12 червня 2024

Статті
Конфлікт між друзями України: чому вибори не наблизили Болгарію до виходу з кризи
Болгарія ніяк не може сформувати стабільний уряд. Ключова проблема – тривалий конфлікт між прозахідними силами, що грає на руку "друзям Путіна".
Інтерв'ю
"F-16 з часом можуть дати ЗСУ перевагу в повітрі. Закрити небо ви теж зможете самотужки"
Кайса Оллонгрен: "Навіть якщо одній правій популістській партії бракуватиме ентузіазму, інші примусять їх підтримувати Україну".
Колонки
"Несерйозні санкції": як влада Грузії готується до поглиблення конфлікту із Заходом
Якщо уряд Грузії не припинить антизахідну риторику, девальвація ларі лише прискориться, а нестабільна грузинська економіка може цього просто не витримати.
Новини
22:40
У Будапешті, де проукраїнський мер виграв із мінімальним відривом, перерахують голоси
Національна виборча комісія Угорщини постановила перерахувати голоси на виборах мера Будапешта, що відбулись 9 червня і де чинний очільник міста Гергей Корачонь переміг із відривом всього у 324 голоси.
22:18
Посол США пояснила слова Байдена про "мир в Україні без членства НАТО"
Постійна представниця США при НАТО Джуліан Сміт, коментуючи нещодавню заяву американського президента Джо Байдена, заявила, що позиція Вашингтона щодо членства України в Альянсі не змінилась.
21:53
У США впевнені, що незабаром НАТО погодить наступника Столтенберга
Посол США при НАТО Джуліан Сміт заявила, що в Альянсі наближаються до схвалення кандидатури наступника генерального секретаря Єнса Столтенберга, який цьогоріч завершує перебування на посаді.
21:40
Франція: G7 погодила кредит Україні в $50 млрд за рахунок росактивів
Лідери країн "Групи семи" досягли домовленості про виділення 50 мільярдів доларів для України шляхом використання заморожених російських активів.
21:29
фотоПід парламентом Вірменії – чергові антиурядові протести, є затримані й поранені
Під час чергової антиурядової демонстрації під будівлею парламенту Вірменії в Єревані протестувальники почубились із поліцією, в результаті чого є поранені з обох сторін і затримані.
21:22
У США впевнені, що Туреччина залишається союзником Заходу
У Сполучених Штатах переконані, що Туреччина залишається міцно прив'язаною до Заходу, а її партнерство з Вашингтоном ніколи не було сильнішим, навіть попри те, що в них є розбіжності, зокрема щодо війни в Газі.
ДайджестУ НАТО домовилися з Орбаном, напади на українок у Німеччині, умови постачання F-16: новини дня
21:04
Парламент Швейцарії відхилив рішення ЄСПЛ за "кліматичним позовом"
Нижня палата швейцарського парламенту – Національна рада – 12 червня проголосувала за відхилення рішення Європейського суду з прав людини, яке зобов'язувало Швейцарію докладати більше зусиль для боротьби з глобальним потеплінням.
20:47
ЗМІ: G7 закличе Китай припинити допомагати РФ у війні проти України
Лідери країн "Група семи" за підсумками саміту в Італії, що розпочнеться у четвер, закликатимуть Китай припинити сприяти та підтримувати війну Росії проти України.
20:47
Литва передасть Україні 14 бронетранспортерів М113
Уряд Литви 12 червня схвалив передачу 14 бронетранспортерів М113 Збройним силам України.
20:34
Столтенберг хотів би, щоб поставки зброї України стали обов’язковими для країн НАТО
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив про бажання перетворити поставки озброєння України з добровільних внесків на зобов’язання країн-членів НАТО.
20:28
У Словаччині після замаху на Фіцо хочуть заборонити протести біля помешкань політиків
Уряд Словаччини на засіданні 12 червня схвалив пакет заходів, спрямованих на посилення безпеки політиків та урядовців після замаху на прем'єр-міністра Роберта Фіцо.
20:27
Столтенберг розповів, як НАТО протидіє диверсіям РФ
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс допомагає своїм членами протидіяти диверсіям, які на його території здійснює Росія.
