18 липня 2019

Статті
Зовнішній курс у новій Раді: аналізуємо обіцянки партій
Як партії, що йдуть у Раду, бачать зовнішню політику України? Експерти проаналізували 12 провідних партій, які йдуть на позачергові парламентські вибори.
Український "замах" та російські гроші: як віцепрем'єр Італії намагається уникнути покарання
Глава партії "Ліга" Маттео Сальвіні спробував відвернути увагу від звинувачення у фінансуванні партії Москвою за допомогою типово російських піар-інструментів.
Колонки
Доброчесність передусім: чому боротьба з корупцією - це справа не лише держави
Навіть у ЄС зусиль держави з боротьби з корупцією виявляється недостатньо. Що ж робити у такій ситуації? Відповідь на це питання знайшли у ЄС, де відповідальність за впровадження стандартів комплаєнсу бере на себе бізнес.
Новини
20:39
Глава МЗС Угорщини: Німеччина і Франція збільшують торгівлю з РФ попри санкції
Угорщина пропонує провести оцінку впливу європейських санкцій проти РФ, тому що країни західної Європи нарощують торгівлю з Москвою попри їх запровадження.
20:12
Парламент Туреччини засудив санкції ЄС за бурові роботи поблизу Кіпру
Декларація закликає ЄС "проявляти справедливе і неупереджене ставлення і дотримуватися міжнародного права".
19:52
Глава МЗС Німеччини: по Донбасу є позитивні сигнали, але потрібен конструктив від РФ
Німеччина вважає, що прогрес у вирішенні конфлікту в Україні можливий, але для цього потрібні конструктивні зусилля Росії.
19:19
Сійярто пояснив відсутність делегації Угорщини під час голосування за повернення РФ в ПАРЄ
Угорщина не брала участі у голосуванні щодо повернення російської делегації в ПАРЄ через рішення своєї делегації.
19:06
Сійярто дивує обурення України передвиборчими вояжами угорців на Закарпаття
Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто заявив, що не розумію, чому українська політична еліта так гостро реагує на візити угорських чиновників на Закарпаття перед виборами.
18:43
У Берліні кожні чотири хвилини штрафують порушників на електроскутерах
Міністр транспорту Андреас Шоєр заявив, що поліція і місцева влада повинні штрафувати п'яних на скутерах і тих, хто їздить на них тротуарами чи пішохідними зонами.
18:37
РФ чекає на інвентаризацію відносин від нового складу Єврокомісії
Міністр закордонних справ Росії Сергєй Лавров, коментуючи в четвер призначення на пост глави Єврокомісії ексміністра оборони Німеччини Урсули фон дер Ляєн, висловив сподівання, що новий склад Єврокомісії проведе інвентаризацію відносин з Москвою.
18:16
Європарламент підтвердив підтримку румунки Ковеші на посаду прокурора ЄС
Лауру Ковеші позитивно оцінюють в Брюсселі через її зусилля по боротьбі з корупцією, в тому числі проти чинної румунської влади.
17:57
В школах біля Нотр-Даму проведуть глибоку очистку через забруднення свинцем
Влада Парижа наказала провести ретельне прибирання у школах біля собору Нотр-Дам, оскільки рівень свинцю у них після квітневої пожежі виявився значно перевищеним.
17:49
фотоНімецький дипломат "лайкав" антиізраїльські твіти, МЗС проводить розслідування
"Лайки" відправлялися від верифікованого акаунта "Німеччина в Рамаллі", до якого має доступ німецький дипломат Крістіан Кляге.
17:29
У Німеччині вперше оштрафували школярів, які пропустили уроки заради екопротестів
Екологічний рух Fridays for Future заявляє, що в Німеччині оштрафували родини дітей, які пропустили шкільні заняття через участь у п'ятничних протестах на захист клімату.
17:20
Парламент Британії створив бар'єр для Джонсона і "жорсткого" Brexit
Палата громад британського парламенту в четвер ухвалила поправку, яка повинна ускладнити наступному прем'єр-міністру можливість припинити його діяльність і в обхід парламенту вивести країну з ЄС без угоди.
17:06
Міністри внутрішніх справ ЄС не домовилися про план розподілу мігрантів
Франція і Німеччина на неформальних переговорах в Гельсінкі очолили зусилля з погодження тимчасової угоди між державами-членами ЄС про розподіл шукачів притулку, врятованих в Середземному морі.
