11 червня 2024

Статті
Гроші, але не ті: чому Захід не зважився передати Україні заморожені активи Росії
У Євросоюзі бояться підірвати довіру до фінансової системи блоку в разі конфіскації суверенних коштів РФ. І це вже стало суттєвою проблемою для України.
Провал чи перемога Орбана? Три висновки про результати виборів в Угорщині
Ключова загроза для Віктора Орбана полягає в протестному потенціалі угорського суспільства. Висока явка на виборах може дати старт демонтажу режиму. 
Продаж землі іноземцям з ЄС: що підказує Україні досвід європейських країн
Україна має прибрати зі свого законодавства дискримінацію громадян та юридичних осіб ЄС. Але як бути із забороною продажу землі іноземцям?
Новини
22:00
Нідерланди виділяють 60 млн євро на закупівлю дронів для України
Очільниця Міністерства оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен під час нещодавнього візиту до Києва оголосила про виділення 60 мільйонів євро для "розвитку потенціалу наступальних безпілотників для України".
21:44
Депутатка з Ірландії, улюблениця російських ЗМІ, не пройшла до Європарламенту
Членкиня Європейського парламенту від Ірландії Клер Дейлі, відома проросійськими заявами, втратила свій мандат за підсумками виборів 9 червня.
21:27
ЗМІ: Підозрюваному в підпалі автобуса у Празі, ймовірно, платила Росія
Чеські слідчі припускають, що 26-річний вихідець із Південної Америки, затриманий за спробу підпалу автобуса в Празі минулими вихідними, діяв за вказівки Росії та отримав від неї кошти.
ДайджестСША виправдали "Азов", продовження захисту для українців, цех Rheinmetall в Україні: новини дня
21:08
В уряді Іспанії назвали сфабрикованими звинувачення брата прем’єра в корупції
Уряд Іспанії розкритикував чергове звинувачення, висунуте ультраправою групою Manos Limpias ("Чисті руки"), проти родича прем’єр-міністра Педро Санчеса – цього разу брата, що змусило суд розпочати попереднє розслідування.
20:58
Лідер опозиції Німеччини не хоче коаліції з ультраправими й ультралівими
Лідер найбільш популярної опозиційної партії Німеччини ХДС Фрідріх Мерц висловився проти потенційного створення коаліцій з популістами або ліворадикальними силами, що могло б утримати ультраправу "Альтернативу для Німеччини" ("АдН") від влади на сході країни.
20:50
Байден про засудження сина: Я президент, але також і батько
Президент США Джо Байден підтвердив, що приймає вирок своєму сину Гантеру у федеральній справі про незаконне зберігання зброї, де його визнали винним за всіма трьома пунктами обвинувачення.
20:38
Австрія обурена висланням своєї журналістки з Росії
Міністерство закордонних справ Австрії висловило обурення через рішення російської влади про позбавлення акредитації журналістки телеканалу ORF Марії Кніпс-Віттінг у відповідь на вислання з Відня пропагандиста ТАСС.
20:23
Прем'єр Греції впевнений у переобранні фон дер Ляєн
Прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс висловив упевненість, що президентку Європейської комісії Урсулу фон дер Ляєн переоберуть на другий термін за результатами виборів до Європарламенту, які відбулись минулого тижня.
20:21
Французькі ультраправі вже припинили переговори про об’єднання на виборах
Дві французькі ультраправі партії – "Реконкіста" та "Національне об'єднання" – припинили переговори про об’єднання зусиль на дострокових виборах до парламенту менш як через 24 години через розбіжності.
20:06
Австрійські ультраправі хочуть створення в ЄС посади комісара з "реміграції"
Генеральний секретар ультраправої Австрійської партії свободи (FPÖ) Крістіан Гафенекер заявив, що після перемоги на виборах до Європейського парламенту його політсила хоче номінувати від Австрії комісара з питань "реміграції".
19:59
США заборонили імпорт з трьох компаній Китаю через примусову працю уйгурів
Сполучені Штати додали ще три компанії до списку, що забороняє імпорт з фірм, яких підозрюють у причетності до примусової праці уйгурів у КНР.
19:50
Міноборони Словаччини не змогло знайти документа, де пояснювалось надання Україні МіГ-29
Міністерство оборони Словаччини заявило, що не змогло знайти юридичного аналізу щодо можливості передання словацьких винищувачів МіГ-29 Україні попереднім урядом.
19:33
ЄС підписав гарантійні угоди на 1,4 млрд євро в межах плану Ukraine Facility
Європейський Союз підписав перші гарантійні угоди в межах інвестиційної складової плану Ukraine Facility, який передбачає надання Україні 50 мільярдів макрофінансової допомоги до 2027 року.
19:29
ЗМІ: У Німеччині мера підозрюють в участі в афері з видачі посвідок на проживання
Мера німецького міста Золінген Тіма Курцбаха від соціал-демократів підозрюють в участі у схемі з незаконної видачі посвідок на проживання.
19:17
фотоУ Республіці Сербській відкрили "офіс" посольства Росії
У місті Баня-Лука, адміністративному центрі Республіки Сербської – ентитету у складі Боснії і Герцеговини, – 11 червня відкрився "офіс російського посольства" в БіГ.
19:01
Голова Міноборони Німеччини: Україна отримає десятки перехоплювачів до ЗРК Patriot
Німеччина спільно з союзниками вирішила передати Україні 100 ракет-перехоплювачів для системи протиповітряної оборони Patriot, частину з яких уже передали Києву.
18:42
Німецькі ультраправі назвали Зеленського "нелегітимним" президентом України
Керівництво парламентської фракції ультраправої "Альтернативи для Німеччини" заявило, що проігнорувало виступ Володимира Зеленського в Бундестазі, бо він – "президент війни", а Україна потребує іншого.
18:35
Майбутній головнокомандувач армії Литви підтримав загальний призов
Бригадний генерал Раймундас Вайкшнорас, висунутий президентом Литви Гітанасом Науседою на посаду головнокомандувача армії, заявив, що він підтримує загальний призов.
Аналітика короткоЧи стали результати виборів до Європарламенту поразкою Орбана
18:21
Сина Байдена визнали винним у справі про незаконне зберігання зброї
Присяжні 11 червня визнали сина президента США Гантера Байдена винним за всіма трьома пунктами звинувачення у федеральному судовому процесі щодо незаконного зберігання зброї.
18:18
Ексголову Генштабу Молдови, який працював на Росію, позбавили держнагород
Президентка Молдови Мая Санду підписала указ про позбавлення державних нагород колишнього начальника Генштабу Ігоря Горгана, якого викрили в роботі на російські спецслужби.
18:04
відеоУ Франції евакуювали відвідувачів Версальського палацу через задимлення
У Версальському палаці вдень 11 червня спрацювала пожежна сигналізація, після чого відвідувачів евакуювали.
18:02
Партія влади Британії пообіцяла подальше зниження податків напередодні виборів
Керівна Консервативна партія Великої Британії обіцяє скоротити податки для працюючих на 17 мільярдів фунтів (21,7 мільярда доларів), якщо їй вдасться зберегти владу після парламентських виборів 4 липня.
17:52
фотоРосіянин невдало спробував вивезти з Білорусі через Литву компоненти для зброї
Литовські митники виявили в громадянина Росії, який має посвідку на проживання в Латвії, компоненти для вогнепальної зброї, які той намагався вивезти з Білорусі.
17:39
Естонія передає Україні ЗРК Mistral і ракети до них
Міністр оборони Естонії Ханно Певкур 11 червня оголосив про надання Україні пакета військової допомоги, до якого увійдуть зенітно-ракетні комплекси малої дальності типу Mistral та ракети до них.
17:32
У ЄС підтвердили право на притулок для біженок, які підтримують гендерну рівність
Суд Європейського Союзу підтвердив, що біженки з третіх країн, які дотримуються принципу гендерної рівності, можуть вважатися такими, що заслуговують на отримання статусу притулку на території ЄС.
17:22
Німеччина виділить 100 млн євро для українських програм у сфері охорони здоров'я
Уряд Німеччини на Конференції з відновлення України в Берліні пообіцяв Києву нову допомогу для програм у сфері охорони здоров'я на загальну суму близько 100 мільйонів євро.