20:08
Лідера французьких правих виключили з партії через пропозицію альянсу з Ле Пен
Керівництво французької правої партії "Республіканці" 12 червня проголосувало за виключення глави політсили Еріка Сіотті через його пропозицію об’єднатись із де-факто лідеркою ультраправого "Національного об’єднання" Марін Ле Пен на парламентських виборах.
19:55
На саміті у Вашингтоні мають погодити чіткіше формулювання щодо членства України – Столтенберг
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг очікує, що на саміті Альянсу у Вашингтоні, який відбудеться у липні, буде погоджено " чіткіше " формулювання щодо членства України.
19:46
Столтенберг розповів, що йому пообіцяв Орбан стосовно НАТО та України
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що під час зустрічі з угорським прем’єр-міністром Віктором Орбаном обговорив рішення майбутнього саміту Альянсу у Вашингтоні, які Будапешт, вважає він, не блокуватиме.
19:39
Столтенберг очікує на затвердження фінансування України на 40 млрд євро на рік
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг очікує, що на зустрічі міністрів оборони країн Альянсу буде підтримано план, за яким НАТО "очолить координацію військової допомоги і тренувань в Україні".
19:29
ВідеоАзербайджан заявив про виведення російських "миротворців" з Карабаху
Росія завершила виведення своїх "миротворчих сил" із території Карабаху, що повернулася під контроль Азербайджану.
19:23
США запровадили нові санкції проти російського ринку СПГ
Міністерство фінансів США 12 червня оголосило про санкції проти російських проєктів скрапленого природного газу (СПГ), які Москва наразі намагається реалізувати.
19:02
США наклали санкції на понад 100 компаній російської "оборонки"
Міністерство фінансів США 12 червня внесло до санкційного списку понад 100 російських компаній, причетних до військово-промислового комплексу Росії.
18:58
В ЄСПЛ відбулись слухання за великою справою щодо окупованого Донбасу
В Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ) відбулися усні слухання у міждержавній справі в ЄСПЛ "Україна та Нідерланди проти РФ" щодо порушень прав людини на окупованих територіях Донбасу.
18:48
США покарали Мосбіржу, торги доларами та євро в Росії – на паузі
Міністерство фінансів США 12 червня оголосило про санкції проти Московської біржі, на якій у Росії ведеться торгівля акціями компаній, та Національного клірингового центру, який виступає посередником у валютній торгівлі.
18:28
Офіційно: США та Україна підпишуть безпекову угоду 13 червня
Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван підтвердив, що Київ і Вашингтон у четвер, 13 червня, підпишуть двосторонню безпекову угоду.
18:22
МЗС Вірменії: Пашинян не говорив про вихід з ОДКБ
Міністр закордонних справ Вірменії Арарат Мірзоян заявив, що прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян не говорив про те, що Єреван виходить з Організації договору про колективну безпеку – де-факто контрольованого РФ військового альянсу.
18:19
США наклали санкції на голову Гагаузії Гуцул
Державний департамент США запровадив санкції проти башкана (голови) Гагаузії Євгенії Гуцул, яка входить до злочинної мережі молдовського олігарха-втікача Ілана Шора – фігуранта справи про "крадіжку мільярда" з банківської системи Молдови.
18:05
США наклали санкції на понад 90 іноземних осіб і компаній, які допомагають Росії
Міністерство фінансів США виявило понад десяток схем ухиляння Росії від санкцій проти її військово-промислової бази та наклало обмеження на понад 90 іноземних осіб і компаній, насамперед із Китаю та Туреччини.
17:53
Німеччина представила план відновлення призову до війська
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус представив пропозицію щодо нової добровільної військової служби після опозиції, яка виникла в уряді, щодо відновлення призову.
17:49
США розширили вторинні санкції проти Росії
Міністерство фінансів США 12 червня оголосило про розширення механізму, який передбачає накладання вторинних санкцій – тобто обмежень на осіб, які співпрацюють із уже підсанкційними особами – стосовно Росїі.
