на прогулянку з іграшковими тваринами чи пропонують справжніх в оренду. Але за це їм загрожують штрафи.

16:31 В Австрії склалася критична ситуація з українцями, чий рейс скасували, і автомобілістами, які не змогли добратися до України. Одну жінку шпиталізували. Людей допустили на територію посольства, українці Відня везуть до диппредставництва спальні мішки.

16:07 Коронавірусу не спинити розширення НАТО. Сенат Іспанії попри пандемію та надзвичайні заходи схвалив протокол про приєднання Північної Македонії до Альянсу. Сенаторів фізично у залі не було, голосували дистанційно.

15:36 У Чорногорії, де немає коронавірусу, ресторатора затримали на 3 доби за порушення карантину.

15.28 Британцям лише зараз порадили уникати закордонних поїздок. Та й то не через загрозу коронавірусу, а тому, що через обмеження рейсів іншими країнами вони ризикують не повернутися додому.

15:25 УЄФА переніс чемпіонат Європи з футболу-2020 на літо 2021 року. Турнір мав відбутися у 12 містах Європи.

14:25 Українські громадяни, які перебувають в Єгипті, повернуться додому протягом найближчих днів, обіцяють в МЗС.

13:58 Прем’єр-міністр Чехії Андрей Бабіш закликає ЄС відкласти імплементацію "зеленої угоди", спрямованої на скорочення викидів парникових газів, у зв’язку з викликами, зумовленими коронавірусом.

13:48 Польща не каратиме застряглих через обмеження українців. За умови, що останній день їхнього легального перебування припадає на 15 березня чи пізніше. Крім того, в українському МЗС дали поради українцям, що зараз повертаються з Польщі.

13.33 Іран тимчасово звільняє з тюрем 85 тисяч в’язнів. Серед звільнених - і політичні в’язні. Як і коли їх повертатимуть назад – невідомо.

13:32 Коронавірус "підкошує" французьких депутатів. Вірус підхопили вже 18 законодавців. 

13:17 Щоденні брифінги Єврокомісії у Брюсселі частково переходять на формат відеоконференції.

 

13.15 Чорногорія і далі лишається єдиною європейською країною, де коронавірусу ще не виявили.

13.13 Естонія слідом за Францією продовжила терміни дії дозволів на законне перебування в країні для іноземців, в тому числі українців.

13:06 ВАЖЛИВО! В Іспанії за останню добу зафіксовано майже 2000 випадків коронавірусу, 150 інфікованих пацієнтів померли.

12:47 Суд у Нідерландах продовжить слухання стосовно чотирьох підозрюваних у справі збиття літака Малайзійських авіаліній рейсу MH17 за зачиненими дверима через поширення коронавірусу.

12:35 З 17 березня аеропорт Будапешта закритий на в’їзд для іноземців через серію надзвичайних заходів, оголошених Угорщиною для стримування пандемії коронавірусу.

12:28 В Ірані віряни намагалися силою проникнути в мавзолей Фатіми в Кумі, тимчасово закритий через спалах коронавірусу.

У парламенті країни закликали до їх судового переслідування, підкресливши, що крім загрози здоров'ю вони зганьбили іслам. Кількість померлих від COVID-19 в Ірані досягла 853 людей, заразилися майже 15 тисяч.

12:01 У зв’язку з надзвичайними обставинами, зумовленими коронавірусом, Франція на 3 місяці продовжує термін дії документів, які дають іноземцям, в тому числі громадянам України, право на перебування в країні.

11:56 Державний міністр Монако Серж Телле здав позитивний аналіз на коронавірус. Він перебуває на карантині вдома і продовжує працювати дистанційно. Загалом у Монако підтвердили 9 випадків захворювання.

11:50 Через пандемію коронавірусу французька економіка у 2020 році впаде щонайменше на 1%. Таку оцінку озвучив міністр економіки Франції Брюно Ле Мер, проте відразу зазначив: це дуже попередня оцінка. 

11:24 До України повернулися 1,5 тисячі громадян, які перебували на курортах Єгипту і не змогли вчасно вилетіти через карантин.

10:59 З опівночі 16 березня до 6 ранку 17 березня до України переправили близько 3,4 тисячі українців, які застрягли у Польщі. Їх перевозили автобусами через три пункти пропуску.

 

10:57 На кордонах між державами-членами ЄС з евакуацією громадян теж не все добре. Так, МЗС Латвії викликало посла Польщі через застряглих на німецько-польському кордоні сотень латвійців. Поки Польща не дозволяє створити гуманітарний коридор для цих людей, їм пропонують добиратися додому поромами.