17:13
Саміт "Бухарестської дев’ятки" через позицію Угорщини не погодив спільну заяву
На саміті "Бухарестської дев’ятки" (В9), яка об’єднує дев’ять країн східного крила НАТО, в Ризі не вдалось узгодити спільну заяву та досягти консенсусу щодо наступника Єнса Столтенберга на посаді глави Альянсу.
16:58
Фінляндія посилює безпеку закритого кордону з Росією
Фінляндія збільшує кількість прикордонних патрулів, безпілотників та електронних детекторів, а також будує паркани вздовж ділянок кордону з Росією, яка створює міграційний тиск на державу.
16:54
В Австрії затвердили дату парламентських виборів
Вибори до нижньої палати парламенту Австрії – Національної ради – відбудуться 29 вересня, рівно через чотири роки після попереднього голосування у 2019 році.
16:38
Латвія офіційно номінувала єврокомісара – це чинний віцеголова Єврокомісії
Уряд Латвії 11 червня офіційно висунув у комісари Європейського Союзу Валдіса Домбровскіса – чинного комісара з питань міжнародної торгівлі та віцепрезидента Єврокомісії, відповідального за торгівлю.
16:29
В Ісландії знову видали дозвіл на забій китів
Ісландське Міністерство з питань продовольства, сільського господарства й рибальства видало першу в цьому році ліцензію на забій китів єдиній китобійній компанії країни Hvalur hf попри критику з боку захисників тварин.
16:25
США кажуть, що прем'єр Ізраїлю підтримав план припинення вогню у війні з ХАМАС
Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що прем'єр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу підтвердив свою прихильність щодо пропозиції про припинення вогню в Газі, де його держава веде військову операцію против терористичного угруповання ХАМАС.
16:17
Парламент Норвегії схвалив 140 млрд євро інвестицій в оборону до 2036 року
Стортинг – норвезький парламент – 11 червня одноголосно схвалив довгостроковий план розвитку Збройних сил Норвегії до 2036 року, який передбачає рекордне збільшення оборонних витрат.
16:05
Ультраправі та ультраліві бойкотуватимуть промову Зеленського в Бундестазі
Крайні ліва та права німецькі партії – "Альянс Сари Вагенкнехт – за розум і справедливість" (BSW) та "Альтернатива для Німеччини" – рекомендували своїм депутатам бойкотувати промову Володимира Зеленського в Бундестазі.
15:54
Прем’єрка Данії заявила, що все ще оговтується від нападу
Прем'єрка Данії Метте Фредеріксен заявила, що вона все ще відновлюється як фізично, так і психологічно після нападу на неї в центрі Копенгагена минулого тижня.
15:40
У Данії арештували росіянку за підозрою в роботі на розвідку Кремля
Данські спецслужби 11 червня заарештували громадянку Росії, яку звинуватили в сприянні роботі іноземній розвідувальній службі в Данії.
15:28
Лідер ультраправих заявив про домовленість щодо остаточного формування уряду Нідерландів
Лідер нідерландських ультраправих Герт Вілдерс заявив, що партії коаліції досягли остаточної домовленості про формування уряду.
15:26
У лавах французьких правих – розкол через готовність лідера до коаліції з Ле Пен
У Франції низка вагомих політиків серед правих "Республіканців" обурилися заявою лідера партії про те, що "Республіканці" були б готові йти у коаліцію до правопопулістського "Національного об’єднання", яке має значні шанси перемогти на дострокових виборах. 
15:05
ФотоПроросійський віцепрем'єр Сербії під час візиту до РФ вшанував пам'ять Сталіна
Віцепрем'єр Сербії Александар Вулін, який перебуває під санкціями США за співпрацю з Росією, вшанував пам'ять радянського диктатора Йосипа Сталіна під час візиту до РФ.
14:59
Макрон виключає дострокову відставку у разі перемоги на виборах партії Ле Пен
Президент Франції Емманюель Макрон виключає дострокове складання своїх повноважень президента, якщо внаслідок оголошення ним дострокових виборів до влади прийде партія "Національне об’єднання".
14:31
Варшава припускає, що Росія може тримати у Калінінграді до 100 тактичних ядерних боєголовок
У Варшаві припускають, що Росія потенційно може тримати у Калінінградській області близько 100 тактичних ядерних боєголовок.
13:58
ЗМІ: У ЄС думають про спосіб зберегти постачання газу через українську ГТС
Європейські посадовці нібито ретельно думають над тим, як зберегти постачання газу через українську ГТС після завершення контракту з "Газпромом" (який Україна категорично проти продовжувати), оскільки для кількох країн це досі вкрай важливо.
13:52
ЗМІ: В ЄС відклали обговорення щодо початку переговорів про вступ України
Заплановане на середу обговорення послами ЄС схвалення переговорних рамок для України і Молдови перенесли.
13:33
Єврокомісія пропонує продовжити тимчасовий захист для українців до березня 2026 року
Європейська комісія запропонувала продовжити тимчасовий захист для осіб, які рятуються від російської агресії проти України, ще на один рік – з 5 березня 2025 року до 4 березня 2026 року.
Аналітика короткоЧому Україні варто відкрити свій ринок землі для громадян ЄС і які наслідки це матиме
13:23
Кемерон розповів, як ще партнери можуть підтримати Україну, вдаривши по прибутках РФ
Міністр закордонних справ Британії Девід Кемерон заявив, що союзники ще мають в арсеналі такі кроки, які будуть дуже болючими для Кремля, і ці важелі впливу потрібно задіяти.
13:13
Прем'єр Грузії обіцяє подбати про український народ попри "розбіжності" з владою
Прем'єр Грузії Іраклій Кобахідзе на конференції з відновлення України в Берліні заявив, що розбіжності між українською та грузинською владою "не можуть завадити" наданню допомоги українському народу.
12:47
В Україну прямують тисячі сонячних панелей та генератори – глава Єврокомісії
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн розповіла про нову допомогу від ЄС з огляду на російські атаки по енергоінфраструктурі України.
12:44
Кулеба назвав п’ять основних компонентів для стимулювання відбудови України
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що у середньостроковій перспективі для відбудови країни важлива робота за п’ятьма напрямками, від захисту неба до інвестицій. 
12:34
Фон дер Ляєн: Україна виконала всі кроки для початку переговорів про вступ в ЄС
Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн підтвердила, що Україна виконала усі необхідні кроки для початку переговорів про вступ до ЄС до кінця цього місяця.
ВідеоПроросійський уряд та партія Ле Пен при владі? Розбір рішення Макрона
12:23
ЄС виділить Україні 1,9 млрд євро фінансової підтримки до кінця місяця
Європейський Союз у червні виділить Україні 1,9 млрд євро фінансової підтримки за програмою Ukraine Facility.
12:11
Зеленський у Берліні розповів про плани України збудувати до 1 гігават генерації ще цього року
В України є план, як збудувати до 1 гігавата потужностей маневреної газової генерації вже цьогоріч і ще 4 гігават – протягом наступних років
12:10
Зеленський очікує відкриття переговорів про вступ до ЄС у червні: "Всі передумови реалізовані"
Президент України Володимир Зеленський заявив, що розраховує на затвердження переговорної рамки України і відкриття перемовин про членство в ЄС до кінця червня.
11:59
Зеленський подякував Німеччині за ППО та каже, що Україні треба ще сім Patriot
Президент України Володимир Зеленський на конференції з відбудови у Берліні окремо подякував Німеччині за вже надану допомогу для посилення ППО, але повторив, що Україні дуже потрібні ще сім систем Patriot. 
11:36
Шольц пообіцяв поставки систем ППО і боєприпасів у найближчі "тижні та місяці"
Канцлер Німеччини Олаф Шольц анонсував у найближчі "тижні та місяці" постачання в Україну нових засобів ППО, зокрема системи ЗРК Patriot, а також ракет та боєприпасів. 
11:27
У Фінляндії внутрішній рейс не зміг приземлитися в місті на сході через перебої з GPS
Вранці 11 червня рейс з Гельсінкі до міста на південному сході Фінляндії не зміг приземлитися в аеропорту призначення через перебої з GPS і полетів назад.
11:17
Слідство у Польщі має зображення вбивці польського солдата на кордоні з Білоруссю
Правоохоронні органи Польщі мають знімок мігранта, який смертельно поранив ножем польського військового на білоруському кордоні, особу підозрюваного встановлюють.