17:31
CNN: США та Україна підпишуть безпекову угоду 13 червня, стали відомі деталі
США та Україна, як очікується, підпишуть двосторонній безпековий договір у кулуарах саміту "Групи семи" в Італії в четвер, 13 червня – як і попередні аналогічні домовленості, вона не передбачатиме ратифікації.
17:22
ЗМІ: Грецьке судно зазнало пошкоджень після атаки в Червоному морі
Вантажне судно, що належить Греції, зазнало атаки з боку невеликого судна біля єменського порту Ходейда в Червоному морі та отримало пошкодження в машинному відділенні.
17:17
Фламандським націоналістам доручили сформувати уряд у Бельгії
Бельгійський король Філіпп після відставки прем’єр-міністра Александра Де Кроо доручив лідеру фламандської націоналістичної партії "Новий фламандський альянс" (N-VA) Барту де Веверу провести переговори про формування уряду.
17:02
Сенат Швейцарії посилив правила надання тимчасового захисту для українців
Рада кантонів Швейцарії 12 червня проголосувала за зміни у наданні статусу тимчасового захисту S для українців, що тікають від війни – тепер на нього можуть претендувати тільки вихідці з окупованих територій або регіонів із активними бойовими діями.
16:54
США розширять санкції, щоб, зокрема, обмежити продаж чипів РФ
Сполучені Штати розширять санкції, щоб обмежити продаж напівпровідникових мікросхем та інших товарів до РФ, які будуть націлені на організації та мережі в КНР та інших країнах.
16:47
відеоУ провідного прихильника Brexit знову щось кинули, винуватця затримали
Поліція графства Південний Йоркшир оголосила звинувачення 28-річному чоловіку, який напередодні кидав предмети та лаяв лідера головної євроскептичної партії Великої Британії Reform UK Найджела Фараджа.
16:33
Партія лідера угорської опозиції обговорить приєднання до провідної групи Європарламенту
Манфред Вебер, очільник Європейської народної партії – найбільшої політичної групи Європейського парламенту – проведе переговори з Петером Мадяром, лідером новоспеченої угорської опозиційної партії TISZA, яка стала одним із тріумфаторів євровиборів.
16:24
В уряді Франції закликали бізнес мобілізуватись проти ультраправих
Французькі міністри закликали провідні компанії країни публічно критикувати ультраправе "Національне об'єднання" Марін Ле Пен, посилаючись на аналогічні зусилля німецьких фірм проти ультраправих своєї країни.
16:07
Прем'єр Вірменії заявив, що країна вийде з ОДКБ
Вірменський прем'єр-міністр Нікол Пашинян сказав, що країна вийде з Організації договору про колективну безпеку – де-факто контрольованого Росією військового альянсу.
15:47
США: G7 оголосить про нові кроки щодо використання росактивів для допомоги Україні
Сполучені Штати заявили, що лідери "Групи семи" на саміті цього тижня оголосять про надання допомоги Україні на основі використання заморожених російських активів.
Аналітика короткоЯк сварка прозахідних сил у Болгарії посилює вплив "друзів РФ"
15:29
Німецька поліція підтвердила загибель зниклої 9-річної українки: розслідують як вбивство
У Німеччині офіційно підтвердили, що знайдена у лісі під Дебельном мертва людина – 9-річна дівчинка з України, яка тиждень вважалася зниклою.
15:14
ОпитуванняЛише 24% британців вважають, що країна не має бути в ЄС
Лише чверть британців вважають, що їхня країна повинна бути поза межами Євросоюзу, що є найнижчим показником з часу голосування Сполученого Королівства за вихід з ЄС у 2016 році.
15:08
Слідча комісія Сейму викликає дати свідчення колишнього генпрокурора і міністра юстиції Польщі
Слідча комісія Сейму Польщі щодо скандалу зі шпигунською програмою Pegasus викликала на засідання колишнього генпрокурора та міністра юстиції Збігнева Зьобро.
14:51
Макрон оголосив про призупинення виборчої реформи в Новій Каледонії
Президент Франції Емманюель Макрон оголосив про призупинку виборчої реформи на заморській території країни у Новій Каледонії, яка спровокувала громадянські заворушення на архіпелазі минулого місяця.