16:38
Макрон поговорив з Путіним про "нормандський формат"
Вирішення конфлікту на Донбасі в рамках "нормандського формату" обговорили телефоном президенти Росії та Франції у четвер.
16:32
У Молдові главою Прикордонної поліції призначили експерта з Придністров'я
У Молдові новим главою Прикордонної поліції призначили експерта в області безпеки і громадського активіста Росіяна Васілоя.
16:17
Речник Юнкера стане єврокомісаром
Грецький прем'єр-міністр Кіріакос Міцотакіс пропонує кандидатуру речника Єврокомісії Маргаритіса Схінаса на пост єврокомісара від Греції у новій комісії.
16:03
Франція хоче отримати посаду генсека Єврокомісії
Франція хоче отримати посаду генерального секретаря Європейської комісії в новому складі під керівництвом Урсули фон дер Ляєн.
15:53
Жорсткий Brexit коштуватиме Британії додаткових 30 млрд фунтів запозичень
Обсяг державних запозичень Великої Британії може подвоїтися у наступному році, якщо країна вийде з ЄС без домовленої з Брюсселем угоди.
15:21
В Монбланському тунелі задимівся автобус: десятки людей евакуювали
Десятки пасажирів евакуювали у середу з двоповерхового автобуса в Монбланському тунелі після того, як автомобіль задимівся.
15:20
Швеція не може дати дозвіл на проживання українці, що втратила ногу через теракт - міністр
Рішення означає, що Замановій разом з 14-річною донькою доведеться залишити Швецію через чотири тижні.
15:07
фотоУ Туреччині розбився мікроавтобус з мігрантами: 15 загиблих, 20 постраждалих
Туреччина є ключовим транзитним пунктом для нелегальних мігрантів, які прагнуть перебратися в Європу.
14:50
Супутникова система навігації ЄС відновила роботу після тижневого відключення
Глобальна європейська навігаційна супутникова система Galileo, яка тиждень не працювала через збій, відновила роботу.
14:49
Венесуела: Європарламент вимагає додаткових санкцій проти режиму Мадуро
Європейський парламент прийняв резолюцію про ситуацію в Венесуелі, закликавши прийняти додаткові санкції щодо державних органів, відповідальних за порушення прав людини і репресії.
14:44
Естонія: правила найму іноземців можуть змінитися вже 2019 року
У Естонії пакет законодавчих поправок для боротьби з нечесними підприємствами, які експлуатують робітників з третіх країн, може набути чинності 15 грудня 2019 року.
13:55
В уряді Польщі застерегли від користування російським додатком FaceApp
У міністерстві цифровізації Польщі застерігають від використання російського мобільного додатку FaceApp, який дозволяє користувачам побачити, як вони виглядають у літньому віці.
13:51
фотоУ Сербії розбився спортивний літак
На північному сході Сербії в муніципалітеті Зренянін розбився спортивний літак.
13:51
Франція звузить обмеження для геїв-донорів крові
Французьким геям і бісексуальним чоловікам з 2016 року заборонили здавати кров, якщо протягом року в них була нетрадиційна сексуальна активність. Нині Міністерство охорони здоров'я оголосило, що скоротить період обов'язкового утримання перед здачею до 4 місяців.
13:29
Росія готова поставляти Туреччині винищувачі Су-35
Після того, як США усунули Туреччину з програми винищувачів F-35 через покупку Анкарою російської системи протиракетної оборони, РФ готова поставити Туреччині винищувачі Су-35.
13:08
Прем'єрка Молдови оцінила, наскільки реальне об'єднання з Румунією
Рішення щодо об'єднання з Румунією може бути ухвалене виключно всім населенням Молдови шляхом референдуму, однак наразі про це не йдеться.
12:57
Європарламент вимагає у Росії звільнити моряків та інших українських політв'язнів
Європейський парламент у четвер ухвалив резолюцію щодо Росії, яка стосується ситуації з українськими політичними в'язнями.
12:34
Естонія: провокація Росії з паспортами на Донбасі підриває "Мінськ"
Міністерство закордонних справ Естонії вважає провокацією рішення Росії про незаконну паспортизацію мешканців окупованих частин Луганської і Донецької областей України.