10:41 Державна прикордонна служба повідомила, що за останню добу понад 50 тисяч українців за добу повернулися додому. Понад 10 тисяч прослідували на виїзд. У в’їзді до України за добу відмовили майже 400 іноземцям.

10:14 У Польщі коронавірус виявили у 29-річного міністра навколишнього середовища Міхала Вося. Весь уряд відправили на карантин до отримання результатів медичних тестів.

09:42 Авіакомпанія SkyUp Airlines почала вивозити з Єгипту українських туристів, яким скасували рейси через закриття авіасполучення.

 

09:14 ВАЖЛИВО! Глава уряду Нідерландів оголосив, що країну не закриватимуть, тому що це доведеться робити "на рік або навіть довше". Він заявив, що перехворіє більша частина населення.

08:42 Президент США Дональд Трамп опублікував рекомендації, згідно з якими американці повинні уникати громадських зібрань понад 10 осіб протягом наступних 15 днів.

08:21 Українці-члени екіпажу круїзного лайнера "Grand Princess" пройшли карантин та повернулися з США. У МОЗ запевнили, що усі пройшли лабораторне тестування на COVID-19, коронавірусу в них не виявлено.

08:01 Майже дві тисячі українців заповнили на сайті посольства України в Польщі спеціальний формуляр, вказавши, що не можуть повернутися додому самотужки й очікують організованої евакуації.

Понеділок, 16 березня 

 

21:53 ВАЖЛИВО! Франція запроваджує безпрецедентні заходи для боротьби із коронавірусом. У своїй промові Макрон наголосив, що нинішній стан є близьким до воєнного. Фразу "ми на війні" він повторив 5 разів за час звернення до нації.

20:33 Німеччина впроваджує радикальні заходи: в країні зачиняються більшість магазинів, бари, клуби й театри, а німцям забороняють їздити у відпустку.

20:03 Прем’єр Британії вважає, що без радикальних заходів кількість заражень в країні подвоюватиметься кожні 5-6 днів. Він закликав британців відмовитись від неважливих соціальних контактів і пересувань. Британія, нагадаємо, вирішила не зачиняти освітні заклади, паби, клуби, театри та інші громадські місця.

19:25 А от з Італії давно нічого доброго не чути. Тут знову - рекордні кількості загиблих та нових хворих. Подивіться, які саме.

19:23 Добрі новини для українців в Австрії. Посольство домовилось з австрійською стороною про алгоритм дій, за яким громадяни України, які не можуть вибратися з країни, зможуть продовжити дозвіл на перебування.

19:05 Мальта суворо бореться з порушниками правил карантину: уряд підвищив штрафи від 1 до 3 тисяч євро.

18:30 ВАЖЛИВО! Євросоюз іде на радикальні кроки. Президентка Єврокомісії офіційно пропонує закрити в'їзд іноземців до ЄС. Надовго. "Ці обмеження мають діяти початкові 30 днів, які далі за необхідності мають бути продовжені", - пояснила Урсула фон дер Ляєн.

Із правила є кілька винятків, але українців вони не дуже стосуються.

18:25 Фінляндія вводить надзвичайний стан і закриває кордони. Школи та університети не працюватимуть. Заходи за участю понад 10 осіб під забороною.

17:29 Українські дипломати домовилися з Братиславою про відкриття автомобільного пункту пропуску Вишнє Нємецьке-Ужгород у пішохідному режимі. Українці матимуть змогу повернутися на Батьківщину через цей пункт пропуску з 08:00 17 березня до 18:00 22 березня.

17:18 ЦЕ КРАСИВО! У Венеції відсутність туристів мала несподівано позитивний вплив. Рух моторних човнів припинився, і канали, за словами місцевих, стали чистішими, ніж будь-коли.

17:10 Останні перед блокадою рейси, що повертаються в Україну, заповнені вщерть. Це – черга до гейта у Вільнюсі.

 

16:18 Бувають часи, коли хвороба і політика – несумісні. У Країні Басків відклали місцеві вибори до подолання коронавірусу. І ще одна новина з Іспанії: глава уряду Каталонії заразився коронавірусом.

15:30 Важлива практична порада для тих, хто "застряг" за кордоном. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба звернувся до українців, які опинилися у такій ситуації, з проханням не купувати квитки на дати після 17 березня. Бо квитки у продажу є, але літак – не полетить.

