7 листопада 2019

Статті
"Росія-динозавр" та "покарання за Brexit": як уряд планує захищатися від торгових війн
В уряді розуміють, що вільна торгівля з Євросоюзом не є "рятівною паличкою" для українського експорту. Вона може нею стати, але для цього потрібно докласти чимало зусиль...
Від Коломойського до Порошенка: закриті свідчення посла США про Україну та Зе-команду
Вплив олігархів – це велика проблема, особливо за нової влади. Я не раз говорив Зеленському: пане президенте, люди обирали вас, а не Коломойського...
Новини
20:57
Україна 8 листопада підпише безвіз з Монголією
У посольстві України у Варшаві у п’ятницю, 8 листопада, відбудеться урочисте підписання угоди між урядами України та Монголії про взаємне скасування віз.
20:37
Міноборони України і США підписали протокол про напрямки співробітництва
Міністерства оборони України та Сполучених Штатів Америки за підсумками оборонних консультацій у Києві підписали протокол щодо подальших напрямків співробітництва.
20:27
Республіканців попросили подати заявки на відкриті свідчення у справі імпічменту Трампа
Голова комітету з питань розвідки Палати представників Конгресу США Адам Шифф попросив республіканців до суботи подати прохання про надання свідчень у рамках відкритих слухань у справі розслідування імпічменту президента Дональда Трампа.
20:14
Польський антимонопольний орган оголосить "Газпрому" "найвищий штраф у своїй історії"
Польський антимонопольний регулятор UOKIK на пресконференції з приводу свого рішення щодо проєкту "Північний потік-2" у п'ятницю о 12:00 за Києвом оголосить про "найвищий штраф у своїй історії".
19:59
Польща депортує шведського правого радикала
Урядовці заявляють, що Польща незабаром депортує шведського правого радикала, який приїхав до країни тренуватися працювати зі зброєю, аналогічною тій, що застосовувалася під час березневої атаки на мечеті в Крайстчерчі, Нова Зеландія.
19:23
Маазікас офіційно вступив на посаду посла Євросоюзу в Україні
7 листопада у Маріїнському палаці Матті Маазікас вручив вірчі грамоти президенту України Володимиру Зеленському, офіційно вступивши на посаду посла Євросоюзу в Україні.
19:05
Зеркаль очолить делегацію України на слуханнях Міжнародного Суду ООН
8 листопада Міжнародний Суд ООН оголосить рішення щодо попередніх заперечень РФ (юрисдикція) у справі про застосування та тлумачення Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації (Україна проти РФ).
18:48
Президент Болгарії заблокував призначення генпрокурора на тлі протестів
Президент Болгарії Румен Радев в четвер заблокував призначення нового генерального прокурора – на високу посаду претендував єдиний кандидат, проти якого спалахнули вуличні протести.
18:45
У Польщі зафіксували найнижчий рівень безробіття за останні 30 років
Безробіття в Польщі в жовтні було на рівні 5,1 відсотка, тобто не змінилося від вересня, заявило Міністерства родини, праці і соціальної політики.
18:23
У Латвії хочуть скасувати вихідний 1 травня
Сейм Латвії дав хід розгляду законопроєкту про скасування вихідного 1 травня – замість нього вихідний хочуть призначити на День Лачплесіса, у який відзначають пам’ять героїв, загиблих за звільнення країни.
18:15
Естонія: на будівельних об'єктах виявили нелегальних робітників з України
6 листопада поліція і інспекція праці Естонії провели рейд на об'єктах з будівництва нових будівель Хаапсалуської і Таебласької основних шкіл і виявили на обох об'єктах нелегальних іноземних робітників.
17:53
Угода про партнерство з Білоруссю залежить від питання БелАЕС - ЄС
Євросоюз буде готовий підписати новий документ про взаємини з Білоруссю (так звані "Пріоритети партнерства") лише в разі досягнення домовленості щодо Білоруської атомної електростанції (БелАЕС), яку будують в Островці.
17:52
Меркель відповіла Макрону на заяву про "смерть мозку" НАТО
Канцлерка Німеччини Ангела Меркель не поділяє думку французького президента Еммануеля Макрона про те, що НАТО переживає "смерть мозку"
17:28
відеоЗ передмістя Парижа вивезли 1600 мігрантів
Французька поліція 7 листопада вивезла 1600 мігрантів з двох таборів на півночі Парижа.
17:17
Цемах висунув умову для дачі показів Нідерландам
Адвокат бойовика Володимира Цемаха, підозрюваного у причетності до катастрофи літака MH17 на Донбасі, заявив, що його підзахисний готовий дати покази Нідерландам, але тільки на території так званої "ДНР".
17:15
З Греції повернувся один з утримуваних українських моряків - МЗС
До України з Греції повернувся ще один з утримуваних українських моряків - капітан далекого плавання.