14:42
У Нідерландах вбивць журналіста-розслідувача засудили на понад 20 років в'язниці
У Нідерландах оголосили обвинувальні вироки трьом особам, підозрюваним у причетності до вбивства відомого нідерландського журналіста Петера Р. де Вріса у липні 2021 року.
14:18
Греція закрила для туристів Акрополь у денні години через екстремальну спеку
У середу й четвер Греція обмежила допуск туристів до Акрополю та скасувала заняття у школах через екстремально високі температури, що можуть сягати 43℃.
14:02
ЄС введе мита на китайські електромобілі до 38%, Китай шокований
У середу Європейська комісія оголосила, що з 4 липня запровадить мита на імпорт китайських електромобілів у розмірі до 38,1%, що значно перевищує рівень мита, якого очікували. 
13:57
Макрон закликав "центристів" об’єднатися, щоб не дати ультраправим перемогти
Президент Франції Емманюель Макрон закликав умовно помірковані політсили об’єднати зусилля перед достроковими парламентськими виборами, щоб не допустити перемоги ультраправих. 
13:38
Макрон про свою відставку: Це абсурд
Президент Франції Емманюель Макрон знову спростував повідомлення про можливість своєї відставки у разі слабких результатів його партії на оголошених ним дострокових парламентських виборах. 
13:19
Росіяни досягли обмеженого прориву у Часовому Яру – британська розвідка
У Міноборони Британії проаналізувати ситуацію у Часовому Яру, який намагаються захопити росіяни.
13:08
У німецькій Нижній Саксонії заборонили мусульманську асоціацію, яку вважають осередком ісламістів
У німецькій землі Нижня Саксонія заборонили діяльність асоціації "Німецькомовна мусульманська громада", яку вважають осередком ісламізму, та провели серію обшуків у зв’язку з цим.
12:53
Орбан визнав, що не може вплинути на позицію інших країн щодо підтримки України
Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан визнав, що його країна, яка має власну позицію щодо війни РФ проти України, не може вплинути на позицію інших союзників.
12:53
МЗС Росії прокоментувало повідомлення про відновлення дипвідносин із Грузією
Міністерство закордонних справ Росії прокоментувало повідомлення опозиційного грузинського телеканалу про роботу над відновленням дипломатичних відносин між країнами. 
12:36
Німецька Uniper виграла арбітраж проти "Газпрому" на понад 13 млрд євро
Німецька компанія Uniper виграла багатомільярдний арбітраж проти свого колишнього постачальника "Газпрому".
12:36
Норвегія надає 240 млн євро на посилення української ППО
Норвегія надає 240 млн євро на посилення української ППО, у тому числі профінансує частину з близько сотні ракет-перехоплювачів до системи Patriot, надання яких анонсувала Німеччина. 
12:09
ЗМІ: Головуюча у ЄС Бельгія хоче фіналізувати 14-й пакет санкцій проти РФ упродовж доби
У Європейському Союзі наближаються до фінальної домовленості про те, як буде виглядати 14-й пакет санкцій проти Росії за війну проти України. 
12:04
Орбан домовився з НАТО не підтримувати Україну і не блокувати рішень Альянсу
Глава уряду Угорщини Віктор Орбан повідомив, що на зустрічі з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом погодив формат взаємодії щодо неблокування Будапештом рішень в Альянсі щодо України. 
11:44
Посол ЄС: Високі результати ультраправих не слід сприймати як голоси проти підтримки України
Посол Євросоюзу в Україні Катаріна Матернова вважає, що високі результати крайніх правих партій на виборах до Європарламенту у багатьох країнах ЄС не варто сприймати як сигнал, що багато європейців виступають проти підтримки України.
11:42
ЗМІ: Влада Грузії працює над поверненням посольства у Росію
Опозиційний грузинський телеканал Mtavari повідомив, нібито керівна партія влади "Грузинська мрія" думає відновити дипвідносини з Росією.
11:24
Посол ЄС: Найнебезпечнішим, що може статись із Заходом, є перемога Росії
Глава дипмісії ЄС у Києві Катаріна Матернова вважає перемогу Росії в Україні найбільшою небезпекою для Заходу сьогодні. 
11:08
Politico: На нового очільника Євроради розглядають експрем’єра Португалії Кошту
У ЄС обговорюють кандидатуру колишнього прем’єр-міністра Португалії, соціаліста Антоніу Кошти, на посаду президента Європейської ради – яку зараз обіймає бельгієць Шарль Мішель.
10:58
Білий дім: Байден і Зеленський зустрінуться в Італії у четвер
Зустріч президентів України і США на полях саміту G7 в Італії відбудеться у четвер.
10:49
Politico: Прем’єрка Естонії Каллас має великі шанси стати головним дипломатом ЄС
Прем’єрка Естонії Кая Каллас, політсила якої входить до європейського блоку лібералів, має значні шанси очолити зовнішньополітичну службу ЄС у новій Єврокомісії.
10:32
Нідерланди дають дозвіл на використання F-16 для ударів по Росії – Оллонгрен
Міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен пояснила, що її держава надасть дозвіл Україні вражати цілі на російській території з винищувачів F16, оскільки це відповідає праву Києва на самооборону в загарбницькій війні.
10:21
Міністерка пояснила, чому "уряд Вілдерса" погодився зберегти підтримку України Нідерландами
Міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен впевнена, що новий уряд її країни, сформований коаліцією на чолі з ультраправою партією Герта Вілдерса, збереже військову підтримку України з огляду на запит на це нідерландського суспільства. 
10:20
Дуда: Україна має отримати запрошення до НАТО
Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що союзники мають офіційно запросити Україну до НАТО, хоча повноцінним членом вона зможе стати лише після завершення війни.
09:58
Глава Міноборони Нідерландів розкрила деталі плану постачання F-16 в Україну
Міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен повідомила, що перші винищувачі F-16 від її держави будуть передані Україні вже цього літа – відразу після того, як поставки літаків почне Данія.
09:49
"Голос Америки" отримав підтвердження Держдепу про зняття заборони давати "Азову" зброю із США
У Державному департаменті США підтвердили, що багаторічну заборону надавати передану США зброю бригаді "Азов" скасували. 
09:47
Нідерланди розглядають передачу Україні додаткової системи Patriot – глава Міноборони
Міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен повідомила, що її країна розглядає поставку Україні додаткової системи ППО Patriot.
09:32
Німецькі ЗМІ дізналися нові плани Міноборони про відновлення призову до війська
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус невдовзі запропонує найновіший проєкт щодо поновлення призову на військову службу за іншою моделлю, аніж та, що діяла до скасування обов’язкової служби у війську 13 років тому.
09:13
фотоЗеленський у Німеччині оглянув батарею Patriot, яку передадуть Україні
Під час робочого візиту до Німеччини президент Володимир Зеленський оглянув систему Patriot, яку Німеччина після завершення навчання екіпажу передасть Україні.
08:55
Вибори у Франції: Ліві об'єднались, щоб подолати Макрона і ультраправих
Французькі ліві напередодні дострокових виборів у Франції у рекордно короткі терміни домовились про формування альянсу.
08:35
У Німеччині під час пошуків зниклої української дівчинки у лісі знайли тіло
У вівторок у лісі біля німецького міста Дебельн у Саксонії знайшли тіло – це сталось під час масштабних пошуків дев'ятирічної українки Валерії, яка 3 червня зникла безвісти дорогою в школу.
Аналітика короткоЧому рішення G7 щодо російських активів не стало повноцінною перемогою України
08:14
ЗМІ: Кількість учасників Саміту миру у Швейцарії знизилася
Кількість країн і організацій, які підтвердили свою участь у Саміті миру у Швейцарії, знизилася з 93 до 78. 
08:01
У Німеччині афганець з ножем напав на українку: розслідують замах на вбивство
У німецькому місті Франкфурт-на-Майні 41-річна українка отримала поранення внаслідок нападу з ножем на набережній.
07:38
NYT: США передадуть Україні ще одну систему Patriot
Президент США Джо Байден схвалив передачу ще однієї ракетної системи Patriot Україні.