10:57
У Молдові посилили законодавство про державну зраду
Президентка Молдови Мая Санду підписала в понеділок зміни до кримінального кодексу, які розширюють положення про державну зраду.
10:53
ЗМІ: У "Бухарестській дев’ятці" думають обмежити участь Угорщини
У так званій "Бухарестській дев’ятці", форматі безпекової співпраці країн Центрально-Східної Європи, нібито обговорюють шляхи обмеження участі Угорщини у майбутніх зустрічах через деструктивну роль її лідера Віктора Орбана.
10:35
фотоВід Орбана в Європарламент пройшла угорка з Закарпаття, що обіцяє боротись за меншину
Депутаткою Європейського парламенту від партії угорського прем’єр-міністра Віктора Орбана "Фідес" обрали Вікторію Ференц із Закарпаття.
10:27
У Норвегії зросла підтримка потенційного членства у ЄС, але ця група залишається у меншості
У Норвегії за останні кілька років суттєво зросла підтримка потенційного вступу до ЄС, проте ця група складає лише чверть опитаних.
10:06
ЄС підтримав резолюцію Радбезу ООН щодо пропозиції перемир’я у Газі
Євросоюз привітав ухвалення Радою безпеки ООН резолюції 2735 щодо підтримки нової пропозиції перемир’я у секторі Гази.
09:56
фотоВ Україні запрацював цех Rheinmetall з ремонту і виробництва бронетехніки 
В Україні розпочав роботу перший цех з ремонту і виробництва бронетехніки в рамках створеного спільного підприємства "Української оборонної промисловості" і світового оборонного гіганта Rheinmetall.
09:44
У Литві поки не вирішили, кого делегувати у Єврокомісію, але активно обговорюють Ландсбергіса
У Литві поки немає рішення про те, кого делегувати литовським єврокомісаром до нового складу Єврокомісії, проте в обговореннях часто лунає ім’я теперішнього очільника МЗС.
09:29
фотоУ Європарламент від "Тиси" обрали угорку з України зі специфічними спогадами про Закарпаття
В Угорщині на виборах до Європарламенту від опозиційної новоствореної партії "Тиса" перемогла уродженка закарпатського міста Берегово Габріела Гержені.
09:18
У Німеччині попереджають про підвищену загрозу терактів 
Федеральний офіс захисту конституції Німеччини вважає, що терористична загроза для країни останнім часом суттєво вища, ніж у попередні роки, а неісламістський екстремізм теж створює ризики.
Аналітика короткоЧому рішення Макрона розпустити парламент стало викликом і для Франції, і для України
08:59
Ультраправі гарантовано виграють дострокові вибори у Франції – опитування
Перше опитування громадської думки, опубліковане після шокуючого рішення президента Франції Емманюеля Макрона про розпуск парламенту, показує, що ультраправе "Національне об'єднання" виграє дострокові вибори, але без абсолютної більшості.
08:40
Зеленський прибув у Німеччину на конференцію з відновлення і переговори з Шольцом
Президент України Володимир Зеленський у ніч проти вівторка прибув із візитом до Німеччини для участі в конференції з відновлення України URC2024 і переговорів з федеральним канцлером Олафом Шольцом.
08:30
WP: США скасовують багаторічну заборону на постачання зброї "Азову"
Адміністрація президента США Джо Байдена скасовує накладену кілька років тому заборону на постачання американської зброї бригаді спеціального призначення "Азов".
08:05
Politico: Мішель хоче усунути фон дер Ляєн від переговорів про її перепризначення
Президент Європейської ради Шарль Мішель, у якого тривалий конфлікт з очільницею Єврокомісії, хоче усунути Урсулу фон дер Ляєн від участі у неформальній зустрічі лідерів ЄС, де після євровиборів будуть обговорювати призначення нового керівництва Євросоюзу.
07:37
Ультраправі сили Франції ведуть переговори про об'єднання, щоб перемогти Макрона
Через день після того, як президент Франції Емманюель Макрон оголосив дострокові вибори, дві провідні ультраправі сили країни проводять переговори про можливе об'єднання для формування наступного уряду.