17:03
Бундестаг розгляне захист "Північного потоку-2" від санкцій та газової директиви ЄС
Депутати німецького парламенту вночі на 8 листопада обговорюватимуть два питання, пов’язані з "Північним поток-2": захист газопроводу від політики санкцій та внесену урядом поправку до закону, який імплементує Директиву ЄС щодо внутрішнього ринку природного газу.
16:46
Норвежці почали менше літати і міняють побутові звички через зміни клімату
Приблизно дві третини всіх норвежців змінили свої звички у зв'язку зі змінами клімату, а кожен четвертий відмовився від авіаперевезень.
16:43
Росія здійснила 25 авіаударів у Сирії
В рамках посилення повітряних обстрілів в районі "зони деескалації", узгодженої президентами Росії та Туреччини, російські військові літаки атакували сільську місцевість провінції Ідліб близько 25 авіаударами.
16:13
Поліція Британії ідентифікувала усіх 39 загиблих, знайдених у вантажівці
Поліція Великої Британії офіційно завершила ідентифікацію всіх 39 осіб, знайдених минулого місяця мертвими у вантажівці у південно-східній Англії.
15:55
Німеччина хоче зобов'язати імамів підтвердити знання німецької мови
Кабінет міністрів Німеччини вніс на розгляд законопроєкт, який вимагає від духовенства країн, що не входять в ЄС, підтвердити їх знання німецької мови задля проживання в країні.
15:50
Австрія виступила проти нових енергоблоків на АЕС Чехії
Міністерство торгівлі Чехії поїде до Брюсселя наприкінці листопада, щоб поговорити про новий енергоблок в Чехії. Європейська комісія, ймовірно, вивчить можливість незаконної державної допомоги на будівництво запланованих блоків в Дукованах та Темеліні.
15:35
Данський міністр розкритикував "дорогі" субсидії Норвегії на електромобілі
Міністр клімату Данії Дан Йоргенсен жорстко розкритикував щедрі субсидії Норвегії на електромобілі, назвавши знижку "одним із найдорожчих інструментів політики".
15:24
Брюссель обмежить швидкість руху транспорту до 30 км/год з 2021 року
Нова міністр з питань мобільності Брюсселя Ельке Ван ден Брандт заявила, що з 2021 року Брюссель стане зоною, де автомобілі зможуть їздити із максимальною швидкістю 30 км/год.
15:21
інфографіка"Індекс щастя" країн ЄС: Бельгія і Нідерланди – в лідерах
У порівнянні з 2013 роком частка щасливих людей в ЄС збільшилася на понад 2 процентних пункта (60%).
15:07
ІНП Польщі вже у листопаді поїде шукати поховання під Львовом
Археологи і антропологи з Польщі працюватимуть у місцях поховання оборонців Львова, які загинули у вересні 1939 року.
14:59
В Австрії за підозрою у відмиванні грошей затримали ексчиновника міністерства РФ
В Австрії у справі про відмивання грошей затримано колишнього високопосадовця міністерства культури Росії.
14:55
Торгпред України: польські квоти на автоперевезення - це економічний геноцид і знущання
Заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, торговий представник України Тарас Качка назвав позицію Польщі щодо квот для України на міжнародні вантажні автоперевезення "економічним геноцидом".
14:36
Німеччина планує збільшити оборонні витрати, як вимагає НАТО, але із запізненням
Міністр оборони Німеччини Аннегрет Крамп-Карренбауер заявила, що Німеччина витрачатиме на оборону 2% свого ВВП до 2031 року.
14:07
Президент Франції заявив про "смерть мозку" у НАТО
Президент Франції Еммануель Макрон вважає, що Північноатлантичний альянс переживає "смерть мозку" через брак координації між Європою і США та односторонні дії ключового союзника Туреччини у Сирії.
13:54
Видавці британського словника Коллінза додали список слів, що виникли за роки Brexit
Укладачі словника відібрали слова та фрази, які ввійшли до так званого Brexicon (обігруються слова Brexit та лексикон).
13:53
Кулеба: рішення ЄС щодо Балкан суперечить його стратегічним інтересам
Віцепрем’єр-міністр з питань європейської і євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба вважає, що рішення ЄС не розпочинати переговори про вступ з Північною Македонією та Албанією йде всупереч стратегічним інтересам блоку.
13:29
В Єврокомісії підтвердили: портфель комісара з питань розширення ЄС віддадуть представнику Угорщини
Представник Єврокомісії підтвердив, що посада єврокомісара з політики добросусідства і переговорів про розширення дістанеться представнику Угорщини.
13:22
Посол розповів про позитиви відтермінування Brexit для України
Посол України при ЄС Микола Точицький вважає, що відтермінування виходу Британії з ЄС матиме позитивні наслідки для України.
13:04
відеоУ депутата партії Меркель під час промови в Бундестазі стався напад
У депутата від партії Меркель Маттіаса Гауера під час засідання Бундестагу в четвер стався напад, засідання німецького парламенту ненадовго призупинили.
12:41
Сейм Литви прийняв закон про обмін шпигунами
Сейм Литви прийняв поправки до Кримінального кодексу, які дозволяють обмін засудженими за шпигунство.
12:19
Ми готові обговорювати із ЄС мита, але це делікатне питання - Кулеба
Україна наразі не планує піднімати перед ЄС питання зміни митних ставок та тарифних квот, прописаних в Угоді про асоціацію.
12:14
Посол США: згода Зеленського на вимоги Трампа зіграла б на руку Росії
Згода президента України Володимира Зеленського виконати вимогу  американського президента США Дональда Трампа щодо розслідування проти Джо Байдена могло зіграти на руку Росії.
12:04
Рішення Німеччини щодо винятку для "Північного потоку-2" буде оскаржене – торгпред
У випадку якщо Німеччина зробить у своєму законодавстві виняток  для газопроводу "Північний потік-2" , цей крок буде оскаржений у Суді ЄС.
11:40
У грудні Україна обговорить із ЄС оновлення Угоди про асоціацію – торгпред
Україна та ЄС 18-19 грудня проведуть масштабний огляд умов двосторонньої торгівлі, в рамках якого має бути сформовано стратегії по її оновленню.
11:32
Посол США попереджав Зеленського про небезпечний вплив Коломойського
Повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор кілька разів говорив президенту України Володимиру Зеленському про небезпеку впливу олігарха Ігоря Коломойського на уряд.
11:27
Торговий представник: Brexit – божа кара Британії за візову політику
Непевність із ситуацією щодо умов та строків виходу Британії з ЄС залишає багато відкритих питань щодо умов торгівлі України та Британії після Brexit.
11:19
У експортного агентства наразі немає жодного клієнта – Качка
За нинішнім законодавством експортне агентство України не може працювати.
11:14
Посол США: у Зеленського вважають Порошенка винним у наслідках війни на Донбасі
Колишній спецпредставник США по Україні Курт Волкер натякав представникам Офісу президента про те, щоб вони відмовилися від ідеї кримінального переслідування колишнього президента Петра Порошенка.
11:07
Торгпред: нинішня криза у СОТ – вина розвинутих країн
Нинішня криза у Світовій організації торгівлі стала наслідком помилок, яких припустилися розвиті країни і "жертвою" яких стала Україна.
10:56
Угода про асоціацію потребує "приведення до реальності" - Кулеба
Україна піднімає перед ЄС питання модернізації Угоди про асоціації.
10:47
Обсяг українського експорту до ЄС вже досягає стелі - Кулеба
За умови збереження нинішньої сировинної структури українського експорту, його обсяг до ЄС вже незабаром може досягти своєї "стелі".
10:39
У Британії три проєвропейські партії домовилися про узгодження кандидатів в округах
Такий пакт означає, що дві сторони погоджуються не подавати кандидата, підвищуючи шанси третього кандидата.
10:21
фотоВід вибуху газу в готелі на польському курорті постраждали кілька людей
Від вибуху газу в готелі в польському курортному селі Бялка Татшанська постраждали троє людей.
09:57
Угорському єврокомісару все ж віддадуть політику розширення ЄС і стосунки з Україною - ЗМІ
Кандидат в Європейську комісію від Угорщини Олівер Варгеї з великою ймовірністю отримає портфель єврокомісара з питань політики сусідства і переговорів про розширення.
09:55
Французька поліція почала евакуацію табору мігрантів в Парижі
Французька поліція почала розчищення наметового табору мігрантів на півночі Парижа через день після того, як уряд оголосив про посилення міграційної політики.
09:35
Від The New York Times вимагають виправити опубліковану карту України без Криму
Посольство України у США закликало американське видання The New York Times, яке опублікувало карту України без Криму, виправити помилку.
09:20
Lufthansa скасувала 1300 рейсів через страйк бортпровідників
. Страйк вплине на рейси компанії, що здійснюються з німецьких аеропортів, зокрема й трансконтинентальні перельоти з Франкфурта-на-Майні та Мюнхена. 7 листопада скасовано 700 рейсів, 8 листопада - 600.
08:58
В аеропорту Амстердама пілот випадково активував сигнал про викрадення літака
В амстердамському аеропорту Схіпхол пілот літака авіакомпанії Air Europa випадково активував сигнал про викрадення машини.
08:38
В РФ заявили про збільшення активності підводних човнів США поблизу Норвегії
У посольстві Росії в Норвегії розповіли про збільшення активності американських підводних човнів біля берегів Норвегії.
08:15
Президент Молдови припустив можливість відставки уряду
Президент Молдови Ігор Додон не виключає відставки уряду через конфлікт між партіями влади.
08:01
фотоУ Лондоні на глядачів обвалилася частина стелі театру, є постраждалі
Кілька людей постраждали після того, як на них обвалилася частина стелі в театрі в лондонському Вест-Енді.
07:50
Україна винесе на розгляд Генасамблеї ООН проєкт резолюції про мілітаризацію Криму
Україна має намір винести на розгляд Генасамблеї ООН оновлений проєкт резолюції "Проблема мілітаризації АР Крим та м. Севастополь (Україна), а також частин Чорного і Азовського морів".