12:23
Скандал з грошима РФ для партії влади Італії: у ЄП ініціюють розслідування
Італійський євродепутат Карло Календа заявив, що група Прогресивний альянс соціалістів і демократів (S&D) запропонує створити спеціальну парламентську комісію задля вивчення того, чи існував зовнішній вплив на вибори в ЄС у травні.
12:12
СБУ розпочала провадження через карту "угорського" Закарпаття
Управління СБУ в Закарпатській області зареєструвало провадження за фактом розміщення у газеті "Kárpátalja" зображення частини Закарпатської області у кольорах угорського прапора.
11:35
В Італії можливі дострокові вибори через розбіжності між коаліційними партіями - ЗМІ
Дві керівні партії Італії зіткнулися з розбіжностями з приводу обрання німкені Урсули фон дер Ляйєн наступним президентом Європейської комісії.
11:35
Пропаганда РФ має 5 головних наративів для підриву Естонії як держави - офіцер
З прибуттям союзницьких підрозділів НАТО до Естонії 2017 року у російських ЗМІ помітно зросли обсяги пропаганди, пов'язаної з естонськими Силами оборони та сферою оборони. 
11:01
В Україні почав роботу новий посол Словенії
Заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль прийняла копії вірчих грамот від новопризначеного посла Словенії в Україні Томажа Менціна.
10:55
фотоУ Греції невеликий літак здійснив аварійну посадку, постраждав пілот
Один чоловік отримав легкі поранення в четвер вранці, коли одномоторний літак Cessna, який він пілотував, здійснив аварійну посадку на сільській дорозі недалеко від міста Гревена, на заході грецької Македонії.
10:29
США: сенатор просить ФБР перевірити російський FaceApp на загрози нацбезпеці
Сенатор-демократ Чак Шумер звернувся до Федеральної комісії з торгівлі та ФБР з проханням провести розслідування з приводу можливої загрози національній безпеці з боку популярного додатка FaceApp, розробником якого є російська компанія.
09:52
У Німеччині проходять обшуки в квартирах ісламських екстремістів
Німецька поліція повідомила про обшуки у квартирах ісламських екстремістів на заході Німеччини на тлі підозр у можливій підготовці теракту.
09:45
МЗС звинуватило спілку угорців у сепаратизмі через карту "угорського" Закарпаття
МЗС України звернулося до Генпрокуратури та Служби безпеки з проханням відкрити провадження з приводу ілюстрації в газеті "Карпаталія", яку видає спілка угорців Закарпаття, карти з нібито приналежністю до Угорщини низки територій України.
09:34
Глава МЗС Німеччини підкреслив важливість діалогу з РФ
Глава МЗС Німеччини Гайко Маас підкреслив важливість продовження розмов з Росією.
09:30
У Литві пройдуть перестановки в уряді й переобрання прем'єра
В оновленому уряді Литви зміниться не один міністр, у зв'язку з чим в парламенті відбудеться не лише голосування щодо повторного обрання Саулюса Скверняліса прем'єр-міністром, а й щодо урядової програми.
09:14
Європарламент визначив склад делегації парламентського комітету асоціації з Україною
Європарламент затвердив склад 44 міжпарламентських делегацій, в тому числі – делегації парламентського комітету асоціації з Україною.
08:37
Генсек НАТО прокоментував виключення Туреччини з програми винищувачів F-35
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг  високо оцінив роль Туреччини в альянсі через кілька годин після того, як США офіційно ініціювали процес її виключення з програми винищувачів F-35.
08:15
Лавров розкритикував Данію за позицію щодо "Північного потоку-2"
Глава МЗС РФ Сергєй Лавров назвав позицію Данії з будівництва "Північного потоку - 2" політизованою.
07:57
Волкер назвав продовження арешту морякам спробою тиску на Зеленського
Спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер заявив, що продовження арешту моряків — це спроба Кремля тиснути на Володимира Зеленського перед парламентськими виборами.
07:45
США усунули Туреччину з програми літаків F-35 через російські С-400
Сполучені Штати заявили в середу, що вони усувають Туреччину з програми винищувачів F-35 після того, як Анкара почала приймати поставку російської системи протиракетної оборони.