15:25 Україна просить Польщу відкрити піший пункт пропуску Шегині-Медика, де напередодні українські громадяни "застрягли", не маючи змоги потрапити в Україну. Річ у тім, що польські прикордонники за нових правил дозволяють перетинати кордон лише у авто, і при цьому не пускають автобуси. Така само ситуація – на кордоні зі Словаччиною.

15:00 Хвилинка відпочинку. Це – фото з Ватикану, з недільної появи Папи перед паствою. Зазвичай площа Святого Петра, що перед ним, заповнена.

 

14:51 Якщо хтось пропустив, то нагадаємо: МАУ зупиняє виконання всіх міжнародних регулярних рейсів  у період з 17 по 31 березня. Але будуть чартерні рейси за кордон для повернення українських туристів додому.

Ці чартери стануть у пригоді. Станом на зараз вже понад 1700 українців попросили в МЗС допомогти повернутися в Україну.

14:19 Що робити українцям, які застрягли за кордоном, якщо термін дії візи завершується? Читайте пояснення МЗС.

13:50 А ось ще один приклад! Китайський технологічний гігант Alibaba та його засновник Джек Ма дарують півмільйона масок Бельгії. Перша партія з 300 тисяч масок надійде сьогодні в Льєж, де розміщений розподільчий хаб компанії для Європи.

13:36 Останній сухопутний коридор із Західної Європи до України закритий :((

Угорщина оголосила про нові заходи зі стримування пандемії, серед них – повне закриття кордонів для іноземців

13:10 У Країні Басків відклали регіональні вибори, які були заплановані на 5 квітня. Нову дату поки не визначили, оскільки оголошений в Іспанії на 15 днів надзвичайний стан може бути продовжений. У регіоні 727 людей захворіли на коронавірус, 36 – померли.

12:52 А ви знаєте, що таке соціально відповідальний бізнес? Це те, що зробив власник Louis Vuitton. Компанія змінить свої виробничі процеси та безкоштовно вироблятиме дезінфікуючі засоби для лікарень Франції.

12:37 Мінінфраструктури каже, що вже формує чартери, якими українці зможуть повернутись додому після 17 березня.

12:07 Гарні новини для тих, хто застряг у Відні!

Авіакомпанія "Міжнародні авіалінії України" планує 17 березня виконати рейс із Відня до Києва і привезти пасажирів, які мали вилетіти з Австрії в неділю скасованим рейсом Austrian Airlines.

11:50 Тим часом у нас – велика публікація про ситуацію з кордонами у Європі та про те, яку стратегію боротьби з коронавірусом обрали різні країни:

"Закриті кордони, "забуті" туристи, мільйони хворих за рік: як у Європі готуються до піка коронавірусу".

10:53 Вірус вірусом, а розслабитися треба. Нідерланди скоро закриють усі некритичні об'єкти інфраструктури. Наприклад, кофішопи. Коли знову з'явиться можливість купити травичку?! Тому перед цими магазинами по всій країні вишикувалися черги, наприклад, ось ці:

10:30 А ось і Грузія. Наші друзі повністю закрили кордони для іноземців, тому полетіти туди не вийде. Хоча відлетіти з України – так само...

10:25 Британія може залучити тисячі військових для охорони порядку під час епідемії.

9:30 Так виглядає загальний карантин у Литві. Готель, у якому опинився наш співробітник, від понеділка вирішив не відкривати їдальню, щоби туристи не контактували один з одним. Тому сніданок приносять у номер.

 

9:25 МЗС України перевантажений. Консульства України по всьому світу тимчасово припинили прийом громадян та видачу віз для іноземців.

9:20 Румунія також запроваджує обмеження. Президент Йоганніс підписав указ про введення в країні надзвичайного стану через епідемію.

9:05 До клубу закритих країн поволі доєднується Німеччина. Берлін частково закриває кордон з п'ятьма сусідніми країнами.

8:40 Тим часом у Чехії, яка вже ізольована від світу, продовжують запроваджувати обмеження.

Уряд обмежив вільне пересування людей країною на тиждень, до 24 березня.

8:30 ВАЖЛИВО! Головна новина ранку – прогноз британської Національної служби охорони здоров’я, який готувався для вузького кола урядовців, але опинився у розпорядженні The Guardian.

За цим прогнозом, епідемія коронавірусу у Великій Британії триватиме до весни 2021 року і може призвести до госпіталізації мільйона осіб. "Очікується, що до 80% населення буде інфіковано COVID-19 протягом наступних 12 місяців і до 15% (7,9 млн осіб) може знадобитися госпіталізація", – йдеться в документі.

Трансляція минулого тижня: Коронавірус у світі: закриття кордонів та головні рішення урядів. LIVE

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: